Kategorier

Agent Mikkelsen lægger sig fladt ned

Flere medier herunder skriver, at justitsminister Brian Mikkelsen i sin på mere end én måde “grønne ungdom” '“ mere eller mindre – var agent for PET. Historien fremkommer, fordi oplysningen fremgår af PET-kommissionens rapport, der kom onsdag.

Mikkelsen blev kontaktet af den sovjetiske efterretningstjeneste KGB, som ville hverve ham, da han efter russernes mening ville blive én af de kommende ledere. Det fik russerne ret i, men den unge KU'er ville imidlertid ikke. Til gengæld havde han forinden indledt en kontakt til PET, som han siden fortalte om sine møder med russerne og siden også med sydafrikanerne.

Mikkelsen var – som mange af os andre dengang – en indædt antikommunist, hvilket i øvrigt tjener ham til ære. Den unge KU’er hadede ungkommunisterne i DKU så meget, at han i 1988 sagde ja til at tage til Namibia på en luksusrejse finansieret af den sydafrikanske efterretningstjeneste BOSS. Namibia var på dette tidspunkt besat af Sydafrika, hvor det hvide mindretal styrede landet igennem sin åbenlyst racistiske apartheid-politik.

'“ I 1988 kæmpede KU hårdt mod DKU. De unge kommunister sad på Operation Dagsværk, der samlede penge ind til SWAPO, som vi troede var en terroristorganisation. Vi rettede henvendelse til det sydafrikanske generalkonsulat i Danmark for at høre om Namibia. Sydafrikanerne vil meget gerne tale med os, og de tilbød os rejsen derned.

'“ Jeg var i tvivl om, hvorvidt vi skulle tage imod det tilbud. Derfor tog jeg kontakt til PET, der mente, det var i orden, at vi rejste. Det skulle vi selvfølgelig ikke have gjort, men man skal huske på, at vi var unge, siger Mikkelsen til Ekstra Bladet i dag.

Sigtet med turen til Naminbia blev derfor at skrive en pjece – 'Namibia på vej mod ægte demokrati', som på en indirekte måde kunne virke som en støtte til det sydafrikanske styre.

Konfronteret af journalister med sin fortid lægger Mikkelsen sig 'fladt ned', som det hedder i spin-jargonen. Dvs. han “beklager”, “fortryder” og beder om forladelse for sin ungdoms synder. Formentlig den rigtige strategi, for i dag '“ tyve år efter '“ er det svært at forstå (og forklare) at en del på højrefløjen i dansk politik '“ blandt andet Erhard Jakobsen og andre daværende CD'ere som partiets organisatoriske næstformand H.E. Hillerup-Jensen, som var formand for 'Dansk-Sydafrikansk Selskab' direkte eller indirekte forsvarede apartheidstyret, og som blandt andet kæmpede imod den internationale handelsboykott af landet. Dengang var man vist mere bange for, at kommunisterne i ANC og SWAPO overtog magten sådan at nye sovjetiske lydstater måske opstod'“ end de var optaget af, at 'det sorte flertal' havde borgerrettigheder i deres eget land.

Historien er om Mikkelsens rejse til Namibia er nu ikke ny. Allerede for 20 år siden skrev Ekstra Bladet kritisk om turen, og den har siden fra tid til anden cirkuleret i det ungdomspolitiske miljø som lidt af en røverhistorie. Timingen for historien fremkomst er dog ubekvem for Mikkelsen, som i øvrigt ikke var alene på turen. Han blev ledsaget af to andre KU-rejsefæller. En vis 'H.C. Madsen' og så en 'Svend Kjeldsen', som også var medforfattere til pjecen. Kigger man på det ledsagende 'privatfoto' i avisen, så er ingen på Christiansborg længere i tvivl om, hvem det kan være, der sammen med Mikkelsen poserer for fotografen på savannen. Det er såmænd ingen ringere end den tidligere spindoktor, lobbyist og kommunikationsmand Svend Gunbak som i sine unge dage som KU-forretningsudvalgsmedlem gik under navnet 'Svend G. Kjeldsen'. Om det er ham, der har udlånt Ekstra Bladet et 'privatfoto' med de tre lystige svende, ja det er overladt til spekulationerne rundt omkring.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

En kommentar til “Agent Mikkelsen lægger sig fladt ned”

Der dukker mange gode historier op i kølvandet på PET-rapporten. BT refererer én i dag, hvor PET og statsminister Anker Jørgensen holder identiteten på en russisk dobbeltagent hemmelig overfor landets Justitsminister, Ole Espersen, som PET ikke stolede på.

Lukket for kommentarer.