Kategorier

Det bliver ikke 'a walk in the park' for Morten Løkkegaard

Med Bendt Bendtsens afgang som partileder og nyheden om, at han opstiller som spidskandidat ved valget Europa-Parlamentet boostede i sidste uge de konservatives muligheder for at fået et godt valg til næste sommer. Det er derfor ikke urimeligt at forestille sig, at partiet med Bendtsen i front vil kunne skaffe et ekstra mandat til K, da han formentlig kan trække ca. 150.000 -200.000 stemmer. Ved valget i 2004 trak Gitte Seeberg til sammenligning 125.000 stemmer. Det ekstra mandat går formentlig til den fundamentalistisk kristne kandidat og abortmodstander Tove Videbæk, som nok også ender på listen efter partiets landsråd.

Venstre lå før Bendtsen meldte sig på banen '“ efter mit skøn – til at få fire mandater, men de må nok aflevere det ene mandat til K, sådan at V igen får tre mandater.

Det store regeringsparti har lige opstillet sit kandidatfelt, og EP-valget vil formentlig betyde, at ingen af de nuværende tre valgte Venstre MEP'ere fortsætter, når stemmerne er talt op. I forvejen har Niels Busk og Karin Hvem Jørgensen meddelt, at de ikke genopstiller, men den tilbageværende V-MEP’er Anne E. Jensens mandat er absolut ikke sikret. Ikke fordi kandidaterne er særlig frygtindgydende, men snarere på grund af at de opstiller i stærke regioner, hvor man traditionelt loyalt stemmer på den lokale kandidat.

Hvem bliver så valgt?

Jens Rohde er som spidskandidat naturligvis helt sikker på at blive valgt, og han vil formentlig gøre det langt bedre end Karin Hvem Jørgensen, som kun fik ca. 91.000 stemmer i 2004, hvilket var et rystende svagt resultat for en V-spidskandidat.

Pokerentusiast, TV-kändis og lejlighedvise lomme-konspirationsteoretiker Morten Løkkegaard er absolut blandt favoritterne til de resterende to mandater, men han kan på ingen måde føle sig sikker, selvom at han er opstillet i den vælgermæssigt tunge region Ã…rhus. Løkkegaard vil være en typisk kandidat, der har behov for trække vælgere fra hele landet, men spørgsmålet er, om han vil trække tilstrækkeligt til at få et mandat, der sidst kostede lige knapt 43.000 stemmer.

Umiddelbart vil den ukendte Hans Jørgen Dalum fra Region Nordjylland være blandt favoritterne. Han får formentlig ikke mange stemmer uden for det nordjyske, men det behøver han næppe heller. Nield Busk fik i 2004 et fremragende valg – 24.000 stemmer – i Nordjyllands Amt – dengang det amt med flest V-stemmer, og blev Venstres nr. 2 med 44.000 stemmer i alt.

En anden mulighed er, at bønderne stemmer på slagteriernes mangeårige formand Bent Claudi Lassen. Spørgsmålet er bare om loyaliteten overfor landmandsorganisationernes kandidat er stærkere end til den lokalt opstillede kandidat. Jeg har min tvivl om, hvorvidt Claudi alene med Region Sjælland i ryggen klarer at komme ind. For i så fald så skal Venstre-vælgerne skifte markant adfærd i forhold til 2004, hvor de massivt og næsten uden undtagelse stemte på den lokale kandidat, der stod øverst på listen. Claudi SKAL trække over hele landet – og spørgsmålet er om der er tilstrækkeligt med svineavlere mv her til at nå i mål.

Tidligere MF Charlotte Antonsen er en dark horse i det tætte opløb, især fordi hun er den øverste kvinde på listen. Anne E. Jensen fik et smukt valg i 2004, som især blev forklaret ved, at hun var den næstøverste kvinde på listen efter Karin Hvem Jørgensen, som alle kunne se ikke var noget kommunikativt stortalent. Så måske var der vælgere, der gav “Anne E. Kedelig” '“ der var mere eller mindre usynlig i hele valgkampen '“ chancen. Det er den hidtil mest fremherskende teori mht. at forklare Anne E. Jensens flotte personlige valg.

