Kategorier

Med Videbæk ombord inviterer K til ny intern ballade

Fra tid til anden så forbløffes man som iagttager af dansk politik over de mange tåbelige beslutninger, der bliver truffet og de forudsigelige problemer som politikere '“ og ikke mindst partiernes organisationsfolk '“skaber for sig selv.

Tag for eksempel de konservative, der i al deres visdom har lukket den frafaldne kristendemokrat Tove Videbæk ind i folden ved at vælge hende til et af partiets kandidater til EU-parlamentet. Med mindre, at de konservative tager skridtet fuldt ud og opstiller Videbæk som spidskandidat, så bliver hun næppe valgt ind i parlamentet, hvad mange konservative sikkert priser sig lykkelige for.

Videbæk har i sin politiske karriere hos de kristelige gjort sig bemærket for to ting: En uforsonlig modstand mod fri abort og en aldrig svigtende evne til at lave ballade i partiet. Med hensyn til sidstnævnte egenskab skal det derfor foreløbig indrømmes Videbæk, at hun sammen med den uduelige Bodil Kornbæk blandt andet med deres interne stridigheder har formået helt at tage livet af Kristendemokraterne.

De konservative græsrødder i Vestjyllands Storkreds har imidlertid kastet deres kærlighed på den tidligere kristendemokrats rimeligt pæne stemmetal i den stadig ret så missionske landsdel, om end at Videbæk faktisk tilhører Pinsebevægelsen. Det gør næppe den store forskel, da denne religiøse vækkelsesbevægelse er nogenlunde lige så bibel-fundamentalistisk som Indre Mission, men adskiller sig blandt andet ved at man går ind for voksendåb og så er gudstjenesterne mere præget af gospel end salmesang.

Mit gæt er, at Videbæk efter EU-parlamentsvalget bliver opstillet i en eller anden kreds og ved næste folketingsvalg får held til at løbe med den siddende konservative MF’er Per Ørum Jørgensens mandat i det vestjyske. Det sidste vil næppe blive opfattet som noget stort tab af folketingsgruppen, men til gengæld importerer man et nyt problem. For den 63-årige Tove Videbæk skal næppe regne med at ændre de konservatives holdninger, hverken til homoseksuelle ægteskaber, porno eller fri abort. Ja faktisk har den politiske ordfører Henriette Kjær allerede bedt hende om at 'nedtone' sine synspunkter. Med andre ord skal den nyslåede konsersative stemmemagnet holde sin mund, hvilket jeg ikke tror på '“ når man skæver til hendes politiske karriereforløb – at hun nogensinde hverken kan eller vil.

Man må derfor gratulere den “kompetente” topledelse hos K, som har nikket til, at man har inviteret Videbæk inden for i partiet. Det bliver spændende at se, hvor lang tid, der går før, at det kristne maverick-missil udfordrer den konservative ledelse i 'værdispørgsmål'. Jeg ser eksempelvis frem til stor underholdning på det kommende landsråd, hvor partiets EU-kandidater vælges. Det bliver et møde, der umiddelbart er i akut fare for at blive domineret mere af interne opslidende diskussioner om 'for eller imod fri abort' snarere end hvad de konservative vil i og med EU.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Med Videbæk ombord inviterer K til ny intern ballade”

Nu siger du ballade i partiet – jeg har ikke hørt hun har lavet ballade før Kornbek kom ind og fjernede partiet fra sit grundlag og gjorde det ligegyldigt – og så stemte jeg ikke på dem mere.

KD er færdige tror jeg, men det giver nogle hjemløse vælgere, som jeg tror Konservative gerne vil have fat i, Kristeligt Folkeparti for mange år siden tog jo specielt konservative vælgere over til sig da de kom, og så kan Videbæk måske appelere til dem.

Stemmer skal hun nok få, men den ballade du regner med kommer, tror jeg også på, da hun står ved sine holdninger, og får svært ved at underordne sig, hvad der nok skader partiet mere end hende selv.

Tjaa, der er jo en omkostninger ved de fleste handlinger.
Men mon dog Videbæk er i stand til at skabe så meget ballade at det bliver et problem.

