Kategorier

Genbrugsministeriet

Anders Fogh Rasmussen har sat sit nye ministerhold og der er tale om en gedigen skuffelse, hvor stort set kun gamle slidte ansigter fylder op på ministerbænkene.

Jeg forstår ikke, hvorfor Helge Sander, Ulla Tørnæs og Carina Christensen får lov at fortsætte som ministre. De er hverken populære eller respekterede. Hvad tænker Anders Fogh og Bendt Bendtsen dog på?

Troels Lund Poulsen skal være miljøminister. Et ulogisk valg. Han har slet ikke den nødvendige profil. Det skulle da lige være fordi, at han som VU-formand ihærdigt forsvarede Shells dumpning af Brent Spar-boreplatformen i Nordsøen.

Birthe Rønn Hornbech bliver ny integrationsminister. Det er et overraskende og modigt valg, der skal signalere nye og lidt mildere tider på asylområdet og designet til at række hånd indover midten. Til gengæld er det ikke noget DF’erne bliver vilde med. Hornbech er 64, så det var vel sidste chance, hvis hun skulle være minister. Det bliver ikke nogen succes. Hun er ude igen om et år til halvandet. Hornbech bliver desuden kirkeminister.

Connie Hedegaard bliver ny klimaminister, hvilket var ventet. Lene Espersen beholder sit justitsministerium på syvende år…

Jakob Axel Nielsen bliver sundhedsminister, og dermed blev Transportministeriet en svingdør for ham. Bendtsens darling Carina Christensen bliver transportminister. Familieministeriet nedlægges og ryger ind under det ny velfærdsministerium.

Claus Hjort Frederiksen og Bertel Haarder , Per Stig Møller overlever som ministre. Mere af det samme. Haarder mister dog sin plads i koordinationsudvalget til Kristian Jensen. Dermed sikrer Fogh, at Kristian Jensens fremtid i Venstres ledelse bliver cementeret. Han er nu den officielle nr. 3 i partiet.

Eva Kjer Hansen, Brian Mikkelsen og Kristian Jensen fortsætter på deres sædvanlige poster. Heller ikke her tør Fogh prøve noget nyt.

Det efterhånden for indhold udtømte indenrigsministerium bliver nedlagt og splitttet op i to dele. En del går til det såkaldte Velfærdsministerium, som bliver slået sammen med det tidligere Socialministerium og som Karen Jespersen står i spidsen for, mens den anden del ryger over til Lars Løkke Rasmussens finansministerium.

Inger Støjberg står lidt overraskende ikke på ministerlisten. Hun bliver i stedet Venstres nye politiske ordfører. Spørgsmålet er om Hans Chr. Schmidt overlever som gruppeformand for Venstre. Det vil jeg næsten tro.

Kan man tale om en større ministerrokade? Det mener jeg ikke. Det er iøjnefaldende, at gengangerne er i overtal og regeringen er overrepræsenteret med ministre i tresserne.

Kl. 11.10

Èt lyspunkt hos de konservative: Henriette Kjær er blevet valgt til ny politisk ordfører, der erstatter den skingre Pia Christmas-Møller.

Dermed får Kjær nu et politisk comeback af de helt store efter at hun måtte gå af som Familie og forbrugerminister efter “Markisegate” i februar 2005.

Pia Christmas-Møller er reelt blevet afsat som politisk ordfører og er nærmest krøllet sammen og smidt over i hjørnet. Det er formentlig et resultat af hendes opsigtsvækkende soloridt da hun krævede EU-afstemning om reformtraktaten et par dage før landsrådet uden at have taget folketingsgruppen i ed.

Se hele “ministerholdet” her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

42 kommentarer til “Genbrugsministeriet”

Det er da en underlig ligegyldig rokade, der er lagt op til. Og man må tilsyneladende konstatere, at alle de kloge kommentatorer endnu engang har taget fejl. Der er jo ikke tale om nogen fornyelse eller noget generationsskifte overhovedet, som forudsigelserne ellers har gået på. 2! nye ministre, hvoraf den ene er 64! Selv Thomas Larsen har har haft dårlige kilder denne gang. Så sent som i Deadline i går talte han om, at der ville blive stor fornyelse/generationsskifte.

