Kategorier

Logikken taler for rokade onsdag

Logikken taler for, at en rokade er på vej i løbet af onsdagen. For på torsdag begynder regeringsseminaret på Havreholm. Hvorfor dog holde et seminar med en hel flok mennesker, der alligevel skal skiftes ud snart? Tværtimod vil det netop signalere en ny start, hvis et helt nyt ministerhold møder frem på Havreholm torsdag efter onsdag at være blevet udnævnt samt præsenteret for Dronningen og efterfølgende være blevet hyldet af folket på Amalienborg Slotsplads.

At kommentatorer som Michael Kristiansen og Henrik Qvortrup vurderer, at rokaden kommer nu, er i min bog også et tegn på, at noget er i gære. De er begge meget erfarne folk, som er ret gode til at fornemme, når de taler med folk, at ting er på vej til at ske. Det er simpelthen 'næsen', instinktet eller erfaringen, man baserer sig på i den situation mere end egentlig konkret viden. For det er formentlig kun Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen, der reelt ved nogetsomhelst.

To ikke-begivenheder i dag har yderligere har boostet spekulationerne om en rokade er lige om hjørnet. Det er aflysningerne af først Løkkes pressemøde og siden Lene Espersens møde om landbrugets gældsproblemer. Måske har de to noget, de skal have afklaret eller forhandlet på plads inden i morgen? Vi ved det dog ikke.

Ved andre rokader har man ofte set, at især TV2 er briefet op på tingene før alle andre nyhedsmedier. Så måske vil TV2 allerede i aften kunne løfte lidt af sløret for ministerlisten? Eller fra morgenstunden onsdag. I gamle dage var det Ritzau, der fik nyheden først, men nu er det TV2/TV2 News, der har historien. Så jeg ville tænde for TV2 News allerede fra morgenstunden.

Hvem bliver nye ministre? Fra Venstre er mine bud: Peter Christensen og Malou Aamund. Og enten Ellen Thrane Nørby, Søren Pind eller Jacob Jensen.

Fra Konservative: Henriette Kjær.

Jeg hører, at Mike Legart skulle være et seriøst bud som ny K-minister. Det siger da lidt om, at talentmassen i folketingsgruppen er til at overse.

Skulle jeg gætte på en udefra, så er Mads Lebech nok det bedste bud eller måske Benedikte Kiær. Men det er ikke, fordi K vader i talenter.

Hvem ryger ud? Helge Sander, Carina Christensen, Ulla Tørnæs og Bertel Haarder. Måske også Eva Kjer Hansen.

Sikre ministre er kun Lars Løkke Rasmussen, Lene Espersen, Claus Hjort Frederiksen, Kristian Jensen, Søren Gade, Lykke Friis, Lars Barfoed og Brian Mikkelsen.

DF er allerede ude og hilse en rokade velkommen. De fornemmer altså også, at en rokade er på vej. Formentlig fordi Pia Kjærsgaard har fået et umisforståeligt signal fra statsministeren om netop det. Ellers lod DF være med at komme med sådan en klarmelding.

P.s. Overfor “Dagens Medicin” kommer jeg et bud på en ny sundhedsminister og vurderer Jakob Axel Nielsens fremtidsmuligheder.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

30 kommentarer til “Logikken taler for rokade onsdag”

Har du tænkt tanken at det er dødsfaldet af Per Stig Møllers søn der har skubbet rokaden en dag og at den egentlig skulle være lavet i dag ?

Det ville virke meget underligt hvis PSM samme dag som han har mistet en søn skulle være til en overdragelsesforretning.

Hvis Mike Legarth er på tale som minister må en Tom Behncke også vøre det.

1. Ja, det kan meget vel være en mulighed, at det er blevet skubbet en dag. Min fornemmelse siger dog, at rokaden endnu ikke er helt på plads. Jeg tror ikke så at sige at telefonopkaldene endnu er blevet gjort.

Det ville måske også være strengt at ødelægge Thor Petersens reception ved at overskygge den med en ministerrokade.

Helle Ib var i tv2 nyhederne i går. Hun mente der ville gå ihvertfald et par uger mere.
Hun var i det hele taget ikke særligt overbevisende som indsigtsfuld kommentator, og hendes svar og bud var ikke overlæset med argumentation.

Hendes bud på en ny konservativ minister var Mike Legarth.

Pudsigt nok var Mike Legarth i Deadline om aftenen, i debat med Vestager og Bødskov om efterløn, reformer, statsfinanser.

Bødskov var helt i skoven, og det virkede som om han enten var syg, ikke gad være der, ikke ville debattere emnet eller blot var klar over at det er nødvendigt med reformer som ikke pt. indgår i socialdemokraternes politik.

