Kategorier

Høstakken BoJo væltede Røde Ken ud af borgmesterstolen

Indrømmet! Jeg er en politisk junkie. Der er ikke noget som et jordskredsvalg i et naboland, som kan få min opmærksomhed. Og i særdeleshed i Storbritannien, hvor de Konservative endelig er på vej tilbage.

Denne lørdag har en af mine moderne politiske helte den konservative Boris Johnson væltet Labours “Røde” Ken Livingstone ud af Londons borgmesterstol, der dermed udgør det for “juvelen i kronen”, for de konservatives valgsejr og premierminister Gordon Browns og Labours totale fiasko ved dette års lokalvalg i England og Wales.

“BoJo” eller 'Bozzer' som Boris Johnson også kaldes er i England en politisk celebrity, der efter en opsigtsvækkende journalistisk karriere på medier som The Daily Telegraph og som redaktør for The Spectator i 2001 blev valgt ind som parlamentsmedlem for Henley '“ en stensikker konservativ bastion i det sydlige Oxfordshire. BoJo overtog i øvrigt kredsen fra 'Tarzan' den tidligere konservative forsvarminister under Falklandskrigen Michael Heseltine.

Johnson med det viltre karakteristiske blonde hår har et vid som få, men er også kommet galt af sted et par gange med løsgående udtalelser, så som at folk på stillehavsøen Ny Guinea er “kannibaler og høvdingemordere”. Johnson '“ som har gået på kostskolen Eton – blev på et tidspunkt spurgt om han nogensinde har haft sex med en mand. Han svarede typisk for sin frejdighed: Not, yet!

Det er blandt andet derfor, at Johnson blot skulle være de konservatives sjettevalg som deres borgmesterkandidat i den britiske hovedstad, og spindoktorerne i partihovedkvarteret var – og er – selvsagt ikke vilde med udsigten til ustandeligt at skulle rydde op efter ham, og den ballade hans udtalelser har medført. Derfor har de også under denne valgkamp holdt ham væk fra at blive interviewet af journalister, hvor han kunne komme galt afsted. I stedet har Johnson stillet op i bløde daytime-televisionshows a la “Go’ morgen Danmark” og i radio talkshows, hvor man ikke bliver mødt med alt for hårde og kritiske spørgsmål.

Johnsons kampagne mod Ken Livingstone har ikke været specielt ideologisk funderet omend populistisk og kørt på “de rødes snyd, og bedrag, pamperi, skandaler, kriminalitet, spild med borgernes penge og hang til trængselsafgifter”. Kampagnen har anvendt den såkaldte “Doughnut-strategy” og været målrettet mod at aktivere vælgere i de fortinsvis konservative forstæder, der ellers traditionelt helt har undladt at stemme, mens Livingstone har fokuseret på sin vælgerbase i det centrale og multietniske London. Johnson har været fortaler for flere grønne parker, bevarelse af nedlægningstruede posthuse og en forbedring af det kollektive trafik især undergrundsbanen 'The Tube'.

Johnson var i 1992 en meget synlig EU-korrespondent for The Daily Telegraph, som mange af os lagde mærke til på grund af hans karakteristiske lysblonde hår, sin overklasse-accent og ikke mindst sit energiske mundtøj. Han '“ som er EU-skeptiker – kunne i de TV-interviews, der dengang blev lavet med ham til dansk TV, slet ikke skjule sin fryd over, at danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten – et valg han dækkede for sin avis.

Politiken aner de tilsyneladende ikke hvem manden er, men kalder ham bare for “charlatan” i en artikels overskrift uden at forklare, hvorfor han skulle være netop det. Tænk at Politiken-læserne skal nøjes med at blive så dårligt informeret. Men så er det jo godt, at man som blogger på en dag som denne IGEN kan bevise, at vi indimellem kan overgå såkaldt 'kvalitetsjournalistisk' med flere længder.

Her er en glimrende portrætartikel af Boris Johnson fra The Daily Telegraph.

Her er Boris Johnsons kampagnesite.

Fra BBC News: “The Boris Story”

Her er et andet eksempel på en Bojo-gaffe: 'œVoting Tory will cause your wife to have bigger breasts and increase your chances of owning a BMW M3.'

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Høstakken BoJo væltede Røde Ken ud af borgmesterstolen”

Han har jo så ikke flertal i London assembly. Han skal jo have lavet en aftale med Liberal demokraterne ( det er nok ikke muligt) eller med de Grønne (mere sandsynligt, de plejer gerne at vil sælge sig selv for lidt gode poster) hvis han skal have sin politik igennem.

Og så kom BNP jo ind

Ja, de er vist ikke så glade for Boris på Politiken. I dag kaldes han charlatan (i en tilsyneladende anonymt forfattet artikel). For nogle uger siden var “overklasseklovn” ordet: http://politiken.dk/udland/article494779.ece

Nå. Men hvor synd det end er for journalisterne på Politiken, at Boris blev valgt, vil jeg alligevel ønske Londonerne tilykke – jeg tror de har valgt den helt rigtige mand til jobbet.