Jarls Blogs umiddelbare bud er, at det bliver Rohde, Dalum og Charlotte Antonsen, der ender med at tage til Bruxelles, men det bliver en tæt dyst, og – bortset fra Rohdes mandat – er intet afgjort på forhånd.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

40 kommentarer til “Det bliver ikke 'a walk in the park' for Morten Løkkegaard”

Tak for analysen, Jarl.

Hvordan tror du i øvrigt de 13 pladser fordeler sig på partier?

Fint nok. Vi kan alle more os over Tove Videbæk.

Men er det virkelig nødvendigt at trække “fundamentalistisk”-kortet op.

Er det bare mig, der synes at man bør holde igen med dette begreb, medmindre vi har med hardcore tosser at gøre, f.eks. folk der ikke bakker op omkring det liberale demokrati. Og det kan man vist trods alt ikke påstå om Videbæk.
Det skaber jo det problem at vi bliver nødt til at finde på nye begreber at bruge om andre folk f.eks. Abdul Wahid Pedersen, Asmaa, Mona Sheik og andre der har forsøgt sig i dansk politik, og hvis “fundamentalisme” synes at være i en helt anden liga end Videbæks.

Det er lidt som med begreber som racist, fremmedhader og des lige. De bliver hurtigt ligegyldige, og blot nogle almindelige skældsord man kaster efter folk for derved at slippe for besværet med argumentation.

Jarl, hvis Videbæk er fundamentalist, hvad vil du så kalde de tre ovennævte pseudo-politikere ? – der jo ellers alle har slået deres folder hos såkaldt anstændige partier.

Hvis der igen er omkring to millioner, der stemmer, koster et mandat i gennemsnit 154.000 stemmer.

Udviklingen fra sidst med din forudsigelse er så:
V 3 (+1)
S 3 (-2)
DF 2 (+1)
K 2 (+1)
Folkebæv. mod EU 1 (=)
SF 2 (+1)
Juni-Bæv 0 (-1)
RV 0 (-1)

Hvad får dig til at mene, at Folkebevægelsen er den af de to modstanderbevægelser, der “overlever”? Har Juni-Bevægelsen ikke en mulighed for at være et centrum-politisk alternativ for EU-kritiske vælgere, der efter Metlock-dommen ikke ønsker “mere EU”?

Et andet scenarie kunne være, at Liberal Alliance, med deres drejning over mod det EU-kritiske, kan samle nogle af disse stemmer op?

3. Altså mig bekendt har Tove Videbæk ikke andre budskaber end at hun er imod abort. Det er ikke en sag, der er på den politiske dagsorden eller har været det i de sidste 35 år.

Pinsemenighedsfolk er fundamentalistisk kristne – og Videbæk har i mange år været direktør for en kristen tv-kanal. Så drivkraften for hendes virke er øjensynligt forkyndelse af Videbæks – bibel-fundamentalistiske – tro. Fred være med det, men udviklingen har vist, at religiøst-baserede politiske argumenter har svært ved at slå igennem i en dansk politisk kontekst eller debat, og det er derfor én af flere årsager til at KristenDemokraterner er ved at uddø.

3. Du regner forkert mht. Venstre, der også fik tre mandater ved seneste valg i 2004.

Juni-bevægelsen er uden Jens-Peter Bonde, og stiller dennegang med Hanne Dahl, der ikke er særlig kendt. Enhver der har hørt på hende til et debatarrangement, kan konstatere, at hun er ualmindeligt tynd i kortene og er helt uden Bondes demagogiske evner. Så tror jeg, at der er klart mere swung i Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen. Han er mere kendt og en langt langt bedre debatør end Dahl.

Jeg tror ikke så meget på et centrum-højre skeptiker alternativ under EP-valget, med mindre at LA finder en kendt kandidat, der kan fylde pladsen ud.

I stedet vurderer jeg, at mange borgerlige skeptikere ikke har de store kvababbelser ved at parkere deres EP-stemme hos Morten Messerschmidt, selvom at DF mildt sagt ikke er verdens mest frihedsorienterede parti.

Kære Jarl,

mange tak for en god analyse. Det er bestemt ikke usandsynligt at Tove Videbæk kan komme ind på K’s andet mandat. Hun har jo et sted mellem 25.000 og 40.000 stemmer ekstra som hun kan trække på. Det er stemmetallet fra KD fra sidste gang.

