Kategorier

Er I ikke søde at ringe snart?

Irernes nej til Lissabon-traktaten har nu sat gang i spekulationerne om Anders Fogh alligevel bliver hjemme og fortsætter som statsminister. Det er i hvert fald temaet for en artikel i lørdagens udgave af Jyllands-Posten.

Journalisterne bag artiklen kommer ikke med megen ny viden. Det mest ophidsende er diverse spekulationer om at andet geled i partiet naturligvis positionerer sig til en tid efter Fogh. Disse perspektiver har man blandt andet også har kunnet læse både i Berlingske, JP og her på bloggen for et par uger siden, så det er ikke ligefrem Breaking News. Det er tydeligvis ikke A-kæden af JPs folk på Borgen, der har skrevet denne historie.

Men nu skal vi være flinke ved JP-journalister i en tid, hvor der ikke er så meget at skrive om, og der var faktisk en enkelt nyhed. For avisen havde hittet på at ringe til Regionsborgmester Carl Holst for at få det sønderjyske perspektiv i de standende arvefølgespekulationer:

'Kun Carl Holst har officielt meldt sig som kandidat til næstformand under Løkke. Men han er også åben for andre muligheder, hvis der kommer et generationsskifte i partiet.

 »Det kunne være, at der var noget andet, som var mere spændende og oplagt, at jeg påtog mig, « siger Carl Holst.'

Carl Holst har naturligvis for længst tabt spillet om at kunne blive en ny V-næstformand under Lars Løkkes formandskab. Regionsborgmesteren har aldrig fattet, at man altså ikke kan sidde forrest i bussen i partiet uden at være medlem af Folketinget. Det kan Holst blive ret nemt, hvis han lader sig opstille til det høje ting, men det kræver jo at han frasiger sig sin høje myndighed som overboss for sygehusbestyrelsen i Region Syddanmark. Det sker formentlig først, når de nedlægger regionerne.

Selvom at Holst har fået et “wakeup-call” ad flere omgange om, at han på ingen måde er i spil til topposter, så er det åbenbart først nu at han øjensynligt har droppet ideen om, at han skulle være Venstres kommende næstformand.

Det er iøvrigt sluppet ud, at V-toppen går og griner af Holst, fordi han har haft umanerligt svært ved at komme ud af sin gamle erklæring om sit næstformandskandidat uden at tabe ansigt.

Så nu leverer Syddanmarks regionsborgmester en patetisk selvovervurderende erklæring om, at der var andet 'mere spændende og oplagt' at han kunne påtage sig. Holst tænker sikkert på, at han kunne blive enten pave i Rom, konge af Sverige, den nye Dalai Lama eller noget i den dur. En tung ministerpost i Danmarks regering går sikkert også an. Det sjove er, at Holst aldrig rigtigt har fattet, han slet ikke har været i spil til noget som helst.

Imens så forbløffes man over at en så rutineret politiker, når Jyllands Posten ringer, vælger i fuld offentlighed at udstille sin egen magtesløshed over bristede ambitioner. Det havde jeg nu aldrig tiltænkt Carl Holst. Engang havde han mere stil end som så.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Er I ikke søde at ringe snart?”

Jeg har flere gange læst om Holst som kandidat til nogle ting, men ikke hørt ham så meget i pressen, men har tænkt at han kunne være god at få på banen hvis man havde brug for en ny minister, da flere V-ministre ikke ser så stærke ud. Jeg er enig i man klart bedst kan profilere sig i folketinget, men hvis nu en borgerlig regering bliver væltet ved man jo aldrig hvad der sker. Hos Socialdemokratiet skulle de lave et generationsskifte og fik en tidligere Europa-parlamentariker som formand, så intet må udelukkes.

Du skriver: “det kræver jo at han frasiger sig sin høje myndighed som overboss for sygehusbestyrelsen i Region Syddanmark. Det sker formentlig først, når de nedlægger regionerne.”

Er det ment i sjov, eller tror Jarl regionerne bliver nedlagt? Jeg har ikke selv den store fidus, det ene valg der har været til dem var fuldstændig ude i medierne i forhold til kommunerne, nu er jeg fra Vestjylland og jeg tror aldrig jeg hørte Venstres spidskandidat Alexander Aagaard udtale sig. Håbede dog stadig på ham da jeg ikke er meget for Bent Hansen. Regionerne er jo blevet kaldt “sygehusregionerne” fordi de har det område og ikke ret meget mere. I mit område er man netop blevet ignoreret da de nye storsygehuse skulle placeres, og jeg håber Lemvig, Struer og Holstebro kommuner gør alvor og melder sig ud af Region Midtjylland. Hvis man kan. Regionerne bliver næppe savnet af ret mange flere end de valgte politikere. Har regionerne en fremtid for andre end Bent Hansen og Carl Holst der har en karriere der?