Forudsigelserne om flere unge kvinder holdt mildt sagt heller ikke stik. En 37-årig blev erstattet med en 64-årig!

Den konservative magtbalance er opretholdt ved at det nye Klimaministerium bliver uden hverken miljø eller transport. Så er der vist kun det, man kalder et rent holdningsministerium tilbage. Med andre ord har Connie Hedegaard tilsyneladende accepteret udelukkende at blive minister for forberedelse af en miljøkonference i 2009, som statsministeren alligevel med ca. 100 pct. sandsynlighed vil snuppe æren for i sidste ende – på samme måde som han gjorde med udvidelsesforhandlingerne under EU-formandskabet. Men så slap man for at vippe med den konservative båd og kunne lade freden sænke sig over de andre vigtige konservative ministre, specielt Lene E.

Det er da vist lidt af en fuser – også i forhold til hvad mange kommentatorer har forventet. Bemærkede også Thomas Larsen i Deadline.

Føj for en skuffelse!

Alt for mange af de samle gamle trætte ansigter. Hvor blev fornyelsen af?!

Hvor er de mennesker, der skal få denne VK-regeringen til at pege frem mod endnu et genvalg?

Der er alt for meget “good-old-friens” over det her. Øv, øv, øv…

Største skuffelse er dog næsten, at Venstre møver sig ind på miljø/klima-området. Hvorfor er det nødvendigt med to miljøministerier?
Sandsynligvis fordi Venstre vil have del i 2009-kagen med den forestående fn-klima-konference.

Det er så åbenlyst og skriger så meget til himlen, at det ærligt talt er til at brække sig over.

Og igen står De Konservative fast i fynsk muld. Har det parti ingen ambitioner? Er det godt nok, at lade Venstre møve sig ind på den vis?

Den konservative “opfindelse” familie- og forbrugerministeriet nedlægges. Ok, det har været småt med succes’erne der, men resterne af det går endda til en “Venstre”-kvinde (aka venstresocialist).

Øv for en skuffelse…

I forhold til udmeldingerne om større rokade, så er dagens nye ministerliste lidt en fesen omgang.

Ikke den store fornyelse, og hvorfor Fogh ikke benytter lejligheden til hovedrengøring er simpelthen uforståeligt. Det ville også have givet ham et bedre udgangspunkt for at sætte nye dagsordner, efter min ydmyge mening.

Nu står vi tilbage med en række velprøvede ministre, der er bundet op på deres førte politik og ikke mindst belastet af administrativ viden (hvilket ikke skal ses som en ubetinget ulempe, men som en binding ifht. nytænkning og udvikling).

Connie Hedegaard bliver ny klimaminister, hvilket var ventet. Lene Espersen har tilsyneladende ikke fået noget til gengæld, men beholder sit justitsministerium på syvende år'¦

Kunne man ikke omvendt se det meget amputerede klimaministerium som lidt af en degradering for Connie? Jeg mener uden miljø er klima da ren luft:-) Og så fratagelsen af det nordiske samarbejde…

Hej Jarl

Man kan også spørge: hvorfor gennemføre generationsskiftet nu – hvor der er godt 3 år til et valg – og selv friske ansigter til den tid vil se lidt kedelige ud? Et erfarent hold kan gennemføre den politik, der er nødvendig – og blive slidt op af det – og så kan generationsskiftet gennemføres i 2010 – i passende tid inden næste valg.

Til den tid hjælper den høje alder på mange af ministrene så til gengæld:
Anders Fogh har måske også til den tid sikret sig (ovenpå en succesfuld klimakonference) jobbet som EU første permanente præsident – og:
Per Stig er 68 år
Birthe Rønn er 67
Bertel: 66
Karen Jspersen: 63
Claus Hjort: 63
Det er godt nok kun én K-pensionist, men hvis Bendt B samtidig til den tid mener at han har fortjent en tidlig pensionering (han er 56), så er der faktisk virkelig lagt op til at der kan ske et generationsskifte i begge partier…

– bræstrup

Enig. Helt sort, og skuffende.

