Kategorier

Det bedste forsvar er et angreb

Der var ikke ligefrem jubelstemning på Socialdemokraternes pressemøde i dag efter partiets sommergruppemøde.

Helle Thorning-Schmidt skruede op for både kækheden, charmen og selvsikkerheden. Som en maskine sprøjtede hun de ikke specielt overraskende budskaber ud. I skattesagen var der ikke noget at komme efter. Nationen stander fortsat i økonomisk våde, og sorte skyer driver ind over landet. Regeringens spareplan duer ikke, mens Fair Løsning til gengæld leverer krystalklare budskaber på, hvad S-SF så hjertens gerne vil.

Så gik pressen i kødet på Thorning, hvorved selvsikkerheden dog samtidig forsvandt som dug for solen: Går hun af som partiformand, hvis Skat kommer frem til, at hendes mands skattesag var kritisabel?
“Det var ikke relevant”, mente Thorning selvsikkert. Alle regler var fulgt til punkt og prikke, messede hun.

Og så blev modangrebet i øvrigt sat ind.

Venstre burde måske sige undskyld, mente Thorning.

Og det er netop sagen.

Socialdemokraterne har for tiden øjensynligt indledt en modkampagne overfor journaliststanden, der beskyldes for nærmest at frede ministrene, mens de omvendt går benhårdt efter Thorning som et glubsk ulvekobbel. (Det er nu ellers ikke det, som man får indtryk af i dagens aviser, hvor tre konservative justitsministre med Brian Mikkelsen i spidsen i den grad bliver hængt til tørre på grund af skandalen om den digitale tinglysning…)

Især BT er under heftig beskydning, men også andre mere 'venligtsindede medier' bliver opfordret til at gå Venstre efter i sømmene. Så det vil nok være en RIGTIG god idé, hvis alle ministre nu AF EGEN DRIFT får gennemgået deres skatte- og privatøkonomiske forhold endnu engang. Fx af fagfolk.

Konkret vil socialdemokraterne vældig gerne have pressen til at efterprøve – den tidligere her på bloggen nævnte – teori om, at Venstre står bag Thornings skattesag. Naturligvis med henblik på, at det inden valget vil åbenbare sig for alle, at der i virkeligheden er tale om et spin, der både involverer Skatteministeriet (og måske dets departementschef) og Venstres såkaldte 'Superspinenhed'. Problemet er bare, at der indtil nu ikke er fremkommet beviser, der kan påvise denne teori, som dog på den anden siden heller ikke helt kan afvises. Blot må man nøgternt konstatere, at hvis Venstre står bag, så er der tale om århundredets spin i dansk politik. Hverken mere eller mindre.

Med dette in mente kunne man tolke Thornings mulige fortalelse i dag på pressemødet som om, at S-formanden også selv er af den mening, at regeringspartiet overfor pressen har åbenbaret den suppedas, hun står i. Om end hun vel dybest set selv har bragt sig i den situation ved ikke at have fået totalt styr på sine privatøkonomiske og skattemæssige forhold allerede for tre år siden, da Jan Kjærgaard for Ekstra Bladet spurgte ind til dem.

Måske mente Thorning bare at Venstres Peter Christensen burde sige undskyld for hans kritik. Thorning mener i øvrigt selv, at hun “blot er et menneske, der laver fejl.” Ligesom Løkke og bilagssagen, påpegede hun herefter. Hvis man følger Thornings logik, så burde S-bilagsordfører Rasmus Prehn vil også nu sige undskyld for i sin tid at have jagtet Løkke? Thi han er jo bare et menneske med fejl…

I nogle dage har pressen undret sig over, hvordan Thorning dog ville overlade det til partikassen at betale sin revisor. Men efter grundige overvejelser – og formentlig efter de første forespørgsler fra pressekorpset '“ har Thorning klogt i dag meddelt offentligt at revisorregningen, den tager hun selv. Jeg gætter på, at hendes spindoktor gennem sin kontakt med pressen har lugtet lunten, at det ville blive et problem, hvis S-medlemmerne betalte den omgang.

