Kategorier

Et lige og underholdende opgør

Torsdag aften på DR2 tørnede det næste valgs to sandsynlige statsminister-kandidater Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen sammen. Det skete i programmet 'Debatten' under sædvanlig kyndig ledelse af værten Jesper Larsen.

Jeg har i de sidste par uger fornemmet at Helle Thorning-Schmidt var faldet lidt af på den formmæssigt, hvor hun indimellem har virket lidt modløs, men det var hun på ingen måde torsdag aften. Tværtimod var S-formanden kampberedt og fremstod nærmest som en ivrig væddeløbshest, der før startskuddet lyder, står og sparker i startboksen for at komme ud over stepperne. Uimponeret for hun således fra første fløjt lige i flæsket på Lars Løkke og angreb finansministeren igen og igen. Hårdt og skarpt hamrede hun det ene rene stød ind efter det andet ind på Venstres næstformand.

Men finansministeren var kløgtig. Han parerede elegant langt de fleste stød, og han turde gå til modangreb på Thorning på en helt anden hård måde end den Anders Fogh Rasmussen kunne tillade sig ved sidste valg. Løkkes modangreb var ætsende og tenderede det nedladende overfor S-formanden. Også Løkke var særdeles veloplagt. Det var umuligt at se på ham, at han har fået prygl i medierne i en hel måned. Løkke smilede drengesmilet med de gule mælketænder, plus at han var bamset og overskudsagtig. Men også bidende ond, når han stillede Thorning inkvisitoriske modspørgsmål, som man kunne se ofte bed på hende.

Hvem vandt? Det bliver snævert, men jeg synes at Løkke samlet set fremstod mere kompetent end sine udfordrer, og så fik han vel flere stød ind på oppositionslederen torsdag aften end Fogh fik SAMLET i de to debatter, statsministeren havde mod Thorning under valgkampen. Det så faktisk ud som om, at det pludselig gik op for Thorning undervejs i debatten at vilkårene denne gang var anderledes. Ikke at hun var rystet på noget tidspunkt. Slet ikke! Men Thorning kunne mærke, at modstanderen denne gang tillod sig at slå langt hårdere igen end Fogh.

Alt i alt var der tale om underholdende debat med masser af retoriske benspænd og en kompetent og uimponeret ordstyrer uden det store behov for selv at være i centrum sørgede for, at debatten forblev levende og ikke druknede alt for meget i teknik.

Se hele Debatten på DR 2 her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

3 kommentarer til “Et lige og underholdende opgør”

Jeg kan egentligt meget godt lide HTSs energi, men jeg synes hun virker en anelse tynd i substansen. Lars Løkke spurgte flere gange indtil det konkrete, og det slap hun sjældent godt fra. Hun er blændende når hun kan få lov til at rable løs om at det forfærdelige regeringen gør/ikke gør, men sæt i nål i ballonen og BANG!

Ja, jeg er godt nok farvet lyseblå som udgangspunkt… Lars Løkke skal omvendt passe på, at det ikke bliver for … hmm… tilbagelænet og for meget forsvar for systemet. Det ER svært, når man efterhånden har siddet i regering så længe som folk kan huske.

Er der ikke en af jer kloge hoveder, der kan forklare mig, hvorfor HTS bliver ved med at snakke om, at hun ville have brugt skattelettelsen på 10 mia. på alt muligt “velfærd” ? Det var jo en skatte-omlægning. Man satte jo nogle energiafgifter op (indekserede dem).

Hun kan løse alle problemer med 10 mia.. Utroligt.

@Anders
De afgifter sættes først op de følgende år, så der mangler de facto milliarder i statskassen pga. nedsættelsen af indkomstskatten i år og til dels også næste år, så vidt jeg husker. Det må være de penge der tales om.

Regeringen har med sine mildest talt tvivlsomme beregningsmetoder (i særklasse udtrykt i valgkampsudspillet i 2005 og senest i “kvalitetsreformen”s finansiering) – hvor en fast udgift regnes med for hvert år den haves – selv været med til at man kan tale om at deres skattelettelser er ufinansierede.

Lukket for kommentarer.