Kategorier

Bliver Søren Gade kandidat til næstformandsposten i Venstre?

Findes der stadig liberalt tænkende mennesker i den såkaldte borgerlige regering? Ja det gør der tilsyneladende. Slået med forbavselse læste jeg forsiden af Nyhedsavisen mandag, hvor ingen ringere end forsvarsminister Søren Gade blotlagde liberale synspunkter, der af avisen bliver udlagt som 'et opgør med topskatten og overførselsindkomster som folkepension og børnepenge”.

Søren Gade siger:

– Dem, der kan betale deres egen pension, må gøre det. Det er mere rimeligt, at dem, der bliver syge, får en fornuftig pension. Men jeg tænker på offentlige ydelser generelt. Der findes for mange ydelser, som gives til folk, der dybest set kan klare sig selv, mener forsvarsministeren, der ikke tidligere har haft for vane at udtale sig uden for sit eget ressortområde.

Og om den høje marginalskat hedder det:

– Jeg mener helt klart, at grænsen for topskat skal flyttes. Det er urimeligt, at danskere med et almindeligt arbejde, som lærere og sygeplejersker, skal betale topskat. Det var aldrig meningen, siger Søren Gade blandt andet til Nyhedsavisens Leny Malacinski.

Er Søren Gade i gang med at positionere sig i Venstre? Alt tyder da på det. For et par uger siden fastslog forsvarministeren, at han ikke egner sig som statsminister og derfor heller ikke har ambitioner i retning af at blive kronprins, hvis Lars Løkke Rasmussen på et eller andet tidspunkt skulle fælles af en eller anden imaginær og hidtil ukendt skandale.

– Jeg bliver selvfølgelig smigret men også bekymret over sådan nogle spekulationer, fordi jeg påduttes ambitioner, som jeg ikke har. Jeg har benhårdt og brændende støttet Lars Løkke, siden jeg kom i Folketinget. Det gør jeg stadigvæk. Han har et politisk talent, som kun ganske få, siger Søren Gade i dag til Nyhedsavisen og bekræfter endnu engang sin loyalitet til Løkke.

Det har i Venstre længe været kendt, at Gade hørte til de mere liberalt sindede, men nu skal han åbenbart også tælles blandt de liberalt brølende. Normalt hører den slags befriende klare udmeldinger ikke til det mest karrierefremmende initiativer under Anders Fogh Rasmussens og Claus Hjort Frederiksens “regimente”.

Skal vi så forvente, at Claus Hjort nu kommer farende med køllen for at slå kætteriet ned, som han har for vane? Nej, jeg tror faktisk, at han står over denne gang. Hjort er mange ting, men han er ikke dum. Beskæftigelsesministerens personlige popularitet er til at overse, og forsøger han offentligt at slagte eller banke måske Venstres populæreste minister på plads, så vil det skade regeringens egen popularitet, som i forvejen er vigende. Det ville se frygteligt ud. Skulle Hjort ikke selv kunne se det, så er Fogh nok mand for at kalde regeringens rottweiler til ro. Man ser det for sig: 'Now, back off, Claus!!'

Hvad er Søren Gades motiv? Ja måske mener forsvarsministeren, hvad han siger og har nu pludselig fundet en anledning til at melde ud, hvor han står i velfærdsdebatten. At Gade overlever den slags udmeldinger er i realiteten en magtdemonstration over for Fogh og Hjort, som er ved at være gårdsdagens folk. I Venstre positionerer folk sig til den ny situation. Gade siger at han ikke vil være nr. 1. Til gengæld vil han sikkert gerne være nr. 2 eller nr. 3 i Venstre.

Spekulationerne om alternativer til Løkke faldt faktisk ikke specielt heldigt ud for skatteminister Kristian Jensen, som alle udråbte til 'grønskolling' m.v., og som i de mange vurderinger generelt blev rangeret en anelse under Søren Gade, hvis det skulle komme til et valg imellem dem.

Skatteministerens tid kommer nok en dag, mens Gades bedste tid i politik omvendt er samfaldende med Lars Løkke Rasmussens forventede regeringstid. Måske er Gades påfaldende behov for pludselig at lufte liberale synspunkter led i en plan, der skal bringe ham i position som Venstres næste næstformand? Det spil kan meget hurtigt gå i gang, hvis Fogh '“ som alle mener '“ bliver til et eller andet stort i Europa allerede i efteråret. Hidtil har Kristian Jensen stået alene i regeringen, som den der luftede klassisk venstreretorik med indbygget velfærdstats-kritik til glæde for Venstres mere ideologiske bevidste græsrødder, men det er han så ikke længere. Og da jeg ikke rigtig kan se nogen anledning for Gade til pludselig at gå ud og mene, som han gør, ja '“ så er det meget nærliggende at konkludere, at der kunne lægge andet bag.

