Kategorier

Ritt frygtede vælgernes dom

I dag blev det politisk interesserede Danmark endnu engang taget med bukserne nede. Denne gang da Ritt Bjerregaard bekendtgjorde, at hun ikke genopstiller til efterårets kommunalvalg.

Hvorfor? Og hvorfor nu? Det er det spørgsmål, som alle ventede på, at hun besvarede på sit hastigt indkaldte pressemøde mandag eftermiddag.

Ritt kom selv med to hovedforklaringer til sin afgang. Hendes alder og så Københavns styreform, som var aaaaaaaaaaaaalt for besværlig. Men som enkelte andre journalister fik påpeget (kun afbrudt af TVAs Anja Westphals veninde-poesibog-spørgsmål til Ritt), at overborgmesteren jo faktisk kendte vilkårene, før hun stillede op i 2005. Det gjorde imidlertid – og helt forventeligt – intet indtryk på Ritt Bjerregaard!

En anden analyse er, at stort set alle ønsker Ritts afgang. Både vælgerne, de københavnske socialdemokrater og samarbejdspartnerne er trætte af hende. At hun ikke er populær alle steder fremgår vist af denne skarpe kommentar fra den tidligere rival Karen Hækkerup, som også forsøgte at blive overborgmesterkandidat tilbage i 2005:

 »Man må da håbe, at den næste kandidat ikke er en, der render af pladsen, bare fordi det ser så skidt ud, som det gør nu «, siger Hækkerup til jp.dk og Politiken.

Det er ærlige udtalelser, der både kommer fra hjertet, og som “Karen Hæk” sikkert senere får internt hug for!

Vælgeranalyser '“ både offentliggjorte og interne '“ viser entydigt, at S vil tabe stort til SF til november. Rygter siger, at en hemmelig og for nyligt lavet intern undersøgelse viser, at S hvis valget bliver holdt nu, vil tabe halvdelen af partiets mandater. Dvs. Ritt styrer imod en uundgåelig katastrofe som har to primære årsager: Villy Søvndal-effekten, som slår hårdt igennem det røde København og Ritts tab af troværdighed mht. de urealiserede små 5000 boliger billig-boliger til 5000 kr. på fem år. Hendes manglende evne til at opfylde sin kontraktpolitiks løfter udhulede simpelthen hendes troværdighed.

Ritt Bjerregaard er desuden 67 år, så det var vel egentlig på tide, at hun går på pension. Og så slipper hendes pæne politiske karriere for at blive skrammet af et kæmpenederlag til november. Nu vil historiebøgerne tværtimod vise, at Ritts sidste møde med vælgerne i 2005 faktisk gav en historisk fremgang for S i København.

Ved at gå nu, så giver Ritt såmænd også en ny sosse en mulighed for at køre sig i stilling overfor Ritt-skeptiske S-vælgere. Det hjælper næppe det store, men vedkommende behøves ikke at slæbe rundt på den tunge arv med Ritts urealiserede valgløfter.

Hvem bliver ny spidskandidat? Det afgør en kommende urafstemning blandt S-medlemmerne. Det kunne blive en af tre fra den nuværende S-ledelse dvs. Integrations- og beskæftigelsesborgmester Jakob Hougaard, politisk ordfører Anne Vang eller gruppeformand Jesper Christensen.

Det kunne også blive en udefrakommende. For eksempel MF Christine Antorini. Eller måske den tidligere næstformand i LO Tine Aurvig-Huggenberger.

Det er under alle omstændigheder et helt åbent felt. Lige nu synes jeg det ligger mest til enten en Jakob Hougaard eller en Anne Vang.

Samtidig er man også så småt begyndt at skrive Ritts politiske nekrolog. Her er en, der er meget kritisk, og som ligefrem må ty til Shakespeare for at finde hoved eller hale i socialdemokratens politiske eftermæle.

DeadlineDR 2 mandag aften kl 22.30 debatterede Jens Christiansen og min ringhed Ritts afgang fra dansk politik.

