Kategorier

Way over the Hill

De radikales absolut mest synlige profil næstefter Margrethe VestagerSimon Emil Ammitzbøll– lever sit politiske liv særdeles farligt. Han har nemlig foreslået, at alle partiets veltjente veteraner snarest muligt forlader tinget og gør plads for deres valgte suppleanter. De radikale har langt den højeste gennemsnitsalder i Det Høje Ting.
Men methusalemmerne i den radikale folketingsgruppe har naturligvis ikke tænkt sig at vige pladsen.

Folketingsgruppens alderspræsident Niels Helveg Petersen måske Danmarks svar på senator Ted Kennedy er efterhånden noget alderstegen, men i forhold til sin amerikanske kollega, der er 76, så er Helveg blot en årsunge på kun 69 somre. Det er ikke så længe siden, at U.S. Senat havde fornøjelsen af gamle Strom Thurmond fra South Carolina, der døde med støvlerne på i 2003 som 100-årig. Helt så længe sidder Helveg næppe på Borgen, men ærligt talt hvad er det lige, som den tidligere partileder og udenrigsminister Helveg mangler at få udlevet i dansk politik?

De radikale er lysår fra at komme i regering. Hvordan er det lige, at de radikale får forklaret nye vælgere, at de står for fornyelsen, når de stiller med så vel- og udtjente folk som foruden Helveg også tæller en Marianne Jelved og Lone Dybkjær? Specielt når man ser på alternativerne for centrum-venstre-vælgere, hvor SFs folketingsgruppe efter 2007-valget har fået tilgang af ganske mange unge folk, og socialdemokraterne har unge folk helt i front.

Det er jo ikke sådan, at man ikke forstår Niels Helveg m.fl. Det er jo sjovt at sidde i Folketinget. Få interesserer sig særligt meget for, hvad man som politiker egentlig laver, og lønnen er da også ok. Samtidig kan man rejse rundt som gammel erfaren statsmand, og give den lidt som en slags dansk og blødere udgave af Henry Kissinger. Men sidstnævnte har fundet andre græsgange for længst. I USA bliver has-beens som Helveg ikke hængende. De skriver bøger, får et job i advokatbranchen eller på Wall Street. Nogle ender som direktører for tænketanke eller biblioteker eller som undervisere og professorer på et fint Universitet. I Storbritannien har de systemet med at 'sparke' folk op i Overhuset. Systemet kasserer udtjente politikere ved at give dem lidt ære og sildesalat.

I Danmark sander de imidlertid til på Borgen. Det er lidt ynkeligt, men sådan må det være, når der ikke er andre alternativer.

Simon Emil Ammitzbøll får sikkert mange tæsk internt for sit forslag, men han har under alle omstændigheder ret: De gamle bør vige pladsen for yngre kræfter og jo hurtigere jo bedre, sådan at nye kræfter kan nå at sætte sig ind i arbejdet og få den nødvendige erfaring. Der skal der til, for at de radikale kan sætte et nyt og slagkraftigt hold, sådan at partiet kan komm tilbage til regeringsbænkene.

Men idéen om, at en kollektiv abdikation fra Helveg og Co. bliver hørt og materialiserer sig i virkelighedens verden, er desværre for de radikale utænkelig. Berlingskes ex-chefredaktør Niels Lunde havde derfor helt ret, da han i søndags på TV2 News slog fast, at der jo er tale om magtmennesker, som aldrig vil vige fra magten frivilligt. De skal bæres ud af tinget.

Tjah, der er synd for de radikale, men vi andre kan jo heldigvis være ligeglade!

Men Ammitzbøll får credit herfra for sit udviste mod til at sige tingene, som de er. Han får næppe tak fra sine egne rækker for forslaget.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

24 kommentarer til “Way over the Hill”

Det er meget få ting, jeg kan blive enig med Simon Emil om, men det her forslag er satme rock n’ roll…

–Kasper

Mit ærende er på ingen måde at være perfid, men Simon Emil er et pænt stykke fra at kunne trække sit eget mandat, og uden at have undersøgt det nærmere, har jeg da i hvert fald ikke hørt at andre unge radikale skulle have en særlig folkelig forankring.

Derfor virker forslaget en anelse populistisk – Simon Emil har da i hvert fald brug for nogen i Sjællanske storkreds til at trække nogle mandater hjem, så også han kan få en plads.

