Kategorier

Regningen fra Cafe Vanilla

Det er en underdrivelse, at det er væltet ned med brænde over Lars Løkke Rasmussens regering siden klimatopmødet sluttede.

Fra Løkke havde overtaget regeringsansvaret i foråret 2009 og frem til COP15 var statsministeren og hans regering stort set fredet af oppositionen, da regeringschefen skulle have ro til '“ sammen med Politikens nye chefredaktør '“ Bo Lidegaard – der dengang var hans toprådgiver – at koncentrere sig om at få en klimaaftale i hus. Topmødet blev '“ af flere grunde – en fiasko, men siden har oppositionen ikke givet Løkke et roligt øjeblik. Var oppositionen bovlam under regeringens første syv år, så tog den sig gevaldigt sammen siden – godt hjulpet af regeringens formidable evne til selv at få skabt en masse sager og ikke mindst ved egen kraft at holde dem i live ganske længe.

Vælgerne mangler ikke dokumentation for den borgerlige regerings fiaskoer. Senest er der det økonomiske kaos omkring DSB First og mulig ulovlig støtte til privat jernbanedrift i Sverige, hvor transportminister Hans Chr. Schmidt kæmper en hård og indædt kamp for at holde sig ude af sagen.

Med den sag '“ og alle de andre – skulle oppositionen gerne i vælgernes bevidsthed stå tilbage som 'de rene og de ranke', ja som dem man sagtens kan betro regeringsansvaret. Havde det ikke lige været for en café i Køge'¦

For det er unægteligt blevet sværere for S at skyde med det tunge skyts, når alle kan følge med i den mildest talt spegede affære fra Sydkysten, hvor den lokale socialdemokratiske formand, Tommy Kamp, har store problemer med at give troværdige forklaringer på, hvorfor han monstro fik gratis cykel, jakkesæt, beværtning, hotelophold mv. af et par caféejere. De hævder til gengæld, at disse goder var betaling for, at Kamp kunne fikse en udendørsservering hos kommunen. Det benægter Kamp pure, men hvad er så forklaringen? Det står ikke lysende klart.

Sagen kan politisk set kun få den afslutning, at socialdemokraterne i Køge alene '“ eller med hjælp fra den centrale partiledelse '“ får ekspederet Kamp væk fra formandsstolen. Alt andet må herefter blive en sag for domstolene.

Det er til gengæld særdeles tvivlsomt, at sagen vil koste socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen hans karriere. Det eneste, der kan ødelægge muligheden for en ministerpost til Sass, er, at de sjællandske vælgere – og især dem der bor i Køge, hvor han er opstillet – vrager ham ved det kommende folketingsvalg eller, at der fremkommer oplysninger, som yderligere belaster ham i en grad, hvor han læner sig op af en tiltale. Indtil videre lyder den værste anklage på, at Sass skulle have købt ulovlige stimulanser. Der er et vidne, der oven i købet på TV påstår, at han har solgt effidrin til Sass, men dette vidneudsagn alene er næppe nok til, at anklagemyndigheden rejser tiltale. Men vi får se, når/hvis politiet afhører Sass i sagen.

Sass' og Kamps venskab er meget nært. Det var så at sige Kamp, der fik Sass ind i DSU, og historien '“ der er ubekræftet – går på, at det var Kamp, der i sin tid forklarede Sass' stedfar og plageånd '“ og så det ikke var til at misforstå, at det nu var helt slut med at genere lille Henrik. Der er derfor ikke så meget at sige til, at Sass holder ved sin gamle ven ja måske endda sin 'storebror'. Det til trods for, at ganske mange, ikke mindst partifæller, i årevis og ganske indtrængende – men forgæves – har advaret Sass om at omgås Kamp.