Læs også Informations artikel om spillet mht hvem der bliver Ritts efterfølger

Søren Pind har en besk kommentar til Ritts afgang. Snyd ikke jer selv for den!

Og så har Dr. Sperling også haft åben konsultation. Han uddeler karakterer til Ritts præstation i den ene valgperiode, hun når at få.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

36 kommentarer til “Ritt frygtede vælgernes dom”

– Er Ritts politiske liv slut? Er det slut med at lave røde skoler, der undsiger S-ledelsens linjer?

Med hensyn til kandidatfeltet, så har Anne Vang helt sikkert imponeret – men overborgmester som 24-årig? Det tvivler jeg simpelthen på hun er klar til…

Generelt synes der ikke at være oplagte S-kandidater på rådhuset. Mit gæt er, at en udefra vil have størst chance…spørgsmålet er så, som socialdemokraterne kan finde en – det ligner jo ikke ligefrem et planlagt generationsskifte…

vh
Anders K

En lille sjov typo:
“Denne gang da Ritt Bjerregaard bekendtgjorde at HAN ikke genopstiller til efterårets kommunalvalg.”

Det er næppe med vilje at du skriver “han”, men helt ved siden af er det ikke 😉

Hej Jarl,
Fin analyse, men jeg er ikke enig i grundpræmissen: At Ritt var bange for at tabe.

For én ting, der aldrig har plaget Ritt Bjerregaard er frygten for at tage et godt slagsmål – og hun tror altid på, at hun kan vinde, også imod alle odds.

Mon ikke, hun også ville ende med at få overborgmesterposten igen, hvis hun havde stillet op?

jeg tror nærmere, at Ritt var bange for det, der kom efter en eventuel valgsejr – nemlig endnu en periode, hvor forskellen på succes og fiasko ville blive afgjort af hendes evne til at formidle et bredt samarbejde. Dét har nemlig aldrig været Bjerregaards spidskompetence…

Sådan lyder i hvert fald hovedtesen i dén analyse, jeg brygger på til Politiken i morgen
🙂

4. Vi ER så uenige! 🙂 Hun styrede lige mod at få ødelagt sit eftermæle – og så gad hun heller ikke mere.

Jeg er enig i, at hun kunne blive OB igen – men S-nederlaget i stemmetal og mandater kan hun eller en anden ikke forhindre.

Men din analyse vil jeg – som altid -læse med stor interesse!

5. Godt, så er vi enige om at være uenige – det er vist heller ikke første gang 🙂

Men blot en tanke om eftermælet: Hvis sosserne med en uprøvet spidskandidat taber København i november, hvem vil så få skylden?

6. Det bliver nok en kombination af Ritt og den nye kandidats uformåen.

Men “at give Ritt skylden”-argumentet vil fra en ny kandidat er fundet og frem til valgdagen aftage i styrke. Det kan bruges et par gange, så skal den ny kandidat træde i karakter.

Hvor mange gange har du set/hørt Helle Thorning give sin forgængere skylden for Socialdemokraternes manglende vælgeropbakning siden 2005?

Synes Krause – på sædvanlig no bullshit, nådesløs vis- rammer det fint ind.

Man – i hvert fald jeg – tænkte det allerede, da hun blev spidskandidat i 05. Det var svært at pege på noget i hendes karriere, der fik en til at tro, at hun var det oplagte valg som overborgmester.

En dejlig dag for København. Jeg håber nu, de finder en ordentlig kandidat – og dermed en ordentlig overborgmester. Og der en dag bliver reel konkurrence, så de borgerlige også begynder at opstille seriøse bud.

Altid Ritt, selv først.
Men nu har hun jo netop fået ødelagt sit eftermæle, hun vil for altid blive husket som hende, der løb af pladsen for at få et bedre eftermæle, og derved har hun bekræftiget alle fordomme.

Jeg gætter på Antorini. Hun er jo tidligere SF’er, så måske kan hun skabe noget kant til Søvndal-effekten.

