Kategorier

Når spinatbedsjokken bliver en livsstil

I denne uge blev de sidste skeptikere mht Anders Fogh Rasmussens fremtidsplaner uden for landets grænser overbevist, da den britiske liberale EU-parlamentariker Andrew Duff kunne fortælle det, som vi var mange, der vidste i forvejen, at statsministeren er helt vildt interesseret i at blive EU’s første præsident, og derfor nu er de europæiske liberales uofficielle kandidat til posten.

I et par uger '“ senest på sit pressemøde i tirsdags '“ stod statsministeren igen og benægtede dette åbenlyse faktum. Ikke fordi at man kan bebrejde manden dette, men det ser unægteligt fjollet ud. Oppositionen kan heller ikke for alvor drille ham, for af en lang række grunde vil de hjertens gerne ekspedere ham videre til Europa eller hen et andet sted, hvor peberet gror.

Forleden kunne SFs formand, der holdt 'festtalen' for Fogh i anledningen af hans 30 års-jubilæum som folketingsmedlem, filosofere over, om Fogh havde lyst til at blive den næste Dalai Lama, da Villy Søvndal havde hørt, at stillingen snart blev ledig'¦

Mogensen & Kristiansen kunne i denne uge taksere Venstres invitation til Søvndal om at optræde ved den lejlighed som 'ugens spin'. De to eks-spindoktorer mente '“ hvad de har ret i '“ at Søvndal lader sig spænde for en vogn, hvor han nærmest afdæmoniserer Fogh, og ved sin medvirken samtidigt får udstillet Helle Thorning-Schmidts manglende format, siden venstrefolkene ikke gider invitere hende som festtaler.

En anden der spiller med på Venstres strategi er naturligvis Anders Foghs yndlingskommentator, som naturligvis var inviteret til at rose Foghs genialitet og statsmandskunst. Det er ikke til at sige, hvad Thomas Larsen fik for at medvirke ved dette Venstre-arrangement som cheerleader. Prisen er vist normalt 20.000 kr., når han stiller op og kloger sig i foreninger, men det kan jo også være, at han gjorde det gratis'¦..og så derved på denne måde har givet sit bidrag til at genvælge Fogh'¦? 20 Kilo er jo netop også grænsen for at være anonymt medlem af Venstres Erhvervsklub!

Stod begyndelsen af ugen i Foghs EU-ambitioners tegn, så kom sosserne “stærkt tilbage” med intet mindre en TO UDSPIL på én og samme lørdag. S-integrationsordfører Henrik Dam Kristensen '“ en erfaren mand med mange års ministererfaring '“ blandede sig pludselig i tørklædedebatten: Ingen offentligt ansatte myndighedspersoner skulle have lov at bære tørklæder, lød Dams budskab i Politiken. Dermed lagde Dam sig tæt op af, hvad en Pia Kjærsgaard mener. Men imponerende nok, så var Dam ganske få timer senere dog på vild flugt fra sit oprindelige standpunkt efter at en række Socialdemokrater hurtigt havde plaffet hans forslag ned. Pludselig renoncerede Dam, for nu var det ikke længere et forslag, men snarere et oplæg, der skulle lægge op til 'en vigtig debat'.

Alle spørger sig selv om, hvor meget Helle Thorning-Schmidt har været rodet ind i Dams forslag/debatoplæg. Det står hidtil kun klart, at det ikke har været forelagt S-gruppen. Dam er jo ikke hvem som helst, men ses som én, der hører til S-ledelsen. Det bidrager jo ikke ligefrem til et billede af, at Thorning har styr på ret meget i sit parti.

Formålet med Dams melding er antageligt at skaffe flere stemmer til socialdemokraterne. Der er formentlig også et marked for synspunkterne, men det kræver jo, at han fastholder dem. Nu bliver Socialdemokraterne bare til grin rundt omkring, og dem som Dam vil have i tale '“ antageligt DF-vælgere – bliver bare bekræftet i, at S ikke kan levere varen når det gælder om at genere muslimerne, og så bliver de formentlig bare ved med at stemme på Pia Kjærsgaard. Omvendt har Dam lagt sig ud med Svend Auken-fløjens kulturradikale, som nu får yderligere et argument for at stemme på enten de radikale eller SF.