Ikke desto mindre har Køge-sagen med alle dens spektakulære sider givet de borgerlige kandidater et ekstra lille kort på hånden, hvis de under den kommende valgkamp skulle blive mødt med lidt for skinger kritik fra socialdemokraterne om VK-regeringsførelsen igennem de sidste 10 år. Der er trods alt ikke meget '“ fraregnet Peter Brixtoftes cirkus i Farum '“ der matcher påstandene om, hvad der er foregået i og omkring Café Vanilla i Køge, mens skyggefinansministeren hver weekend sad ved A-bordet og tilsyneladende gratis bl.a. nød Amerone-vin og “White Russians”. Man kan i et muntert lag fx få meget ud af socialdemokraternes idérigdom mht. at finansiere underskuddet på de offentlige finanser. S-Lokalformanden ville vel foreslå, at man blot sendte regningen. Til Cafe Vanilla.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

33 kommentarer til “Regningen fra Cafe Vanilla”

Ja, det er en spændende sag – jeg tvivler lidt på, at det vil lykkes medier m.fl. at komme helt til bunds i sagen…den virker usædvanligt speget!

Det er selvfølgelig et problem, hvis Kamp har modtaget alle de gratis ydelser, som det vel er tæt på bevist, at han har.

Men der er da også et kæmpe – og ikke så omtalt – problem, såfremt det er korrekt, at Kamp har kunnet “overtaler/bestemme” hvad byrådet (udvalget?), har stemt i en given sag…problemet bliver ikke mindre derved, at S vel ikke har eller har haft absolut flertal i Køge…

Jeg er 99% sikker på, at der var en artikel i køge dagblad, da historien startede, hvor et byrådsmedlem sagde, at det egentlig havde undret ham lidt, at Cafe Vanilla fik den udeservering. Jeg kan desværre ikke finde artiklen nu og jeg kan huske forkert..

Men der er jo et kæmpe problem for alle de politikere der har stemt bevillingen igennem imod embedsfolkenes indstilling, hvis Kamp kan påvirke dem så meget.

vh
Anders K

Tommy Kamps ageren er helt fantastisk. Han minder vel lidt om en Berlusconi i mini-udgave. Der er ikke mange ting, han ikke har gjort eller fået andre til at gøre. Hans indflydelse rækker lige fra Køge Byråd til det lokale politi, til Dansk Cykle Union til…

Det værste synes jeg nu alligevel er dagens historie i B.T., hvor han – angiveligt dokumenteret med en lydfil – skulle have tilbudt en bekendt 25.000 kr. for at få én af sine lokale modstandere dømt for vold: http://www.bt.dk/politik/bykonge-anmeldt-for-chikane

Lidt ligesom med Penkowa-sagen forekommer begivenhederne i Kamp/Sass Larsen-sagaen så langt ude, at de i manuskript-form ville blive afvist omgående som basis for en hvilken som helst lavbudget-film.

I øvrigt har Ekstra Bladet ikke skrevet én eneste selvstændig artikel om sagen de seneste 14 dage. Hvordan mon Poul Madsen begrunder dette redaktionelle valg? Omvendt må man sige, at man jo aldrig løber tør for gode historier, når man kan lave en forsidenyhed ud af, at Henriette Kjær har taget bussen…

3. Miki Mistrati fra EB mente forleden i Presselogen på TV2, at der slet ikke var nogen sag.

Det er der. En tilståelsessag. At Ekstra Bladet tilsyneladende har fredet rød blok. På denne side af valget.

Sin slebne retorik til trods så Mistrati er fuldkommen utroværdig. Han minder mig om komiske Ali eller Moussa Ibrahim Al Gadaffi.

Da man så oveni hørte Se og Hørs nye redaktør i samme sag patetisk kritisere “sin gamle arbejdsplads gennem mange år BT” for at have gravet i sagen, så må man vist konstatere, at store dele af den såkaldt uafhængige presse ikke længere er bekymrede for om de fremstår neutrale. De regner nemlig med at de røde vinder.

@ GTD

Sjovt at DF’eren henviser til Finn Buch, når man ser sidste passus i nedenstående link:

“For mig kunne det godt se ud som, at Café Vanilla fik fortrins-stilling. Den tilladelse, cafeen søgte, blev givet. Der var ikke andre, der havde mulighed for at komme til fadet, og cafeen fik rettighederne til en pris, der åbenlyst var urimelig lav. Vi blev overrasket, hver gang det blev stemt igennem af den anden fløj, som syntes, at det da så meget tilforladeligt ud, siger Finn Buch Petersen fra Demokratlisten og medlem af teknik-og miljøudvalg i Køge”

http://gonews.dk.msn.com/krimi/artikel.aspx?cp-documentid=156831413

Sagen om bestikkelse i Køge mangler en vigtig vinkel.