Ligeså begejstret og spændende regeringsprogrammet var, ligeså ligegyldigt er det her. Jeg synes, det er helt sort, at han på landsmødet taler om den unge generation og så lader Sander og Hjort og de andre bøvhoveder fortsætte.

7. Deri har du faktisk en god pointe! Men mon ikke Hedegaard ser det som en fantastisk mulighed for at stå i rampelyset m.v. Der er næppe fare for at Lund Poulsen løber med regeringens miljøprofil.

8. Hvor Venstre har fået en kosmetisk fornyelse iform af Hornbech og Lund Poulsen, så er alting stivnet hos K. Det må være kronprinssesestridighederne der stopper alt nyt.
I Venstre ser man da i det mindste en afklarelse af fremtidens ledelsesforhold. Bendtsen er åbenbart alt for svag til at træffe beslutninger om det. Det undrer næppe nogen. Bendtsen klamrer sig til magten. Men det er jo godt nyt for Fogh, så behøves han ikke spekulere over nogen særlig konkurrence om de borgerlige vælgerne fra de Konservative.

Jeg tror at du har ret i Bræstrup, at der må komme en større rokade om et år eller to. Det her holder jo ikke!

Men Kaare R. Skou TV2 har skåret igennem hele diskussionen: Der var SLET ikke behov for at skifte nogen minstre ud, mener han. Og så HAR vi jo fået Troels Lund Poulsen.

Hvornår tager TV2 den indlysende rigtige beslutning og sender ham på pension?

@2: I Thomas Larsens perspektiv er alt, hvad der kommer fra AFR stort!
@7: Helt enig. Hedegaards placering ligner mere en karrierestilling end en ministerpost. Det næste bliver vel at VK nationaliserer Herning Hallerne og bruger dem til en permanent udstilling af Vestas-møller

@7 og 10

Det er jeg ikke enig i. Der er netop i højere og højere grad behov for at skille miljø og klima/Energi. Miljø handler om genopretningsprojekter, åer og vandløb, mark og strand (Hvor en mand med en John Deere-fetish må sige at høre hjemme), og klima/energi er beslutninger på et langt højere niveau.

Gummistøvle-Troels er da et glimrende valg til at skulle repræsentere mudderets og gyllens ministerium. Jeg har næsten respekt for valget af ham, hvis ikke det lige var fordi, han ikke har fattet at John Deere er for bonderøve. Alle ved jo, at New Holland er den eneste rigtige landbrugsmaskine.

Det har slet ikke været planen at fornyelsen skal komme denne gang. Om få år, inden næste valg, laver AFR en Krag og overlader nøglerne til Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen. LLR får dermed lejligheden til at sætte det nye unge hold hvor der vil være stor grad af fornyelse.

Ved næste valg vil det være en LLR som kommer til at stå overfor Helle Thorning-Schmidt og så er det HTS der fremstå som den “gamle” politiker, mens LLR vil repræsentere fornyelsen og sikre at Venstre vil stå i spidsen for endnu en borgerlig regering.

Vi står foran starten for et liberalt 100-års imperium.

Hvorfor ikke et 1000års rige? 😉

Birthe Rønn er i øvrigt ligeså sej, som man husker hende. Journalisterne er næsten bange for hende.

@ 14 Hvis AFR skal lave “en Krag”, kommer statsministeren anno 2010 til at hedde Gert Karkov. 😉

@8 og 14. Det er tænkeligt at fornyelsen først er planlagt til senere. I så fald er dagens rokade noget oversolgt.

@ Niels True

Enig! Her er mit bud på AFR’s kig i krystalkuglen:

I løbet af 2008 får AFR afskaffet de danske forbehold og dermed manøvreret sig til at blive EUs første permanente formand (vistnok med jobstart sommer  ´09). Udnævnelsen sker i efterår ’08 og kort herefter får vi en mindre rokade, hvor LLR overtager statsmininisteriet (og Kristian Jensen måske Finansen).