Hvorfor fører han overhovedet denne diskussion ud i medierne. Er det ikke bare en intern diskussion ?

Er der forøvrigt nogen oplagte unge radikale kandidater, der kunne have hevet tilnærmelsesvis ligeså mange stemmer hjem som de gamle folk ?

To helt oplagte kandidater til en tidlig pensionering er Lone Dybkær, der kun vandt over Manu Sareen med et mulehår, og Benthe Dahl, der i Sønderjylland faktisk fik lidt færre stemmer end den unge Lotte Rod.

@Rasmus
Som radikal vælger var det et chok at opdage, at når vi landet på kun 9 mandater, at Bente Dahl overlevet, hvordan fanden kan man lave sådan en opstilling ( Altså hvorfor havde man ikke flytte f.eks Lidegaard eller Charlotte Fisher derned). Så skidt står det jo ikke til med den radikale talentmasse.

I en gruppe på 12-14 havde det ikke været et problem med Niels Helveg, nu synes jeg at det er det. Jeg holder meget af ham med det er ikke ham som kan bruges til at melde nye skrape sager ud.

Simon A. ( Og rolig nu Jarl det overlever han snildt de radikale er ikke venstre eller DF eller social demokraterne med sætter generelt pris på debat) fortjener ros for hans kritik. Men måske har han faktisk været med til at udskyde generationsskrifte ved at melde det ud i medierne.

Lone D. vil jo f.eks nu skulle forklare hvis hun går om det er pga af Simons kritik hun går. Det kan godt give en trods effekt.

En lille personlig kæphest med reference til dit indlæg. Du skriver: “De gamle bør vige pladsen for yngre kræfter og jo hurtigere jo bedre, sådan at nye kræfter kan nå at sætte sig ind i arbejdet og få den nødvendige erfaring.

Jeg er enig i, at det ville være godt med nye kræfter; men ikke nødvendigvis yngre kræfter. I hvert tilfælde ikke alt for unge kræfter. Folketinget har rigeligt med unge bachelorstuderende født i 198x uden ret meget erfaring. I det hele taget har Folketinget rigeligt med medlemmer, hvis CV stopper ved studerende, eller som lige har nået at få kandidatgraden i statskundskab i hus, førend de er kommet i Folketinget.

5. Du har nok ret. De radikale halshugger ikke deres opposition. I stedet bryder de ud og danner deres eget parti, hvis det bliver for meget! 😉
Simon skal nok overleve. De tre gamle er vel alligevel væk efter næste valg.

6. Enig. I regeringen er der eksempelvis intet mindre end tre halvstuderede røvere: Ulla Tørnæs, Eva Kjer og Troels Lund Poulsen.

Og så er der en enkelt næsten helt uden uddannelse: Bent Betjentsen…

Ok Touche Jarl men jeg kan ikke være den eneste som nærmest har glemt NA.

Men de uafhænginge og Liberalcentrum blev skabt af venstrefolk

CD kom ud af socialdemokraterne

DF ud af Fremskridtpartiet

VS af SF og SF af DKP. Det var vel nærmest de radikales tur.

@ Morten Sørensen (6)

Jeg kunne ikke være mere enig i din betragtning! Det er vel nærmest beskæmmende, at det er så 'nemt' at gøre sig i politik, at vi skal trækkes med halvstuderede og nyuddannede i en grad som vi gør!

@ Jarl

Man kunne vel også vende den om og sige, at Socialdemokraterne har et for uerfarent og urutineret (og ungt) hold'¦ Så det kan vel næppe bare være et spørgsmål om fødselsattesten (alene), men snarere et spørgsmål om at få noget nyt blod ind, gerne med erfaring fra den VIRKELIGE verden, eller hur?

9. Enig. Det er blandt andet, det der er problemet i Socialdemokratiet for tiden.

Vi kloge-åger er ikke nemme at gøre tilfredse! 😀

Hvorvidt det er en fordel for SF med Villy og hans nyvalgte flok af gymnasieelever og elevrådsformænd, vil jeg også stille mig særdeles skeptisk overfor. De kan jo ikke blive ungdoms- og uddannelsesordfører allesammen.

Om den flok som samles omkring Henry Georgs og Severin Kristensens tanker og dannet Retsforbundet var radikale, det er muligt, men der vel ikke nogen som var medlem af Folketinget for de radikale og det var de eksempler jeg liste op, men belær endelig..