Sådan set helt fra Dragør så er der en interessant vinkel på historien, som helt mangler i pressens håndtering af sagen.

Sagen kom først frem, da Køge Kommune øjensynlig valgte at sende sagen om udendørsservering i offentligt udbud, så den frie konkurrence kunne sætte et reel pris – og Køge få en indtægt til dækning af udgifter til børnepasning og ældrepleje m.m.

Gennem rigtig mange år har caféen nydt sit monopol, som blev leveret af det socialdemokratiske fletal i byrådet.

Når man nu får tilbudene ind på udeserveringen kan man direkte se, hvad kommunen har mistet, hvis anklagerne holder.

Det vil så vise sig, at selvom man i følge pressen trakterede med årgangsvine, cognac og festmiddage, suppleret med habitter og racercykler m.m. så var det et rigtigt godt arrangement set for caféen.

Men borgerne i Køge er blevet snydt så vandet drev af dem.

4, det er rigtigt, men endnu mere interessant var det, at den ellers så fornuftige nyhedschef på TV2, Michael Dyrby, heller ikke mente, der var nogen sag. Hvem mon, der har overbevist ham om det på redaktionsmøderne?

Hvor er det dog herligt at læse dine klummer, Jarl, og blive bekræftet af i, at du ikke holder dig for god i på den ene side at svine EB til og på den anden gladeligt til tilsvarende rendestensjournalistik fra BT til dig.

Ja, HVIS Tommy Kamp har modtaget bestikkelse er det ikke godt, hverken for S, Henrik Sass Larsen eller manden selv.

Men vi lever vel trods alt i et retssamfund, hvor man er uskyldig til andet er bevist. Og det vi har er godt nok en del vidneudsagn, men altså også noget fra nogen, der selv er godt fedtet ind i miseren. Bestikkelse eller ej.

Pas nu på at du ikke laver en Thorning – igen.

8. Henrik. Du er for længst identificeret som en troll fra rød blok men nu vil jeg én gang for alle forholde mig til dine urigtige beskyldninger mod mig.

Jeg har aldrig beskyldt Helle Thorning eller hendes mand for skattefusk. Men jeg har heftigt kritiseret at hun som seriøs statsministerkandidat ikke for længst havde bragt orden i sine skatteforhold plus have afgivet korrekte oplysninger til skattemyndighederne altsammen ting, der bidrog til den mistanke som kunne rejses. Jeg er ikke overbevist om at Thornings skatteforhold er helt i orden, men jeg respekterer at skattemyndighederne har afgjort den sag. Det betyder ikke at Thorning ikke kan angribes, men du kan ikke læse en eneste klumme, hvor jeg har fældet dom i hendes sag. Det tilkommer ikke mig. Og jeg er desuden belastet af at jeg igennem 10 år var medlem af skatteankenævnet i København, hvorfor jeg er klar over behovet for at kende en sag til bunds for at kunne afgøre den. Men det betyder da ikke, at vi ikke her har kunnet diskutere den, hvilket vi også gjorde. Thorning er en offentlig person, så selvfølgelig gjorde vi det her.

Jeg er selv blevet beskyldt for at bedrevet kriminalitet (bagvaskelse) af bla. den nuværende finansminister Claus Hjort og momsundrageren Michael Jeppesen hvilket var og er fuldkommen usandt, så jeg er meget bevidst om, at der er forskel på påstand, anklage, tiltale og domsfældelse. Som lægdommer i Københavns Byret siden 1996 mener jeg selv, at jeg er i stand til at sondre.

Dine usandheder bliver ikke rigtigere af at blive gentaget og følgelig sletter jeg også dine indlæg fremover, hvis du fortsætter med dine påstande.

Jeg har i øvrigt også heftigt kritiseret BTs “rendestensjournalistik”. Jeg kritiserer faktisk alle mediers journalistik.

