Kategorier

“Hellemann-provinsen” rykker ind i Finansministeriet

Så er der fundet en ny departementschef i Finansministeriet. Det blev overraskende David Hellemann (39) – kendt som DRs tidligere økonomidirektør – som får stillingen.

Hellemann er blevet nævnt som et navn i krogene, men de færreste troede på den mulighed. Der er tale om en solid overraskelse.

Med den usentimentale Hellemann ved roret har finansminister Claus Hjort Frederiksen fået en mand, som til fulde har bevist, at han kan det dér med at holde styr på udgifterne. Og det er lige præcis, hvad regeringen har brug for i en tid, hvor alle griner bag dens ryg mht. om, den kan holde sin målsætning om “nulvækst” i de offentlige udgifter.

Hellemann er opvokset i Finansministeriet som “budgetbisse”, så han kender udmærket forholdene. Han har i øvrigt papirerne i orden som cand.scient.pol. og tidl. afdelingschef i Finansministeriet i afdelingen for Statens Finanser. (Han er ikke økonom af uddannelse – men har vist det i praksis).

Jeg gad vide, om udnævnelsen bliver betragtet som en reel bombe i centraladministrationen af “systemets folk”? Om de er blevet presset til det, eller selv er kommet på idéen? På den anden side, så er Hellemann også vokset op under forgængeren Christian Kettel Thomsen. Så der kan meget vel have været enighed om sagen mellem det politiske niveau og “systemet”. Jeg er sikker på, at Claus Hjort Frederiksen er lykkelig over, at det blev Hellemann.

Bortset fra det så er det en kanon god idé. Hellemann har jo så sandelig bevist, at han kan levere varen. DR har i dag for første gang i mands minde en glimrende økonomi.

I DR gik økonomiafdelingen, som leverede nedskæringskravene og -forslagene under tilnavnet “Hellemann-provinsen”. Det er vist unødvendigt at forklare parallellen til det urolige område i Afghanistan…

I Hellemanns univers så er budgetter noget, man overholder. De er ikke, som mange andre bureaukrater og politikere tror, blot vejledende. Kan budgettet ikke holde, ja så må man finde de manglende penge ved at skære andre steder. Fuldstændigt som det dagligt sker i erhvervslivet.

Efter at han i 3 år havde ryddet op i det frygtelige økonomiske morads i DR præget af løbske udgifter til opførelsen af DR-byen og politikernes afvisning af at tilføre ekstra midler, så blev Hellemann for kun 2 måneder siden partner i konsulentfirmaet McKinsey. Bl.a. derfor var det ikke hans navn, som man på Slotsholmen først tænkte på som mulig kandidat til den ledige stilling.

Og så er der lige alderen. 39! Det er vist ikke set længe – måske nogensinde – at en så ung person er blevet udnævnt til så høj en post i centraladministrationens hieraki!

Hellemann lægger i øvrigt ikke skjul på i forhold til sine omgivelser, at han har klart borgerlige sympatier.

Jeg synes udnævnelsen af David Hellemann er en rigtig god nyhed. Især for dansk økonomi og tiltroen til, at regeringen får bedre styr på de offentlige udgifter.

Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

5 kommentarer til ““Hellemann-provinsen” rykker ind i Finansministeriet”

Gæt et citat…. 🙂

“Der er foretaget en lang række partipolitiske udnævnelser af embedsmænd. Senest er en partitro socialdemokrat blevet udnævnt til departementchef i Finansministeriet.

Jeg kan sige klart, at Venstre ikke længere stoler på de vurderinger, der kommer fra finansministeriet. Vi betragter ministeriets vurdering af oppositionens politik som ren socialdemokratisk partipropaganda. Socialdemokraternes misbrug af embedsmændene underminerer systemet med neutrale embedsmænd. Det er en trist udvikling, for det er værdifuldt med et system, hvor embedsmændene kan betjene enhver minister uanset partifarve”.

Haha Madsen. Men vi skal ikke gøre det for svært, men gerne hjælpe lidt. Forbogstaverne er AFR og udtalelsen faldt ved et grundlovsmøde 5. juni 2001.

Godt for Hellemann, at han blev ansat i Finansministeriet i 1996 under Lykketoft og udnævnt til kontorchef i 2001 under Pia Gjellerup.

I øvrigt så mener jeg, at han har en fortid som socialdemokratisk studentermedhjælper i en kort periode midten af 1990’erne. ( Det kan også være at det var for Venstre…) Jeg mødte ham i hvert fald på Ridebanen, hvor jeg havde kontor.

“Jeg er sikker på, at Claus Hjort Frederiksen er lykkelig over, at det blev Hellemann.”

Bare til din orientering, så er det altså ministrene, der bestemmer, hvem de vil have som departementschefer. Du har flere gange givet udtryk for en opfattelse af, at ministrene står og venter spændt uden for døren ind til det hemmelige kollegium af departementschefer sender hvid røg op af skorstenen.

Sådan foregår det ikke.

4. Det er jo ærgeligt at du vælger at være anonym, for du virker som om at du faktisk har lidt indsigt i emnet.

Jeg har jo ikke selv deltaget i en sådan proces, men har spurgt hvor jeg kunne og forsøgte – efter bedste evne – at ramme så præcist som muligt. Det er måske ikke lykkede så godt.

Jeg vil dog fastholde, at det er Centraladministrationen der indstiller hvem de mener bør have jobbet, og så er det regeringen der endeligt beslutter, hvem det bliver. Og her kan stærke ministre formentlig blande sig, hvis de har specifikke ønsker. Det sker forudgående ved at man taler sammen. Der lander jo ikke en indstilling på regeringens bord, som de er uenig i. Derfor har du ret. Det gjorde jeg nok ikke så klart.

Der er i det hele taget ikke ret meget i den proces, der er særligt klart, hvilket gør det genstand til flere fortolkninger, som jeg ser det. (Måske er du uenig). Jeg forbeholder mig ikke at kende sandheden til bunds.

Denne ansættelsesprocedure kunne måske være en opgave for en studerende i et eller andet fag, der beskæftiger sig med den slags? Den opgave ville jeg i hvert fald læse med interesse.

Lukket for kommentarer.