Det spændende bliver hvad Liberal Alliance foretager sig. Hvis de stiller op, så kan de potentielt bevise at de kan trække i nærheden af 2% af stemmerne, samtidigt med at de kan køre en eller flere kandidater i stilling. Det kan give dem en fordel ift. folketingsvalget. De kan selvfølgelig også holde sig helt i ro. Skulle de vælge at stille op, så er der mulighed for stemmespild til LA – stemmer som formentligt ville gå fra V.

Hvis der er stemmespild og Tove Videbæk kan trække selvstændige stemmer til K, så tror jeg ikke at det er helt urealistisk at K rent faktisk kunne løbe med 3 mandater. V’s meget svage liste taget i betragtning. Sidste gang kostede et mandat så lidt som 97986 for Folkebevægelsen.

Det vil helt klart kræve at Tove Videbæk trækker mindst 25.000 stemmer selv. Men hvis Bendt kan trække i nærheden af 200.000 stemmer, så er K ikke helt uden for række viden af 300.000 stemmer – hvilket placere dem i nærheden af det tredje mandat.

Jeg kan har ikke regnet på fordelingstallet, men der kan være stort stemmespild hvis DF kan trække et mandat. (Jeg kender iøvrigt ikke fordelingstallet ved EP-valg, så hvis der er nogen som kan forklare mig det, så lytter jeg gerne).

Iøvrigt forstår jeg ikke hvorfor du afskriver Junibevægelsen som fik dobbelt så mange stemmer som Folkebevægelsen ved sidste EP-valg.

7. Hej Chresten,

“Iøvrigt forstår jeg ikke hvorfor du afskriver Junibevægelsen som fik dobbelt så mange stemmer som Folkebevægelsen ved sidste EP-valg.”

Jeg mener, at Junibevægelsens tilslutning alene afhang af Jens Peter Bondes person. Nu genopstiler han ikke, og den nye spidskandidat vil efter min bedste vurdering være ude af stand til at løfte arven.

hej jarl,

god analyse og jeg er helt enig i din mandatfordeling. Men hvem stiller egentligt op for SF denne gang? Er det stadig (den stærkt Eu positive) Margrethe Auken? I så fald er jeg ikke sikker på at SF snupper 2 mandater, men nok afleverer 1 til juni bæv. Noget andet er, at jeg tror valgforbundene kan komme til at spille en væsentlig rolle. Hvis K vælger at indgå valgforbund med KrF (hvilket ville være naturligt eftersom de begge er medlem af den samme europæsike paraply), kommer videbæks kandidatur hos K ikke til en spille nogen rolle. Indgår K og V istedet valgforbund, KAN der ligge et ekstra mandat, som formentlig vil gå til V. Ved sidste valg manglede K iøvrigt kun 9.000 stemmer i valgforbundet med V i at få mandat nr 2.

Er der nogen der ved om LA overhovedet stiller op? Hvis de gør, bliver det ligeledes interessant at se hvem de vil indgå valgforbund med. Skeptiker bevægelserne/partierne må alle være interesseret i at få de gratis stemmer foræret, som der ligger der (hvor få de end måtte være). Jeg tror dog ikke det ændrer på noget – med MINDRE K vover pelsen og træder i EU kritisk/skeptisk retning og indgår valgforbund med LA, kan tingene blive interessante – hvis de bruger udlændinge som rambuk, kan der MÃ…SKE MÃ…SKE flyttes et mandat i forhold til din beregning Jarl fra Df til K.
vh
steffen

Hvad med Kasper Elbjørn ?

Har han ikke en kinamands chance, eller har han påtaget sig opgaven blot for at fylde listen ud med kandidater ?

At De Konservative opnår 2 mandater er jeg for så vidt enig i. Men om det 2. mandat går til Tove Videbæk har jeg dog mine tvivl om.

Videbæk er kun nr. 5 på den konservative liste (1. Bendt Bendtsen, 2. Christian Wedell-Neergaard (tidl. finansordfører og formand for Folketingets miljøudvalg), 3. Pernille Høxbro (Frederiksberg), 4. Mette Abildgaard Jakobsen (KU).

