Jarls blog

Uafhængig liberal blog om dansk politik

Valget blev Pia Kjærsgaards triumf

Author icon

Skrevet af

Clock icon

november 14, 2007

Comments icon

22 kommentarer

Så er valget overstået, og der er ingen grund til at skjule, hvem der blev dets store vinder: Pia Kjærsgaard. Medierne dømte på forhånd og '“ forkert viste det sig – hende og DF til at stå ude på sidelinjen. Vælgerne mente noget andet. Naser Khader og Ny Alliance er i princippet overflødige, da der er et rent, men spinkelt VKO-flertal.

I Venstre må de være næsten lige så glade, trods en vælgerlussing på minus seks mandater.

Anders Fogh kan fortsætte og afslutte sin gerning som statsminister. Opgaven bliver nu at få vedtaget en ny finanslov og så venter hele arbejdet med at få vedtaget kvalitetsreformen med et bredt flertal.

Varer valgperioden tre-fire år, så var dette Foghs sidste valg. Han og hele holdet skal nu aflevere 'butikken' inden næste valg til Lars Løkke Rasmussen. Fogh selv styrer efter at blive kommisionsformand i EU efter klimatopmødet i 2009.

Jeg vil tro, at der vil ske en rokade i regeringen inden så længe. Det kan dog være, at vi skal forbi en finanslovsaftale først. Lige nu afventer alle Claus Hjort Frederiksen eller Thor Pedersen evt. genvalg. Ryger én af dem ud, så kommer rokaden nu.

I øvrigt kører spekulationerne allerede om, hvem der skal formand for det nye Folketing. Helge Adam Møller (K) har allerede før valget bragt sig selv i spil, men Venstre vil efter alt dømme sætte sig på formandsposten. Der tales kun om en langt stærkere og bredere respekteret kandidat: Bertel Haarder. Med denne post vil Haarder kunne afslutte en fin politisk karriere, men der vil også skulle findes en ny undervisningsminister, og det åbner hele spillet om ministerkabalen.

Om forfatteren

Jarl Cordua cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske program "Cordua & Steno", der sendes hver torsdag kl 10-12 på Radio 24Syv. Indehaver af Jarls Blog siden 2006. Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup. Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 2663 4128

  22 Comments

 1. Thomas

  sagde den 14. november 2007 kl. 13:12:

  Med de tal jeg har set endtil videre fra Sønderjylland, så tyder det heller ikke på at Miss Peggy aka Carina Christensen kommer ind.

  Forresten, hvem tror du bliver formand for folketinget?

 2. Martin

  sagde den 14. november 2007 kl. 14:02:

  @Thomas

  Bedste bud herfra er Majoren, aka Helge Adam Møller

 3. Thomas

  sagde den 14. november 2007 kl. 14:14:

  Tja, men C er jo ikke repræsenteret i præsidiet – og er der ikke præcedens for at formanden kommer fra et de fire partier som allerede sidder i præsidiet?

 4. Kasper Kyndsberg

  sagde den 14. november 2007 kl. 14:21:

  Ad 3

  Jo, det er C da – af netop Helge Adam Møller:

  http://da.wikipedia.org/wiki/Folketingets_pr%C3%A6sidium

  Helges største ønske ifølge lokalsprøjten hernede i hans valgområde var i øvrigt netop at blive formand.

 5. Thomas

  sagde den 14. november 2007 kl. 14:45:

  Sorry, my bad – mente kun der sad medlemmer for de 4-største partier. (V,S,DF,SF) men så kunne han måske da godt blive det…

 6. Jarl Cordua

  sagde den 14. november 2007 kl. 15:37:

  1. Klart Bertel Haarder. Venstre forærer ikke den post til de konservative.

 7. Carsten Jørgensen

  sagde den 14. november 2007 kl. 15:38:

  Det spændende er at blot én v, k eller df’er skal bryde ud for at regeringen vakler. Det giver enorm magt til utilfredse mf’er, som v og k burde have mange af. Alene DF mistede 2-3 i sidste periode.
  Det bliver således svært at banke partimedlemmer på plads, når denne trussel hænger. Det kunne presse mere borgerlig politik igennem.

 8. Kimpo

  sagde den 14. november 2007 kl. 16:04:

  Haarder er manden. Højt respekteret, hvor jeg kommer, selv blandt visse folk til venstre for midten. Han har sandelig også fortjent det.

