Kategorier

Farvel til VKO-flertallet

Dagens politiske topnyhed er naturligvis, at den tidligere konservative leder Pia Christmas- Møller forlader sit parti efter 20 år som folketingsmedlem for at blive løsgænger.

Dermed bliver der smækket noget så eftertrykkeligt med døren og naturligvis skuffer den detroniserede politiske ordfører ikke ved at affyre en svada mod Bendt Bendtsen, Helge Adam Møller og resten af den konservative ledelse.

Christmas-Møller skriver i en pressemeddelelse 'at ledelses- og debatforholdene i Det konservative Folkeparti har udviklet sig til et punkt, hvor jeg ikke længere har den nødvendige respekt for og tillid til ledelsen'.

Pia Christmas er helt åbenlyst blevet sur over lige efter valget at blive fjernet som politisk ordfører. Før valget blev hun tydeligt for alle 'kørt over' af ledelsen for hendes pressestunt lige før det konservative landsråd, hvor hun gik ud på egne vegne og krævede en folkeafstemning om EU-traktaten og for at have stillet forslag om at tvinge mænd på barselsorlov.

Man skal nok heller ikke underkende, at Christmas-Møller til sin store skuffelse har måttet se i øjnene, at hun aldrig ville blive minister under Bendt Bendtsen. Når partilederen kan finde på at udpege en Carina Christensen, som ingen på Christiansborg endnu kan give en fornuftig forklaring på hvordan kunne blive minister. Skulle det være nogens tur, så var det nok Christmas-Møller. Det er nu anden gang, at Bendt Bendtsen må opleve at et fremtrædende medlem af partiet ikke vil finde sig i, at blive fravalgt af ledelsen. Gitte Seeberg fik som bekendt også nok af ikke at blive lukket ind i varmen som minister, og forlod partiet.

Christmas-Møller holder af at fortælle, at hun har ' knoklet for det konservative folkeparti'. Bevares, men hun er også berygtet for sine nykker og kendetegnet ved aldrig at have optrådt specielt ydmyg i rollen. Journalister kan berette om episoder, hvor Christmas-Møller som partiets politiske ordfører arrogant ignorerer deres telefonopkald. Det er hendes gode ret, men det er faktisk en politisk ordførers job at stille op, også når der ikke er vindersager på dagsordenen. Og så er det vel synd at sige, at Christmas-Møller gik for at være den mest populære skikkelse. Jeg tror, at partiet overvinder tabet.

Den nye løsgænger vil støtte 'VK-regeringen', hvilket ikke er helt det samme som VKO-flertallet, der nu er forsvundet. Hvad det får af konsekvenser er lidt uklart, men Pia Kjærsgaard har nok fået lidt at tænke over. Christmas-Møller er ikke kendt som DF-fan og deres fortolkning af stram udlændingepolitik. Det vil utvivlsomt nu skabe problemer for Fogh. Dermed kan VKO ikke længere alene køre asylpolitikken igennem.

Skal man sige noget pænt, så har den tidligere politiske ordfører faktisk ofte slået et slag for lavere indkomstskatter m.v. Hvis jeg var Naser Khader, så ville jeg tage et møde med Pia Christmas-Møller og høre om man ikke kunne indlede et samarbejde om asylpolitik og skat. Med Pia Christmas ombord, så bliver Ny Alliance pludselig rigtig interessant.

Der er dog også den mulighed at Christmas-Møller læner sig tilbage og helt undlader at blande sig i dansk politik. Det bliver spændende at følge.

Ifølge Berlingske.dk så skulle Bendtsen – efter radiotavshed fra hendes side siden valget – have tilbudt Christmas-Møller at blive partiets spidskandidat ved næste EU-parlamentsvalg. Ikke overraskende for mange, så afviste Christmas-Møller den ultimative fornærmelse: At blive sendt til Elefantkirkegården i Bruxelles, ligesom Bendtsens andet tidligere problembarn Gitte Seeberg.

PCM siger til i øvrigt Tv2 News her kl 16. at hun IKKE melder sig ud af det konservative Folkeparti, men kun af den konservative gruppe. Dermed er hun næppe på vej over til Ny Alliance lige her og nu.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

16 kommentarer til “Farvel til VKO-flertallet”

Jeg tror ikke man skal forvente, at Pia Christmas-Møller skifter til NA. Hendes modvilje – efter partistridighederne – mod Gitte Seeberg er ganske enkelt for stor.

Hvor stor kan man bl.a. læse i den ganske glimrende bog “Det Konservative Blodbad” (Børsens Forlag) som ganske malerisk beskriver deres “specielle” forhold.