Efter en succesfuld FN klimakonference i efteråret ’09, sætter LLR så sit nye hold, som skal vinde et valg planlagt til 2010. Og den rokade bygger på pensioneringen af de 4-5 venstreministre, der til den tid er over 60 (Sander kommer til at ligge lige på vippen).

Hos K går Per Stig (68 år) på pension fra udenrigs-, som overtages af Connie H, idet Klimaministeriet nedlægges efter konferencen. Måske benytter BB lejligheden til at gå tidligt på pension og overlade ØM til Lene E.

Alt i alt giver det mulighed for at sætte et hold hvor i alt 8 af 19 ministre er nye – uden at man behøver fyre nogen

– bræstrup

@Jarl
“Men det er jo godt nyt for Fogh, så behøves han ikke spekulere over nogen særlig konkurrence om de borgerlige vælgerne fra de Konservative.”
De Konservative tog flere stemmer fra Venstre end omvendt ifølge den exitpoll-analyse af folketingsvalget 2007 fra Epinion som Mandag Morgen bragte i mandags. Netto drejede det sig om et procentpoint af alle vælgere. Dvs. tabet til konservative var større end tabet til hhv. Ny Alliance, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Af de mindre ressortændringer, ganske vist, men Videnskabsministeriet har ifølge en pressemeddelelse overtaget Den Koordinerede Tilmelding (som står for tildeling af uddannelsespladser på videregående uddannelser) fra Undervisningsministeriet, ligesom CIRIUS, et internationaliseringsapparat ift. Danmark som uddannelsessted, også indlemmes.

Ud ryger en lille flig til Økonomi- og Erhvervsministeriet.
http://videnskabsministeriet.dk/site/forside/nyheder/andet-nyt/ressortaendringer

21. Bevares. Men det er på marginalerne. Vi kan vel være enige om, at K med Bendtsen som formand ikke bliver meget større end de er nu. Venstre er glade for Bendtsen. Han er loyal med regeringen og ingen SÆRLIG trussel om vælgerne.

@20,

Birthe Rønn deler vandene. Hun er på sin vis lidt et sats, men også noget mere nuanceret, end du giver udtryk for.

For eksempel kunne man også nævne, da hun fuldstændig tværede Jørgen Poulsen og hans asylforslag i deadline.

..og jeg glemte endda helt, at DK også i 2009 skal stille med en ny kommissær, da Mariann F B til den tid er 67 år (eller skal vi? er det allerede der, der indføres roterende kommissærposter?). Hvis jeg har ret, så kan yderligere én minister “pensioneres” med en billet til Bruxells

ML, Er Birthe Rønn Hornbech nuanceret? Jeg er nødt til at sige det, som det er: Enten er hun uligevægtig, kulret om man vil, eller også er hun noget, jeg ikke vil skrive her af frygt for repressalier.
Hvis en journalist uden for Politiken-segmentet brugte 14 dage på at undersøge hendes zigzag-udtalelser siden 2001, ville der komme mange artige ting frem: http://www.uriasposten.net/index.php?p=3379
Så vil jeg i øvrigt lige nævne, at Birthe Rønn Hornbech i sin tid var min yndlingspolitiker – intet mindre – og, at jeg i 2001 håbede på, hun ville blive udnævnt til den post, hun fik i dag. Tiderne skifter…

@25, hehe, ja i hvert fald hvis udgangspunktet er, at hun er “islamisternes integrationsminister”.

@27,

Jeg er ikke nogen stor Rønn-fan, men det virker som om en del, herunder dig, på det nærmeste har følelser i klemme, når det gælder Rønn. Og så bliver det en underlig debat. Men måske er det, nogle kalder zig-zag-kurs det andre kalder nuanceret.

I mine øjne er Rønns konstante udgangspunkt, at hun tager stilling ud fra principper, og ikke noget andet. Man kunne med ligeså meger ret påstå, at det var resten af folketinget, der var zigzag på integrationsområdet.

Interessant at se de stærkt følelsesladede reaktioner på Birthe Rønn Hornbechs udnævnelse på denne borgerlige – og meget interessante – blog.

