Kategorier

Mistillidens rådhus

Ã…rets budgetforhandlinger på Københavns Rådhus er igen i år præget af en ikke specielt hjertelig atmosfære. Det er især forholdet mellem overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og børne- og ungeborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF), der er så dårligt, at det beskrives som værende på  »dybfryser-niveau «, og det er ikke blevet meget bedre efter SFs utallige kovendinger omkring Kløvermarks-byggeriet med Ritts lovede billig-boliger.

Læs analyse her.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

5 kommentarer til “Mistillidens rådhus”

I hele denne strid mellem SF og S er det forbløffende at ingen medier har opdaget de tal der er kommet frem. Således fremgik det af Anne Vangs svar at økonomiforvaltningen har disponeret 350 mio. kr. i forventet indtægt fra salg af byggeret på Kløvermarken. Det var de penge SF kunne holde fingrene fra hvis de ikke ville arbejde for hurtigst muligt at påbegynde planlægningsarbejdet.
At finde købere til byggeret til boliger er i det nuværende marked temmeligt vanskeligt, at finde købere til byggeret som er pålagt betingelser om at en del af boligerne skal udlejes til priser som langt fra dækker byggeomkostningerne gør det langt fra nemmere.
Regner man med en konservativ byggeretspris på 4.000 kr. pr. em2 (typiske priser det seneste år har ligget på 5 – 7.000 kr. pr. em2) svarer det til et salg på knap 90.000 em2,svarende til ca. 1.000 boliger hvis kommunen fastholder den almindelige politik om at gennemsnitsstørrelse på mindst 80 m2. Hvor tror man at man kan finde bygherrer til 1.000 nye boliger når developerne mange steder i byen har valgt at stoppe boligprojekter selvom jorden allerede er indkøbt og der efter min opfattelse er et sted mellem 3 og 5.000 overskydende boliger i Kbh!
Regner man lidt mere efter kan man antage at gennemsnitlige anlægsomkostninger inkl. rådgivning vil være mindst 18.000 kr. pr. em2, eller 24.000 kr. inkl. byggeret.
Får kommunen rent faktisk solgt knap 90.000 em2 skal developerne så ud og finansiere et byggeprojekt til knap 2,2 mia. kr. Mon Roskilde Bank vil udlåne pengene??
Noget helt andet er at byggemodningen ikke bliver helt billig. Projektet forudsætter at parkering bliver løst i konstruktion under boldbanerne. Det betyder at et areal svarende til vistnok 20 fodboldbaner skal graves op, der skal bygges en kælder inkl. tilkørselsramper osv. og der skal retableres 20 fodboldbaner (dagsprisen for en kunststofbane af bedste kvalitet er 5 – 7 mio. kr. – så bare banerne i sig selv vil koste mindst 100 mio. kr. at retablere). Dertil kommer trafikomlægninger, ny infrastruktur (svingbåse, udvidelse af veje, indkørselsramper, busstoppesteder), afledte investeringer i skoler, daginstitutioner, busdrift osv.
Rygterne siger at følgeinvesteringer løber op i langt mere end de 350.000.000 som er budgetteret på indtægtssiden for 2009. Projektet rummer selvfølgelig også næsten 200.000 em2, hvoraf en del dog tilhører Skanska, men nu skal vi lige har solgt de første 90.000 em2!
Som det fremgår af tallene vil investeringerne være massive og indtægten være tvivlsom, og så vidt jeg kan vurdere er der derfor lagt i ovnen til en økonomisk skandale, som vil nærme sig DR-Byen i omfang. Alligevel har ingen har endnu råbt op fordi det lyder så fint med billige boliger. Det ville klæde oppositionen i BR at trække den frem i stedet for som SF at råbe om en miljørisiko som under alle omstændigheder allerede er håndteret, idet plansystemet herunder VVM-screening mm. netop er udviklet for at sikre mod fx at boliger placeres for tæt på farlig industri. Måske at politikerne slet ikke ved nogen som helst om det område de administrerer, man kan godt frygte det. Og med en forvaltning hvor kritiske stemmer bliver fyret hvis ikke de danser efter økonomiforvaltningens pibe, så er der heller ikke embedsmænd der kan forklare den rette sammenhæng.
Hvor er ordentlige aviser når man har brug for dem, det er jo ikke raketvidenskab at stille spørgsmålstegn ved om Kbh Kommune kan sælge byggegrunde for 350 mio. kr. i et stendødt boligmarked, men nu er min vinkel da lækket herinde, det kunne jo være nogen læste med 🙂

/Nicolai

Venstrefløjen blev åbennbart for grådige, men så kan borgelig-liberale vælgere glæde sig over udsigten til en skattesænkning på 0,2 procent.

Pia Allerslev har leveret sit første egentlige politiske svendestykke.

Ja, enten det. Eller også har Bo Asmus leveret Pia Allerslevs første egentlige politiske svendestykke…

(Han har sit eget til gode endnu)

Lukket for kommentarer.