Kategorier

Og bandet på 'VKO-damperen' spiller 'Nærmere Gud til dig'¦'

Med den konservative partileder i permanent krisetilstand og en regering i splid både med sig selv og sit støtteparti, ja så er der efterhånden svært at bevare pessimismen, hvis man holder med rød blok. (Og Ikke 'rød stue'. Christiansborg huser immervæk et parlament '“ og ikke en børnehave, selv om at man ind imellem godt kan komme i tvivl)

For få uger siden lignede det dødt løb mellem rød og blå blok frem mod næste valg, men det vil de kommende målinger næppe vise. Vælgerbefolkningen har næppe truffet deres endegyldige valg, men et flertal vil uden tvivl signalere, når meningsmålingsinstitutterne ringer/mailer, at de er trætte af VK-regeringen.

Det korte svar? Der er simpelthen ikke styr på butikken, så hvorfor ikke give de røde chancen? Det kan jo dårligt blive værre.

VK er i dyb splid med hinanden. Og nogle gange bliver det til regulær krig. Senest udstillet i 'mailgate-sagen', hvor et par sure konservatives hævntogt mod statsministeren i form af et forsøg på at udstille Lars Løkke Rasmussens dispositioner i sagen om overbetalingen af privathospitalerne i bogen 'Projekt Løkke', paradoksalt nok ender med at bringe den konservative leder i fedtefadet.

De konservatives leder, Lene Espersen, har mistet yderligere personlig troværdighed hos vælgerne og er ude af stand til at fjerne det taberstempel, som hun forlængst – og fortjent – har fået af medier mfl. som inkompetent udenrigsminister, doven samt stejl, stædig og helt uden selvindsigt. Det gamle brand “Den friske glade fiskerpige fra Hirtshals med glimt i øjet” er på under et år blevet ændret til “den stædige nordjyske blondine”, som nægter at se virkeligheden i øjnene. Selv længe efter at “Titanic” har stødt på isbjerget, og det vælter ind med vandmasser fra hullet i skroget. Pludselig går alvoren op for hende, men nu er det for sent, hvorefter hun famler hun i blinde efter en redningskrans.

Kan hun nå at redde skindet inden valget? Næppe. Hvis de konservative får en tilbagegang på 2-3 procent eller mere, så vil partiet finde en ny partileder fra folketingsgruppen. Umiddelbart kan jeg kun få øje på justitsminister Lars Barfoed. Forestillingerne om udefrakommende frelserskikkelser som Connie Hedegaard eller Mads Lebech pludselig melder sig som afløsere, anser jeg som komplet urealistiske. De to nævnte har så klart, som det er muligt, meldt sig ud af politik og i modsat fald så havde de formentlig meldt sig på banen for længst.

Lars Løkke selv har også store problemer. Der er indtil videre ikke udsigt til, at de to store forkromede indsatsområder for mere økonomisk vækst og en ny folkeskole bliver til det store. Det vil kræve, at der pludselig bliver vist en hidtil uset politisk vilje fra partierne til yderligere reformer på denne side af valget. Det sker næppe. Og der er næppe heller den store vilje til at lave en folkeskolereform. Dvs. Løkke kan ikke få sin stærkt profilerede politik i gennem. Reformer, er så et konkret grundlag at udskrive et folketingsvalg på, men alt andet lige, så virker Løkke allerede ydmyget som regeringsleder.

Og hvad så med 'mailgate'? Ja kendsgerningerne er, at en medarbejder i økonomi og erhvervsministeriet har fået den opfattelse, at han skulle slette mails på opfordring fra Lene Espersens daværende spindoktor, Morten Langager, da den konservative partileder var minister på området. Det afviste medarbejderen, bla. efter at have konsulteret sin chef. Dvs. embedsmandssystemet overholdt forvaltningsloven, selv om at medarbejderen fik det indtryk, at spindoktoren overtrådte reglerne om, at han ingen instruktionsbeføjelser har. Dvs. reglerne blev fortolket og efterlevet rigtigt. Men var det intentionen hos Langager at mails skulle slettes? Og handlede han på egen hånd eller efter ordre fra ministeren? Det er meget svært '“ for ikke at sige umuligt '“ at afgøre. Det kræver nok at man pludselig finder en relevant mailkorrespondence eller anden udtalelser fremkommet gennem en dommerundersøgelses vidneafhøring, hvor man udtaler sig med vidnepligt. Dvs. det helt store cirkus, der formentlig vil få sagen til at køre i måske et år eller længere frem. Det vil VKO naturligvis forhindre for enhver pris.