Det er i øvrigt underligt, at Gade stiller op til interview med det absolut mest Lars Løkke-kritiske organ Nyhedsavisen, der nærmest dagligt kræver finansministerens afgang. Det tyder på, at dette interview derfor næppe er sket med Lars Løkkes allerstørste velsignelse. Nyhedsavisens chefredaktør Simon Andersen bekendtgjorde også i går hos ClementDR2-Deadline, at de ikke anser Løkke 'for værdig' til at blive statsminister, og lod forstå, at man ude på Margretheholm mener, at Gade derimod er en bedre '“ eller mere værdig – kandidat. Men nu har Gade jo forsikret os alle sammen om, at han ikke har Løkkes X-faktor mv., så der ikke bliver bukser af det skin.

Vi har næppe hørt og set de sidste markante politiske udmeldinger fra Søren Gade. Jeg gætter på, at de fortsætter frem mod en evt. afstemning om Venstres næstformandspost. Eller formandsposten, hvis det nu skulle gå så galt….

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Bliver Søren Gade kandidat til næstformandsposten i Venstre?”

I øvrigt et held for Gade at terrorangrebet kom i dag. Ellers havde medierne nok bidt sig fast i Gades udmelding, og så kunne alt jo nok ske. Særligt hvis Pia Kjærsgaard var blevet afkrævet en holdning.

Jeg tror ikke Simon Andersens oprigtighed over en dørtærskel. Ikke fordi han er Simon Andersen, men fordi han ledende medarbejder på et dagblad i dagens DK.

Nyhedsavisen fører helt klart en kampagne mod Lars Løkke, og Simon Andersen må naturligvis forsvare den kampagne alt hvad han kan.

Men når alt kommer til alt, er der ikke megen svøb om den langelænder. Løkkesagen er peanuts, det ved Simon Andersen også godt. Nyhedsavisen og Simon Andersen forfølger udelukkende den sag af kommercielle og karrieremæssige grunde. Hvilken journalist vil ikke gerne vælte en minister?

Jeg tænkte det samme, da jeg så artiklen.

Gade synes at have mere “halm i træskoene” end Kristian Jensen. Det er måske mere søgt at klistre hhv. højskole og handelshøjskole på de to, når Gade nu er uddannet økonom. Men Jensens karriere minder mest om Foghs hidtil.

Ved du noget om Gade hhv. Jensens bagland i Venstre? De kommer fra samme område af landet, begge sande Venstre-bastioner – hvem har bedst fat her? Gade fik 24.000 personlige stemmer sidst, nok til en ottende plads i landet.

Uanset om Søren Gade er i gang med at positionere sig eller ej, ville Løkke begå en kapitalbrøler, hvis ikke han drog fordel af Gades helt enestående folkelige gennemslagskraft. I den forstand er der ingen i Venstre, der når ham til sokkeholderne.

Det kan nærmest undre, at forsvarsministeren føler behov for at gøre opmærksom på sig selv på denne måde. Havde han virkelig behøvet det?

Al politisk diskussion, der ikke omhandler hans egne fedtede bilag er p.t. god for Løkke. Jeg mener bestemt at Gade gør Løkke en tjeneste her – måske med løftet om noget større. I så fald har Jarl jo ret i at unge Jensen skal være nervøs.

Jeg mener dog, at Nyhedsavisens kampagne er ligeså fiktiv som den er forudsigelig – Den redaktionelle linie er altid det ledige standpunkt, så hvis alle mener at Løkke bliver statsminister, så er den modsatte holdning jo redaktørens adgangsbillet til Deadline og alt det andet punditteri.

Gade har jo selv med befriende selverkendelse meget entydigt sagt, at han ikke har det i sig, og bare fordi, man er en god fagminister, er man ikke nødvendigvis en god statsminister (kan ikke finde citatet).

Forsvarsministeren er ikke en rebel af natur – jeg tror, at han er på mission for den kommende chef her…

Var der ikke i Internettets tidlige dage en quiz, hvor man skulle linke en skuespiller til Kevin Bacon, og man altid kunne nå ham på to-tre led selv med Bodil Udsen eller Daimi?

Den kan også spilles med Lars Løkke. Vi giver lidt hjælp til at starte på:

Søren Gade – Jakob Winther – …

The trivia game Six Degrees of Kevin Bacon is based on a variation of the concept of the small world phenomenon and states that any actor can be linked through his or her film roles to actor Kevin Bacon. The game requires a group of players to try to connect any film actor in history to Kevin Bacon as quickly as possible and in as few links as possible.

Jeg glædede mig så meget til at du skrev om netop disse udtalelser, Jarl.

Ja jeg er enig i hvad du skriver. Han går efter næstformandsskabet igennem disse udtalelser, hvor han appellerer direkte til kernevælgerne i Venstre. Det er virkelig sådan et par udtalelser der vækker os. Specielt når de netop ikke har været hans fagområde tidligere og derfor ikke har ansvaret for at der ikke er sket så meget på disse områder i VK-regeringens levetid.

Tror heller ikke han går efter posten som formand, fordi familieforholdene har gjort ham lidt mere tilbageholdende her på det seneste.