 9. Jon Herstad

  sagde den 14. november 2007 kl. 16:15:

  @ Carsten Jørgensen 7

  Og det er netop derfor at Fogh i disse timer forsøger, at få en aftale i stand der inkluderer Ny Alliance. Ikke mindst fordi at oprører i Venstre (Birthe Rønn) oftest vil kæmpe sager, hvor de ligger på linie med NA, hvorfor det vil være til Foghs fordel at containe NA.

  @ Kimpo

  Helt enig! Har også oplevelses af, at han er bredt respekteret '“ om end en del oplever ham som en anelse selvpromoverende og semi-narcissistisk '“ ikke mindst for sin demokratiske vid og forståelse, hvad der jo ikke er i vejen i netop dette job… Og så taler han i øvrigt engelsk!

 10. Jesper

  sagde den 14. november 2007 kl. 16:16:

  Birthe Rønn er bestemt en dark horse eller Per Stig Møller, hvis han takker af i forbindelse med udnævnelsen af den nye regering.

 11. AN

  sagde den 14. november 2007 kl. 16:19:

  Jamen, Khader har da ellers peget på Jelved som folketingets formand…

 12. Jarl Cordua

  sagde den 14. november 2007 kl. 16:24:

  10. Altså jeg deltager ikke i den almindelige kanonisering af Birthe Rønn Hornbech. Hun er slet slet ikke den solo-politiker som medierne ynder at fremstille hende. Bevares, hun har sine egne kæpheste på retsområdet og måske asylpolitikken. Men Gud nåde og trøste andre venstrepolitikere, der pludselig føler trang til at lufte egne idéer end ledelsens, for så står Fru Rønn Hornbech forrest når der skal deles tæsk ud. Men hun har det fint med det Lone Ranger-image, som er blevet tegnet af hende. Det har – efter min mening – bare ikke noget med virkeligheden at gøre.

  Jeg tror faktisk ikke engang, at Birthe Rønn Hornbech har ambitioner om at være Folketingets formand.

 13. Jarl Cordua

  sagde den 14. november 2007 kl. 16:25:

  11. Ja valgkampen er allerede startet…

  Jelved har INGEN chance. Det bliver naturligvis en kandidat, som VKO-partierne bliver enige om.

 14. nai

  sagde den 14. november 2007 kl. 17:37:

  Hvordan skal den udmelding fra det færøske medlem mon tolkes? Han vil ikke afgøre indenrigspolitiske anliggender, men han vil heller ikke stemme mod Fogh. Det lyder nærmest som om han er programmeret til at legitimere Foghs inddragelse af NA overfor Pia, eller hvad?

  /Nicolai

 15. Jacob Christensen

  sagde den 14. november 2007 kl. 17:58:

  Mht. Helge Adam og præsidiet: Salig Karl Skytte var formand i nogle perioder, hvor RV ikke var repræsenteret i præsidiet.

  Dog: Jeg ville sætte pengene på en ældre Venstre-mand. Tvivler på, at Haarder er interesseret.

 16. Jacob Christensen

  sagde den 14. november 2007 kl. 17:59:

  Færingen – nej, jeg tror ikke, dansk indenrigspolitik indgår i de udmeldinger. Færøsk politik er meget, meget underlig.

 17. Jarl Cordua

  sagde den 14. november 2007 kl. 18:01:

  Den skal tolkes som Færøsk indenrigspolitik.

  Joensen vil formentlig være “clearet” dvs. ikke til stede i folketinget, når der skal stemmes. De nordatlantiske mandater er jo ikke overbebyrdet med arbejdsopgaver.

  Skulle der opstå en situation hvor VK- regeringen er truet, så bliver det jo også færøsk indenrigspolitik for ellers bliver der jo valg i hele det danske rige. Der bliver ingen ballade med Edmund Joensen.

 18. Carsten Jørgensen

  sagde den 14. november 2007 kl. 20:49:

  Naser er jo ikke færøernes populæreste mand. Man må regne med at færingen melder ud så Fogh har bedst mulighed for at kunne navigere uden NA.

  Wikipedia on NA: Where three or more elements are not compatible (http://en.wikipedia.org/wiki/N/a).

 19. Nikolaj

  sagde den 14. november 2007 kl. 21:07:

  Der er jo også tre andre nordatlantiske mandater. Det gør jo ikke noget at Edmund Joensen bliver væk, så hvis mindst én af de andre også gør det.

  Men det skulle da undre, hvis ikke de vil benytte muligheden til at få lidt godter med hjem.

 20. Anders Hede

  sagde den 14. november 2007 kl. 21:41:

  Ã…h please. Giv den til Bertel.
  Han var fremragende som integrationsministre men en arrogant katastrofe som undervisningsminister.

Bottom border