Kan sagen i øvrigt bære en kostbar dommerundersøgelse uden nogen garanti for et krystalklart resultat eller opklaring? Kendsgerningen er at de pågældende mails IKKE er slettet. De er nu offentligt tilgængelige. Kan mails i øvrigt overhovedet slettes? Man kan i hvert fald støde på synspunktet, at ministeriernes IT-backupsystemer i vore dage altid kan gendanne evt. slettede mails. Så det taler for, at Langager ikke har haft den hensigt, når det ikke kan lade sig gøre at slette sine spor. Et tredje indicium, at der er 'noget lusk' ved det hele er, at spindoktoren har benyttet sig af en privat hotmail-addresse. Spørgsmålet man her kan rejse er, om det er for at skjule evt. korrespondence for offentligheden. Det er der nok ingen tvivl om. Men der er jo så meget, der er skjult for offentligheden. Private '“ eller ligefrem hemmelige fortrolige – samtaler i ministerierne er heller ikke offentligt tilgængelige. Og forestiller man sig, at forbyde spindoktorer at benytte sig af private mailadresser?

Inden weekendens landsråd fik Lene Espersen også lagt afstand til DF ved at nægte at sidde i regering med støttepartiet. I princippet en glimrende taktisk melding til glæde for de vælgere, som betragter sig som borgerlige, men som ikke kan udstå DF. Problemet var timingen. For nu fik den konservative leder generet det parti, som i denne uge skal redde Espersen, den daværende økonomi- og erhvervsminister, ud af suppedasen med at have været i nærheden af at have forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven. Det skete da hun sidste år i sit svar på SFs Jonas Dahls spørgsmål om, hvor visse beregninger om overbetaling af privathospitalerne kom fra, gav udtryk for, at de kom fra den konservative folketingsgruppe. I dag ved vi, at de kom fra Sundhedsministeriet. Alt efter temperament, så løj Espersen eller gav i hvert fald ikke et fyldestgørende svar til folketinget. Det er '“ trods den noget tekniske karakter – selvsagt en særdeles dårlig sag, som yderligere har været med til at belaste Espersens troværdighed blandt vælgerne, mindske respekten om det konservative lederskab og fjerne troen hos K-tillidsfolk på, at hun er den rette til nogensinde at kunne føre partiet mod ny fremgang. Som DF siger, mens de ydmyger hende, så er Lene Espersen blevet “en belastning for regeringen”.

Og nu har K-folketingsmedlemmer så lidt respekt for Espersens autoritet, at de mit under et landsmøde går i pressen og foreslår, at K skal forlade regeringen, hvis ikke partiet får et par ultimative politiske krav gennemført. Det er et sikkert tegn på, at den konservative ledelse er ved at gå op i hat og briller.

Og hvad laver oppositionen? Ja de har det som glade ungersvende i et skydetelt i muntert lag. Der er nærmest gevinst for alle næsten uanset, hvad man skyder på. Det kræver ikke det store at kræve en sag belyst helst i form af en dommerundersøgelse, så 'hver en sten kan blive vendt' i denne 'meget alvorlige sag', som S-gruppeformand Carsten Hansen sagde til TV2 News mandag formiddag.

Og hvad gør de bevægelige midtervælgere, der afgør det kommende valg? Mit gæt er, at de i bundter fravælger VK-regeringen for mangel på klar politik, kompetent troværdig ledelse samt internt sammenhold. Måske tænker de, at de røde da umuligt kan gøre det ligeså ringe, som de borgerlige?

Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Og bandet på 'VKO-damperen' spiller 'Nærmere Gud til dig'¦'”

@Jarl Cordua
Tak for endnu et interessant indlæg. Er der i øvrigt nogen indikationer fra dit kildenetværk om, hvad Løkkes åbningstale i morgen vil indeholde?

Et tredje indicium, at der er 'noget lusk' ved det hele er, at spindoktoren har benyttet sig af en privat hotmail-addresse. Spørgsmålet man her kan rejse er, om det er for at skjule evt. korrespondence for offentligheden. Det er der nok ingen tvivl om. Men der er jo så meget, der er skjult for offentligheden. Private '“ eller ligefrem hemmelige fortrolige '“ samtaler i ministerierne er heller ikke offentligt tilgængelige. Og forestiller man sig, at forbyde spindoktorer at benytte sig af private mailadresser?

Jeg blev mest af alt mindet om denne sag fra USA, da jeg hørte om Langagers anvendelse af en privat mailadressse – uden yderligere sammenligning i øvrigt, naturligvis:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bush_White_House_e-mail_controversy

Er det nogensinde en fordel at tabe et valg?

Meget tyder på at det demokratiske parti i USA lige nu lider hårdt under at have vundet valget i 2008 så stort som de gjorde. Hvor befolkningens utilfredshed med bl.a. økonomien i 2008 var vendt imod republikanerne, er den nu vendt imod Obama og demokraterne – for mestendelens uforskyldt, da ingen leder reelt havde en chance for at vende den massive krise på så kort tid.