Nå men desperationen lyste også ud af S-ledelsen. Thorning, som aspirerer til at være statsmand (M/K) '“ ofte med meget stort talent og held '“ faldt dog helt ud af rollen, da hun kaldte Liberal Alliance for 'Saxo Bank'-partiet, som blev fremstillet som om at det var finansieret, ledet og styret af millardærer. Den slags virkede åbenbart for underlødigt på en enkelt journalist, der ganske kraftigt '“ og i lang tid uset – imødegik Thornings nedladende øgenavn om Liberal Alliance. Det var under lavmålet, forstod man på journalisten. Et synspunkt han næppe stod alene med i pressekorpset. I dag.

For Thorning har et problem med et flertal i pressekorpset. De accepterer ganske simpelthen ikke præmissen, at man kan holde vælgerbefolkningen '“ og dem selv '“ for nar ved ikke åbent og ærligt spille ud med hvad S-SF egentlig vil, når de har fået magten. Thorning tror, at hun frem til valget bare kan ignorere dette forhold og satser tydeligvis på, at et flertal hos vælgerne også er ret ligeglade mht. om de får krystalklare svar på, hvor der skal prioriteres, hvem skal arbejdere længere osv.

Tager man pressemødet i dag som målestok for om S-SF kan gå gennem en lang valgkamp uden at præcisere hvad man vil, så tror jeg de får større problemer end de er nu.

Danmark er ikke længere en nation, hvor et flertal i befolkningen synes, at det er den naturligste ting i verden, at den røde fagbevægelse har hørings og vetoret vedr. Danmarks økonomiske politik. Verden har flyttet sig meget siden LO-formand Thomas Nielsen kunne blokere for en ansvarlig økonomisk politik, som det var i tilfældet i 1970’erne.

Kan Løkke gøre næste valg til en folkeafstemning om det virkelig skal overlades til LO og 3F at bestemme den økonomiske politik herunder at skabe vækst her i landet, så tror jeg han har en rigtig god sag.

Endelig mente Thorning, at Løkke skulle svare på om DF kommer i regering. Hvem kommunikerer hun til? Er hun ude på at dæmonisere DF overfor potentielle DF-vælgere? Det er jo i modstrid med, hvad der har været S-SF hidtidige meget kloge strategi. Eller skal det få midtervælgere til at forlade Venstre. Formentlig det sidste.

Under alle omstændigheder bar dagens pressemøde præg af en tydelig nervøsitet og desperation hos S-toppen. Og det er jo ikke til at holde ud for dem, og så er det forståeligt nok måske en god idé at få luft ved at gå lige i flæsket på modstanderne.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

27 kommentarer til “Det bedste forsvar er et angreb”

Tak for endnu et glimrende indlæg!

Jeg faldt lidt over din bemærkning om at Thornings manglende svar vækker utilfredshed i pressekorpset, nu har jeg ikke selv set mødet, men er det noget der stadig bliver spurgt ind til – uden Thorning kommer med noget som helst nyt, ud over en henvisning til et snart meget gammelt og gennemhullet oplæg i form af ‘fair forandring/løsning’?

I givet fald, risikerer hun så at ende som AFR i tiden op til posten som generalsekretær for NATO, hvor han ikke kunne holde et eneste seriøst pressemøde, fordi alle spørgsmål gik til et emne som han ikke kommenterede?

Det vil jeg super gerne høre dit bud på, du har jo fingeren noget mere på pulsen i den henseende end resten af os 🙂

Det lyder da unægteligt interessant, hvis det er sådan at hendes modvilje mod at give svar, kan give modvilje mod hende selv.
Det er jo egentligt ganske fint, at man bliver sablet af pressen hvis man ikke vil fortælle vælgerne hvad man vil, men det kan da få meget store konsekvenser for Thorning (og Villy), hvis det er den holdning der er ved at brede sig i pressekorpset…

vh
Flemming

1. Nu skal man passe meget på mht at være skråsikker på hvordan pressekorpset opfatter ting og sager kollektivt.

Jeg var ikke til stede i dag i Rørvig, men fulgte med via TV2 News.

