Kategorier

SF rammer vælgerloftet – for dennegang.

Søvndal-projektet med at charme borgerlige over til rød blok er løbet ind i problemer.

Læs min analyse her, som jeg skriver for dagbladet Information.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “SF rammer vælgerloftet – for dennegang.”

Ja man kan se Venstre er ved at være trimmet til en ny omgang – aftenens stramninger af udlændinge aftalen er godt orkestreret giver en klar kant til S-SF og sender de radikale afsted i den vante retning. Birthe Rønn har klart ikke behov for en spin doktor hun er snu nok til selv at køre det show.

DF er glade for kontante stramninger og K er glade for at lette tilværelsen fordi udlændinge der gør en indsats.

SF bliver internt udfordret af Villy behov for at bakke Helle op i en kontantlinie og et bagland som hellere vil følge de radikale.

Kan man ane konturene af et valg senste til september – hvad er dit bud jarl?

PS god artikel i Information

Ole skriver: “stramninger af udlændinge aftalen er godt orkestreret giver en klar kant til S-SF…”

Henrik Dam, sosserne integrationsordfører: “Det ser fornuftigt ud med en tilskyndelsesmodel, der betyder, at hvis man er interesseret i at integrere sig, så kan man få permanent opholdstilladelse efter fire år. Det er en smaddergod idé og noget, som vi også kunne have fremsat.”

Jeg spørger, hvilken kant?

Der er knap nok skygge mellem hvad V og S mener på det her område. At de radikale er imod er ventet, men det var de jo i forvejen, så intet er reelt ændret, eller?

1.

Undersøgelser viser at vælgerne er lede og kede af udlændingepolitik og at det bliver økonomi der afgør næste valg.

Hvis man er meget oppositionsvenlig kunne man håbe at midtervælgerne ville reagere på at vi endnu engang skal rundt i manegen til ære for DF med ret så symbolske ændringer.

Desværre tror jeg at Peter Mogensen har ret når han kalder aftalen for et mareridt for oppositionen hvis det vel og mærke er forkert at vælgerne er blevet ligeglade med udlændingepolitik

3. Jeg er i hvert fald led og ked af udlændinge politik og håber meget at næste valg bliver et økonomi valg. Da jeg her ser at Liberal alliance har en unik chance for at få maksimal indflydelse – desværre har VKO skuffet under Fogh med en fuldstændig absurd reformangst og har dermed skubbet egne vælgere ud til nystiftede partier fordi de oprindeligt borgerlige partier har tillagt sig en fad neosocialdemokratisk politik uden nogen form for ansvarlighed.

Regeringen ønsker ikke et økonomi valg fordi de ved de fejlet og de tror åbenbart de lettere kan vinde ved udlændinge tema, så er folderne også trykt.

PS 2. Nu var S jo også ude og støtte Burka forslaget den første uges tid – så hvor S lander henne når det har være ti fokusgruppe må lige afvente et par dages sagsbehandlingstid 😉

1. Hej Ole,

Tak for ros.

Kommer valget til efteråret? Det kan godt ske, men kun hvis Løkke er overbevist om, at han kan vinde. Det kræver imidlertid nogle bedre meningsmålinger end dem han har lige pt. Men hvis de vender – så trykker han på knappen. Også fordi det er med at udnytte chancen, når/hvis den opstår.

Så simpelt tror jeg faktisk, at man kan gøre det.

Det er dog ikke noget, der ryster oppositionen. Den sover med støvlerne på dag og nat. Og det har dens folk gjort længe. S-SF er faktisk så sultne for at komme til fadet, at de hellere ser end valgkamp nu end i morgen.

4

Man kan ihvertfald spekulere i timingen og mon ikke Liberal Alliances ( om ikke andet så på hoforganet 180 grader ) meget opreklamerede printkampagne har spillet lidt ind.

Mange borgerlige vælgere fravælger nok LA fordi de desværre er uenige i partiets udlændingepolitik og det er nok et godt tidspunkt at minde borgerlige vælgere om hvilken politik de også stemmer for med en stemme på Samuelsen og co inden LA begynder at nærme sig spærregrænsen nedefra.

Fin artikel, btw !
Willys problemer kan dog, udover den personlige formkrise , skyldes at han er lidt fanget af at mange potentielle SF vælgere dels er klar over at EL skal i folketinget og at S vil blive kastet ud i dyb krise hvis regeringsmagten glipper og partiet samtidig går tilbage.

3. Midtervælgerne opdager jo kun, at der er lavet/skal laves en ny aftale, hvis oppositionen gider at gøre forslaget til noget der skal diskuteres og kæmpes om, ellers forsvinder behandlingen af forslaget jo bare ind i grøden af EU-forordninger, ændringer af 72-tilsyn og andre kedelig ting der bliver vedtaget på Christiansborg, som ingen nogensinde hører om.

Det er måske ikke det modigste træk politisk, men hvis S-SF i denne sag lægger sig fladt ned på maven, så har regeringen, i mine øjne, spillet en af sine gode kort af hånden, uden at det får nogen nævneværdig effekt.

At der skulle være en gruppe “borgerlige midtervælgere” som er trætte af DF’s indflydelse, som kan flyttes til den røde blok, ved at tilbyde dem stram udlændingepolitik, mener jeg desuden er et fatamorgana og helt urealistisk.
Nu har de vælgere haft to-tre chancer (01, 05 og 07) for at forlade den blå blok, og hvis de ikke var trætte af Pia Kjærsgaards indflydelse efter seks år, så bliver det nok heller ikke efter 10.

Har man været klar til at godtage 24-årsregel, starthjælp, danskprøve ved statsborgerskab, Brorson-krike, små, syge børn i asylcentre og så videre, så skifter man ikke pga. en marginal stramning af udlændingeloven. Det ville ikke give mening, overhovedet!

Hvor mange meningsmålinger har vist SF at er gået tilbage?

Det er imo useriøst at lægge noget i det, hvis det bare drejer sig om 1-2%-point i et par meningsmålinger.

SF er gået tilbage i i hvert fald 5-6 målinger, fra ca. 1,5 til 4%, efter hukommelsen. Der er ingen som helst tvivl om tendensen.
Bortset fra det, er Søvndal nu stadig en morsom mand, nogle gange dog ikke helt frivilligt. Gå ikke glip af dette lydklip fra programmet “4-Stjerners Middag” på Kanal 5, hvor Villy viser, at det ikke kun er tal, men også navne, han har svært ved at holde styr på: http://kortlink.dk/7k4n

7

Trætheden skal ikke så meget forstås som at de ganske små ændringer der er tale om med VKOs nye aftale pludselig skulle få lukket øjnene op for en stor gruppe midtervælgere og få dem til at stemme på feks R.

Det er snarere selve fokussen på udlændingepolitik i en tid hvor økonomisk politik og velfærd ligger højest på emnelisten over hvad vælgerne prioriterer som i en ideel verden kunne få nogen til at tænke at det her gider vi ikke længere stemme for.

Lukket for kommentarer.