For det Konservative Folkeparti og Venstre er tiden mere end inde til at tabe et valg. Regeringen er kørt træt, det stilistiske indtryk er elendigt og de næste par år (eller mere) fordrer hård økonomisk politik, der næsten kun kan koste i opbakning. Endvidere har de to partier i dén grad brug for en ideologisk opblomstringsperiode, som næsten kun kan foregå i opposition.

Der er næppe nogen tvivl om at regeringen selv vil gøre hvad som helst for at overleve, men mon ikke mange VK-vælgere efterhånden deler ovenstående analyse. At man simpelthen har brug for en periode i opposition, hvor “de røde” kan få lov til at svede med at få strikket en sammenhængende økonomisk politisk sammen? Intet vil overraske mig mindre end en pæn sejr til rød blok efter næste valg efterfulgt af dårlige meningsmålinger kort efter valget – nøjagtig som det er gået Obama og demokraterne i USA.

Regeringen er helt bestemt “træt”. Den ligger under for Foghs dårlige vane med at “stjæle” de rødes (udgifts)politik. Det kan ikke mere lade sig gøre, da kassen jo som bekendt er mere end tom.

Nu skal der så sadles om til nogle mere ideologiske tiltag fra både V og K. Men eftersom ideologierne har ligget døde i så mange år, er panikken udbredt.

Man har mistet sit ståsted.

Sidste nye fra skatteministeren (efter køb af stjålne data) er at SKAT skal kunne kopiere virksomhedernes harddiske!!!!. Så kommer vi vel ikke tættere på den totale overvågning?

Men skulle der ligge følsomme personlige oplysninger er der skam taget højde for det. Disse skal SKAT nemlig slette :-).

Ja hurra. Hvem tror på det? Hvordan kom det frem, at Per Stig havde en politisag fra sin pure ungdom? Den skulle da have været slettet for længst, ikke?

Hertil kommer jo, at “sivning/lækning” er et ikke helt ukendt fænomen.

Man græmmes!

Iøvrigt mener jeg, at Lene Espersen bør træde tilbage med omgående virkning. Både som minister og som formand for Konservative. Hun er en belastning begge steder. Meningsmålingerne kan vel ikke blive dårligere?

Man kunne jo håbe på en effekt, som er set i sportsverdenen. Uden sammenligninger iøvrigt 🙂

Det ser unægteligt ud til at regeringen er ved at tømme hele lageret med hat og briller… Tror du har helt ret i, at flere og flere borgerlige tænker “hvad skal det nytte?” selv kerne-borgerlige må have svært ved at se hvorfor Lene & co skulle kunne gøre nogen som helst positiv forskel i en kommende valgperiode.

For sådan lige at sætte trumf på fremmedgørelsen, så har Troels Lund åbenbart bestemt sig for at skatteopkrævning ikke bare er et nødvendigt onde, men tilsyneladende en del af selve raison d’etre for regeringen jf. tak-kampagnen og dagens sag om engros aflevering af alle virksomhedsdata. Er der slet ikke nogen der kan stave til “pisser-på-kernevælger” for manden?

Det spændende er jo så hvor de frafaldne vælgere går hen? De fleste af os trofaste læsere vil jo nok gå til LA, men jeg er bange for at en stor del af AFR’s hårdt tilkæmpede (købte?) marginalvælgere vil hoppe tilbage over midten, selv om en stor del nok også går til DF.

#2 Enig – på mange måder vil det nok være bedst for DK hvis næste valg giver et snævert VKIO-flertal, som vil tvinge socialdemokraterne til at vælge en bedre ledelse der har viljerne/evnen til at se de barske realiteter i øjnene og fortælle vælgerne om dem, frem for at fokusere blindt på egne magt- og karriereambitioner. Så bliver den svækkede borgerlige regering tvunget til bredere samarbejde, og til at tage tæskene for den nødvendige men yderst ubehagelige opvågning danskerne står over for, og som allerede er katastrofalt forsinket. Om 3-4 år – eller før – kan vi så få en stærk ny og midterbaseret samlingsregering der kan genrejse landet, mens Konservative og Venstre slikker sårene under nye formænd, der ikke er pseudo-socialdemokrater og nationalpopulister.

@ Kasper Lauest

Du har helt sikkert en pointe, men i mine øjne kan man ikke sammenligne amerikansk og dansk politik på dette område. Det ville være en stærk undervurdering af de danske vælgere!

