Kategorier

Nedsmeltning hos NA tager fart

Nok er (endnu engang) Nok. Gitte Seeberg siger til TV2 News, at hun forlader Ny Alliance og bliver løsgænger.

“Dybest set bunder det i politisk uenighed. Jeg ville gerne have et politisk midterparti, men det er ikke sådan, landet ligger. Så er det mest rigtigt, at jeg går,” siger Gitte Seeberg til TV 2.

“Jeg kan ikke i længden leve med, at vi har forskellige opfattelser af hvor politiske position skal være. Jeg mener vi skal være på midten, og hverken i den røde eller blå blok,” siger hun.

“Det er i sidste ende, Pia Kjærsgaard der bestemmer, hvor meget indflydelse NA får. Den beslutning er truffet, derfor føler jeg ikke længere, at det er mit projekt,” siger Gitte Seeberg.

Jeg har ligesom en del andre tidligere spekuleret i, at NA risikerede at gå i opløsning inden så længe. Spørgsmålet er om Seeberg forbliver løsgænger. Jeg ser dog ikke for mig, at hun på sigt evt. kan gå tilbage til de konservative, og udmeldingen sker i klar protest mod Naser Khader og Anders Samuelsens udmelding om fredning af regeringen. Hele cirkus’et omkring, hvad NA kan få ud af asylforhandlinger med integrationsministeren, er åbenbart det, der har fået bægeret til at flyde over hos Seeberg.

Man kan vel ikke helt udelukke, at Seeberg – på sigt – og hvis hun vil fortsætte sin politiske karriere vil søge optagelse hos de radikale eller socialdemokratiet. Jeg tror det dog ikke.

Med Seeberg over bord kan NA tone endnu mere klart flag som “borgerligt parti”. Men det ligner unægteligt et projekt, der mere og mere er i opløsning. Man kan vel sige, at liglugten er ved at brede sig på Christiansborg… Måske kan et nyt projekt rejse sig af asken, som Michael Kristiansen er inde på her . Man kunne jo håbe på, at et sådant et helt nyt politisk projekt slog sig op på noget med: lavere skatter, mindre stat, mere personlig frihed…sådan et parti mangler der jo i dag på Christiansborg…

Hans Engell siger på TV2 News at der også ligger personlige modsætninger bag beslutningen. Måske han ved mere end os andre. Hans kone har været sekretær for Seeberg igennem en årrække og nåja så var Seeberg jo også en af “Engells piger”: Kylle, Pylle og Rylle tilbage i de gode gamle dage før betonblokken på Helsingør-motorvejen kom i vejen for den daværende konservative leders Mazda.

Læs i øvrigt tidligere klumme “Dødsmærket alliance” om NAs fremtid

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

16 kommentarer til “Nedsmeltning hos NA tager fart”

Man kan jo håbe, at NA nu kan springe ud som et ægte liberalt parti, som kan rekruttere de vælgere, der er lede og kede af V og K’s socialdemokratiske politik.

Jeg ved ikke helt om jeg tror på det – men håbet er lysegrønt 🙂

NA har jo de personlige profiler som liberalisterne mangler og Liberalisterne har den politiske profil som NA mangler.

Jeg synes allerede nu at der er ligheder mellem de to “partier”.

Hvad siger du til, at Villy S har været ude og sige, at regeringen nu sidder mere ustabilt!?

Det omvendte må da være tilfældet.
I går var der to parlamentariske flertalskombinationer:
VKO+NA
VKO+Xmas

De eksisterer mig bekendt stadig – og samtidig er så kommet:
VKO+Seberg

Og oven i hatten er NA blevet mere borgerlig.

Det må da være en klar styrkelse af regeringen

oder?

– bræstrup

@ 1 + 2

Ja og det kunne også være fedt, hvis Villy Søvndal og SF pludselig sprang ud som liberal. Den kommentar har omtrent lige så meget relevans som jeres efter min bedste overbevisning 😉

@ 4

Godt nok erklærer NA sig som borgerligt; men samtidig er hele deres partiprogram (skattepolitikken undtaget) kopieret fra SF. Jeg ser ingen ligheder, og Anders Samuelsen gjorde ved dannelsen jo også meget ud af at sige, at partiet ikke var liberalt og ikke for “ultraliberale”.