Det lyder umiddelbart som en fornuftig fornuftig strategi at holde Boris Johnson væk fra sammenhænge med den mere kritiske journalistik som ideal. Jeg husker bedst Boris Johnson fra valgaften/-natten på BBC i 2005, hvor han i noget nær sand dødsforagt fremførte synspunktet, at det faktisk var de konservative, der havde vundet parlamentsvalget. 'Dødsforagt' fordi han sad over for ingen ringere end Jeremy Paxman. Det blev han selvsagt også bedt om at forklare nærmere, hvorefter Paxman's dom lød: 'That is the most pathetic argument I've ever heard!'. Paxman havde ret, for så vidt som at Johnson var meget lidt overbevisende (for nu at sige det pænt), men gad vide om en dansk tv-journalist ville slippe godt fra at sige noget tilsvarende, hvor berettiget det end var i den konkrete situation?!

Johnson's far stillede i øvrigt også op ved samme lejlighed uden dog at blive valgt. Om hans personlighed matcher sønnens, ved jeg ikke, men den fysiske lighed var – efter temperament – enten fascinerende eller skræmmende 😉

Boris Becker 🙂

De danske medier har slet ikke dyrket Red Kens omgang og forsvar for diverse islamister eller George Galloway:

http://www.eastlondonadvertiser.co.uk/content/towerhamlets/advertiser/news/story.aspx?brand=ELAOnline&category=news&tBrand=northlondon24&tCategory=newsela&itemid=WeED25%20Apr%202008%2016%3A36%3A04%3A363

som dog ikke kom ind:

http://www.eastlondonadvertiser.co.uk/content/towerhamlets/advertiser/news/story.aspx?brand=ELAOnline&category=news&tBrand=northlondon24&tCategory=newsela&itemid=WeED02%20May%202008%2022%3A29%3A37%3A100

Men det gjorde BNP istedet, vist for første gang nogensinde:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/7381633.stm

I øvrigt en sjov dag i Danmark hvor S flip flopper på 12 timer. Først vil man vist afskaffe de afdragsfrie lån og stoppe for tørklæder i det offentlige og så vender man inden det er frokost 🙂

Kære Jarl,
glimrende at få suppleret her den besynderlige og ringe dækning af Boris, som de danske medier har præsteret (i hvert fald dem, jeg har set på nettet). Jeg kender ham udmærket. Har mødt ham flere gange, og også været udsat (for 12 år siden ….) for hans legendariske flirtende facon. Historierne om hans fire år lange affære med klummisten Petronella Wyatt, dengang han var redaktør for The Spectator og andre affærer (hans hustru er en stoisk og heroisk kvinde, som har smidt ham ud flere gange, men som bemærkelsesværdigt holder ud – endnu) var i årevis godt samtalestof for “politiske anorakker” som briterne kalder sådan nogen som dig (og mig og andre, der bruger denne blog…) i Londons bedre cirklers middagsselskaber. Han blev som du sikkert ved, også fyret som skyggeminister, fordi han løj om same affære (ikke fordi han havde den, som daværende leder af partiet Michael Howard, men fordi han ikke fortalte sandheden om den, da historien kom frem).
Anyway – Boris er stor-underholdende og en omvandrende politisk ustabil bombe. Jeg stemte faktisk selv på Livingstone, da jeg boede i London under sidste borgmestervalg, men i dag ville jeg også have stemt på Boris. Livingstone har gjort en del gode ting for London, men han har (jfr. flere links på denne blog) en komplet bizar “udenrigspolitik” og en ekstremisme og magtfuldkommenhed – som præger Labour også på landsplan – der måtte stoppes. Men det bliver altså ret spændende at se, om Boris kan samle et så kompetent hold af rådgivere etc. omkring sig, at de værste fortalelser og bommerter kan undgås. Og at der faktisk kan laves en fornuftig og fremsynet politik for London.
Underholdende bliver det i hvert fald….
kh
Annegrethe

Hej Annegrethe,
Tak for dine supplerende super-interessante kommentarer. Altid en fornøjelse!
bedste hilsner
Jarl

P.S. Politiken i dens trykte udgave søndag er kommet lidt efter det med hjælp fra oversatte artikler fra The Guardian og Der Spiegel har de faktisk leveret en mere lødig og præcis gennemgang af Boris Johnsons liv og levned. Nu beskrives han ikke længere som en “charlatan” eller “klovn”, men i stedet – og i øvrigt mere korrekt som en “Spradebasse”. Jeg funderer over, hvorvidt det kan hænge sammen med en oversættelsesfejl af ordet (Bumbling) “Buffoon”, som er det ord, de engelske aviser ofte bruger til at beskrive Johnson og hans gøren og laden.

Nu vi taler om dårlig dækning i DK , så fik Labour 24 % og 44 % af stemmerne. 32 % stemte på noget andet, heriblandt 25 % på Englands næststørste parti Liberaldemokraterne. Jeg hørte ikke det partinavn nævnt en eneste gang i DR 18.30 og TV2 19.00 nyheder.

Det rigtige spænende i den kommunale landskab i England og vedde seneste parlamentvalg, har også været at LD er begyndt at smide Labour ud i bastioner som Liverpool og LD truer dem også Mancester oo i en række storbyer f.eks Sheffield, Newcastle . Der er en del storby kredse som Labour slet ikke behøve at bekymre sig om tidligere, som er i spil nu.

Skulle jeg spille nu, ville jeg spille på et “Hung parliament” næste gang. Trods stor Tory fremgang får de svært ved at få flertal alene. Tory vinder borset fra London ikke særligt meget frem i de større byer.

Lukket for kommentarer.