1. Er det ment i sjov, eller tror Jarl regionerne bliver nedlagt?

Ja SELVFØLGELIG bliver de nedlagt på et eller andet tidspunkt. Regioenspolitikerne har ingen magt af betydning og de kan – gudskelov – ikke udskrive skatter.

Mit bud er, at de bliver nedlagt inden for de næste 5-10 år.

At regionerne bliver nedlagt kræver at staten overtager driften af sygehusene – og hvis der er noget der kan vælte en regering, så er det sygehusdriften. Så det skal være en modig regering der tager sygehusdriften til sig. Og nej – man kan ikke melde sig ud af regionerne, da de er defineret i lovgrundlaget ved kommunalreformen.

@Nikolaj

Selvfølgelig kan man ikke bare melde sig ud som sådan. Men alt kan presses i politik, og det er ingen folkelig sag at holde fast i dem, så alt kritik af regionerne kan sagtens udtales uden at få skrammer fra diverse politkere, måske Lars Løkke vil lide et ærestab, men så er det også det.

At Lemvig, Struer og Holstebro vil ud af Region Midtjylland, er måske ikke så stærkt hvis det er det eneste vi hører, men hvis der kommer lignende utilfredshed andre steder i landet bliver de pressede. Så er spørgmålet om regionerne har en styrke der skal til for at holde dem fast, og den tror jeg næppe de har.

Men det kan jo godt være de overlever fordi staten helst ikke vil røre sygehusdriften med en ildtang. Spændende at se i fremtiden.

Det er jo også muligt at gå tilbage til amterne f.eks, eller finde et nyt alternativ. Man kan jo så sige det vil koste en masse tid og penge hvis man skal finde noget nyt for regionerne. Men jeg tror heller ikke på dem i det lange løb, tror simpelthen at kommunalreformen er blevet jappet i gennem.

Man skal være forsigtig med at fælde dom over regionernes succes før de har fået mulighed for at bevise deres evner. Set fra et sundhedsfagligt synspunkt er regionaliseringen det bedste der er sket for sundhedsvæsenet i mands minde. Det er absolut et fremskridt at man samler specialfunktioner på færre større enheder, og derigennem øger kvaliteten. Den i danmark udbredte skrøne om at man ikke overlever såfremt der ikke er et sygehus i lokalområdet trænger til at blive lagt i graven. Det er en mærkelig rygradsreaktion – for når det kommer til stykket er der jo ikke nogen der har lyst til at blive opereret på det lokale sygehus – alle vil meget gerne rejse til det store hospital der ligger laaaangt væk. Reelt kunne vi vel nøjes med 4-5 hospitaler i danmark, og så ellers have lokale sundhedsklinikker samt et veludbygget akutberedskab med paramedicinere.

Mit bud er – at såfremt der skal ske en revidering af regionerne – så må de blive større. 2 danske regioner må være passende – en øst der dækker sjælland, og en vest der dækker fyn og jylland. Jeg tror stadig ikke på at nogen regering tør tage hospitalsdriften til sig. Den er for politisk farlig. Den er meget bekvemt placeret i regionerne, som må tage alt skraldet, og reelt meget få manøvremuligheder har eftersom de ikke kan udskrive skatter, og den overordnede hospitalsplanlægning er underlagt sundhedsministeriet.

Helt enig i, at regionerne er overflødige og snarest bør nedlægges som politiske enheder.

Det er rigtigt, at staten ikke har de bedste erfaringer med hospitalsdrift, men jeg vil da tro, at en kreativ embedsmand vil kunne finde en løsning med armslængdeprincip, som kan holde ministeren skadesfri. Om det skal være en DSB-model (selvstændig offentlig virksomhed) eller et offentligt ejet selskab eller noget helt tredje, så bør det være muligt at finde en løsning, hvor man har en anden “fall guy” end ministeren.

Sjovt at du nævner DSB – det står jo med IC4 problemerne ikke lige for som det strålende eksempel på god drift. Hvori består det overflødige i regionerne? De giver dog i deres nuværende form en vis lokal forankring (selvom der nok er nogle vestjyder som nu vil klynke over at deres skadestue lukker 😉 )

Jeg ville nok være bekymret for at lade staten overtage styring af sundhedsvæsenet – de to sammenlignelige opgaver staten varetager driften af (forsvar og politi) giver en organisationsøkonom kuldegysninger. Man kan forestille sig at den jyske mafia begynder at blande sig i sundhedsdebatten som med motorveje og kaserner, hvorefter alle hospitaler placeres vest for storebælt. Nej – jeg finder det nødvendigt med en eller anden form for lokal forankring

@Nikolaj

Hvis det er sige man er utilfreds er at klynke – ja så er jeg en klynker og stolt af det!

Lukket for kommentarer.