Omvendt er hun jo lidt af en stemme-magnet i vestjydske kredse, og særligt vigtigt er det vel at det er midter-vælgere som let kunne være tilbøjelige til at stemme på oppositionen såfremt de konservative kun har Per Ørum.
På den led tror jeg egentligt hun kan være lidt af et scoop til at rykke stemmer over midten.
Dette vil dog primært gælde såfremt et valg er indenfor den nærmeste fremtid. Problemet er nærmere at hun er halv-gammel og at hendes vælger-tiltrækningskraft i løbet af de kommende år formentligt tager et ret kraftigt dyk.

Jeg tror det er et klogt træk af de Konservative. Videbæk kan tiltrække kristendemokratiske vælgere (incl. en del af dem, der ellers ville have stemt på Junibevægelsen) til EP-valget (som KD i øvrigt ikke kan opstille til). Hun bliver næppe valgt og kan så opstille til folketinget, hvor hun pga. sin alder kun sidder en enkelt periode. På den måde kan de Konservative effektivt og med få omkostninger tiltrække en del tidligere KD-vælgere. Det er en øvelse, som alt andet lige kan give partiet 1-2 flere mandater, heraf måske et på bekostning af de Radikale eller venstrefløjen. Og et enkelt mandat kan vise sig at blive afgørende for VC-regeringens fortsatte liv.

M.h.t. at “lave ballade i partiet”, så vil jeg mene, at det for en kristendemokrat må tangere landsforræderi, hvis man ikke gør oprør mod Bodil Kornbek. Den kvinde er rablende vanvittig, og hvis man ikke vidste bedre, skulle man næsten tro, det var Kristendemokraternes modstanderne, der havde indsat hende på formandsposten for at lægge partiet i graven. På næsten alle vigtige områder gør hun præcis det modsatte af, hvad der ville være godt for partiet.
Jeg mener altså snarere, man burde rose Tove Videbæk for at rebellere mod Kornbek. Det skal bestemt ikke lægges hende til last.

3. Hvordan vil Tove Videbæk mon føre kampagne for sig selv som konservativ, når hun i udgangspunktet af partiledelsen får vredet armen rundt i den ene sag, som hun kan mobilisere kristne vælgere på?

Det vil hun ikke finde sig i, men åbne munden og forfægte sine synspunkter om abort, bøsser, mere bøn og salmesang i folkeskolerne Og det vil det konservative landsråd så komme til at handle om.

Det bliver spændende at følge! Så nu vil jeg gøre som den gamle kineser og sætte mig roligt ned ved flodbredden og tålmodigt vente på at ligene driver ned af floden…

5 -> Det bliver da helt bestemt interessant at se, hvad der sker, men jeg forventer nu ikke at se nogen lig drive ned ad floden.

Det hænger sammen med at jeg ikke er helt enig i præmisserne bag dine forventninger. Dels tror jeg du undervurderer Tove Videbæks politiske alsidighed; dels er jeg ikke enig i at hun er en ballademager.

Måske du også tillægger hende nogle synspunkter? Hvis Tove Videbæk har udtalt sig meget om mere bøn og salmesang i Folkeskolen, er der i hvert fald noget jeg har overset.

Kan det ikke betragtes som et figenblad for Videbæk, og dermed også for de konservative ambitioner om flere stemmer i det vestjyske, at der i danske partier er tradition for ikke at binde sine folketingsmedlemmer i etiske spørgsmål?

Er der i øvrigt nogen der ved, om Videbæk deler Kristendemokraternes holdninger om udlændingepolitikken som den kom til udtryk i 2005 og 2007? Ellers må man jo sige, at nogle af hendes tanker flugter bedre med Martin Henriksens i DF end med en del af de konservative MFeres.

7 -> Mit gæt vil være at Tove Videbæk nok er en ‘moderat slapper’. Hun har nok ikke noget imod at sige, at vi skal begrænse indvandringen og familiesammenføringerne, men på den anden side har hun så vidt jeg husker markeret sig i en del sager, hvor enkelte asylsøgere (fx. de ‘syriske søstre’ og ‘John’) er ‘kommet i klemme’.

Lukket for kommentarer.