Men lørdagen bød på mere spinatbedsjokkeri, hvor Nordjyllands stolte søn S-erhvervsordfører Orla Hav fik den fantastiske idé at skabe en masse uro om flest mulige vælgeres privatøkonomi. Hav foreslår nemlig, at man nu får kigget på og analyseret de afdragsfrie lån til køb af fast ejendom. Bliver der skabt en forventning om, at der bliver pillet ved disse lån truer man jo indirekte en masse husejere, som sidder i ejendomme, som de dybest set ikke har råd til, men også resten af boligmarkedet bliver formentlig negativt berørt med yderligere fald i priserne til følge.

Det er ikke fordi, at Hav ikke har sagligheden bag sig, men det er dog ejendommeligt, at socialdemokratiet i opposition gør så meget for at tale sig væk fra en så stor vælgergruppe, som husejerne udgør. Det virker mildest talt uigennemtænkt – ligesom det andet “lørdagsforslag”.

Man må håber for Orla og Dam, at de har mere held i sprøjten på næste lørdag…

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

4 kommentarer til “Når spinatbedsjokken bliver en livsstil”

Jamen, du har ret, Jarl. Men du er næsten for høflig overfor Socialdemokraternes konstante beskydning af deres egne fødder.

Deres inkompetence viser sig mere og mere monumental. Henrik Dam og Orla Hav (begge med flydende efternavne :-)) plasker da rundt i deres egen brakvand. Har Socialdemokraterne ingen mediestrategi overhovedet? Hvordan kan den slags ske?

Noa Reddington er ansat. Men han er først og fremmest et begavet æggehoved, der kan skrive dobbeltkronikker i Politiken med Helle Thornings visioner (er de i grunden ikke glemt allerede?).

Hvem har de ellers som spindoktor? Eller bare som koordinator, der holder styr på budskabet.

Ved du det, Jarl?

Det er da jammerligt, at den slags underbegavede udmeldinger kommer fra et parti, der vil regnes for at være regeringsduelig.

1 Hej Orla,

Ja det mediestrategiske element er totalt fraværende.

Jeg kan næsten ikke tro, at Sossernes chef-spindoktor Steen Kristensen har været inde over den her. Det ville have krævet, at Thorning havde sagt god for eksempelvis Dams udmelding. Så inkompetent er hun vel ikke.

Ja, der er godt nok trængsel i spinatbedet: Brian igen-igen og regeringstoppen står der jo allerede, og Inger Støjberg tager sin daglige runde. Nu er det ikke længere underholdende, men pinligt at dagens toppolitikere flagrer rundt i bedet uden anden retning end seneste Gallup.

Både regering og oppostition plasker rundt. Brian er uenig med Venstre omkring OL-åbningen, Løkke får hug for bilag, og Fogh bliver en slags “dead man walking” fordi han går efter den EU-post, og det er Pia Kjærsgaard vred over.

Men som Michael Kristiansen kom ind på i M&K på News, så er det værd at se at det er fordi regeringen selv plasker rundt, og ikke fordi socialdemokratiet nu står stærkere end før. Hav og Dam var uheldige her, og det kan godt være at regeringen gør sig uheldigt bemærket lige nu, men befolkningen har de seneste mange år givet genvalg til mange regeringer, Anker J og Schlüter trak sig selv. Når Fogh væltede Nyrup var det fordi han gentog de samme mærkesager om og om igen, så da Nyrup udskrev valget i 2001 vidste befolkningen præcis hvad Fogh ville ændre. Og jeg tror regeringen skal gøre meget mere galt hvis de skal miste regeringsmagten ved et valg, så længe Socialdemokraterne ikke får sagt klart hvad de vil ændre i Danmark.

Lukket for kommentarer.