Min fornemmelse ved at iagttage gennem skærmen, hvad der skete var en tydelig irritation blandt flere journalister over Thornings undvigende uklare svar, hvad angår Fair Løsnings finansiering.

Faktisk lidt på samme måde, som under de pressemøder som Lars Løkke holdt som finansminister, hvor pressekorpset også følte sig til grin, fordi han svarede uden om.

Husk på: Journalisterne får banket ind i hovedet fra redaktionerne, at de skal have mest muligt konkrete svar fra politikerne med hjem. De er der altså PÃ… VEGNE af seerne, lytterne og de stadigt færre, der gider købe aviser. Og ikke af nogen anden grund.

Og så kan det jo ikke nytte noget, at Villy og Helle af taktiske grunde sidder og putter med svarerne med henvisning til hvordan de politiske spillerregler var i 1970’erne. Men det er nu for sent for S-SF at lave om.

Journalisterne vil da blive ved med at spørge lige ind til valglokalerne åbner.

For det er jo det de får deres penge for og det som vælgerne har en forventning om, at de gør 🙂

Hej Jarl,
interessant. Du har ret i, at der skal politik på bordet. Hvad er de prioriteringerne, hvor skal vi hen og hvordan skal det betales. Hvad skal DK leve af og hvor skal vi blive bedre. Og så videre. Hvis politikerne (og det gælder dem alle) ikke kan svare på det, så taber de ikke bare troværdighed og stemmer. De medvirker også til en omfattende politikerlede og fornemmelse hos vælgerne om, at det hele er spin og taktik/kommunikation. I sidste ende rigtig dårlit for dmeokratiet selv. Ingen kan holde gryden i kog med negative kampagner og spørgsmål om form og forfølgelse i medierne alene.
Det er præcis det samme, der foregår her (altså i USA).
Hvem var det, der belærte HTS om Liberal Alliance?
(Journalisten du skriver om).
alt godt
AG

Fint nok, at journalisterne spørger til Fair Løsning, men jeg var ekstremt overrasket over, at der ikke var ét eneste spørgsmål om, hvorfor det indtil i dag var de socialdemokratiske medlemmer, der skulle betale for Thorning-Schmidt og Kinnocks private revisor. Det er som bekendt ham, der udfører sit arbejde for en beskeden hyre på kun 2625 kr. i timen.

Endnu mere overraskende var det, at ikke én journalist spurgte om, hvordan det kunne være “sløseri”, da hun skrev til Justitsministeriet, at Stephen Kinnock var i Danmark “hver weekend fra fredag til mandag hele åre rundt”, når hun (og Kinnock selv) konsekvent og systematisk har sagt nøjagtig det samme en 6-8 gange til diverse medier, siden han flyttede til Schweiz? http://kortlink.dk/7z29 Med de oplysninger in mente må det siges at være så godt som 100% dokumenteret, at sløseri-forklaringen ikke holder vand. Jeg kan derfor dårligt forestille mig et mere relevant spørgsmål, men det blev altså ikke stillet.

Måske var det imidlertid en god grund til, at spørgsmålene ikke blev stillet, nemlig den, at de journalister fra henholdsvis B.T. og Ekstra Bladet, som f.eks. Thomas Nørmark Krog og Jan Kjærgaard, der har beskæftiget sig særlig intensivt med skattesagen, slet ikke fik lov til at stille spørgsmål på pressemødet af Helle Thorning-Schmidt. Om det var tilfældet, kan jeg ikke sige ud fra dækningen på TV2 News, men tanken strejfede mig under alle omstændigheder.

Hun holder ikke til presset og slet ikke når skat sænker hendes forklaringer her i efteråret – forsøget med at skyde på alle andre og intet om hvordan hun vil skabe vækst uden finasiering virker kun desperat.

