Kategorier

Dumpet af folket som udenrigsminister – fortsætter som udenrigsminister!

Torsdag aften trak Lene Espersen sig som partileder for det trængte konservative regeringsparti. Den i realiteten afsatte leder slog dog samtidig fast '“ nærmest som den naturligste ting i verden '“ at hun fortsætter som udenrigsminister.

Umiddelbart lyder det underligt, at Espersen vælger at fortsætte på posten, når den nærmest har været en møllesten om halsen på politikeren. Den post var jo grunden til hendes fald!

Jeg undrer mig over det faktum, at hun nu alligevel fortsætter i en kommentar i Information mandag.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Dumpet af folket som udenrigsminister – fortsætter som udenrigsminister!”

Tja.. de fleste menneskeofringer har et element af kompromis i sig.
Da Stine Bosse blev fyret som direktør for Tryg, fik hun 48 timer til at gå i pressen og påstå, at hun havde sagt op for “at få mere tid til familien”.
Og Lene E har fået lov til at beholde udenrigsministerposten, så ydmygelsen ikke bliver total.
Jeg tror ikke, vælgerne straffer de konservative for hendes forbliven på posten.
Vælgere er normalt lidt mere pragmatiske end de partier, de stemmer på.

@Claus T
Stine Bosses opsigelse kom åbenbart som en overraskelse for Tryg’s bestyrelse, siden man på det tidspunkt ikke havde en efterfølger klar.

Claus T , Selv hvis det som du lidt arrogant påstår skulle være rigtigt ang. Bosse, er der da en verden til forskel på de 2 forhold.

I det private erhvervsliv er det en kendt sag, at man i mange tilfælde skiller sig af med kropumulige chefer ved store gyldne håndtryk, økonomiske kompensationer og hemmelighedskræmmeri omkring de egentlige årsager til et evt brud. Der er vel nærmest tradition for den slags og alt efter temperament kan man argumentere for, at det kan da helt og holdent være deres egen sag/hovedpine og ihvertfald beslunting.

I det politiske liv plejer afregningen at være noget mere kontant, ligesom der alt andet lige også er et vælgerhensyn og en almindelig respekt for demokratiet og folkestyret at forholde sig til. Hvis ikke man skulle tage den historisk lave vælgertilslutning i meningsmålinger til de konservative som et udtryk for, at vælgerne mildest talt har været bekymret over Lene Espersen ´s embedsførelse, så ved jeg da virkelig ikke hvad der ellers skulle kunne symbolisere et kraftigt vink med en vognstang. Hvis ikke de konservative ´s fravalg af Lene Espersen som politisk leder og vicestatsminister skal tolkes som en tyk understregning af, at den konservative folketingsgruppe er fuldstændig på bølgelængde med stemningen i befolkningen angående Lene Espersen, så er det jo ren hat og brille.

Det giver naturligvis henved ingen mening, at drage den konklusion, at danskerne syntes hun var fremragende som udenrigsminister men knap så god som vicestatsminister og leder af de konservative. Og selvom danskerne er et overordentligt tilgivende og spøjst folkefærd der i realiteten godt kunne finde på, at belønne Lene Espersen for at hun endelig rendte af i hvertfald den symbolske post…… Så regner de fleste nu nok med, at årsagen til at hun stadig er udenrigsminister ikke skyldes hendes indlysende kvaliteter på posten, men nærmere at statsministeren skal have muligheden for at trykke på valgknappen når som helst indenfor de næste par måneder hvis han vil. Og ude i folkehavet….. der syntes man såmænd nok at det er en tilforladelig undskylding for ikke at udnævne en ny udenrigsminister foreløbigt.

Fordi valget er tæt på. Forlader hun udenrigsministeriet skal der findes en afløser der er tung nok, som sandsynligvis også er minister, og så får vi lidt af en rokade. Så kort før et valg vil det være svært for nye ministre at sætte sig nok ind i det til at kunne føre valgkamp på det. Samtidig har vi meningsmålinger der siger de røde vinder, og det vil sige at nye ministre højst sandsynlig vil kunne se frem til en meget kort periode og så blive en del af et valgnederlag. Mon ikke tunge navne kunne finde på at sige nej?

Kære Cordua!

Mon ikke Lars og Niels K-K og kumpaner lod sig lede af følgende enkle betragtning: Vi mister en helvedes masse stemmer i Jylland, især i Nordjylland, hvis vi dropper Lene helt. Og det har vi simpelthen ikke råd til.

2. Så overraskende, at de skulle bruge hele 24 timer på at finde Bosses afløser…

Bortset fra det, så er der ikke noget belæg for at sige, at hun blev fyret.

6. Ja, Politikens egen Peter Mogensen bliver udstillet lidt – ret morsomt

Og så man jo konstatere, at Kristian Madsen nu har lavet et “Kommentariat” til “Kommentariatet”. Så bliver det vist ikke mere politisk nørdet.

@Rasmus Kristensen, 4
Men ville man ikke komme udover alt det, hvis man blot udnævnte Per Stig Møller til udenrigsminister (igen)? Kulturministeriets ressort har vel ikke været part i en valgkamp i historisk tid, så behovet for et lynende politisk talent på den post er nok til at overse. Det var trods alt Carina Christensen, der var Kulturminister før Per Stig Møller.

En elegant løsning ville så være, frem til valget, at lade Kulturministeriets ressort varetage af en af de andre fagministre i perioden frem til valget, fx Benedikte Kiær eller endda Per Stig Møller selv.

