Kategorier

Søs Serup skal være 'den ny Michael Kristiansen'

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har flyttet sin særlige rådgiver Søs Marie Serup væk fra Statsministeriet. I fremtiden klarer han sig helt uden. Det er sket, fordi Løkke endelig har indset, at tingene sejler i Venstres pressetjeneste på Christiansborg, og at der er behov for oprustning. Situationen med faretruende vigende meningsmålinger, manglende momentum i den politiske debat og to måneders elendig presseomtale skal vendes. Ellers taber VK med sikkerhed regeringsmagten. Det er sådan set baggrunden for beslutningen, som jeg vurderer det.

Serup er tidligere pressechef i Venstre, men skal altså nu være øverste chef for “Center for Kommunikation og Politik”, der er en samlet betegnelse for partiets politiske'“økonomiske afdeling og pressetjeneste, der dog hver især også får en underordnet chef. Det bliver derfor interessant at se, hvem Venstre formår at rekruttere til disse stillinger. Det er lang tid siden at regeringspartiet har tiltrukket A-kæden i dansk dagspresse til at søge stillinger som spindoktorer mv. Faktisk har de konservative haft mere held med det. Senest, da Ekstra Bladets daværende politiske redaktør Sandy French for et par år siden blev særlig rådgiver for Brian Mikkelsen i justitsministeriet.

Kan der være en anden forklaring? Fx at Serup er blevet degraderet for sin trang til at opdatere sin Facebook-profil med kontroversielle budskaber, der har skabt unødig dårlig omtale også for statsministeren – senest med formuleringen om, at man 'legede politik'? Bevares. Men så skulle Løkke jo afskedige hende helt. I stedet har han lagt ansvaret for Venstres fremtidige valgkampsindsats i hendes hænder. Det ville være underligt, hvis Løkkes tillid var forduftet.

Spørgsmålet er i øvrigt om Facebook-sagen nr. 2 var blevet en sådan stor sag, hvis ikke det havde været vinterferie, hvor der var meget langt mellem de politiske nyheder på Christiansborg. 'Feed the mediebeast or its gonna eat you up', siger det gamle ord. Og man kunne tilføje: Especially when you screw up! Og det gjorde Serup så. Men værre synes Løkke åbenbart heller ikke, at det var.
Som chefspindoktor i Venstres kampagnemaskine får Søs Serup nu mulighed for at lave alle de facebook-opdatereringer hun vil, nu hvor hendes lønseddel kommer fra Venstre og ikke (direkte) fra skatteyderne.

Hvad skal Serup så lave ud over at opdatere sin Facebook-profil? Jobbet går ud på dels at samle tropperne til et slagkraftigt team, der dels forsvarer regeringens og Venstres politik og dels jage oppositionens topfolk fra morgen til aften. Det sidste har virkelig været en mangelvare hos Venstre, hvor man de sidste par år ikke rigtig har prioriteret området. Venstres pressetjeneste er i øvrigt blevet dumpet af pressen som værende et noget søvnigt foretagende frem for at være den slagkraftige spin- og propagandacentral, som den var få år tilbage. Det bliver der lavet om på nu, og formentlig bliver pressen bombarderet med kreative forslag såsom, hvordan de kan se Søvndal og Thorning og deres politik efter i sømmene?, hvordan ser en S-SF-RV-regerings politik ud?, hvor er splittelserne i oppositionen? osv. For at citere en senere berømt dansk spindoktor: 'Der er SÃ… meget guf at komme efter!'

Serups hovedforce er, at hun er god til at engagere og motivere folk. Nu står hun overfor en kæmpeopgave med at samle, koordinere og styrke kræfterne i Venstres gruppe, de tunge ordførere, medarbejderne i partisekretariat på Christiansborg og 'førerbunkeren' i Søllerød samt ikke mindst ministrene og deres særlige rådgivere. Serup skal være 'den ny Michael Kristiansen', der i regeringens første periode af Venstrefolkene selv blev set som fænomenal til 'at samle trådene, få alle til at spille sammen og føle sig som en del af holdet', som det formuleres.

Ved at gøre Serup til chefspindoktor er 3. trin af Løkkes raket, der ifølge ham selv skal 'modernisere Venstres parti' skudt af. Først forsvandt det gamle hold i pressetjeneste pludselig ud af bagdøren. Så gjorde Løkke i forbindelse med rokaden Kristian Jensen til boss for folketingsgruppen og nu er Serup så blevet sat i spidsen for Venstres presse- og kampagneindsats frem mod valget. Er der mere i posen? I så fald så kunne man spekulere i om Venstres partisekretær Jens Skipper Rasmussen også er på vej ud. Det ville være sidste udkald for en sådan fyring, hvis Venstre skal nå at køre en ny i stilling inden valget.

Vil alle disse anstrengelser så virke? Det kan ingen vide, men Lars Løkke har efter min vurdering i hvert fald truffet et helt nødvendigt og overordnet set rigtig fornuftigt valg, hvis overhovedet VK-regeringen skal have en chance for at vinde over oppositionen ved det kommende folketingsvalg.

Ryster det så oppositionen? Næh. Dette træk af Løkke bør strategerne i S og SF have forudset for længst. Men spin-krigen i det daglige bliver nu mere intens, og den vil kun blive optrappet frem mod valget.

P.s. Læs i øvrigt min analyse fra januar i år af Venstres problemer på kampagnefronten her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Søs Serup skal være 'den ny Michael Kristiansen'”

Er enig i indholdet, men din overskrift giver ingen mening. Søs Marie Serup bliver aldrig den nye Mikael Kristiansen.

Han var/er kold, kynisk og kunne have gjort arbejdet for en hvilken som helst statsminister. Søs Marie minder om en VUer fra Viborg, der brænder for liberalismen og alle dens glæder.

Hun elsker at kritisere socialdemokrater og synes det er uretfærdigt, når folk ikke hopper på hendes spin.

Jeg synes hendes overflytning er super godt set, da hun er meget bedre til dirty campaigning, end objektiv rådgivning.

Hej Jarl

Spændende analyse. I øvrigt i forhold til du af og til har fokus på spin- og dokumentarerfilm, har jeg endnu ikke set dig nævne Lee Atwater, der fungerede som rådgiver for både Reagan og George Bush Senior og samtidig var mentor for Karl Rove. Der er lavet en fremragende dokumentar “Boogie Man documentary” om Atwaters “rise and fall”. Den er bestemt værd at se og kan varmt anbefales.

Ellers tak for en god blog.

Bh. Anders

1. Ja der er indlysende forskelle på de to. Overskriften er delvist et citat fra en vurdering i Venstre, der beskriver Søs Serups nye rolle.

2. Tak for tippet og de rosende ord. Jeg har desvære ikke set filmen, men har naturligvis hørt om den. Kan det passe at DR2 har vist den for relativ nylig?

Har du et link så man kan se filmen på nettet?

3. Jeps. Tjek lige Guf-citatet ovenover! 😉

Lukket for kommentarer.