Kategorier

Klapjagten på Kjeldgaard gået ind

En chok-meningsmåling lavet af Gallup og Berlingske Tidende for et par uger siden har sendt rystelser igennem Københavns Rådhus. Målingen viste en massiv tilbagegang for Overborgmester Ritt Bjerregaard og socialdemokraterne. Var der kommunalvalg her i februar ville SF og S få lige mange mandater i Borgerrepræsentationen. Det ville true Socialdemokraternes historiske status som byens største parti. Ritt har meddelt kadrerne i S-baglandet, at der nu skal indledes en klapjagt på SFs borgmester Bo Asmus Kjeldgaard. Overskrider hans forvaltning eksempelvis en deadline eller bliver der begået fej, så står mutter Ritt klar med kæppen. Læs analyse, som jeg har skrevet for Bryggebladet.

Læs også Netavisen 180grader: “Ritt vil i mudderkamp med SF”

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “Klapjagten på Kjeldgaard gået ind”

Interes ´sant igen, jarl.

En måling viser, at de borgerlige går fra 26 til 34 pct. af vælgerne.

Jeg har ikke selv set den måling, men kan du komme ind på, hvordan fremgangen fordeler sig på den borgerlige fløj? Og hvilke udsigter har det mandatmæssigt.

I din analyse/kommentar kommer du rundt om alle partierne på rådhuset undtaget K og DF. Skal det tolkes som om de begge fortsat er meget langt fra at spille en reel rolle?

1. Både K og DF går lidt frem i målingen. Begge går fra 6 pct. ved KV2005 til 8 pct. i Gallup-målingen.

Netop. Jeg har ikke rigtig brugt tid på dem, da de ikke spiller en nævneværdig rolle for magtspillet på Rådhuset. Det kan selvfølgelig ændre sig efter et valg.

Da kampen stod mellem Ritt og Pind fordelte partierne sig ligesom i Folketinget, med hvem der støttede hvilken kandidat. Hvis kampen står mellem Ritt og Kjeldgaard tror jeg de borgerlige vil sælge sig meget dyrt. Hvem gætter du på de vil støtte, Jarl? Socialdemokraterne er nok nærmert dem politisk, men omvendt er der jo kæmpe utilfredshed med Ritt.

4. Det kan man ikke sige noget om med sikkerhed. Selvfølgelig vil Venstre og måske også K og O strække sig langt for, at det for første gang i mere end 100 år IKKE bliver en socialdemokrat, der sætter sig i overborgmesterstolen. Det vil i sig selv være en kæmpesejr. Alligevel vurderer jeg det til at være en teoretisk diskussion, for Ritt bliver siddende, ligeså længe som hun vil.

Cordua er en klog mand på københavnsk politik

De borgerlige har skrevet den blanco-check for længe siden, og ville sågar være klar til at kalde sig folkesocialister bare for at slippe af med Ritt og S

Det næsten-alternative flertal har været på plads flere gange, og forhindringen hver gang ligget i modsatte ende af salen: Enhedslisten.

De sidder med nøglen til systemskiftet i Kbh.

For en jyde er det ufattelig at Enhedslisten går frem. Nu har de for anden gang leveret en borgmester, der er uduelig som administrator, og som politiker heller ikke har gennemslagskraft.
Men det kan selvfølgelig skyldes at enhedslistens vælgere kun er interesseret holdninger slet og ret.

@Bimse

Pia Allerslev udtale jo i hvert fald i Berlingeren, at at hun var parat til at støtte SF.

Men du har ret Bimse, Enhedslisten går aldrig med i en sådan konstruktion.

Jeg er ikke i tvivl om at SF gerne vil være kalif i stedet for kalifen men det kræver at SF, Radikale, V og C ( DF går heller ikke) har flertal og SF og de radikale er de klart stærkeste før det kan ske.

Sker det ?. måske ?. Og da specielt hvis Ritt taber stort og har bekriget Bo Amus fra nu af.

Kære Henrik

Tak for kommentar.
Mandatregnestykket er rimeligt klart: Hvis Borgerrep. efter næste valg blot har samme mandatfordeling som nu, så ville der være solidt flertal uden om S. Og der ville næsten også være det uden Ø.

Men hvis ikke Ø var med i en konstituering, så ville SF sikkert få kolde fødder, thi baglandet og bukserne ville næpppe kunne holde.

Ø hænger sikkert sin hat på, at man ikke vil sætte sit navn på samme konstitueringspapir som de borgerlige. Men det er jo netop bare en krusedulle på et stykke papir. De danner jo ikke regering sammen, og Ø og DF behøver ikke at kigge på hinanden resten af valgperioden.

Okay, en konstituering med de borgerlige udenom S vil selvfølgelig betyde flere ben og udvalgsposter til de borgerlige, og det kan være et reelt argument, hvis man er enhedsliste. Men come on, er de ben i bedre hænder hos sosserne?

Men som krølle er det i øvrigt værd at bemærke, at Ø historisk set har været langt tættere på S end noget andet parti i BR. S har altid i konstitueringer klogt sørget for, at Ø fik en borgmesterpost. Og blind loyalitet til gengæld.

Ak ja, københavnsk politik er en schwer ting

@Bimse
meget rigtig i dine betragtninger. Men vi skal jo lige huske det uskønne mellemspil efter sidste valg hvor Ritt jo gik solo med Bondam og de radikale, som jo en periode betød at enhedlisten borgmesterpost var væk.

Det gik jo så i vasken fordi både baglandet hos soc. dem blev småsure og fordi Ritts gruppe begyndte at sive.

Men både Sf og Ehl. har faktisk et lille alibi.

Ja tror det er meget vigtig, at de Radikale og SF nu er næsten pot og pande, Det har de ikke være tilfældet tidligere. Og hvis SF er 20-25 % og enhedslisten 5-7 % ja så tror jeg faktisk ikke at SF er bange for dem.

Hehe, ja mellemspillet efter sidste valg var særdeles “uskønt”. Det er slet, slet ikke blevet belyst grundigt nok endnu, desværre.

Hvordan der gik 14 – fjorten! – dage fra Ritt B.’s abnorme valgsejr – til hun omsider kunne indkassere overborgmesterposten. I 14 dage blev hun holdt på pinebænken, mens afhopperne fløj til alle sider og snakken om “Vejlemodel” blev stadigt mere højlydt. Et meget ydmygende forløb for Ritt B., som der forhåbentlig skrives en bog eller tre Politiken-kronikker om på et tidspunkt.

Og et forløb, der dokumenterer, at Ritt B. slet ikke sidder så sikkert i sadlen, som mange hævder.

En ting er vælgernes dom. Noget andet er, hvordan du klarer dig i den efterfølgende konstituering. Det er her den rigtige dyst finder sted. Det er her, at en politiker med 200 personlige stemmer kan mose en politiker med 20.000 personlige stemmer og gå fra bordet med borgmesterposten eller det gode ben.

Og ja, det er rigtigt at Ritt smed både Ø og SF ud af konstitueringsforhandlingerne, fordi hun troede, hun havde flertal med Bondam alene. Tsk-tsk-tsk … en blev klogere…!

De radikale er i hvert fald blevet klogere, og det bliver garanteret ikke noget problem for de radikale og SF at finde hinanden efter et valg.

Lukket for kommentarer.