Mere generøs er HTS nu altså ikke blevet. Det er kun den del af rådgivningen der handler om hendes private forhold hun vil betale for, mens den del der vedrører kommunikation til offentligheden omkring skattesagen stadig skal betales af medlemmerne…
http://politiken.dk/politik/article1038945.ece
Nu fatter jeg slet ikke hendes pressestrategi. Var jeg hende ville jeg da gøre mig umage for at vise at jeg ikke gik i små sko og havde travlt med at rage til mig. Den der skelnen mellem private forhold og kommunikation til offentligheden er jo ren skolastik som nok ryger hen over hovedet på de medlemmer, som er fortørnede over at skulle betale for en revisor der skaffer hr. Kinnock et 90.000 kr kørselsfradrag…

/Nikolaj

Jarl – glemmer du ikke forholde dig til Thornings angreb på DF?

http://politiken.dk/debat/kroniker/article1038804.ece

Det er da et klokkeklart, forsøg for at hente vælgere fra DF, ved at bevidstliggøre at DF i realiteten ikke har været “den lille mands” parti på flere områder. Det var netop den kronik jeg tæntke på da jeg læste overskriften.

Men vil give dig ret i at S, også går forsøger tiltrække borgerlige, som får mareridt af tanken ved Pia K & co. i ministerbiler.

Helle Thorning-Schmidt blev i øvrigt interviewet i TV2-Nyhederne kl. 22 om sit angreb på DF. Med vildt stirrende øjne forklarede hun, at en VOK-regering ville være den mest “borgerlige og højreorienterede i dette århundrede” og gennemføre massive nedskæringer. Altså primitiv venstrefløjsretorik af værste skuffe. Desuden forsøgte Henrik Sass Larsen – sekunderet af sin erklærede yndlingskommentator, Kaare R. Skou – at gøre sig morsom ved at tildele diverse DF’ere ministerposter: Kristian Thulesen Dahl skulle f.eks. være integrationsminister, mens Peter Skaarup kunne blive miljøminister, fordi DF heller ikke brød sig om miljøet. Fantastisk morsomt og oplysende.

Må jeg i samme forbindelse foreslå Helle Thorning-Schmidt som skatteminister i en S-SF-R-regering, for hun ved virkelig, hvordan skattesnydere og skattespekulanter tænker og agerer, både nationalt og internationalt. Jeg er sikker på, hun ville kunne kradse mange penge ind til statskassen, og så kunne Villy Søvndal jo samtidig blive statsminister.

Interessant hvis pressekorpset også er ved at være træt af al SF+S udenomssnak og henvisen til en gennemhullet plan.

Jeg bed mærke i HTS’s svar her:
http://www.bt.dk/politik/thorning-hypotetisk-om-b.t.-reddede-os-fra-skattesnyd

Det burde de sgu spørger mere til. SK afleverede selvangivelse den absolut sidste dag det var muligt og HTS har tidligere sagt, at de ikke inden denne sag har fået rådgivning – med andre ord: Hvis BT ikke havde kørt denne sag havde SK ikke afleveret selvangivelse for 2009 – og så havde der ihvert fald der været et klart lovbrud.

vh
Anders K

@Jan
Jeg forstod overhovedet heller ikke det der “Tulle som integrationsminister, Søren Espersen som udenrigsminister”-stunt. Det var totalt useriøst, spekulativt og ikke engang morsomt.

Jeg tror, at det er fordi angreb mod DF er gode signaler i forhold til de socialdemokratiske kernevælgere/vælgere der svinger mellem S og SF, men for mig virkede det bare tåbeligt.

David, for én gangs skyld er vi altså helt enige.
Apropos Helle Thorning-Schmidts skattesag, så skriver Ekstra Bladet i dag følgende:
(…) “Meget tyder på, at Frode Holm allerede har fået meddelt indholdet i Skats afgørelse under hånden, og at han derfor udtaler sig meget skråsikkert om udfaldet. Det er formentlig baggrunden for, at Helle Thorning på samme måde udtalte sig meget skråsikkert om sagen på partiets pressemøde i Rørvig i går.”

3. Annegrethe. Det var Knud Brix Jyllands-posten, som åbenbart fik for meget af at Helle Ts piven om, at hun blev angrebet af Venstre (og de skulle sige undskyld)og så selv forsøgte sig med underlødige angreb på LA.