Videbæk er dertil helt ny i konservativ sammenhæng, og vil næppe kunne hente ret mange “gamle” konservative stemmer.
Hun skal således formodentlig hente alle sine stemmer selv i det jyske bibelbælte.

Og der har jeg altså en del tvivl om, at hendes og KD’s kernevælgere vil belønne Videbæk for, netop – at have forladt KD!

Hej Jarl

Jeg er ikke så sikker på at Folkebev. mod EU får et mandat, mens junibev. ikke kommer ind. Dels har junibev. traditionelt fået flere stemmer end folkebev. mod EU, og dels stiller Folkebev. mod EU med Søren Søndergaard som spidskandidat. Han kan givetvis sikre Enhedslistens 2%, men han får nok sværere ved at appellere til de EU-skeptiske vælgere, som ligger på midten af det politiske spektrum. Folkebev. mod EU har desuden det problem, at de ikke længere kan hævde at være en uafhængig partipolitisk organisation, når deres spidskandidat er en ræverød kommunist. Spørgsmålet er så om folkebev. mod EU kan hente stemmer hos de EU-kritiske SF-vælgere, som er utilfredse med SFs nye EU-kurs. Borgerlige, og måske endda også socialdemokratiske EU-skeptikere, får de nok svært ved at tiltrække.

Generelt set er jeg enig med dig i, at de to “bevægelser” nok får et dårligt valg. Dette skyldes, at den gamle garde i begge lister er gået på pension, uden at man har formået at køre nye, yngre kandidater i stilling, og dels at bevægelsernes økonomi er ganske ringe. Dette, koblet med deres generelt set ringe eksponering uden for valgsæsonen til EP-parlamentet, gør, at deres fremtid ser sort ud.

I øvrigt er det tankevækkende, at mange af de kandidater som spås fornuftige valg, har gjort karriere uden for EP. Jeg tænker her på “missilet”, Messerschmidt og Bendt Bendtsen.

Tak for den gode analyse Jarl, som altid en fornøjelse. Og til Kasper A:

Tove Videbæk ER fundamentalist eller dit eget begreb, “hard-core” tosse om du vil. Hun er i mod abort og hun tror jorden blev skabt for 6000 år siden.

@ Søren Højlund

Har du noget belæg (artikel, link ell. lign.) for din påstand om, at Tove Videbæk mener at jorden blev skabt for 6000 år siden?

En sådan (dokumenteret) holdning vil nemlig overhovedet ikke være acceptabel i forhold til at kunne blive opstillet til EP for De Konservative.

At være for eller imod abort er en ting.
Men blindt at henholde sig til “skrifterne”, er noget helt andet.

Hr. Løkkegaards, skriftlige, café-latte-agtige konspirations-bekendelser, er da langt længere ude, end noget af det Tove V evt. har sagt, eller måtte mene..

Der eksisterer trods alt ikke talrige detaljerede fotos og lydoptagelser af Jordens tilblivelse

Hej Jarl,

Tak for svaret.

Hvordan stiller du dig ift. at hvis Tove Videbæk trækker en væsentlig andel af KD vælgere, at så kan K nå i nærheden af det tredje mandat?

Kære Jarl

Er ikke ubetinget i din mandatfordelingsteori, selv om jeg nu:
1. Er meget spændt på om Bendt Bendtsen viser sig at være så stor en vælgermagnet, som mange regner for givet. Er man ordinær borgerlig, kan man lige så godt stemme på Rohde. Som liberal borgerlig kan man stemme på LA (hvis de opstilles). Og som skeptiker stemmer man på Messerschmidt. Så er der kun et område at hente stemmer fra: nemlig de mange ikke-socialdemokrater, der stemte på Nyrup sidst.
2. Tror at Junibevægelsens (det langt ude fra) langt stærkere organisation kan udligne det handicap Hanne Dahl har i forhold til Søren Søndergaard.

I forhold til Venstres valgte, kunne jeg dog godt tænke mig at høre, om du betragter alle kandidater øst for Storebælt som 100 procent chanceløse.

Hanne Severinsen (mange erfaring med internationalt politisk arbejde) og Louise Fejlberg Levy (hamrende kompetent og listens eneste unge kvinde – med deraf følgende mulighed for at lave en “Sophie Løhde”) er opstillet i København og har desuden (undskyld Kasper Elbjørn) ikke de skrappeste konkurrenter i nabokredsene København og Omegn og Nordsjælland.