Jeg synes også, Pia Christmas-Møller er blevet behandlet utrolig dårligt af den konservative ledelse. Hvorfor i himlens navn skulle bl.a. Carina Christensen, Henriette Kjær og brugtvognssælgeren Jakob Axel Nielsen have ministerposter efter få år i folketinget, mens hun, der har været på Christiansborg i 20 år, er blevet overset gang på gang? Det samme gælder i øvrigt for Helge Adam Møller.
Når det er sagt, mener jeg, det er meget utroværdigt af Pia Christmas-Møller at blive løsgænger tre uger efter valget. Hun har jo været utilfreds i årevis og var jo allerede på konfrontationskurs med ledelsen længe før valget. Det lugter lidt af, at hun først skulle sikre sig levebrødet for de kommende fire år og derefter tage sin raffinerede hævn.
Nu får vi så at se, om det vil lykkes Naser Khader at få hende lokket over i sin fold. Det må vi jo håbe for ham, så han kan få flertal for sin store mærkesag: flygtninge til Grønland.

haha. Nu forstår jeg lige pludselig hvad NA’s kampagne-slogan drejede sig om: “Sæt X ved Y”…

– altså: X, som i X-mas Møller

Spøg til side, så må Pia K sgu sidde og mega-surmule: uagtet at hun bliver ved med at sige, at det er K’s problem, så bliver det ikke desto mindre DF det går ud over. VKO har ikke længere flertal, så Fogh skal ud og sikre ét af følgende flertal:
VKOS – VKOR – VKOY eller VKOX(-mas)

held og lykke

– bræstrup

En markant styrkelse af Fogh
af Thomas Larsen, Berlingske Tidende

Fogh står markant styrket efter PCM's afgang fra den konservative gruppe. Fogh har allerede for lang tid siden indset, at den politiske fremtid for VKO lå hen over midten – hvorimod DF har villet fortsætte et rent VKO samarbejde.

Derfor passer PCM's løsgængeri genialt ind i Foghs plan, for nu er DF nød til at indrette sig efter Foghs midterlinie, og Fogh kan fortsætte med et bredt samarbejde med over 80 % af lovgivningen med midterpartier.

Fogh er derfor med PCM' løsgængeri blevet markant styrket.

mvh
Thomas Larsen
Politisk kommentator

Besøg i øvrigt mit kommentator-idols Stephen Colberts hjemmeside:
http://www.comedycentral.com/shows/the_colbert_report/index.jhtml

@ 3

ja, det er også for dårligt. jeg kender én, der har arbejdet i Mærsk (som matros) i mange år – og alligevel måtte han se, at Nils Smedegaard blev hentet ind udefra som adm. dir!

kan du selv se, hvor lidt det argument holder?

Flash, nej, det kan jeg ikke. Selvfølgelig skal ministerposterne ikke fordeles efter anciennitet, men hvis en mindre erfaren politiker foretrækkes, skal vedkommende selvsagt være langt dygtigere end den mere erfarne. Synes du, det var tilfældet med bl.a. Henriette Kjær i sin tid og Carina Christensen?

Syns ikke det er nogen seriøs sammenligning. Nu er hverken HK eller CC i smedegård-klassen, tværtimod. JAN kender jeg ikke nok til at kunne udtale mig om. Men sammenlignet med HK og CC er PCM en betydeligt mere solid politiker, så jeg mener egentlig at #3 har ret iat hun ikke er blevet rimeligt behandlet. Det sagt, så mener jeg ikke at 20 års slid i sig selv berettiger til en post, men jeg kan dælme godt forstå hun bliver pisset af når HK og CC kommer fremad mens hun bliver sendt nedaf.

10. Det ved jeg ikke. Shit happends! Uanset hvad så er det ikke “fars” bord. Hvad der foregår i K-gruppen, det er alene Bendtsens anliggende. Jeg tror heller ikke Bendtsen synes det er særligt fedt, for PCM sætter jo netop fokus på det som jeg og andre mener er det store problem hos: Nemlig deres talentløse leder. Men det er da ikke Foghs store dag. Han kan takke sig selv for at have tilrettelagt sin politik, så han kan hente sine flertal henover midten.
Faktisk er Pia K den store taber i dag, for hun har nu mistet argumentet med, at der “eksisterer et VKO-flertal”.

Den store taber her er Bendt Bendtsen, med først Seeberg og nu Christmas-Møller ude fremstår han ikke som en god leder, PCM’s årsag til at gå var at hun var raget uklar med ledelsen. Bendtsen har holdt fast i formandsposten for at undgå ballade i partiet, men hvis profilerne forsvinder fra partiet kan man vel godt sige der er ballade allerede nu.

Kan PCM’s afgang være en manøvre udtænkt for at give Bendtsen dødsstødet som formand? Og vil PCM i givet fald vendte tilbage hvis hhv. Lene Espersen eller Connie Hedegaard bliver ny leder?

12. Jo, men jeg synes nu VKO lyder mere mundret! 😉

15. Spændende konspirationsteori, men nej, sådan fungerer dansk politik – trods alt – ikke. Men jeg vil da ikke udelukke, at PCM vender tilbage på et eller andet tidspunkt. Især ikke når hun beholder partibogen hos K.

Lukket for kommentarer.