Jeg konstaterer i øvrigt at da Helle T var i TV2 kl 22, så hed LA igen Liberal Alliance i Thornings mund.

8. Var det smart at angribe DF? (Det synes jeg nu nok jeg forholder mig kort til til allersidst)

Juryen er vist ude, som 12. og 13. også peger på.

Omvendt så fik Thorning sit pressemøde til at handle om noget lidt andet end hendes skattesag og Fair Løsning (En plan som i dag bliver undsagt af tre uafhængige økonomer i Information og både af Enhedslisten og de radikale i Politiken)

16. Tak Jan for linket!

Nu læser jeg artiklen, som at Jan Kjærgaard Ekstra Bladet gætter på, at Helle T og revisoren kender resultatet. Og han gætter på, at de bliver mere eller mindre frifundet.

Det er også mit gæt. Dvs. Thorning/Kinnock-ægteparret får hverken bøde eller straf. Måske vil der være en kommentar om, at noget ikke har været helt i orden, men at det er nu rettet. Decideret kritik tror jeg ikke på.

Og det er vel ikke så underligt. Hvorfor skal SKAT fedtes ind i en politisk særdeles omtålelig sag, som deler befolkningen og de politiske blokke midt over? SkAT vil formentlig udtale sig meget diplomatisk og måske på en måde, hvor der kan fortolkes både den ene eller den anden vej. (Hvis der altså gives lidt svag kritik).

Det er i øvrigt heller ikke så afgørende. For skaden ER sket. Kendsgerningen er, at Helle Thorning hævdede at hendes mand IKKE skulle betale skat i Danmark, og det skulle han. Og hun har i øvrigt indrømmet fejl.

Så naturligvis venter alle på, hvad der kommer til at stå i SKATs afgørelse, men forvent ikke det store.

Slaget om sandheden kommer til at stå umiddelbart efter afgørelsen. Og her tror jeg fronterne vil stå ligeså stejlt overfor hinanden. Oppositionen vil hævde, at Thorning “spekulerede”, mens rød blok vil pointere, at “der intet er at komme efter”.

Det kunne godt måske godt tyde på, at socialdemokraterne forbereder en større pressekonference, hvor alle “anklagepunkter” vil blive forsøgt tilbagevist.

Det er så op til vælgerne, hvem de vil tro på.

Og så er spørgsmålet jo nok om ikke Lars Løkke FØR sagen forsvinder helt ud af vælgernes bevidsthed trykker på knappen engang i næste måned.

Vi venter og ser på de næste par målinger – som nok også vil være påvirkede af SKATs afgørelse.

i øvrigt bemærker jeg ved læsning af Ekstra Bladet at S-gruppeformanden Carsten Hansen er citeret for at sige, at han har hørt rygter om, at Venstre har haft fire mand i gang med at grave skidt op om Socialdemokraterne.

Det er egentlig ret interessant. Gad vide hvor de rygter stammer fra?

Hvad er i øvrigt “skidt”? Er det Thornings skattesag han hentyder til. Eller er det det sædvanlige arbejde som konsulenter og assistenter bruger meget tid på, nemlig at finde beviser, statistik udsagn mv., der kan modsige Socialdemokraternes politik eller udstille den som selvmodsigende, urealistisk eller noget helt 3?

Men vil det så sige at S ikke har nogen til at grave skidt op om Venstre og de konservative?

Jeg tror Carsten Hansen skal passe lidt på her, at hans hykleri ikke tager overhånd.

Selvfølgelig har de borgerlige folk til at grave skidt op om S. Ligeså vel som det modsatte er tilfældet.

Det ved alle journalister i øvrigt godt.

Hvorfor?

Fordi de lever af alt det “skidt”, som fløjene graver op om hinanden.

På den anden side skal Carsten Hansen have lov til at være et “forfulgt offer” for andre på en dag som i går, hvor der vitterligt ikke var meget at grine af for socialdemokraterne.

Men på mig – og sikkert også andre – virker hans ømskindethed temmelig ynkelig.

