Kategorier

Da Fogh rendte af pladsen

På torsdag udkommer den længe ventede Fogh-biografi 'Præsidenten' skrevet af journalisterne Troels Mylenberg og Bjarne Steensbeck, der begge indtil for relativt nylig var en del af Berlingskes særdeles stærke Christiansborg-redaktion.

I søndags fik Berlingskes læsere lov at smugkigge lidt i værket, der især har sat sig for at afdække Anders Fogh Rasmussens afgang fra dansk politik. Her kunne man blandt andet læse om, hvordan Fogh i efteråret 2007 henter kommentatorene én efter én op til Marienborg på frokost, med henblik på at spinne dem historien om, at Fogh trods alle rygterne skam bliver i dansk politik.

Kommentatorerne er blandt andre Michael Kristiansen, Hans Engell, Thomas Larsen, Henrik Qvortrup og to journalister fra aviserne Berlingske Tidende, Politiken og Jyllands-Posten, fremgår det af “Præsidenten”:

'Der måtte ikke refereres fra møderne, og de tjente udelukkende til, at Fogh kunne give en baggrundsorientering om dansk politik. Over for hele korpset beklagede Fogh skriverierne (om hans mulige afgang red.) Han lod forstå, at han var havnet i en kafkask proces, og gjorde meget ud af, hvor store opgaver han og regeringen havde foran sig.'

Lidt videre skriver Mylenberg og Steensbeck:

'Men forsøget på nedkøling mislykkedes. Kun én kommentator valgte at skrive fra det fortrolige møde og dermed kom den historie, som Fogh forsøgte at spinde bag dørene på Marienborg ud'

Kommentatoren skrev bl.a.

'Statsministeren kunne aldrig finde på at sige det højt, men de økonomiske og politiske udfordringer er ganske enkelt blevet så alvorlige, at det udelukker muligheden for at fortsætte karrieren internationalt'

Analysen ender med denne skråsikre konklusion: ' I den situation render Fogh ikke af pladsen.'

Er der stadig læsere, som endnu ikke har gættet, hvem der har skrevet dette?

Mylenberg og Steensbeck tør ikke skrive det direkte, men skriver herefter:

Sådan kunne man læse i Berlingske Tidende '“ og imens fortsatte Fogh og Thomas Ahrenkiel (ambassaderåd og betroet embedsmand red.) med at forfølge prioritet nr. 4 (bestræbelserne på at få Fogh bragt i spil som ny NATO-generalsekretær red.)

Mylenberg og Steensbeck skriver dermed mellem linjerne, at Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen lod sig misbruge af statsministeren til at vildlede befolkningen.

Det er vi nogle stykker, der har vidst, skrevet og talt om ganske længe.

Mon det er nu, at Berlingske Tidendes chefredaktør Lisbeth Knudsen og udlandsdirektør Kristian Mouritzen endelig får taget sig sammen til at beklage deres tidligere så flammende forsvar for Thomas Larsen?

Det er muligt, at Ole Sohn bør undskylde for sin DKP-fortid, men måske også tiden er kommet til, at Lisbeth Knudsen '“ eller rettere Thomas Larsen '“ får sagt undskyld til læserne? Dette er jo en stor plet på Berlingske Tidendes troværdighed '“ selvom at det også taler avisen til ære '“ at den trykker denne del af bogen i søndags, selv om den mildest talt stiller både Larsen og avisen i et dårligt lys.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Da Fogh rendte af pladsen”

Av, av og av….

Det må gøre så ondt på Thomas Larsen. Og så at læse det i den avis som han selv er kommentator for.

Men jeg forstår ikke hvordan Berlingske kan vælge at trykke lige præcis den del der udstiller dem selv ???
Eller måske er det bare en særlig ondskabsfuldhed fra forlaget og Mylenberg/Steensbeck side ??

Jo jo, et undskyld fra en chefredaktoer er der jo ikke noget forgjort ved, men helt aerligt, er du ikke lige blodig nok? Larsen lod sig besnakke med tale om kafkaske processer, store udfordringer og STMs traestammer, men han var vel i god tro? Det var med andre ord en banal fejltolkning snarere end noget mere lumpent. Fejl begaar alle jo til tider …

Der er mange der ikke forstaar, hvor svage kommentatorerne egenligt er vis a vis den politiske side, og hvor relativt lidt de har at have deres ‘analyser’ i, hvis de ikke er umaernligt godt connected. Mit yndlingseksempel er den tomme snik-snakker Lotte Hansen, som Henrik Dahl fik sat paa plads. Larsen-sagen afdaekker paa smukkeste vis noget af kommentator-dynamikken, og det skal baade Fogh og Larsen have tak for.