Det kunne jo give en god boldbane for Legarth. Men tak skæbne. Det var pinagtigt. Ikke bare den barnlige stil med at afbryde og stille spørgsmål mens andre snakker, heller ikke bare det at han er en indlysende dårlig kommunikator (ivhertfald på tv) der ikke evnede at forklare hvad de konservative ville, hvad problemet var med de andre. Nej, det mest bekymrende var at han forekom så faglig inkompentent. Hans indsigt forekom at være på avis-overskrift niveau, og hans kritik af de andre og påstande om reform-behov var dermed uhørt utroværdig.

Han er i forvejen fuldstændig ukendt, og nu ved jeg hvorfor. Den mand må da aldrig blive minister.

4

Det er samme Legarth som i juledagene fik sagt at han sandelig ikke havde lagt mærke til nogen kritik af regeringens fastfrysning af boligskatterne selvom både nationalbanken og vismændene ellers gentagne gange har advaret mod det.

Det er muligt at han er god til at pleje sin kreds og dens interesser men nogen god kommunikator er han ikke og efter alt at dømme heller ikke videre kompetent på sit område.

@ Jarl

Ja, så er det jo i andre der ser lidt komiske ud.

Mit ærinde var egenligt ikke at svine Helle Ib til. Normalt synes jeg hun virker ganske fornuftig og saglig. Hun scorer ikke højt på underholdsningværdien eller på at lavede vovede spekultationer/gæt. Hun spiller de sikre kort. Men lige i går forekom hun noget tyndbenet. Og var i det hele taget malplaceret i et indslag der proklamerede rokade i denne uge, hvorefter hun så stilfærdigt sagde; det tror jeg ikke, og kun havde nogle få bud på rokadens indhold når den kommer.
Det var temmeligt ligegyldigt, for nu at sige det mildt.

Om jeg fatter hvorfor ham Peter Christensen konstant nævnes som ministeremne? Hvis rokaden handler om, at Løkke skal belønne alle mulige obskure Venstrefolk, der har støttet ham under bilagssagen, så kan det sgu være ligemeget.

Mandens stil er aggressiv og brovtende og et ansigt “perfect for radio” som man siger. Og det er fint nok at være jysk – men sgu ikke så jysk!

Løkke skal (gen-)vælges og Søvndal skal for alt i verden aldrig have nøglerne til den ministerbil. Det sikres ikke ved at gøre PC og andre middelmådigheder til minister.

Helle Ib var på TV2 News tidligt i søndags, og da vrøvlede hun og tog, så vidt jeg kunne høre, fejl af Margrethe Vestager og Lene Espersen. Højdepunktet var dog, da hun talte om “Helle Søvndal”, men fred være med det, vi har jo alle vores mindre gode dage.
Er det egentlig ikke svært at forestille sig en rokade i morgen, efter statsministerens udtalelse her til eftermiddag?
M.h.t. de enkelte ministre, kan jeg kun gentage, at Hans Engell er stensikker på, at Carina Christensen ikke forbliver kulturminister.

@Elefanten

Sjældent har jeg krummet tæer så meget, som under efterlønsdebatten i Deadline i aftes.

Bødskov og Vestager var som forventede, men Mike Legarth var helt igennem pinlig.

Hvis det er standarden, så frygter jeg for alvor en valgkamp, hvor VK skal forsvare de minimale skattelettelser og samtidig kunne foreslå reformer af efterløn m.m.

Legarth formåede sågar at lægge sig ud med Vestager i en sag, hvor fælles fodslag med de radikale er afgørende.

Legarth formåede jo også at tilsvine de konservative, der ikke var tilfredse med skattereformen.

Derudover, så afviser Løkke en reform lige pt.: http://politiken.dk/politik/article878540.ece

“Men jeg planlægger ikke med nogen regeringsrokade overhovedet. Vi har en meget, meget stærk regering. Tre af ministrene har jeg jo selv udnævnt. Det er jo lige så mange forandringer over de sidste otte måneder, hvor jeg har været statsminister, som der var i en lang årrække, før jeg kom. Så det ser jeg ikke noget behov for”

#Indlægget:
Mike Legerth må udne tvivl være den næste i rækken efter Henriette Kjær.
Til trods for en ringe indsats med at profilere partiet i pressen, skulle han være en god forhandler.

#1:
Tom Behncke er stadig ne smule plaget af sin fortid, desværre.
Der er dog nok en meget reel mulighed for,a t han kan bive Gruppeformand, hvis Kjær skal være minister – noget jeg stadig tror hun om muligt vil betakke sig.

Mike Legarth er en håbløs kommunikator.

Hans evner som forhandler blev under skatteforhandlingerne demonstreret som katastrofale for de konservatives 10 årige kamp mod marginalskatterne – så Mike Legart er en nul bon lad os håbe at man kan overtale Mads Lebech til en tur i ministerbilen.

