Kategorier

Udsigt til S-nederlag ved EP-valget i 09

Denne uges absolutte nyhedsbombe i dansk politik var da tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen bekendtgjorde, at han efter blot en enkelt valgperiode på fem år siger farvel og tak til EU-parlamentet, når valgperioden udløber i august næste år.

Nyrups begrundelse for at takke af i dansk politik lyder troværdig. Manden har knoklet hele sit voksne liv og med henvisning til dåbsattesten, der siger 1943, så vil han nu bruge tiden til at være mere sammen med familien. Derfor ligger det lige for at slutte, at også viven Lone Dybkjærs tid i folketinget formentlig også rinder ud, når denne valgperiode slutter, sådan at hun ikke genopstiller i København. (Hvilket gør Manu Sareen stensikker på at få de radikales mandat i hovedstaden efter næste folketingsvalg)

Anyway, Nyrup trak over 400.000 vælgere sidste gang, hvilket gav S et kanonvalg, der trak fem mandater herunder et par nobodies til elefantkirkegården i Bruxelles. Problemet for sosserne er at ikke engang de resterende ronkedorer gider være spidskandidat til næste års Europa-parlamentsvalg. Efter sigende er både 'geden' a.k.a. Mogens Lykketoft og Svend Auken blevet bedt om at kandidere, men begge har betakket sig. De vil hellere slutte karrieren hjemme, hvor slutscenen bliver det danske folketing frem for glemslen i Bruxelles.

Med udsigt til at få røvfuld ved næste års EP-valg er Helle Thorning-Schmidt formentlig begyndt at tænke i alternative baner. Det kunne give et comeback til Bingo-frank dvs. Thornings besejrede rival fra formandsvalget Frank ' Frankie-boy' Jensen.

På rygtebørsen siger man, at Frankieboy keder sig i sit nye job som direktør i et selskab, der sælger IP-telefoni. Til gengæld hygger evig unge Jensen sig som medlem af TV2 bestyrelse og navnlig som formand for sit gamle universitet AUC i Aalborg.

Der er en række spørgsmål, som er interessante i forhold til spekulationerne om Frank Jensen står i spidsen for socialdemokraterne ved EP-valget næste år. Ser Frank Jensen en udfordring for sig selv i at tage til Bruxelles? Uanset hvordan det går ham under EP-valget, så vil S gå tilbage, og han vil uvilkårligt få skylden for det. Hvorfor dog udsætte sig selv for det? Og hvad skylder han Helle Thorning? Svar: Absolut ingenting. Hvis Frank Jensen har mod på at komme tilbage til dansk politik, så kan han alternativt vente en valgperiode eller to dvs. indtil, at Helle Thorning evt. taber næste folketingsvalg til Venstres sandsynlige statsminister Lars Løkke Rasmussen. Men hvorfor skulle han dog det? Hvad skulle Frank Jensen dog opnå ved det? Nej, jeg tror ikke på, at Frank Jensen stiller op til Europa-Parlamentet eller folketinget for den sags skyld.

Det bliver efter alt at dømme i stedet den siddende MEP unge Dan Jørgensen, der får chancen. Han er ret ukendt i den brede befolkning og vil næppe blive bebrejdet internt, at S formentlig mister mindst to af sine fem mandater ved valget. Til gengæld er det uundgåeligt, at Helle Thorning står med et nederlag næste år, medmindre at en af de gamle ronkedorer ofrer sig.

Så nu er opgaven for Venstre at finde en billetsælger, der vil kunne sikre regeringspartiet fremgang og udstille Helle Thorning og socialdemokraternes næste uundgåelige nederlag. Jens Rohde tror jeg ikke på længere. Var han interesseret så havde vi hørt om det, og for et par søndage siden kunne Ekstra Bladets Bent Falbert i sin avis berette, at Rohde havde andre planer med sit liv, hvor Falbert i sin artikel henviste til detaljer, som han kun kunne have fået fra Rohde selv. Jeg ville derfor ikke satse penge på, at Rohde bliver Venstres spidskandidat, netop fordi at han tilsyneladende ikke er interesseret.

