Kategorier

Madam Mim fyres

Sporhunden over alle sporhunde, Jan Kjærgaard Ekstra Bladet har fået snuset op, at Anders Fogh Rasmussens “geniale opfindelse” Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech bliver hældt ned ad brættet ved allerførste regeringsomdannelse. Det fremgår af en artikel i den pågældende avis i dag fredag, hvor Kjærgaard nævner 'en central regeringsskilde':

'Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) erkender nu, at udnævnelsen af Birthe Rønn Hornbech (V) til minister for et år siden var en klar fejl. Af samme grund vil integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ryge helt ud af regeringen ved førstkommende regeringsrokade.

Det har Fogh oplyst over for en snæver inderkreds i Venstre-toppen. Det oplyser en central regeringskilde over for Ekstra Bladet.

Fogh har erkendt, forlyder det, at udnævnelsen af Birthe er hans personlige fejl. At han burde have forudset, at netop Birthe Rønn Hornbech umuligt ville kunne transformere sig som højtprofileret, liberal vogter af retssikkerheden til en minister, der af mange grunde er afskåret fra at holde fanen højt i mange sammenhænge'

————

Vi er nogle, der bilder os selv ind at vi kan 'læse indad', og derfor går de fleste bud på, at det er selveste beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der har betroet sig til Kjærgaard. Det har i hele regeringens syvårige levetid været Hjorts opgave som mere eller mindre selvbestaltet 'Chief Whip', at 'save benene af folk'. Nogle gange foregår det for rullende kameraer, som eksempelvis det er blevet Søren Pind forundt et par gange. Men det er straks sværere med siddende ministre, hvor en statsministers offentlige desavourering jo får umiddelbart konsekvenser for den pågældende minister. Derfor bruger man en anden taktik, hvor man i stedet lader folk “dø” ved at 'pisse lidt i hjørnerne' og lække en oplysning til en journalist, som kan præsentere “nyheden” på den “rigtige” uofficielle måde, som det netop sker her. (Pardon my French!) De allerfleste har nok i forvejen fornemmet, at liglugten omkring Rønn i den sidste tid har været noget mere gennemtrængende end tidligere. Nu får hun så silkesnoren af V-toppen, omend det sker i dølgsmål.

Det er vist ikke pænt at behandle en ældre dame som Rønn på denne måde, men set i lyset af Integrationsministerens tiltagende besynderlige optræden er det dog immervæk svært at bebrejde dem, at de gør det! Så hvis man har en stille fredag på redaktionerne, så kunne man jo sætte sig ned og forberede artiklen om Rønns fald fra ministertaburetten. (Hvis man altså ikke har skrevet den for længst)

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

13 kommentarer til “Madam Mim fyres”

Hvornår mon Birthe Rønn egentligt fatter hvad der foregår?
Går hun selv, eller bliver hun direkte fyret?
Og udløser det en rokade samtidigt? Hvordan stiller de Konservative sig til det, agerer de med?

Om “Madam Mim” fyres eller går selv er udelukkende et Venstre-problem, og har ikke noget med den konservative regeringspartner at gøre.

For De Konservative kører det helt optimalt i øjeblikket. En solo-udskiftning af en problematisk Venstre-minister, vil dertil kun styrke De Konservative og svække Fogh.

Hvem Fogh vil “belønne” med ministerposten bliver imidlertid interessant at se.

Så længe DF kaster sin særlige og kærlige opmærksomhed på “anti-immigrations og anti-integrations-minister-posten”, er der næppe stor søgning til stillingen i Venstres folketingsgruppe.

Kenneth Finsen, nu kan man vel trods alt ikke give Dansk Folkeparti skylden for de problemer, Birthe Rønn Hornbech har haft. DF har tværtimod været meget mere loyal over for integrationsministeren end omvendt.
M.h.t. Rønn Hornbechs eventuelle afløser, så skrev Jarls yndlingskommentator, den Fogh-nære Thomas Larsen, jo for et par måneder siden, at Karen Ellemann kunne blive den nye kvinde på posten: http://kortlink.dk/628b

I det tilfælde at en ny minister hedder Karen Elleman, så holder hun kortere tid end Birthe Rønn.

Hun har allerede været på kollisionskurs med såvel DF som K.

Hvis Rønn bliver fyret eller går selv, er det eneste fornuftige at dele integrationsministeriets resort op i mindre dele og lægge dem under f.eks. justits- og beskæftigelsesministeriet (måske enkelte dele under velfærdsministeriet). Der er ikke råd til at slide flere ministre op, og taktisk vil det også være mest fornuftigt at tvinge angribere til at måtte slås på flere fronter.

