Kategorier

Krejlertilbuddet fra venstreoppositionen

I går fandt venstreoppositionen sammen om et 'rigtig godt tilbud' til Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Jo, han skulle vise mandsmod og udskrive en folkeafstemning om forbeholdene til afholdelse her i foråret, lød opfordringen fra S, SF og de radikale. Altså kun de to af forbeholdene som de tre partier kunne blive enige om internt.

Og ved I hvad? Løkke sagde sgu nej tak! Hvad giver I? Er det ikke helt utroligt? Ja, man forstår det simpelthen ikke!

Nu var det jo endelig lykkedes at (Dronning) Margrete Vestager og Helle Thorning-Schmidt at overtale 'Rottefængeren fra Sdr. Bjert' om at gå med i en halv aftale, der afskaffede retsforbeholdet og forsvarsforbeholdet. Kun Euroen turde Villy Søvndal ikke binde sig op på. Lige dér går åbenbart grænsen for, hvad han kan få SF-baglandet med på, før der bliver intern ballade og oprør mod Søvndalisterne.

Det er også ligegyldigt. De tre partier vidste godt, at Løkke ikke lod sig lokke ud i minefeltet og risikere at tabe en folkeafstemning på denne side af folketingsvalget. Venstreoppositionen spillede kortet, der skulle udstille Løkke som handlingslammet og rådvild regeringschef, der ikke ved, hvad han vil i Europa-politikken. Det lykkedes dårligt og enhver kunne gennemskue paradeforstillingen.

Løkke er faktisk grundlæggende ganske pro-europæisk. Det er udnævnelsen af Lykke Friis som minister udtryk for, men Løkke har tidligere sagt, at han går ind for en afskaffelse af de fire '“ reelt tre '“ forbehold, men at det skal ske i en 'big bang'-afstemning. Dvs. en afstemning, der enten afskaffer eller opretholder samtlige forbehold. Og i går gentog han kravet om at et bredt flertal i Folketinget skal bakke op en afskaffelse af Euro-forbeholdet dvs. SF. Dvs. bolden ligger hos Søvndal. Og der ligger den godt begravet frem til næste Folketingsvalg. SF ændrer ikke holdning til Euroen, og det udstiller også splittelsen blandt venstreoppositionens partier.

Løkke er ikke født i går, så han satte samtidig trumf på, da han også krævede sikkerhed for Danmarks stramme asylpolitik. Det er lige vand på Pia Kjærsgaards mølle og samtidigt understreger statsministeren at han ikke har til sinds at spille sit trumfkort overfor vælgerne, udlændingepolitikken af hænde før næste folketingsvalg. Eller vade ud i en folkeafstemning, som han ikke kan være sikker på at vinde.

I øvrigt bliver det aldrig en folkesag '“ heller ikke blandt S-SF vælgere '“ at få en folkeafstemning om forbeholdene. Statsministerens afvisning af kravet gør ham på ingen måde upopulær i befolkningen. Nok snarere tværtimod.

EU-afstemningen må ligesom alt muligt andet underlægges ét eneste hensyn: At VK-regeringen genvinder regeringsmagten.

Jeg ser, at “Ralphie” er lidt inde på noget af det samme.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Krejlertilbuddet fra venstreoppositionen”

Det var nærmest komisk i går da de tre blev interviewet inde fra borgen. Thorning fik mikrofonen på i hovedet og skulle svare på hvad det handlede om, og det første som hun følte sig nødsaget til at sige var i retning af;

“det er altså ikke noget mediestunt vi er ude i” –

Jeg synes tilbudet var så tyndt at det kun kan betragtes som et fodskud – alene at starte med at sætte en dato for statsministeren er en farce.

Endvidere er den klare udstilling af oppositionens uoverensstemmelser ikke med til at understøtte billedet af Helle som leder af oppositionen, men kun som talsrør for Villy.

Heldigt at farce blev druknet af Obama mellemlander i København på vejen til Oslo.

Ja, gu’ var det et mediestunt. Men er det meste af det der foregår på Borgen ikke mediestunts? Det er ikke for sjov at der snart er lige så mange spindoktorer som MF’ere.

Det ændrer dog ikke på, at Løkke’s EU-begejstring kan findes på et lille sted; det så vi også under EP-valgkampen; den i øvrigt geniale udnævnelse af Lykke Friis har intet med hendes store EU-engagement at gøre; det handler om, at Venstre (endelig)har fået en stærk kvinde ind i folden. Og det er afgørende forud for det kommende folketingsvalg.

Løkkes problem er, at han ikke tør at udskrive en folkeafstemning om EU af frygt for netop det kommende folketingsvalg; Forgængerne Nyrup og Schlüter knækkede på EU-folkeafstemninger, og J.O. Krag brugte også EF, som anledning til hans afsked med politik. Sporene skræmmer således, men det ændrer ikke på, at Løkke er en tøsedreng, når han bliver ved med at udskyde den besværlige beslutning.

PS. Hvorfor pokker er der ikke nogen der aftvinger Helle Thorning svar på, hvad hun gør hvis/når hun bliver statsminister?

Det glemmes i forbifarten at tilbuddet jo er med at udstille regeringens afhængighed af DF hvilket nogen borgerlige sikkert har noteret sig

Når man som VK gentagne gange har udtalt at man vil af med forbeholene udstiller det jo fodlænkeriet til DF at man afviser dette tilbud
om at oppositionen

Kunne det ikke tænkes hos regeringstilhængere at alt ikke er spin og/eller taktik men også saglighed iom at der med Lissabontraktatens endelige vedtagelse simpelthen var yderligere gode argumenter for at få fjernet nogen af forbeholdene og at det (også) var motivet ?

Det kunne være interessant at vide om feks Jarl tror at LLR nogensinde får “lov” til nogensinde at holde en folkeafstemning om forbeholdene for DF

At sige at bolden er hos SF omkring euroen er vel kun delvist rigtigt
Den er også hos DF

RE: Euroen

Fogh og Løkke har jo kørt den danske økonomi så meget i sænk at vi slet ikke lever op til kravene for at være med.

Bolden er jo utvetydigt hos SF – det er dem der skifter holdning som vinden blæser, og derfor dem man kan udstille, og sige man venter på.
Ingen rettænkende person kan vel få den tanke at DF skulle finde på at foreslå – eller gå ind for – en afskaffelse af forbeholdene.
Jeg tror ikke det på nogen nævneværdig vis er lykkedes for oppositionen at udstille et afhængighedsforhold til DF, ikke i denne sag.
Det er simpelthen for almindeligt kendt at VK og DF er uenige på dette punkt, noget de vist er rørende enige om at være uenige om, uden yderligere knas på linjen (udover lidt spil for galleriet måske).

Som jeg ser det tabte oppositionen deres eget mediestunt over egne tæer…

Lukket for kommentarer.