Skulle jeg give et bud, så kunne det blive en af de siddende ministre. Hvis ingen andre vil, så står de tidligere MF'ere Jens Hald Madsen og Charlotte Antonsen klar. Det vil omvendt være godt nyt for Thorning og Dan Jørgensen. Løkke bør kunne vride armen om på en eller anden, der vil kunne tilføje Thorning et nederlag. Chancen er simpelthen for god til, at Venstre kan lade den passere.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Udsigt til S-nederlag ved EP-valget i 09”

Kommentaren er interessant, men to små bemærkninger:

Overskriften havde nok været mere dækkende, hvis den bare havde heddet “Udsigt til nederlag ved EP-valget i 09”. Sagen er jo den temmelig uhørte, at samtlig partier og grupper, bortset fra SF, har mistet deres spidskandidat fra sidste valg! SF stiller så op med Margrethe Auken.

De forsvundne spidskandidater:
FB mod EU: Ole Krarup
JB: Jens-Peter Bonde
S: Nyrup
R: Samuelsen (remember?)
K: Seeberg (ak ja)
V: Karin Riis
DF: Camre

Hvilket leder mig videre til anden bemærkning: På et tidspunkt, hvor Venstre måske kan mønstre Charlotte Antonsen eller Jens Hald ville jeg være forsigtig med at forudsige, at V kan give S røvfuld.
🙂

1. Point taken MEN – forudsætningen er netop, at Venstre stiller med et tungere navn end dem der indtil videre er på banen. Blandt dem i øvrigt også Venstres tidligere næstformand Hanne Severisen (hvilket IKKE vil rykke ved din analyse..)

Alt andet lige – så mener jeg ikke at S kan undgå tilbagegang – hvilket VIL blive udlagt som et nederlag. (You know the drill) 😉

Det er jo nok ikke ligefrem noget der får valgdeltagelsen til at stige at Nyrup har trukket sig.

@Jarl

Vil det ikke være mest logisk for S, at vente med at melde ud til Venstre har gjort det? Hvis man har flere mulige kandidater internt i partiet, så kan man finde den der kan matche Rohde, eller Chartlotte Antonsen bedst.

Jeg tror det er uundgåligt at se går lidt tilbage, men jeg tror ikke det behøver falde tilbage på partiet, på samme måde som valgnederlaget til V i 2004 overhovedet ikke rørte Anders Fogh.

Først og fremmest kan Helle undgå at blive plettet af kritik, fordi valget til EP er fløjtende ligegyldigt, hvilket det nuværende kandidatfelt jo med al tydelighed afslører. Nobody gives a damn!

HTS skal bare lade være med at deltage i valgkampen, men overlade den fuldstændigt til den spidskandidat der nu får æren. Jeg tror i øvrigt, at AFR/LLR vil vælge præcis samme strategi.

Hej Jarl,

Jeg vædder hermed en kasse øl med dig på, at Jens Rohde inden for de næste 4 uger, dvs. senest d. 30. juni, meddeler sit kandidatur til EP.

Top?

MVH
Insider

@2: Enig i, at S næppe får 5 pladser igen, og uden Nyrups halve million stemmervil mindre vel også være acceptabelt for partiet. Der ligger i øvrigt en bekvem undskyldning / bortforklaring parat, idet DK mister en plads i EP og dermed går fra de nuværende 14 til 13 pladser.

@4: Med Helles fortid tror jeg, det vil forekomme ret utroværdigt, hvis hun gør sig usynlig under EP-valgkampen. Men dermed ikke sagt, at det ikke kommer til at ske – lav profil synes at være en vigtig ingrediens i S-toppens generelle strategi…

@7

Helles fortid eller ej, der er bare meget, meget lidt at vinde på en sejr til EP-valget fordi det er så ligegyldigt. Det er ligesom hvis FCK slår Chelsea i en træningskamp – det er meget sjovt, giver måske en notits i avisen dagen efter, men det betyder ikke en s**d.

@8: Deler nok ikke din ultrakynisme vedr. EP.

Og selv hvis jeg gjorde, ville jeg heller ikke ud fra et strategisk synspunkt anbefale HTS at ligge lavt i nogen som helst politisk kampsituation.

Lukket for kommentarer.