Bortset fra det så har BT jo ikke gjort andet end at fremlægge sagens fakta. De har ikke engang knaldet historierne på forsiden som Ekstra Bladet plejer at gøre i den slags sager. Der er heller ingen, der har fældet dom over Sass. Medierne beder ham bare om at forklare sig, hvad han naturligvis ikke har gjort.

Men jeg må indrømme, at de ganske mange vidneudsagn mv. imod Tommy Kamp og hans indtil videre ikke specielt overbevisende modsvar da ikke har overbevist mig om hans komplette uskyld. Men det er jo i sidste ende politiets og siden domstolenes – samt vælgernes afgørelse. Jeg synes både Kamp og i mindre grad Sass ser skidt ud, det må jeg sige. Men det er ikke nogen dom.

9. – Jeg forventer inden for en overskuelig fremtid en afklaring af sagen, der vil vise, at beskyldningerne imod mig er grundløse. Indtil da ønsker jeg ikke at fortsætte mit arbejde som formand for Socialdemokraterne i Køge, siger Tommy Kamp.

Jeg hæfter mig ved ordene “indtil da”.

Kamp mener tilsyneladende ikke selv, at han er en færdig mand.

@11

“Kamp mener tilsyneladende ikke selv, at han er en færdig mand”

Nej, og hvis man er konspiratorisk anlagt ville man få den mistanke, at han blot på proforma basis trækker sig for at stoppe avis-skriverierne, således han ikke skader Sass-Larsens og Socialdemokratiet op til Folketingsvalget. Når valget er overstået, (“overskuelig fremtid”), kan han så genindtræde som lokalformand, selvfølgelig som en ‘renset’ mand, (“afklaring af sagen”).

Men nu er jeg naturligvis ikke konspiratorisk anlagt, og det forholder sig selvfølgelig som Kamp siger det gør.

10. Man skal jo ikke være for stolt til at erkende, når man tager fejl. Nu har jeg brugt noget tid på at læse dine tidligere blogs om HTS’ påståede skattesag – hvilket jeg nok burde have gjort før – og jeg må indrømme, at du har formuleret dig anderledes end andre borgerlige bloggere og generelt fremhævet, at sagen primært alene er af politisk dårlig – hvilket jeg bestemt ikke er uenig i.

Så en uforbeholden undskyldning.

Men i forhold til Kampsagen – for det er en sag, der primært vedrører Tommy Kamp, så virker den meget speget, hvilket måske også afspejles af politiets lidt tøvende adfærd.

Der er bestemt meget, der tyder på en afvigende moral hos Kamp, men noget decideret ulovligt synes svært at konkludere her og nu.

For mig at se er det naturligvis belastende for S og HSL, når nogle medier vælger at positionere sagen som noget, der bestemt ikke er belæg for at antage, at den er .. endnu.

Jeg har i øvrigt noteret mig, at TV2, indtil Kamps tilbagetrækning, har afvist at behandle sagen, før der kom noget flere substantielle oplysninger til.

Vanilla-gate i Køge er endnu mere speget end det fremgår i de fleste medier.

Jeg mener, at det var JP som kunne fortælle at Cafe Vanilla ´s 2 ejere samt 7 andre havde meldt sig ind i Socialdemokratiet for at vælte Tommy Kamp på den netop overståede generalforsamling.
Køges borgmester kunne berette om kontante trusler fremsat på borgmesterkontoret inden ejerne gik i medierne.

Men de 2 ejere kunne ikke deltage på generalforsamlingen, fordi de sad i fængsel, efter at der var blevet fundet amfetamin på cafeen.

Det viste sig senere ikke at være amfetamin, men vaskepulver.

Hvis det er rigtig, så er historien mageløs.

Man kan undre sig over, at EB og andre ikke har sans for en åbenlys god historie – uanset om det ender med at skade rød stue.

Til Ekstra Bladet – som er ved at udvikle en ynkelig rolle som dem, der i trods skal holde mikrofonen for rivalen BTs “ofre” dvs. de misforståede mennesker som Tommy Kamp og Erik Skov Petersen – siger Kamp bl.a. at han vil true alverden med injuriesager og at han ladet det være op til socialdemokratiske medlemmer om han skal være formand igen.