Tak ogsaa til dig Jarl, for DKs bedste poltikblog. Keep up the good work!

Lige et par hurtige links til artikler omhandlende Anders Fogh: Her kan man læse om, hvordan den nye NATO-generalsekretær stadig har det med at glemme den der ytringsfrihed, han engang talte så varmt om, når han bliver interviewet til udenlandske-/mellemøstlige medier: http://kortlink.dk/75dt Måske er det bare alderen – Fogh er jo heller ikke helt ung længere:
En anden artikel i Financial Times Deutschland: http://kortlink.dk/75dw mere end antyder, at Fogh ikke er helt så populær på sin nye post, som man ellers kunne få indtryk af i en artikel i New York Times for ca. tre uger siden: http://kortlink.dk/75du
Konkret m.h.t. Steensbeck og Mylenbergs nye bog, må jeg sige, at der indtil nu ikke er kommet noget frem, der for alvor overrasker mig. At han allerede få dage efter valgsejren i 2007 bad sine embedsmænd om at skaffe sig et internationalt topjob svarer til det indtryk, jeg havde, mens situationen stod på, men jeg mener stadig, det er et vælgerbedrag af dimensioner kun at lade sig genvælge med henblik på at kunne tage på én lang skatteyderbetalt jobsøgningsturné. Jeg vil gå så langt som at kalde det decideret ulækkert.
Det overrasker mig heller ikke, at Fogh i 2006 alvorligt overvejede at gøre Naser Khader til integrationsminister. Fogh ønskede helt tydeligt – ligesom det var tilfældet med Karen Jespersen – at profitere af Khaders popularitet i vælgerbefolkningen. Hvorvidt han så var egnet til posten, var en helt anden sag.

Er der andre end mig der synes Thomas Larsen er blevet underligt fraværende i rapporternde fra tinge – jeg synes det er sjovt at han kun kommentere verdens udvikling hver 6-8 uge, men måske sker der ikke mere vigtigt i dansk politik.

Hej Jarl

Måske er der en sammenhæng mellem omtalen af episoden i bogen, og Mylenbergs pludselige farvel som følge af, at Thomas Larsen har fået personaleansvar?

Om ikke andet indikerer det konsistens i Mylenbergs syn på Thomas Larsen 🙂

Måske kan berlingerens læsere tænke selv?
Men jeg er rigtig glad for at den side afdækkes. Altså hvordan kommentatorer løber med en halv vind, hvordan de har favoritter osv.
Det undrer mig nemlig med det selvsving der er gået i den politiske analyse. Tv studier fulde af politiske kommentatorer der interviewer politiske kommentatorer – og siden indkalder politiske kommentatorer som ekspertvidner. Og når de så får fat i en politiker, så siger denne alene det som han eller hun har fået at vide, at det er sikkert at sige – af sin personlige kommunikationsrådgiver.
Det bliver så endevendt efterfølgende af kommunikationsfolkene på medierne, hvorpå det bliver analyseret af de politiske kommentatorer – der bliver refereret af de politiske bloggere.

Hvor er det politiske efterhånden? Det er altsammen kommunikation, spin og historiefortælling.

@3 Den store artikel NYT om AFR var godt nok sat positivt op, men AFRs nye stil – og dens negative konsekvenser – kunne i nogen grad læses mellem linjerne. Det er selvfølgelig ikke populært når han ændrer på spillereglerne, og ikke lader sig imponere af invendingerne. Hans trusler om at tage fat i regeringslederne er formodentlig en ny brik i spillet, som lederne i hovedkvarteret ikke er kolde nok i røven til at call’e.
Men – uden i øvrigt at kende detaljer – mon ikke AFR nok skal lykkes med sit forehavende, og samtidig rage uklar med en række mindre tunge ledere i NATO? Angst for chefen er jo ikke noget nyt, og AFR kender da også til hvordan man spiller på dén fløjte.

Lukket for kommentarer.