18
“Kendsgerningen er, at Helle Thorning hævdede at hendes mand IKKE skulle betale skat i Danmark, og det skulle han.”

Det er jeg ikke så sikker på, at du kan konkludere. I hvert fald ikke ifølge Frode Holms udtalelser. Din sidste sætning skulle nok snarere være: “det VALGTE han” ved ikke at få de schweiziske myndigheder til at bekræfte deres beskatningsret efter dobbeltbeskatningsaftalen. Dermed består HTS’s fejl i, at hun ikke mente, at man kunne vælge at betale i begge lande, men altså senere blev belært om, at man kunne vælge DK til. Det er godt nok en dyr dame at være gift med, når folkedomstolen først ruller sig ud.

Du har sikkert ret i, at der lige skal en forestilling mere til efter Skats erklæring, før den sag lægger sig. Jeg forudser en hellig forargelse over, at Kinnock får ligningsmæssige fradrag for f.eks. befordring og dobbelt husførelse. Men jeg tror nu også, at hele affæren kan give bagslag for de, der har været alt for skråsikre i deres udtalelser om løgn, skatteål og lignende – stemningen kan meget vel vende, hvis man mener, at HTS har været uskyldigt anklaget, og der kommer en vis irritation over at være blevet ført bag lyset af en overdimensioneret mediedækning af en (måske) ikke-sag.

20. Hvis man er socialdemokrat eller vil rød blok det godt, så skal man nok tro på at man pludselig får revance og/ eller et folkeligt oprør vil opstå mod den “overdimensionerede mediedækning”.

Kan du i øvrigt huske, hvornår der SIDST har været sådan et “folkeligt oprør”?

Nej vel? Det sker ikke.

S kan håbe på, at sagen MED TIDEN stille og roligt dør ud i medierne (ligesom Løkkes bilagssag)

Men der vil være RIGELIGT med fortolkningsmuligheder, at det ikke er noget man med et snuptag får udryddet.

Og desværre for rød blok, så kan det vise sig, at man slet ikke har den tid, der er nødvendig for, at folk glemmer sagen.

Det vil naturligvis blive oplevet meget uretfærdigt i rød blok, men “sådan er livet”, som Villy Søvndal sagde på SF pressemøde for nylig.

21

Helt enig – der kommer absolut ikke noget folkeligt oprør. Og også enig i, at den sag aldrig går helt væk, ligesom bilagssagen heller ikke har gjort det. Men den politiske betydning fortager sig formodentlig lidt, hvis Skat udtaler, at Kinnocks forhold nu er i orden.

Da Ritt i sin tid blev uretmæssigt hængt ud for sine boligforhold i København med ganske store politiske konsekvenser og siden blev renset juridisk, kom der faktisk en sympatibølge, og hun fik efterfølgende meget høje personlige stemmetal. Der er en vis parallel, fordi anklagen mod Ritt også var bjergsomhed i en u-socialdemokratisk grad, så det er ikke helt utænkeligt, at der kan gå “Ritt” i denne sag.

HTS må da gerne bliver overborgmester i København for min skyld.

Jeg er dog ikke så vild med tanken om Ole Sohn som finansminister…

He – mon ikke det har kostet s-medlemmerne et par timelønninger at Frode Holm sådan har skullet tale med pressen, de betaler jo trods alt for hans kommunikation med offentligheden 🙂

/Nikolaj

Nogen der kan forklare mig, hvordan man kan betegne det som sløset (og dermed ikke løgnagtigt) at skrive “Min mand er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt” ?
Hvis hun havde skrevet “Min man kommer hjem til Danmark hver weekend”, ville jeg kunne forstå det, men brugen af “fredag til mandag” og “hele året rundt” viser da, at hun prøvede at få det til at fremstå som 52 uger, uden at skrive det eksplicit (hvis hun da altså har bare en smule evner inden for skriftligt dansk)..
(ovenstående selvfølgelig under antagelse af, at manden er hjemme i mindre omfang og får ret i sin skattesag)

@ 26

Man skal bare lyve overbevisende, så går den. Det er det samme som de 12 minutter.

Lukket for kommentarer.