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article1543934.ece

Det er vist bragesnak fra en færdig mand, som nogle altså mener er “politisk geni”. Jeg har nu lidt svært ved at se det geniale i den situation, som han – medmindre der altså er tale om en verdensomspændende konspiration imod ham og Sass – har bragt sig selv og sine egne i.

Ja det er smart af Kamp at trække sig nu. Han vil fortsat have den fulde kontrol over Socialdemokratiet i Køge. Næstformand er borgmester Marie Stærkes mand og Marie Stærke kontrolleres 100% af Tommy Kamp. Mht til Sass Larsen så forlyder det at Tommy Kamp afsonede sin sidste dom, samfundstjeneste, ved at arbejde på Sass Larsens kontor på Christiansborg. Hvis Helle er smart fjerner hun Sass Larsen som politisk ordfører og undgår at give ham en ministerpost = Tommy Kamp som skyggeminister.

@19

“Mht til Sass Larsen så forlyder det at Tommy Kamp afsonede sin sidste dom, samfundstjeneste, ved at arbejde på Sass Larsens kontor på Christiansborg”

Hele dette Sass/Kamp parløb burde da være guf-guf for enhver journalist, der bare har en smule faglig stolthed. Hvorfor er det kun BT der går virkelig graver i sagen??? Hvor er DR og TV2?? De var da ellers helt oppe at køre da det drejede sig om Lene Espersens ferie, Rønn Hornbech’s håndtering af sagen om de statsløse Palæstinensere, Henriette Kjærs privatøkonomi…….forstæt selv listen.

Hej Jarl

Jeg kan se, at du inde på journalisten.dk har skrevet en interessant kommentar om Bo Lidegaards ansættelse på Politiken. Har du en blog undervejs om dette emne? Det kunne i hvert fald være interessant at høre nærmere om. Også hvad du mener, at Lidegaards entre vil betyde for den offentlige debat.

Fra jp.dk:

“Der er ikke fremkommet nogle beviser på, at han (Kamp) har påvirket beslutningsprocessen i Køge Kommune.”

En lille ikke ubetydelig detalje…

@22

Og hvad så?? Manglende ‘beviser’ plejer da aldrig at bekymre journalisterne når det drejer sig om borgerlige politkere. Da Henriette Kjærs mand blev sigtet havde hun for længst måttet trække sig grundet medie-stormen omkring hendes og mandens privat-økonomi.

22.+23.
Såfremt Kamp har udnyttet sin politiske position til at tilrane sig gratis mad og drikke, cykel, jakkesæt osv. kan man vel forestille sig tre situationer:

1. Kamp har fortalt caféejerne, at han kan påvirke processen, hvilket han efterfølgende også har gjort. Dvs. det er 100 pct. eller til dels pga. Kamp, at de får bevillingen.
2. Kamp har fortalt caféejerne, at han kan påvirke processen, hvilket han efterfølgende har forsøgt. Reelt har han dog ikke ændret noget, dvs. det er ikke pga. Kamp, at de får bevillingen.
3. Kamp har fortalt caféejerne, at han kan påvirke processen, hvilket han efterfølgende ikke har forsøgt. Det er ikke pga. Kamp, at de får bevillingen.

Demokratisk og politisk set er alle tre situationer alvorlige.

Jarl, du nærer ingen varme følelser for EkstraBladet. Det gør jeg heller ikke.

Men hvad med historier a la nedenstående om offentligt fråds, tant og fjas for skatteydernes penge a la nedenstående.

Jeg synes jo, de har deres helt klare berettigelse, og jeg kan pt. ikke se andre end EB, der prioriterer dem.

Nuvel de ændrer ikke noget, men synes det er vigtig oplysning til borgerne om samfundet.

http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1544339.ece

Nu må man jo ikke være ‘racist’, men alene Lidegaards diktion gør nok, at han aldrig bliver folkeeje.

30. Hvilke “fakta” – som modsiger, noget af ovenstående – er det så?

@31

Enig. Jeg kunne heller ikke se dette P1 indslag skulle modsige noget af det der er skrevet her.

Lukket for kommentarer.