Det er rigtigt, at Birthe Rønn er upopulær i nogle kredse; nemlig i journalistkredse. Mange har gået og drømt om at blive Birthe Rønns spindoktor, så det er en stor skuffelse, når det viser sig, at en spindoktor kan undværes og at Birthe Rønn selv er meget bedre til at udtale sig.
Nu er der udbredt rygter om Birthe Rønns snarlige afsked. Mon ikke, det er TV2, der fyres først?
Birthe Rønn er populær i folkelige kredse, og Venstre går frem i meningsmålingerne.
Aviserne degenererer moralsk og økonomisk, og DR holdes kun oppe af tvangslicensen, hvor almindelige borgere skal betale til mediearistokratiet. Det egentlige problem i Danmark er de høje journalistlønninger. Det mangler en reform, hvor journalister bliver aflønnet efter deres kvalifikationer og arbejdsindsats.

@elefanten

Den eneste kreds Birthe Rønn er populær i, må være hos Venstre i Køgekredsen. I befolkningen er hun nok bare til grin.

I øvrigt en mærkelig hetz mod journaliststanden.

BRH skal betragtes som et stykke installationskunst.

Ellers giver hun ingen mening.

/Limagolf

Jarl,

Som dine egne odds tidligere har indikeret er der jo rimelig bred enighed om, at Fogh smutter snarest, det er ham muligt. Mit bud er, at det senest bliver ifm den nye EU-kommission til sommer, hvor han – hvis intet bedre har vist sig – sætter sit eget navn på sedlen til fordel for den pensionsmodne Fischer-Boel.

Altså står man om relativt kort tid og skal have vagtskifte i toppen, og så vil det da være underligt at gøre noget større inden da. Løkke har det jo sådan set svært nok ved den nuværende limbo-position, og der er vel ingen grund til at gøre livet endnu dårligere for ham ved at tage elementer ud af en kommende “nu-har-jeg-overtaget-statsministeriet-og-nu-skal-der-nye-boller-på-suppen”-ministerrokade og fyre dem af allerede nu?

Navnlig ikke de elementer, som måske endda kan vække begejstring!?

Man kan lidt groft sige, at jo mere gamle og uduelige de nuværende V-ministre fremstår over det næste 3/4 år, desto mere handlekraftig og genial vil Løkke fremstå, når han efter sin overtagelse laver et gennemgribende ministerokade. Oven i købet kommer det bonus, at fyringen af Rønn til den tid vil fremstå helt naturlig som led i dette generationsskifte, der kommer til at omfatte tæt på halvdelen af de nuværende V-ministre, som alle er meget tæt på – eller over – pensionsalderen (Sanders dåbsattest indikerer godt nok ikke pension, men mon ikke uduelighed lægger et par år til hans alder i den sammenhæng). ;o)

Som en cruel twist of fate, kan det jo være, at Claus Hjort får valget mellem en fyreseddel eller at overtage efter Rønn ;o) – hvis altså ikke det ministerium bliver nedlagt.

Spørgsmålet er snarere, hvordan Løkke kan få K med i rokadeplanerne, så det ikke ser ud som om, at V er de eneste, der er gamle og uduelige.

Umiddelbart er det svært at se, at man kan få de konservative med på andet end at pensionere Per Stig til fordel for Connie H.

Med Rønn fyret ligger vejen dog åben for at give K et kirkeministrium i stedet for det klimaministrium, som har udløbsdato ultimo 2009 (og som Connie H nok kan få lov at varetage sideløbende med UM-posten).

Det vil da i det mindste sikre, at der står to konservative ved Løkkes side, når han kommer ud fra dronningen

Men Flash, vil Fogh virkelig forlade den synkende skude? Sikke et eftermæle at få: Da det hele havde kørt meget dårligt i et stykke tid, forlod han posten og overlod den til Løkke, som ifølge alle meningsmålinger ville køre sit parti i sænk … Den ser altså ikke god ud i historiebøgerne.

God pointe, Ole

– men hvad er hans alternativ?

Så du, hvor træt/uoplagt/fraværende han så ud i sidste valgkamp?

Tror du han har lyst til det igen?

Hvis han bliver, står han jo bare med alle de problemer, der tårner sig op. Og hvem siger egentlig, at Løkke nødvendigvis vil være så stor en katastrofe, når først han er in carge?

Går Fogh, er der to scenarier:
1: Det hele går af helvede til, og man vil mindes de gode gamle Fogh-dage (som i UK med Brown/Blair). Det “værste” der kan ske, er at Fogh vil blive betragtet som en forrædder, fordi han smuttede og ikke blev og reddede landet.

2: Løkke overrasker positivt og – bl.a. fordi han sætter et helt nyt ministerhold og fordi oppositionen er uduelig – vinder han næste valg mod Helle Thorning, som til den tid repræsenterer det “gamle” overfor det nye dynamiske ministerhold med Løkke i spidsen.

Hvis Fogh bliver, risikerer han at det hele går af h til alligevel og at han taber næste valg. Og så har han overhovedet ingen exit-strategi. Selv hvis han vinder næste valg, har han jo bare udskudt tidspunktet, hvor han skal se sig om efter noget andet.

#12

Kunne du lige give bare fem eksempler på VK-politikere, der vil kunne transformeres til “dynamiske ministre”?

Lukket for kommentarer.