Anne Vang er dog en af de mest kompetente socialdemokratiske politikere i landet, så jeg ville ikke undervurdere hendes evner i en valgkamp…

Enig i, at Ritt Bjerregaard ikke havde lyst til at “tilsmudse” sit eftermæle. Men, men: Jakob Hougård “integrations- og beskæftigelses”minister”” som spidskandidat må da være en gave til oppositionen. Integationenspolitikken (eller mangel på samme) i Københavns Kommune, har vel ikke været succesfuld!
Altså set fra provinsen 🙂

9. “hun vil for altid blive husket som hende, der løb af pladsen”

Det er vel ikke at løbe af pladsen at vælge kun at sidde en fuld valgperiode, især ikke når man med en anden periode ville blive 73 og dermed langt over selv offentligt ansattes sidste salgsdato.

En anden (sjov) typo er, “…Integrations og beskæftigelsesminister Jakob Hougaard…”
Minister? Helt så galt er det dog ikke…

10. Anne Vang – kompetent?
Ja, hun har tillagt sig en Ritt-Bjerregaard stil med en helt ulidelig syntaks. Men et godt politisk håndværk med nogle store forlig mindes jeg ikke.

Spændende bud med Huggenberger.

Ritt Bjerregård må have fundet en endnu uopdaget og langt større pengekasse, fyldt med skatteydernes penge, som hun kan hugge af, som hun vil, måske ligesom Kramer, der sikkert får mere som chef for Metroen.
Nu kan hun givetvis leve langt federe end den stakkel, der bliver nødt til at nøjes med en sølle overborgmesterløn.

Det er et tegn i tiden, at det om en politiker som Anne Vang skrives, at hun har “imponeret” blot fordi hun i fire år har formået at nedgøre Ritts kritikere og politiske modstandere i pressen med skarpe og nedladende kommentarer.

Tidligere skulle en politiker fremlægge politiske visioner og sammenskrue store forlig, før vedkommende blev beskrevet som imponerende. Nu er det åbenbart nok at have været Ritts bullterrier.

Anne Vang er rådhusets Mette Frederiksen – skinger, uforsonlig og fuldstændig uden en gnist af tvivlens nådegave. Skulle hun kunne blive overborgmester? My foot!

Hun skal nyde sin gode pension ;)))
Hun får sig en ret god pensionisttilværelse, mens hun passer sine æbletræer, kommisærpension, ministerpension, overborgmesterpension og en lang række andre pensioner kan lægges oveni folkepensionen.
Mener det var beregnet til mindst 2,3 mio årligt, så der skulle jo nok være råd til lidt rødvin….
Og så synger de stadig om sultens slavehær…..

@  13 og 15 > Ja, hun er måske en ung Mette Frederiksen, bare med bedre evner indenfor argumentationens kunst og ikke helt så skinger.

Selvfølgelig er jeg ikke enig i hendes politik, men hun kan altså nogle tricks.

Nej, hun bliver nok ikke overborgmester i denne omgang, men hun ville levere et bedre resultat end den ukendte tørvetriller Hougaard.

Godt gået, Jarl, i Deadline. Du fik sagt en masse. Det er i sandhed udtryk for medielandskabets nye formationer, at blogospheren nu trænger sig ind i mainstream media.

Et godt råd: Pas på med arrogancen og forelæsningerne på TV. Smil lidt mere, anerkend den anden diskussionsdeltager, vær lidt rundere. Be gracious!

Det kan Deadline-segmentet lide.

The medium is the message.

18. Tak for feedback. Ja, jeg lavede alle de klassiske fejl, som jeg selv belærer folk om 🙂

Det kunne være man skulle tage og finde sig en TV-træner! 🙂

Rygter vil vide, at Bondam søger nyt job i kulturlivet asap (læs: hurtig exit-strategi) og at Manu Sareen er udset (via et indbringende ben som rigsrevisor “købt” af parti-toppen på Christiansborg) til at forblive i BR-gruppen og til at forsøge, at fastholde en radikal borgmester-post (just any!) på Rådhuset.

Har blog-ejeren evt. efterretninger herom?

