Kategorier

Tak for ingenting, Kristian Jensen og Villy Søvndal!

Venstres kommunalvalgkamp er tilsyneladende allerede på vej til at køre af sporet. Det er sket takket være partiets nye næstformand Kristian Jensen, som forleden dag følte en pludselig trang til at nedtone forventningerne til partiets formåen hos vælgerne i Danmarks største byer dvs. København, Ã…rhus, Aalborg mv. til november I øvrigt troede Venstres næstformand heller ikke på at Venstre kan slå socialdemokraterne som landet største kommunale parti endsige nå op på valgresultatet fra sidst. Man strutter virkelig af selvtillid i V-toppen lige for tiden…

Meningen var ellers, at Kristian Jensen med en tur rundt i landet skulle peppe partiets kernetropper op, men ved i stedet at dæmpe forventninger til et niveau langt under gulvbrædderne har det nu fået den totalt modsatte effekt. Nu raser partiets medlemmer i de nævnte byer over, at partiledelsen OFFENTLIGT tilkendegiver, at de store byers V-politikere ikke har en chance for at vinde kommunalvalget til november. Forståeligt nok. For man må da spørge sig selv, hvad den dybere fornuft med denne udmelding er? Det er i hvert fald ikke det, som får folk til at bruge utallige fritidstimer med at hænge plakater op og dele flyers ud på gågaderne. Eller hvad med dem, der hiver checkhæftet frem for at give et bidrag? Hvorfor smide penge ud på lokale valgkampe, hvis Venstres næstformand alligevel på forhånd mener, at det er udsigtsløst?

“Det var et chok og et slag i ansigtet,” sagde Mads Sølver Pedersen, Venstres gruppeformand i Aalborgs byråd, ifølge bt.dk om Kristian Jensen udmelding.

“Det er særdeles uintelligent gjort,” siger formanden for den århusianske Sabro-Fårup Vælgerforening, John Filthuth til Ã…rhus Stiftstidende og fortsætter:

“I øjeblikket arbejder i tusindvis af Venstre-græsrødder på at sikre Venstre et så godt kommunalvalg som muligt, og så kommer næstformanden med sådan en melding.

Jeg forstår til fulde græsrøddernes kritik og frustration. For det er da en sjældent set komplet tåbelig udmelding fra Kristian Jensen. Det er desuden i totalt modstrid med, hvad alle lærebøgerne siger herom. Jensens plan var utvivlsomt at nedtone mediernes fokus på Venstres muligheder for at få fremgang eller borgmesterposter. Bevares det kan da være klogt ikke at puste sig alt for meget op forud for et svært kommunalvalg, og selvfølgelig ønsker Lars Løkke Rasmussen sig ikke endnu et stort nederlag, som det Jens Rohde gav ham under Europa-Parlamentsvalget i juni. Men at man som Jensen ligefrem på forhånd nærmest helt aflyser valgkampen i de store byer og på denne måde trækker tæppet væk under sine lokale folk? Ja, der er immervæk en stor forskel. Hvordan man vender eller drejer det, så er udmeldingen et totalt selvmål af Venstres nye næstformand. Man kunne få den tanke, at det måske glæder Lars Løkke Rasmussen nu at se sin næstformand i store selvskabte vanskeligheder, der vil reducere skatteministerens popularitet blandt græsrødderne. Jensen var '“ som de fleste ved – aldrig Løkkes valg på posten. Alligevel bør Løkke tage kritikken alvorligt. Han fremstår jo også selv som en der er bange for at få bøllebank af Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal. Meget kan man sige om Anders Fogh Rasmussen (og slet ikke Uffe Ellemann-Jensen) men slig defaitisme var aldrig deres stil.

Så hvor er Claus Hjort Frederiksen, når man har brug for ham og hans kølle? Hjort ved jo alt om valgkampe '“ både om hvordan de føres, og hvordan de ødelægges. Få nu Kristian Jensen til at lade være med at komme med flere tåbelige bemærkninger på denne sag af kommunalvalgkampen. Lad ham passe sit skatteministerium eller luk ham inde på Kalø Slot. Der er frit valg.

I SF i København er man sikkert ligeså glad, for den hjælp man får fra Villy Søvndal. Her sad den superpopulære SF-partileder i går på partiets gruppemøde og undsagde sit partis overborgmesterkandidat. Søvndal sagde at han håbede på, at SF fik et godt valg i hovedstaden, men nægtede at få over sine læber at han håbede på eller endsige anbefalede Bo Asmus Kjeldgaard som Københavns overborgmester. Der var jo ikke tale om nordkoreanske tilstande i SF!(?) Det er i sandhed en mærkværdig opbakning fra en partiformand. Den offentlige ydmygelse af Kjeldgaard kan dårligt være større, men SF-borgmesteren har klogelig fundet sig i den. Villy Søvndal leverer alene i kraft af sin personlige popularitet SFs fremgang i København. Det ved alle '“ også Kjeldgaard. Søvndal er så stærk, så han kan tillade sig at trække bukserne ned på Kjeldgaard og give ham en endefuld i fuld offentlighed uden at nogen i SF vil kritisere ham for det. Det er i sandhed at have magt i sit parti! Der bliver selvsagt heller ingen ballade i København over overborgmesterposten til november, der dermed kan splitte de to partiers sammenhold på Christiansborg og i sidste ende spolere, hvad der måske bliver både Søvndals første, sidste og eneste chance for at komme i regering.