Hej Jarl,

Et andet problem for regeringen burde være, at de er blottet for realisme i deres økonomiske planer. Hovedangrebet på S-SF sættes ind på den økonomiske politik, hvor Genopretningsplanen bliver gjort til den personificerede ansvarlighed. Sandheden er, at planen bygger på en forudsætning om nulvækst i det offentlige forbrug 2010, hvilket er komplet urealistisk. Et andet eksempel er Lars Løkkes ambition om at gøre Danmark til et af verdens 10 rigeste lande i 2020 UDEN at afskaffe efterlønnen. Det kan enhver jo se ikke kan lade sig gøre. Jeg forstår ikke, at de radikale ikke hamrer løs på svagheden i regeringens planer, men måske gemmer de lidt på krudtet.

Lederen i BT har ret '“ Lene Espersen er at betragte som lillesøster. Helle Ib ´s leder den 4. okt. sætter fingeren på de konservatives ømme punkt. På trods af ministerpost gennem 9 år, så er Lene Espersen bare lillesøsteren i VOK regeringen.

Det høres på den til tider lidt skingre stemme og trangen til at provokere, når de store ikke tager hensyn nok til den lille.

I de fleste søskendeflokke på tre, vil de to ældste ofte kunne kommunikere indbyrdes udenom efternøleren, bare med en gestus eller en grimasse. Så er de enige og den lille er klar over, at hun atter er kørt ud på et sidespor og kan kun reagere med trods og hysteri.

Det så vi på de konservative Landsråd.

Lene blandede sig i sagen om de private hospitaler, uden hun havde noget med den at gøre og uden at hun reelt fattede substansen i den.

Det betød den reelle vildledning af Folketinget, med den efterfølgende panik på Landsrådsmødet, undskyldninger og en næse af anselig størrelse.

Tænk om hun bare havde passet sine egne sager.

Men når man spiser kirsebær med de store, så får man let stenene i hovedet bagefter.

@ Pelle

Nu er det jo generelt min opfattelse at det er særdeles vanskeligt at undervurdere den del af den danske vælgerskare der i praksis afgør de danske valg (altså fløjmarginal-vælgerne).

Jarl, hører du til dem, der mener at Nyrup viste sig at være mere borgerlig end Fogh? I retorikken vil jeg sige nej, men målt på den reelle politik, var der da nogle punkter hvor han gjorde sig positivt bemærket.

Altså, skal man som borgerlig frygte at de røde gør som de siger de vil, eller bliver vi reddet af de ydre omstændigheder kommer til at diktere politikken mere?

Lidt off topic – og så alligevel ikke helt:

Hvis VK går ned ved næste valg, må man jo vel forvente en genopblussen af debatten om arvefølgen i Venstre.

I den sammenhæng forekommer det mig, at Troels Lund Poulsen ikke ligefrem har styrket sine fremtidsudsigter ved at lægge sig fladt ned for sine embedsmænd i sagen om dataspejling – angiveligt i modsætning til Kristian Jensen, der for et par år siden skal have sagt stop til et lignende forslag.

Indtil man får en nærmere forklaring må det være tilladt at undre sig over hvad i alverden der er i vejen med Troels Lunds politiske fornemmelse.

Okay, dataspejling i selskabsskattekontrollen bliver måske ikke Troels Lunds politiske undergang. Men på den anden side er sagen vel heller ikke ligefrem karrierebefordrende.

Det her er uldent. I dag udtaler rigsrevisor Henrik Otbo i Ekstra Bladet at nogle beregninger er hemmeligholdt for ham. så skriver Politiken til aften, at han gjorde Sundhedsstyrelsen opmærksom på det ved et møde d. 20. maj 2009. Den 2. juli 2009 får han jf. Bertel Haarder i samme artikel beregningerne ca. tre uger efter dateringen af hans beretning.

http://politiken.dk/politik/ECE1075276/rigsrevision-er-i-aaben-krig-med-regeringen-/

http://www.rigsrevisionen.dk/media(1136,1030)/Beretning_om_pris,_kvalitet_og_adgang_til_behandling_på_private_sygehuse.pdf

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article1424611.ece

En af grundene til, jeg udtaler mig nu er, at det er helt uacceptabelt. Det her skal man ikke finde sig i. Når jeg beder om oplysninger, er det jo på hele Folketingets vegne. Jeg kan jo slet ikke udføre mit arbejde og opfylde min rolle, hvis ministerier holder oplysninger hemmelige, siger Henrik Otbo.

Han vil tage sagen op på det kommende møde med Folketingets statsrevisorer i næste uge.

Ja og mange borgerlige vælgere tænker vel sagtens som mig selv, at en oppositionsperiode vil være det eneste der kan få ryddet op i partierne, både med personer og visioner.
Vi sejler størt kurs mod isbjerget, kaptajnen siger det nok skal gå, og andenkaptajnen vil sætte farten op, ingen tænker på i stedet at ændre kursen.
hvis ikke det er Titanic er det HMS Pinaforte (admiralens vise), men jeg ville ønske det var Bounty vi var på for så havde besætningen da en chance….

Lukket for kommentarer.