20. Næh. Bondam er allerede valgt som de radikales spidskandidat. Og derfor ville det være temmelig uelegant af ham, hvis han på dette tidspunkt rendte af pladsen. Men derfor kan rygtet udmærket være sandt. Det er da værd at forfølge! 🙂

Spørgsmålet er så bare, om vi kan være tjent med Antorini som ny overborgmester? Hvis Venstre opstiller Pia Allerslev, det ved jeg ikke om de gør, så er der ingen tvivl om, at københavnerne vælger Antorini.

“Hvis Venstre opstiller Pia Allerslev, det ved jeg ikke om de gør, så er der ingen tvivl om, at københavnerne vælger Antorini.”

Og det gør Venstre vel. Der er blevet sagt meget om Ritts timing, men er det ikke lidt smart af hende at melde ud så tæt på valget, og dermed frarøve de borgerlige på rådhuset muligheden for at stille med stærk kandidat?

23. Det gør Venstre UTVIVLSOMT.

Christine Antorini…? Altså nævn lige et par ting ved hende, som gør at folk er imponeret?

Hvad har hun egentlig foretaget sig i Folketinget?

Hun blev næstformand for SF. Kom i folketinget. Droppede ud. Blev socialdemokrat og kom i folketinget igen.

Hun er mere kendt. Javel. Men faktum er, at vi ved NADA om hendes evner til at formidle et politisk samarbejde. Det lykkedes i hvert fald ikke i SF, hvor de ikke ligefrem var glade for hende.

Angående Antorini, så er det som om hun ofte bliver betragtet som en særligt intellektuel politiker.

Præcist hvorfor står hen i det uvisse. Onde tunger vil nok påstå at hun har været heldig med sin eksmand, og deres (hans) bøger, i denne henseende. Den slags vil jeg dog holde mig fra.

Venstre kan vel heller ikke – det nuværende politiske klima – stille med en kandidat, der kan vinde i Kbh? Tror ikke engang Fogh ville vinde…

Eksemplet fra Ã…rhus, der er mindst ligeså rød viser, at det kan lade sig gøre. Men det kræver ekstreme omstændigheder. Og Ritt har trods alt ikke været nogen Flemming Knudsen…

Jarl,

Nu er du nok mere ekspert i dansk politik end jeg er, men det handler vel ikke så meget om, hvad Antorini kan, som det handler om, hvordan folk faktisk ser hende…eller hvad? Jeg mener, der er da forskel på virkeligheden og så opfattelsen af den.

Jeg skal lige sige, at jeg ikke håber, at “vi” vælger Antorini.

30. Jojo jeg er da med på at “perception is reality” and all that.

Men her debatterer vi jo også politikere – og ikke mindst deres evner og mangel på samme.

Berlingske erfarer, at Frank Jensen stiller op.

http://www.berlingske.dk/article/20090326/koebenhavn/90326097/

Jeg forstår ikke, at han gider forlade sit job som direktør for Danske Advokater, men han må virkelig savne politik.

Jeg forstår heller ikke, at vil stå til mål for det store nederlag til efteråret.

På den anden side bliver han jo nok overborgmester selv om S taber stort og han vil kunne have denne post så længe han gider stille op.

Det må da siges at være lidt af en overraskelse med Frank Jensen.

Han er muligvis den eneste politikker, der kan slå Kristen Touborg i en konkurrence om at være mindst Københavneragtig.

Lokalpolitikerne må da føle sig lidt snydt, det ser ud til at borgmesterkandidater til at flere og flere i stedet for lokalpolitikere får landspolitikere som borgmesterkanidater. Først Ritt og Wammen og nu Frank – det kan vel skabe basis for intern uro på sigt.

Wammen havde dog tidligere siddet i Ã…rhus Byråd, hvor han startede karrieren, så det er ikke helt det samme.

Tror i øvrigt aldrig han har haft et job udenfor politik.

Har Ritt ikke opfyldt sit valgløfte om billige boliger? Det er da ikke så lang tid siden jeg læste i avisen, at der var masser af billige boliger i København…

Lukket for kommentarer.