Meget enig med ML: Jeg har altid opfattet hende som en ægte “hædersmand” der netop pga. ufravigelige principper har vaeret på kollissionskurs med sit parti ved flere lejligheder, bl.a. i forbindelse med Tamilsagen. Gennemgående synes hun at være stærkt optaget af at beskytte de grundliggende frihedsrettigheder – for alle. Det finder jeg sympatisk. Hun ville have været et glimrende valg som ny formand for Folketinget, som foreslået af – Politiken…

Må som ikke-borgerlig blande mig i koret. Jeg er sørme glad for ikke at have hende i mit parti, noget mere illoyalt skal man da lede længe efter. Jeg er bestemt ikke vild med hendes selvfiksering, alle sager skal partout udlægges som hendes – og KUN hendes – civilcourage. Hun lever af at påstå sig moralsk overlegen i forhold til alle andre. Men hvor er hun når det koster noget? Hun stemmer kun imod forslag når det er clearet og ikke bringer regeringen til fald. Det er ren opmærksomhedsjagt og MANGEL på mod til at sætte sin egen position på spil. Hun skal nok klare frisag. Tak for kaffe….

Det er intet mindre end en skandale, at Helge Sander bliver siddende på sin pind i Videnskabsministeriet.

Han er efter min mening simpelthen ikke kompentent til at varetage den post. Det mener han tilsyneladende heller ikke selv, for der findes jo fx eksempler på, at han har deltaget i “debatter” på universiteter med det krav, at der ikke måtte stilles spørgsmål til ham. Man ser eller hører ham aldrig, og hver gang det handler om noget med uddannelse, så er det Bertel Haarder, der udtaler sig. Det dur bare heller ikke rigtig, fx deltog Bertel Haarder for nyligt i et stort valgmøde på et af universiteterne, hvor han blev konfronteret med problematikken i, at et-fagsbachelorer der holder en pause i deres studier, kan ende med at betale mange af deres kurser selv. Det kendte Bertel Haarder ikke noget til, og det bedste svar han kunne give var, “Skriv et brev til Helge Sander”. En ringe hjælp.

Alt i alt er der ikke noget der tyder på, at regenringen interesserer sig det mindste for de vilkår, landets universiteter og studerende er underlagt. Genudnævnelsen af Helge Sander i dag er blot endnu et bevis.

Hej,

Jeg googlede lige Torsten Schack Pedersen i forbindelse med ministerrokaderne, og jeg kunne se, at du har skrevet en post, hvor du konkluderer, at han aldrig bliver minister! Hvorfor tror du ikke det?

Med venlig hilsen
Peter

33. Har jeg det? Øøøøhh det er nok lige lovligt hårdt dømt. Mon ikke Torsten har en chance om et par år? Han og fruen kan jo snart danne deres eget parti! 😉

Det alternative ministerhold som inkluderer alle Folketingets partier. Grundet Ny Alliances spændende valgkamp har dette parti dog fået tildelt 4 ministerier:

Jens Rohde: Missilminister

Villy Søvndahl: Minister for halve sandheder

Henriette Kjær: Overforbrugsminister

Naser Khader: Minister for sort arbejde

Gitte Seeberg: “nok-er-nok” minister

Mogens Camre: Minister uden portefølje, da han afskaffede sit ministerium i det øjeblik han tiltrådte

Helle Thorning-Schmidt: Minister for succesrige valgkampe der fører til vælgermæssig tilbagegang

Johanne Schmidt-Nielsen: Piratkopieringsminister

Simon Emil Ammitzbøll: Slikhårsminister

Lars Kolind: Skatteminister for Fyn

Jørgen Poulsen: Æbleskrogsminister

Et stort tillykke til det samlede borgerlige Danmark; en angiveligt liberal statsminister har netop skaffet os et Velfærdsministerium på halsen. Det enegyldige knæfald for socialdemokratismen er en realitet; en klar proklamation fra Fogh “Velfærd er statens opgave”

Bvadr!!!!

Rønn Hornbech er ganske givet en af de bedste FT-medlemmer, når det kommer til at stå fast og opfordre journalister m.fl. til at skille skæg fra snot i f.eks. sager der har været behandlet af juristerne.