Kunne man (eller rettere du) forestille sig, at en af de to ville kunne tage kampen op med Anne E. Jensen og Charlotte Antonsen, der deres kvaliteter ufortalt, jo ikke just har profiler, der naturgivent får det til at summe med vælgere i deres nærhed?

Som borgelig skeptiker stemmer man ikke pr. automatik. Jeg ved at jeg som borgerlig ikke er alene, når jeg siger at jeg hellere vil lægge hånden på en varm kogeplade end at stemme på DF. Hvordan DF kan blive et borgerligt alternativ er mig fortsat en gåde – det kan kun være i kraft af at de holder hånden under en borgerlig regering. Uden DF havde der da været en chance for at regeringen førte borgerlig politik fremfor socialdemokratisk politik krydret med forlorent frit valg. Nej tak – jo mindre jeg ser til DF des bedre. Jeg plejer at stemme på en af de skeptiske kandidater der er stillet op (dog altid så langt nede på listen at der ikke er nogen chance for at de kommer i parlamentet)

Er der nogen her der har styr på om kandidaterne til EP er sideordnet opstillet næste gang (altså for de borgerlige partier)?

Som borgelig skeptiker stemmer man ikke pr. automatik på morten messersmidt ville jeg have skrevet.

Havde åbenbart en mental blokade overfor hans navn.

Beklager – det var en intern morsomhed. Er selvfølgelig klar over at det ikke er naturgivent, at en borgerlig skeptiker stemmer på MM. Men tror blot at procentdelen af de skeptikere, hvis gruppe i øvrigt er vokset kraftigt siden sidste valg, der vil stemme på ham er noget større end de, der ville stemme på Camre.

12. Jeg hører ikke til dem, som mener at godsejer Chr. Wedell-Neergaard bliver noget vælgerhit. I Estrups tid ville han nok have bedre chancer. Han mangler lige monokel og ridestøvler for at fuldende billedet af en verdensfjern højremand fra provisorietiden.

Pernille Høxbro – en frafalden radikal med elitære tendenser. Måske har hun en chance fordi hun er den øverst placerede kvinde på K’s liste.

KU’eren kender jeg ikke, men måske med en god kampagne fra KUs side har hun en chance. Det hjælper også på det, hvis hun oven i hatten har et attraktivt ydre. (Har hun det?)

18. Jeg er skeptisk mht Bendtsens pludselige vælgerpotentiale. I ni år var han mr. 10 procent – det gør ham jo så ikke lige pludselig til vælgermagnet, som jeg ser det. Men han er langt mere kendt end resten af feltet minus et par stykker som Rohde, Messerschmidt og Margrethe Auken.

Videbæk trækker pænt med personlige stemmer i et sådant omfang at hun formentlig selv bliver valgt., vil ikke overvurdere Ks potentiale. Tre mandater til K?

I DONT BELIEVE IT FOR A SECOND!

19. Er alle V-kandidater øst for storebælt chanceløse.

Ikke helt, men næsten. Så vil du kunne se, at dem der var placeret øverst på listen – og havde de største kredse- som hovedregel blev valgt/fik flest stemmer. Du kan jo studere valgstatistikken fra sidste EP-valg, og bagefter fortælle mig at jeg har taget fejl! 😉

Bent Claudi Lassen er formentlig den kandidat øst for storebælt som jeg vurderer med de bedste kort, fordi han favner bredest.

Louise Levy? Hvem er det? Ellen Trane Nørby blev spået det samme sidste gang. Hun kom som bekendt IKKE ind.

Hanne Severinsen er indbegrebet af gårdsdagens politiker. Det er ved at være rigtig rigtig længe siden at hun var Venstres næstformand. Jeg ser hende blandt andet af den grund som værende helt uden chance.

Nu har jeg jo ikke postuleret det modsatte, men blot spurgt til din holdning.

Men hvis man nu har den rimelige antagelse, at et af tre valgte V-medlemmer bliver en kvinde, så er Hanne Severinsen vel ikke i sig selv en mindre markant offentlig profil end Anne E og Fru Antonsen. At hun så er opstillet land fra Bondevenstre er så en anden sag.