Landspolitikerne har vist aldrig blandet sig så meget i lokalpolitikken, som nu. Både hos SF og hos Venstrefolkene lokalt er det derfor ikke altid noget positivt, at de nu bliver underlagt partitoppens topprioritet: At vinde regeringsmagten for enhver pris om to år.

Man forstår de lokale græsrødder, hvis de står tilbage med hovedrysten af at være prisgivet Christiansborg-politikerne og derfor må udbryde et frustreret:

Tak for ingenting!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

8 kommentarer til “Tak for ingenting, Kristian Jensen og Villy Søvndal!”

Hej Jarl

Som altid en spændende og god blog – rationalet for Kristian Jensen kan jeg ikke gennemskue.

Men Søvndal lægger vel mest muligt luft til Bo Asmus Kældgaard, som idag meldes at have behov for yderligere 150 mio kr i år – altså udover de tre ekstra bevillinger på samlet en halv mia hans forvaltning har fået i foråret. Villy vil vel helst ikke have at folk får et billede af SF og økonomistyring er sammenfaldende med SFs evner i KBH borgerrepræsentation. Det vil formentligt ikke pynte på Ole Sohns chancer som finans-/økonomi-/skatteminister (oh rædsel).

Rationalet må være at sænke forventningerne i en sådan grad, at V kun kan overraske positivt, hvis én måske to af de større byer får V borgmesterpost.

Det har andre steder fremgået, at hr. Jensen end ikke har villet bruge tid på at besøge og begejstre i de store byer. Det er for lavt.

Godt nok har V ikke den samme by-profil som Uffe hidbragte partiet, men potentialet for gode V valg i byerne er der stadig. V og mediebilledet i dag kan godt abstrahere fra at V ikke alene er Lille Lars fra Græsted, men at der også er kapaciteter i byerne.

Så ja, Tak for ingenting.

Elendigt arbejde af Hr. Jensen. Jeg skrev engang, at hvis han blev Venstres formand ville jeg stemme anderledes. Han bekræfter gang på gang sin mangel på lederskab og politisk tæft. Han er “arbejdsmand”.
Men måske han vil gøre live så surt for Løkke, at han selv kan komme til fadet :-).

“Men måske han vil gøre live så surt for Løkke, at han selv kan komme til fadet :-).”

Ahhh, Mette Frederiksen-strategien!

Jeg husker Fogh som meget usynlig ved sidste års kommunalvalg, hvorimod Lars Løkke besøgte mange kommuner. Ã…rsagen er klar. Fogh ville ikke sættes sammen med kommunale nederlag, og Kristian Jensen har nok samme holdning.

Forskellen er at Kristian Jensen siger det direkte, som Fogh holdt inde i sig selv, og en næstformand burde ikke have samme berøringsangst. Jeg har ellers forestillet mig at Løkke, som tidligere indenrigsminister og amtsborgmester, selv rejste en del rundt og forsøgte at få valgt borgmestre i år, fordi det indenrigspolitiske fylder mere for ham end Fogh.

Søvndal er også en iskold taktiker. Hvis SF tager den overborgmesterpost, som S mener at være de eneste der kan varetage, vil det være et enormt nederlag for S, og det kan lave nogle dejlige skår i samarbejdet mellem S og SF. Det kunne være fint hvis Pia Allerslev og Mogens Lønborg kunne lave et pressemøde, hvor de gik ud og sagde, at efter Ritt og Jens Kramer har socialdemokraterne vist de ikke kan, Frank Jensen vil være mere af det samme og hans gamle chef sagde han ikke havde evnerne. Vi vil gå sammen med Bo Asmus Kjeldgaard for at udfordre det socialdemokratiske monopol!

Så vidt jeg husker, foreslog Søren Pind engang noget i den retning, men det faldt til jorden.

Landspolitikernes optræden over for de lokale bekræfter jo bare, at ismerne, bevægelserne, de store tanker og ideer etc. er lagt på hylden. De er afløst af simpel, kynisk personligt magtbegær. Fogh var slem, men Søvndal slår alle rekorder. Den mand ser ud til at ville sige og gøre hvadsomhelst for at få en taburet. “Utænkeligt at SF ikke kommer i regering… osv”. “SF rygrad i en ny regering”. Ja, goddaw do. Nu mangler vi så bare at se Ole Sohn som økonomiminister.(Han har jo også stor “tilpasningsevne”). Alt i alt et par gæve gutter.

Til Kristian Jensens udmeldinger er der bare at sige, at sandheden fortsat er ilde hørt. Men som Uffe Ellemann engang sagde, så skal man altid sige sandheden, men man behøver ikke altid at sige hele sandheden.

Lukket for kommentarer.