Nogen radikale mener de kan blive klogere…

“Tjah, der er synd for de radikale, men vi andre kan jo heldigvis være ligeglade!”

Vi kan være ligeglade men er det ikke; det er da kun glimrende at Rad V skyder sig selv i foden ved at lege olle-kolle. Helveg (der Alte) opfordres hermed til at snuppe en 4-5 valgperioder mere.

Til Niels, Marianne, Lone og de andre methusalemmer: Keep up the good work. I er garantien for at Rad V ikke rykker sig en millimeter.

Jeg mener det er meget forkert at diskutere alder i forbindelse med folks job. Her bør det kun være evnerne/kvalifikationerne der tæller. Fornyelse kan komme fra alle aldersgrupper. At Simon Emil bringer den gamle traver på bane, fortæller lidt om hans format (eller mangel på samme). Kan man ikke som ung få plads på andre måder, kan man da altid ytre noget om det at være oppe i årene. Ungdommens overmod kunne det også kaldes.

Magt er ikke noget man får, det er noget man tager.(og jeg tænker ikke på kup o.lign).

Problemet med fornyelsen bliver helt rigtigt beskrevet af Jarl.
Vi har så utroligt mange levebrødspolitikere (også mange forsmåede og det er de værste) fordi de ikke har nogen steder at “søge” hen. Hvem vil ansætte et menneske,hvis kvalifikationer er, at vedkommende er vokset op gennem det politiske system. Og ikke andet. Måske 60 år gammel.

Overhuslignende tiltag, tænketanke, rådgivere osv omkring FOLKETINGET, kunne være en mulighed. Men endelig bag kulisserne. OG tværpolitisk. Helveg senior f.eks, nyder da stor respekt for sin viden om bl.a. grundloven.? Den trænger da til et eftersyn. Lige noget for bla. ham og Dybkjær, Auken og Lykketoft?

Viden om Grundloven? Den er jo ikke verdens mest komplicerede tekststykke – og godt det samme.

Helveg ville jo netop gerne have en ny Grundlov, men det tog ikke rigtigt fart.

Og nej, det har ikke noget med alder at gøre. Men sprudler Helveg, Dybkjær og Jelved af energi til at overtage regeringsmagten…? Man kan ikke rigtigt se det for sig.

Problemet er ikke så meget, at den gamle garde er gammel, men at det giver ophav til et meget brat generationsskifte, når de endelig går af. Spørg bare socialdemokraterne om, hvor godt man klarer sig med en gruppe, der nærmest er helt grøn.

@Rasmus, jep, men også at det er de eneste, der overlever et dårligt valg – fordi de netop er mere kendte end de unge/nye. Men mon ikke i hvert fald Jelved er i gang med sin sidste periode… Omvendt så blev Auken og Lykketoft jo hængende, selvom jeg havde forventet, at de snart ville begynde at pakke kufferterne.

Alle kan jo ikke afslutte karrieren som Folketingets formand.

@ML (19)
Lykketoft havde en stor rolle at udfylde i Socialdemokraterne ifm. velfærdsreformen i 06, og jeg tror Auken ved et regeringsskifte håbede på posten som folketingets formand. Han sidder i øjeblikket som formand for Europaudvalget, som vel heller ikke er helt ligegyldig al den stund, at regeringen i EU-politikken er uden fast flertal med DF.

Det handler vel også om, hvor udbrændte politikere er. Helveg har virket som har han overskredet sidste salgsdato noget tid, hvorimod både Lykketoft og Auken har været aktive i offentligheden ifm. debatter o.l.

NB. Iøvrigt er jeg sikker på, at Simon Emil Ammitzbøll er velkommen til at lave en “tredobbelt Søvndal” på de radikales vegne. Han behøver jo ikke jage de gamle ud først. Søvndal kunne helt “alene”.

Enig med Idioten, Morten S og madame toft. Det er beskæmmende med alle de unge inkompetente fjolser der fylder op i landskabet og undergraver vort samfund med deres inkompetence.

Den gennemsnitlige levealder her i Danmark stiger jo år for år. Så folk i 60’erne er i virkeligheden ikke ret gamle.

Historien opviser jo også adskillige alderstegne store politikere: Churchill, Adenauer, de Gaulle og Reagan.

Lukket for kommentarer.