Jeg nærer et spinkelt håb (drøm) til at de vil fyre Claus Hjort Frederiksen, en klar afstandstagen fra hans 100 mia underskuds finanslov, hans lyssky optræden som beskæftigelsesminister og hans manglende støtte til Lars Løkke under bilags sagen er i min optik tre rigtigt gode grunde til at fyre danmarks mest ubehagelige minister.

Indenrigs- og sundhedsministerierne samlet igen? Måske.

Hvis ikke Løkke vælger at gøre sundhedsområdet til en kampplads, set i forhold til Bent Hansens enevældige styre gennem de seneste mange år.

Økonomien ser ud til at være i bedring. Produktiviteten er steget en smule. Det vil forhåbentligt snart også føre til en knækket ledighedskurve. Positivt for Løkke.

Den gode gamle traver indvandring (Radikale og SF i regering UHA), side om side med sundhedsområdet, kunne være gode valgtemaer for Lars Løkke. Ikke mindst fordi han her (sundhedsområdet) er på hjemmebane.

Samtidigt måske en forberedelse til nedlæggelse af regionerne. (Staten giver regionerne skylden og omvendt). Så er vi fri for det bøvl. 😉

Som du også selv har analyseret, er Venstres kampagnemaskine, hvis ikke i bakgear, så i frigear. Hvad med at finde en “Lykke Friis” udefra til sundhedsministeriet? Altså en god kommunikator med solid faglig indsigt??

Endvidere mener jeg, at Claus Hjort er slidt op i (og af) medierne. Han skal arbejde bag “fronten”, hvor han jo tidligere har bevist sine evner.

Kære Jarl,
Tak for en altid indsigtsfuld blog, som jeg holder meget af at læse. Og tak til alle andre for gode og uddybende kommentarer.

Hvad er jeres tanker om Louise Gades chancer – ung og solid og måske et bud i Undervisningsministeriet?
Og hvor ser i evt. Søren Pind – forsvarsministeriet, kirkeministeriet?

Søren Pind vil for mig være oplagt som integrationsminister. Man har jo lov at håbe.

Louise Gade er et oplagt talent. Hun trak jo masser af stemmer i Ã…rhus. Undervisning er en oplagt mulighed. Her kunne der måske trænge til at blive støvet lidt af. Alle har nok forhandlet med alle lidt for længe, og reagerer efterhånden pr. rygrad overfor hinandens tiltag.

Jeg boede i Ã…rhus det meste af Louise Gades periode. Hun er en meget troværdig kommunikator – og så har hun ry for at være dygtig. På en eller anden måde lykkes det hende at være stille pige-agtig og slagkraftig på en og samme tid. Jeg tror, hun ville være en klar styrkelse – (og en potentiel stemmemagnet i det østjyske) – særligt sammenlignet med de alternativer, man kan finde i folketingsgruppen.

Spørgsmålet er bare, hvor meget det er bemærket i København. Jarl synes i hvert fald skeptisk. ;). Og egentlig tror jeg heller ikke, hun bliver minister. Men jeg håber det. Ligesom jeg håber, at Hjort pensioneres. Selvom jeg ikke anser det for særligt sandsynligt.

Jeg håber, der sket noget i morgen. Alle venter jo, så hvis man ikke gør noget, sender det signalet om en handlingslammet regering.

Bare Jakob Axel Nielsen bliver flyttet; han har fra starten af virket helt ualmindelig uinteresseret i sundhedsområdet.
Hvis dette skal blive en succes for regeringen som Jarl siger, så kræver det dels, at man finder nogle nye højt profilerede indsatsområder dels at man finder nogle ‘smarte’ måder at vise at sundhedssektoren ent faktisk tilføres midler.
Man bliver nødt til at kunne håndtere den situation, eks. at Herlev bliver nødt til at afskedige på grund af for høj produktivitet. Man kan ikke skyde skylden på regionen.

20.
“Jeg boede i Ã…rhus det meste af Louise Gades periode. Hun er en meget troværdig kommunikator – og så har hun ry for at være dygtig. På en eller anden måde lykkes det hende at være stille pige-agtig og slagkraftig på en og samme tid.”

Aha, vi taler om den samme Louise Gade der blev udmanøvreret i budgetforliget for 2003 af oppositionen? Som stod og beklagede sig at man overhovedet kunne finde på at lave et forlig udenom hendes parti? En borgmester, der med al tydelig ønskelighed demonstrerede at hun ikke var sin opgave voksen ved den lejlighed? 🙂

Som Roger Buch, på det tidspunkt lektor ved Syddansk Universitet, udtalte ved den lejlighed: “Det er et gigantisk nederlag for Louise Gade, for den vigtigste opgave for en borgmester er at få et budget igennem, som man selv har haft mest mulig indflydelse på. Borgmester Louise Gade har ikke bestået sin vigtigste opgave, og man kan næsten ikke forestille sig et større politisk og personligt nederlag”

Forstå mig ret, Louise Gade har sine fordele, hun gør sig normalt udmærket på tv, hun er kvinde – forholdsvis ung, hun er populær blandt vælgerne i det østjyske og hun har fire års erfaring som borgmester i landets næststørste by. Men at sige hun er dygtig vil jeg mene er at strække den lidt langt.