@ 7:

Hehe. Det kan der naturligvis være noget om. Men efter devisen “alt pynter på en mødding” så er det da en ændring til det bedre, at NA rent faktisk taler om lavere skat! Indrømmet, der er mange andre punkter, hvor man som liberalist må være lodret uenig med dem. Men det er måske netop her, at Seebergs dårlige indflydelse har været mest tydelig. Når hun er væk, er vi måske eksempelvis fri for at høre på 1% af BNI til ulandsbistand – uagtet, at det ikke nytter en pind.

Jeg forventer ikke, at de overtager Liberalisternes partiprogram. Men med en ændring i den rigtige retning er vi da kommet et stykke.

Derfor – jeg springer ikke jublende omkring. Men derfor håber jeg nu stadig, at de vil indtage en mere rendyrket liberal position.

7. Morten, du skal nok ikke være bange for, at Ny Alliance løber med jeres stemmer, da de formentlig er døde (også fysisk) længe inden at I når at stille op til Folketinget…

Tillykke med jeres fine omtale i Nyhedsavisen i dag med Cola og Mars-bar. Jeg tror nu ikke at det bliver til et folkeligt gennembrud for Liberalisterne i denne omgang… 😉

Er der gode odds, hvis man spiller på at Jørgen Poulsen er den næste der forladen skuden ?

Jeg kan ikke mindes at have hørt eller læst noget der gav mig indtryk af at han er specielt borgerlig, så med NA’s seneste politiske meldinger må han da føle sig lidt alene.
Nu er der ikke en gang Seeberg og cirkuset om asylsagen at lege med på, og porto-fri-post til afganistan sagen blev ikke det store hit.

Kan Poulsen, imodsætning til Seeberg, påstå at det stadig “er mit projekt” ?

Men naturligvis kan der være andre grunde til at forblive i partiet, selvom “projektet” måske ikke lige er ens eget.

10. Jeg er enig med dig. Men men men. Der er jo altid the Money-factor når man taler om Jørgen Poulsen.

Skrider han, så mister Alliancen deres sekretariatsmidler, som også Dr. Garby er inde på http://www.dansk-politik.dk/?p=1927. Det er han sgu ikke til. Mon ikke Rest-NA’erne vil fedte for ham, alt det de kan?

Det er bare topunderholdning. Anstændighedspartiet er i opløsning på en kreativ måde. Ja, hvem bliver den næste? Malou støtter jo statslig overtagelse af firmaer der ikke har 40% kvinder i bestyrelsen, så mon ikke det bliver hende som er mest ked af den lyseblå farveklat som tegner sig? Og hun har jo penge nok til at sige farvel og tak.

Ja, jeg har jo tidligere argumenteret for at de tre stiftere hellere ville bide smerten i sig end at have siddende på sig at de forlod en synkende skude. Dér regnede jeg åbenbart smed for bager; Seebergs trang til dramatik og selvdestruktion er åbenbart større end som så.

Jeg er enig med Supermand i at Jørgen Poulsen nu virker noget isoleret og malplaceret i gruppen. Som Jarl påpeger er der jo the Money-factor, men på den anden side kan JP jo hæve løn som løsgænger indtil næste valg uanset hvad….og genvalg ligger jo under alle omstændigheder ikke lige for.

Så vidt jeg er orienteret er der også sekretariatsstøtte til folketingsgrupper med mindre end 4 mandater. NA-trekløveret havde i starten af juni 07 mere end travlt med at blive opstillingsberettiget, bl.a. fordi det øjeblikkeligt ville udløse sekretariatskroner for Khaders og Mikkelsens mandater (Eldrup var endnu ikke sprunget på daværende tidspunkt)! Eller har jeg misforstået reglerne?

Det hedder altså at rette smed for bager …undskyld det er bare et af mine yndlingsudtryk….

Hvis de resterende medlemmer af NA’s folketingsgruppe kan stå sammen, så har de fire år til at (re)brande sig som et borgerligt liberalt parti. Det er vel ikke helt umuligt, hvis de altså kan holde på Jørgen Poulsen.

Der er muligvis bare mig, der ser, hvad jeg gerne vil se. Men jeg synes allerede, at man ser antydningen af en mere borgerligt liberal profil i deres nyhedsbrev fra i dag, hvor de skriver
“Vi er et borgerligt midterparti med et humanistisk menneskesyn og en skattepolitik, der sikrer større personlig frihed.”

Jeg mener i hvert fald ikke, at have hørt dem bruge ‘personlig frihed’, som et argument for deres skattepolitik før. Tidligere har jeg kun hørt dem bruge pragmatiske argumenter i stil med “lavere skat giver mere velfærd til alle”.

Lukket for kommentarer.