Louise Fejlberg Levy tror jeg heller ikke selv på, hun har dog mange kvaliteter, hvis man sammenholder med partiets øvrige kandidater. (læs hun er ung og ser godt ud).

Desuden har hun arbejdet som politisk rådgiver for Karin Riis Jørgensen, så hun kender rent faktisk noget til det politiske spil i Bruxelles.

Og i en sidebemærkning: Ja, KU’s kandidat har et attraktivt ydre 🙂

Hej Jarl,

Fair nok – kender du til fordelingsnøglen på mandaterne? Den er tilsyneladende ikke 1,2,3 – ellers ville K have haft 2 mandatter vil sidste valg.

Eller er det muligt at gå i valgforbund? Jeg har ganske enkelt ingen føling med valgmatematikken til et EP-valg

Hej Jarl,

Efter lidt research, så er svaret på mit spørgsmål. Man benytter D’Hondt og det er muligt at indgå valgforbund. Derfor vil jeg vove at påstå at mandatfordelingen kan blive noget anderledes end du forudser.

Bekendtgørelse af lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet:

 § 21. Samtidig med indlevering af kandidatlister kan partier gensidigt anmelde, at de kandidatlister, de har indleveret, indgår valgforbund. Anmeldelsen skal foretages på en formular, der er godkendt af velfærdsministeren

27. Utvivlsomt, men vi bør være enige om, at den D’hontske metode favoriserer de store i valgforbundet. Det vil alt andet lige være til fordel for V i et valgforbund med K og LA, hvis V som forventet bliver større end K.

Men jeg fornemmer godt at mange konservative mener at det nu snart er på tide med en stor konservativ mandatfremgang på bekostning af Venstre!

Jeg kan dog ikke se for mig, at K pludselig skulle få tre mandater og V kun to.

Men enhver kan jo være salig i sin tro 😉

25

Interessant. Tove Videbæk abonnerer altså på forestillingen om “Intelligent Design”.

Men hvorfor skulle det diskvalificere hende som EP-kandidat hos K, som Finsen antyder?

Hun må vel tro på, at månen er lavet af grøn ost blot så længe hun går til valg på det konservative EP-program?

Som jeg husker det var valgforbundene ved sidste valg: V+K, Juni+Folke, Rad + KD, S+SF.

5-> Mht. Tove Videbæk så kan man jo lige klappe hesten og se hvordan hendes kampagne kommer til at forme sig. Det vil nok ikke være forkert at antage at hun vil eksportere den jyske mafia til EU. Interessant er det også at bemærke, at efter folketingsvalget var Tove Videbæks forklaring på KDs nederlag, at man havde peget på HT-S. Der blev ikke sagt meget (hvis overhovedet noget) om abort i den forbindelse.

I øvrigt trænger du vist til et nuanceret syn på ‘pinsemenighedskristne’. Bodil Kornbek har så vidt jeg ved lige som meget tilknytning til Pinsekirken som Tove Videbæk og BK går normalt ikke for at være fundamentalist (i hvert fald ikke på dén måde…)

@ Jarl: Jo jo, det må hun da. Det må de selv ligge og rode med over i K. Hver sin smag. Men var det mig, der skulle til landsråd og lave en EP-liste, ville jeg nok stille hende et par uddybende spørgsmål inden hun fik min stemme. Men sådan er vi jo så forskellige – åbenbart også i K

@35

Det kan man ganske rigtigt. Nu skal den unge Mette jo ikke sammenlignes med supermodeller men med Britta, Charlotte, Hanne, Anne og Margrethe.
Efter den sammenligningsøvelse må jeg fastholde min påstand……

Jeg vil blot indskyde, at det har været særdeles interessant at læse jeres analyser af det kommende EP-valg.

Jeg er enig i, at det bliver svært for K at opnå det 3. mandat, men mener bestemt at kampen om det 2. mandat er åben.

Og så må jeg give Morten ret, det er de andre politiske kandidater jeg skal måles op imod, og der er jeg bestemt forberedt og indstillet på at tage kampen op – og er allerede i fuld gang.