På den måde kommer der ingen nye ministre, og regeringen genindsætter en, ifølge alle målinger, populær minister, der derudover også har større erfaring end den nuværende, på den fremtrædende post som Udenrigsminister.

@9 Peter A Løhmann

God idé, hvis de Konservative er tilfredse med kun at have 5 ministre. Og ville nok ikke tage Benedikte Kiær, da det vil ligne en nedprioritering af socialområdet, som de røde nok skal slå på.

@Jarl

Før Barfoed blev leder, var der nyheder om at han mente de ikke skulle være i regering efter valget, heller ikke hvis blå blok vandt. Tror du stadig det er hans plan?

D’herrer 2, 3 og 7.
Naturligvis blev Bosse da fyret. Ingen virksomhed af den størrelse kan skaffe en afløser på mindre end to døgn. Og begrundelsen? Vent bare, til Trygs regnskab bliver offentliggjort..

7. Du har helt ret i, at der normalt er en verden til forskel på politik og erhvervsliv,men hvorfor mon Lene E stadig er udenrigsminister?
Mon ikke en del af forklaringen er, at en fuldstændig detronisering af hende måske kan fremkalde ny splittelse i partiet?
Lene E er jo ikke uden støtter, hverken i gruppen eller i partiet, og hvis disse folk bliver sat hen i uvirksomhed som ordførere for kantstene, toiletpapir og frimærketakker, er det da slet ikke utænkeligt, at de vil bruge lidt af den tiloversblevne tid på at lække giftige historier om Barfoed?
Det er selvfølgelig gætværk fra min side, men sporene skræmmer da lidt, ikke?

Kære Jarl, tak for en altid spændende blog!

Jeg synes ikke man med rimelighed kan sige, at Lene Espersen er blevet “dumpet af folket som udenrigsminister”. Den almindelige vælger er i virkeligheden mere eller mindre indsigtsløs, når det gælder udenrigspolitik, og kan derfor næppe vurdere hendes kompetencer som udenrigsminister. Hun er blevet udstillet mere end godt var i medierne for enkelte fejltrin, som hun desværre ikke efterfølgende kom godt ud af, og det er derfor i langt højere grad et medieræs for at få hende væltet, der nu finder sit udslag. Folk synes hun er dårlig, fordi hun er blevet fremstillet på enkelte sager som sådan, og kun derfor. Intet i kritikken taler mod hendes reelle evener på posten. Hvad jeg har hørt er, at hun betragtes som værende dygtig, men det hjælper ikke, når man har pressen imod sig.

At hun trods sin politiske fiasko bliver på posten skyldes dog nok i høj grad, at Barfoed kloglig holder sig i Justitsministeriet i København mens valget ulmer, frem for at tage en post der kunne medføre, at han pludselig i alt hast skal med et dyrt lejet privatfly hjem fra Tanzania for at være med, når valget udskrives!

@dem som mener Lene E er blevet udsat for en mediehetz og faktisk var/er en god formand/UM – kan I nævne mig én specifik og signifikant ting, hun har foretaget sig ifm ovenstående, der kan karakteriseres som værende dygtigt / intelligent?

Måske er det bare mig, men det eneste ‘gode’ jeg har hørt vedr hendes UM tid er, at hun rejser meget – og bortset fra burkaforbud kan jeg heller ikke se hendes genialiteter som partiformand.. Hun har ikke engang været i stand til at fremføre deres klassiske reformforslag (skatter og efterløn) med en halvt så overbevisende og fornuftig argumentation som LA – og hun skulle endda været uddannet økonom og har været økonomiminister..

@Jonas Petersen

Nu er det meget svært at afgøre hvornår en minister gør st arbejde godt. Meget af maskineriet er desuden selvkørende, og påvirkes kun mindre af personen på posten. Udenrigsministeren er særlig svær at bedømme, men der er intet sagligt der peger på, at hun skulle have været dårlig; ikke skulle havde nydt international respekt, ikke skulle have kunne sætte en dagsorden i EU. Hun har givetvis ikke Per Stig Møllers netværk, men hun var også på posten kortere.

Selvfølgelig har hun været udsat for en mediehetz. Det er vilkårene, men stadig grimt. Hendes Mallorca-afbud blev blæst fuldstændig op af an skare journalister, som intet aner om udenrigspolitisk stof, men alene går efter struben. Der var ingen substans. Derfra kørte det – at hendes fly ikke kunne lande i Kabul var jo givet ikke hendes skyld, men blev fremstillet som endnu en omgang inkompetence, og åbenbart slugt råt af vælgerne, som kvitterede med meningsmålinger, der viste Lene Espersens upopularitet.

Som partiformand kan hun godt have været en dårlig leder – og det har nok ikke hjulpet at være så ofte på rejse i et parti, hvor knivforbudet åbenbart ikke gælder.

@Anders Madsen, ehh ikke én eneste ting kunne du fremhæve!? Eller jo, du fremhævede flere ting, men det var så hendes bommerter 😀
Nu er der selvfølgelig ikke så meget politikudvikling i UM, men jeg henviste også til hendes formandskab – og jeg husker heller ikke, hun stod bag noget ny politik / lovgivning i ØEM, hvor der ellers burde være rigeligt at tage fat på for en borgerlig/liberal (især for en minister som er uddannet cand.oecon!)..
Men er da heldigt, at embedsværket i høj grad er selvkørende, når de konservatives valg af ministre / formand baserer sig på samme logik som oddset reklamer 😛

Lukket for kommentarer.