Men hvad sker der, når en 15-årig pige fra Sri Lanka udvises, og hele Nørre Nebel, hvor hun har gået tre år i skole, går amok?
Vil Birthe acceptere mediernes og ministerkollegernes pres på som minimum at få genoptaget sagen?

39 -> Det bliver spændende at se. Men hvis hun står fast, er hun nok den bedste til at forklare hvorfor.

@Mai Christiansen
“Det er intet mindre end en skandale, at Helge Sander bliver siddende på sin pind i Videnskabsministeriet.”
Jeg har været til et møde med ham, og selvom der ikke var noget specielt på spil ved det møde, havde han hevet sin “særlige rådgiver” med, og støttede sig til denne utallige gange.

Departementschefen må være glad, for det kan umuligt være Sander der forestår styringen af det ministerium.

Det er meget ærgerligt, at den kunstige opdeling mellem undervisnings- og videnskabsministerierne skal opretholdes; jeg mener det var VK-regeringen selv der indførte den i 2001. Det giver helt praktiske problemer, fx da Aarhus Universitet og Journalisthøjskolen ifm. universitetsfusionerne begge brændende ønskede en sammenlægning. Det kunne ikke komme på tale, da førstnævnte var Sanders ressort, sidstnævnte Haarders.

Jeg mindes i øvrigt en artikel i Weekendavisen, der nævner Sander angiveligt i ramme alvor skulle have benyttet en astrolog.

Det mest imponerende er egentlig, at han har formået at gøre sig uvenner med alle i universitetsverdenen. Først de ansatte, dernæst de studerende og nu har han også fået de eksterne bestyrelsesmedlemmer, han selv har “skabt”, på nakken.

for min skyld kunne Helge S. tage Bertel H i hånden og gå begge to, den ene er inkompetent og den anden totalt døv hvad angår at lytte til de mennesker der arbejder med undervisning til daglig, han kører bare efter sine egne politiske ideer uden hensyntagen til om der fornuft eller opbakning til det. skolesystemet i DK er røget ti år tilbage i udvikling pga af ham.
Hvorfor Connie H finder sig i at være kransekagefigur en gang til er mig uforstående, hun virker ellers ret begavet, og at skille miljø og klima fra hinanden er idiotisk – det hænger jo sammen hvem er feks de største co2 syndere i DK – køerne! hvor ligger problemerne oftest med vindmøllerne -ved opsætningen, det vil primært sige landskab og lyd problemer og klager – som så vidt jeg husker ligger under miljøministeriet.
Jeg kan kun konkludere endnu engang at “klimaministeriet” er spil for galleriet, og regeringen i endnu en årrække udsætter problemet
så er der den rigtig grimme – kirkeministeriet under integrationsministeriet – jeg håber DF siger pænt tak for den -den eneste trøst er at Birthe R.H er principiel og ikke populistisk
til hele “den nye genration – tese” hvem er de nye der skal overtage om to år? – hvordan skal de kunne gøre sig synlige når alle elefanterne sidder så solidt? det har jeg lidt svært ved at se?

@ Peter Løhmann

Tak for dine gode eksempler.

Man kan måske sige, at en opdeling af uddannelse og videnskab på ministerielt niveau ville være ok, hvis det var sådan, at videnskabsministeren faktisk arbejde positivt for en styrkelse af Danmarks tilstand og fremtid som videnssamfund. Hvorfor universiteternes nådråb ikke tolkes som problematisk af statsministeren, er uforståeligt.

Jeg har simpelthen meget svært ved at regne ud, hvorfor statsministeren tilsyneladende anser det for god kommunikation af regeringens forsknings -og universitetspolitisk generelt, at man vender det døve øre (Helge Sander) til kritikken.

Kan det virkelig have så stor værdi i sig selv for statsministeren, at Helge Sander er lige til at sno om sin regeringsleder-lillefinger, at man risikerer forholdet til universiteterne?

Eller overser jeg en anden eventuel fordel, set med statsministerens øjne?

Måske du Peter eller Jarl har et bud?

Og, hvis det med Sanders brug af astrologi som metode holder vand, ja så er galskaben jo bare total!

Lukket for kommentarer.