Iøvrigt vil jeg lige indskyde, at jeg også er indstillet som kandidat af GIttes Seebergs gamle bagland, Nordsjællands Storkreds. Derudover er jeg, med min jyske baggrund, faktisk den øverste jyske kandidat på den Konservative liste. 🙂

Rigtig godt nytår

Venligst Mette Abildgaard

Valgforbundene er nu omtrent aftalt, og det ser ud til at blive A+B+F, C+V, J+N.

På min blog kan man læse om et opstillingsmøde i Liberal Alliance i Østjylland. Men partiet har ikke givet andre livstegn i forbindelse med EU-valget, så jeg tvivler på de stiller op.

Min prognose er stort set den samme som Jarls – der er kun 13 mandater at fordele, så der er ikke plads til de store udsving:

A 3: Dan Jørgensen, Britta Thomsen, Ole Christensen
C 2: Bendt Bendtsen, Tove Videbæk
F 2: Margrethe Auken, Emilie Turunen
J eller N 1 : Hanne Dahl eller Søren Søndergaard
O 2: Messerschmidt, Rikke Karlsson
V 3: Jens Rohde, Charlotte Antonsen, Ole B. Sørensen

Forklaring:

Jeg har lavet et pointsystem hvor kandidaterne tildeles point for hvert af følgende parametre: spidskandidat, kendthed, øverste kvinde, babe-faktor, lokal opbakning, opbakning fra branche eller politisk segment.

Hos socialdemokraterne vil nordjyden Ole Christensen (nr. 4 på listen) støvsuge de regionale stemmer og dermed overhale Christel Schaldemose (nr. 3 på listen).

Hos de konservative er Tove Videbæk eneste kendte kandidat ud over Bendtsen. Som eneste kendte kvinde kan hun desuden påregne solid støtte fra Midt-/Vestjylland, samt i nogen grad fra traditionelle kristendemokrater i hele landet. Derved vil den svage konservative kandidatliste desværre medføre at en dansk abortmodstander og kristen fundamentalist stemmes ind i EP – på trods af at hendes mærkesag næppe deles af særlig mange danskere. Chr. Rovsing er semi-kvart-kendt og på genvalg, men over sidste salgsdato; han vil få nogle stemmer fra ingeniører og venner af storindustrien. Pernille Høxbro er øverste kvinde, men ukendt. Wedell-Neergaard er ukendt og bliver – usagligt – hånet for sin adelige baggrund, på trods af en OK indsats i de tre år i folketinget. Mette Abildgaard har babefaktor, men er ukendt. (Det er ikke personlig ment – jeg beskylder ikke nogen for at benytte sig af babefaktoren bevidst, men den spiller en rolle i vælgernes adfærd).

Emilie Turunen er nr. 2 på SF’s liste, øverste kvinde næst efter spidskandidaten og har babefaktor – en sikker nr. to for SF.

Messerschmidt kan forvente et meget godt personligt valg, langt over nogen anden DF’er, men han bliver højst nr. 4 blandt valgets topscorere (efter Bendtsen, Rohde og Dan Jørgensen). DF-vælgere krydser nemlig ikke så gerne personligt. Som nr. 2 forventer jeg Rikke Karlsson, stemmesluger i Nordjylland, 1. suppleant til folketinget, tidligere tv-vært i Ã…lborg. De andre kandidater er ukendte på landsplan. Anna Rosbach er øverste kvinde, men det parameter har ikke så meget betydning hos DF-vælgerne, som i liden grad vil følge den feministiske taktik “øverste kvinde”. Hvis DF bruger partiliste er det en anden sag, og så vil forhenværende DFU-formand Berth blive nr. 2. Det er dog ikke sikkert at DF får to mandater. Det kræver pga. manglende valgforbund mindst 12-13 %. Antallet af borgerlige EU-skeptikere der går over til DF vil næppe overstige antallet af DF’ere som vælger sofaen. Men en dygtig kampagne fra Messerschmidt kan mobilisere kernevælgere og unge.

Hos Venstre er Jens Rohde en stemmesluger, men bestemt ikke på Poul Nyrups niveau, måske også under Bendtsens. Charlotte Antonsen er øverste kvinde, semi-kendt og et vellidt navn fra folketinget. Men nummer 3 og eventuelt 4 er speget og svært at forudsige. Jeg gætter på nordjyde og regionsrådsmedlem Ole B. Sørensen, som er er nomineret i Vestjylland og således kan fordoble sin regionale opbakning. I Midtjylland vil der opstå en polarisering mellem den smarte viborgenser Jens Rohde og de mere traditionelle venstrevælgere, som foretrækker Ole B. Sørensen.