Gade kan jo have forsøgt at tage lidt af fokus væk fra Løkkes bilag.
Nyhedsavisens mission er godt nok begyndt at lugte lidt gammelt og indelukket. Alle andre er ved at miste interessen. Men det opdager Nyhedsavisen selvfølgelig sidst af alle.
Derfor er det også god timing at give det interview lige nu.
Jeg tror Gade har “taget fusen” på Nyhedsavisen. I hvert fald en lille smule. De tror stadig deres Løkke-kampagne er levende – og derfor ser de ikke hvordan Gade interviewet trækker interessen i en anden retning og faktisk PEGER på hvor ligegyldige bilagene er – set i forhold til rigtig politik.

Jeg synes egentlig, at Gades politiske timing er noget besynderlig. Han går ud og advokerer for, at indtægtsgraduere pensionen samme uge som DØR offentliggør en rapport, der viser, at folk, der sparer op til pensionen netop intet får ud af det, jf. http://www.business.dk/article/20080527/dinepenge/705270052/

Hvis det er liberal politik (som Jarl kalder det), så viser det da blot endnu engang, at liberal politik er tåbelig politik 🙂

Søren Gade er formentlig et godt og sympatisk menneske, men på mig virker han – ligesom den konservative sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen – mest som en brugtvognssælger, ja nogle gange tror jeg sågar, han ville være i stand til at sælge sand i Sahara. Har han ikke i højere grad sit væsen end sine politiske evner at takke for sin ministerpost?
Man skal heller ikke glemme, at Gade – ligesom stort set alle andre toppolitikere, jeg ved det godt – har vist sig at være en opportunist af guds nåde. Bl.a. mener jeg at kunne huske, at han tog afstand fra de meget omtalte karikaturtegninger under den første Muhammedkrise. Grunden? Gade har selv arbejdet i Mellemøsten og har derfor forståelse for regionens betydning for eksporten, og desuden var han klar over, at et eventuelt tab af danske arbejdspladser ville ramme hårdt i netop det område, han selv er fra. I den sammenhæng var ytringsfriheden mindre vigtig.

At flytte grænsen for topskatten og at indtægtsregulere ydelser har jeg også svært ved at se det kerneliberale i.

Hvis først grænsen for topskat flyttes, kommer vi jo aldrig af med den. Topskatten er en fuldstændig unødvendig skat og bør afskaffes helt og ikke blot målrettes de allermest flittige.

Som andre påpeger giver yderligere indtægtsregulering heller ikke mening, med mindre der er tale om et generelt opgør med de universelle ydelser.

@Mie

Er man mest flittig, fordi man tjener flest penge?

Jeg indrømmer gerne, at der ofte kan være sammenhæng mellem de to ting, men bare fordi man er pædagog (det kunne f.eks. være på Frederiksberg) og kun tjener 270-280.000 om året betyder det vel ikke man er doven, eller hvad?

Så kunne man også argumentere for, at topskatten var med til at bidrage til statskassen efter princippet om, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder osv, og at den derfor har et eller andet formål, men at topskatten – ligesom alle andre skatter, afgifter og gebyrer – er møgirriterende, for høj og misbruges af tåbelige politikere, der ikke kan holde igen med de offentlige udgifter.

@Mie Harder

Fuldstændig enig, jeg har også svært ved at se det liberale i Søren Gades udmelding. Selvfølgelig kan det læses med “liberale” briller, men det kan jo lige så godt læses med “socialdemokratiske” briller. Udtalelsen om at de “der har råd” (hvem er iøvrigt de) skal have færre af deres skattekroner retur, fordi der er nogle andre værdigt trængende man vil give et “løft” er da udpræget socialdemokratisk tankegods.

Også kommentaren omkring topskatten er rigtigt set; det er ikke grænsen for topskat der er problemet – det er procentsatsen den er hel gal med!

@David

Nej, det handler selvfølgeligt ikke kun om flid. Men også om hvilke evner, man har og hvilken uddannelse, man har valgt. Jeg ser dog heller ingen grund at straffe folk særligt for deres talent eller deres uddannelse.

Jeg er helt enig i, at de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs. Hvis du tjener 100 gange mere end mig, mener jeg derfor også, det er rimeligt, at du betaler 100 gange mere i skat. Men det er ikke rimeligt (eller samfundsøkonomisk gavnligt), at du skal betale en større procentdel af din indkomst.

Gade’s evner er for en almindelig læser som mig svært at vurdere, men han skal nok prøve en anden og tungere post end forsvarsministeriet, før han kan vejes.Ganske vist er det lykkedes Gade at slippe for ansvaret for de ikke få bommerter som forsvaret leverer, men posten har været let, på grund af den brede opbakning til den førte politik.
Men hans lidt tungere og langsomme måde at kommunikere på er altså ret effektiv, men ok jeg er også jyde !

@ NielsC.

Tror jeg egentlig du har meget ret i, men altså problemet er bare at når næste rokade kommer så er det nok LLR som er Statsminister, hvor man så skal skubbe ham hen er svært at sige for Udenrigs vil nok gå til Lene Espersen, og Finans til Kristian Jensen.

Lukket for kommentarer.