22. Til hendes undskyldning tjener, at hun var meget uerfaren i det politiske spil. Hvor var de garvede hjælpere og rådgivere?

Politisk nederlag: ja. Men personligt: Ikke tale om.

Ordet gigantisk er skudt langt over målet.

23. Louise Gade havde da hun blev valgt som Borgmester siddet i byrådet siden 1994, altså 8 år. Hun var formand for Venstres gruppe fra 1995-98, Politisk Ordfører fra 1998-02, i samme periode sad hun i økonomiudvalget. Hun er Cand.jur. fra Aarhus Universitet. Så hun havde udmærkede forudsætninger – uddannelsesmæssigt, såvel som erfaringsmæssigt – for at bestride sit hverv, da hun blev valgt.

Og uanset hvad, så havde hun, som øverste politiske myndighed i kommunen ansvaret for at strikke et budgetforlig sammen. Det er meget usædvanligt i kommunalpolitisk historie at en siddende borgmester bliver omgået på den måde. Hvis hun havde klaret ærterne, og sat tydelige borgerlige/liberale fingeraftryk på det pågældende forlig, havde æren været hendes. Så må ansvaret for at det ikke lykkedes naturligvis også tilfalde hende. Sådan er det. 😉

Angående ordet gigantisk. Tja, det var ikke mit ordvalg, men Roger Buchs. Sædvanligvis er han er relativt vidende mand på det kommunalpolitiske område, så jeg føler mig på ret sikker grund når jeg citerer ham i dette tilfælde. 🙂

Peter Christensen som minister? Jeg har kun oplevet ham som ret skinger og nærmest højrød i ansigtet når han er dukket op på skærmen. Er det foreneligt med jobbet som minister? Kan han “tones ned”?.

24. Hun har en god uddannelse, ja. Men uddannelse i politisk rænkespil tager tid. Selvfølgelig har hun det endelige politiske ansvar. Det bestrider jeg da heller ikke.

Men personligt ansvar. Nej.

“Det er meget usædvanligt…. at en siddende borgmester…… osv”. Du siger det jo selv. :-).
En meget usædvanlig situation!

Og så til sidst det udtryk jeg “elsker” (dit) “Sådan er det”. I øvrigt et udtryk Pia Kjærsgaard er meget glad for. 😉

26. Selvfølgelig tager en uddannelse i politisk rænkespil tid. Det er jo da derfor man har de politiske ungdomsorganisationer, så man kan lære folk den ædle kunst at have rundsave på albuer osv, eller det var da i hvert fald min egen oplevelse de år jeg var i VU. 🙂

Men desforuden havde Gade jo også 8 år som sagt i byrådet inden hun blev borgmester, ergo var hun ingen novice. Men det havde da nok været en fordel for hende om hun havde været rådmand inden hun blev borgmester, og at hun dermed manglede noget administrativ erfaring. Det kan vi såmænd nok blive enige om. Men budgetforhandlinger har blot ikke meget med administrativ erfaring at gøre, men derimod politisk tæft.

Under alle omstændigheder, så bliver vi nok ikke enige om Louise Gades politiske evner, så vi må nok nøjes med at være enige om at være uenige på det punkt. 😀

Angående “sådan er det”, “sådan må det nødvendigvis være” og lignende fraseringer fra den gode Pia Kjærsgaard og mange andre politikere. Ja så fristes man jo næsten tro at de har deltaget i diverse kurser for kommunikation. 😉

@Brian Nørskov, Jeg synes du i al fairness burde have nævnt, at og hvordan hun fik sig møvet ind i det flerårige budgetforlig igen.

At hun blev snigløbet først af en meget letvægteragtig DFer, er jeg ikke sikker på, man kan bebrejde hende. Det er også sket for borgmestre med årtiers erfaring.

Den udlægning havde de radikale i øvrigt også – som trods alt med al deres vaklen mellem S og V i Ã…rhus må være en anelse habile dommere.

Men vi behøver ikke blive enige. Synes blot du sprang den ene halvdel af historien over.

Hvad med en Jens Rohde? Han har flere gange været meget aktiv i den hjemlige debat (senest madpakke), kunne han være en joker i næste rokade som minister?

Lukket for kommentarer.