Morten Løkkegaards opbakning er yderst svær at forudsige. Han er klart valgets mest kendte kandidat næst efter Bendtsen, men er det nok? Løkkegaard og Rohde kæmper om samme segment, nemlig dem der vil stemme på en kendis, og mon ikke de så foretrækker politiker-playboyen Rohde frem for tv-playboyen Løkkegaard?

Hans Jørgen Dalum er ganske vist den officielle kandidat i Nordjylland, men jeg tror han taber til Ole B. Sørensen. Bent Claudi Lassen er slagteriernes og landbrugets “officielle” landsdækkende kandidat, men jyderne stemmer hellere på en lokal ikke-bonde end på en landmand fra Østdanmark. Til gengæld kan Lassen få lidt lokal opbakning på Fyn og Sjælland, men her stemmer man ikke så lokalpatriotisk, hvilket svækker Lassen. Anne E. Jensen er ret ukendt, selv om hun er på genvalg, og hun er nomineret i den forkerte region, Sydjylland, mens hendes hjemmebasis er i Kalundborg. Hanne Severinsen er semi-kendt, men uaktuel. Louise Feilberg har babe-faktor, men er ukendt. Poul F. Hansen er semi-kendt, men uprøvet i politik. Poul Dahl kan få nogle få lokale stemmer i Midtjylland, men her overskygges han af viborgenseren Rohde. Lütken er VU’s officielle kandidat, hvilket der næppe er mange stemmer i når man skal konkurrere med Rohde, Løkkegaard og Feilberg, på trods af at Lütken virker ret seriøs. Kasper Elbjørn er kompetent, men vil kun få stemmer fra nogle bevidste liberalister og CEPOS-tilhængere. Jan Winther kan blive Venstres bundskraber, da han er fynboernes kandidat, men landbrugs-Fyn vil stemme på Lassen.

Hvorvidt Junibevægelsen eller Folkebevægelsen render med mandatet i valgforbundet, er svært at sige. Som EU-skeptiker håber jeg da personlig at valgforbundet kan bevare to mandater. Hos de såkaldte “nej-partier” afhænger meget af valgdeltagelsen og hvorvidt de nye, borgerlige EU-skeptikere vil skifte side. Junibevægelsen har ry for at være mere tværpolitisk og rummelig end Folkebevægelsen, selv om det egentlig er lige omvendt – hvilket man kan forvisse sig om ved at læse de to bevægelsers programmer. Jeg tror ikke nødvendigvis Junibev. har flere penge end Folkebev., men de to bevægelser er ret forskellige hvad angår kampagnestrategi. Junibev. brænder mange penge af på fine plakater og materialer, hvorimod Folkebev. bygger mere traditionelt på indsatsen fra aktivisterne i de gammeldags “fodformede” lokalkomitéer. Folkebev. har en stærk basis af kernevælgere, men har brug for at tiltrække nogle flere stemmer fra hele det politiske spektrum. Junibevægelsen har færre kernevælgere, men mere potentiale for sympatistemmer. Denne gang stiller liste N med 20 kandidater, herunder nogle radikale og borgerlige, mens liste J kun stiller med en håndfuld.

Keld Albrechtsen er nok stadig lidt mere kendt i befolkningen end Hanne Dahl, og desuden vil han samle stemmer fra hele den del af Enhedslisten som støtter Junibevægelsen. Men Hanne Dahls karisma og røde manke vil hurtigt gøre hende mere kendt når valgkampen begynder. Som kvinde, spidskandidat og på genvalg vil hun givetvis slå Albrechtsen, men han skal nok også få mange stemmer.

Hos Folkebevægelsen er Søren Søndergaard (Enhedslistens mand) den soleklare vinder, men Ditte Staun er nu på valg for tredje gang og kan forventes at samle centrum- og borgerlige stemmer på sin person, desuden er hun øverste kvinde. Jeg skal ikke lægge skjul på at hun er min favorit.

Lukket for kommentarer.