Kategorier

Det ligner et septembervalg

I dag fredag holdt Venstre sommergruppemøde på Bornholm, hvor statsministeren aflivede de fem regioner for at erstatte dem med tre sygehusbestyrelser. Der er på ingen måde tale om en folkesag, der umiddelbart kan vinde valget for Lars Løkke Rasmussen, men den kan for en gang skyld samle de fire borgerlige partier i blå blok om et projekt.

I rød blok har S-SF spillet ud med at de vil bevare regionerne og give dem mere magt herunder muligvis skatteudskrivningsret. Det fremstår i endnu mindre grad som en vælgersællert. Alligevel er det næppe en sag, der ryster rød bloks strateger i deres grundvold. For indtil videre har sagen splittet regeringspartiet Venstre, hvor man pludselig ser en alliance mellem Region Syddanmarks borgmester Carl Holst og Venstres næstformand Kristian Jensen og muligvis den politiske ordfører Ellen Trane Nørby materialisere sig, der i hvert fald indtil videre har vist sig kritiske overfor statsministerens planer. Uanset balladen i Venstre kan dog kun ende med, at Løkke kommer igennem med sit forslag, men så har skeptikerne forinden fået signaleret til baglandet, hvad de mener.

Det kan for en Kristian Jensen måske for betydning, hvis han skal ud i en intern valgkamp om formandsposten efter et tabt valg, da forslaget vækker stor undren i store dele af partiets bagland. Carl Holst virker seriøst rystet over, at Løkke trækker i silkesnoren for regionerne. Løkke kender udmærket Holsts synspunkter og mit gæt er, at statsministeren ikke har vendt sagen med sin gamle ven, før Venstre forleden lod sive til Berlingske, at regionernes død er nært forestående.

Det man kan spekulere på, er, at om statsministeren vil koble regionernes omkalfatring til sygehusbestyrelser med nye penge til sundhedssystemet og præsentere det hele som en 'sundhedspakke', som virker tiltalende for vælgerne? Det kan dog nemt matches af S-SF, der sikkert kan neutralisere forslaget ved blot at love flere penge til sygehusene, og så angriber man allerede regeringen for at ville privatisere sundhedsvæsenet. Men i det store hele er, befolkningen formentlig fløjtende ligeglad med politiske administrationsstrukturer. Det er adgangen til og kvaliteten af servicen, der er afgørende.

Det er således ikke urealistisk, at sundhedspolitik kan få lov at spille en stor rolle under valget, da emnet ligger højt på dagsordenen. Alligevel er Løkke yderst sårbar i spørgsmålet. For var det ikke ham, der i sin tid fik udtænkt og gennemført regionerne som århundredets reform? Hvorfor kommer han så nu her fem minutter i lukketid og vil have dem afskaffet? Den pointe er god at rejse med for oppositionen og den evigt kritiske presse.

Men uanset hvor meget eller hvor lidt regionerne får lov at fylde på den nationale politiske dagsorden, så bliver det økonomien, der afgører valget. Og her ligger det foreløbig til, at regeringen på et eller andet tidspunkt inden valget '“ af politisk-taktiske mere end saglige hensyn- føler sig nødsaget til at overtage eller rende med dele af oppositionens økonomiske politik, ompakke den og præsentere forslag som 'deres egne'. Det er set mange gange før. Vi får se hvad regeringen finder på næste tirsdag (den 23. august), hvor finansministeren præsenterer finanslovsforslaget.

Sandsynligvis vil regeringen holde kortene tæt til kroppen før, at væksttallet for 2. kvartal kommer. Det tal vil formentlig tage noget af luften ud af S-SFs kritik og hele tiden spillede sang om, at 'Danmark er i teknisk recession'. Væksten vil sandsynligvis vise et svagt plus, men de seneste ugers turbulens på verdens aktiemarkeder på grund af også store landes gældskriser, den generelle økonomiske usikkerhed og halvdårlige nøgletal fra USA, Tyskland mv. gør, at økonomerne er begyndt at blive nervøse om, hvorvidt at endnu en recession står for døren. Endnu er der ikke landet nøgletal, der markant viser, at verdensøkonomien står overfor et 'dobbeltdip', Hidtil har regeringen valgt en 'vent og se' holdning, hvad de danske mainstream-økonomer også anbefaler samtidig med, at de opfordrer politikerne til at trække værktøjsskuffen ud og gøre sig klar til at gennemføre en 'økonomisk stimulipakke ¨.

Oppositionen har stort set siden de mistede magten i 2001 ment, at der var al for lidt gang i økonomien, og at arbejdsløshedstallet er alt for højt. Det er synspunktet selv under fuld beskæftigelse navnlig i fagbevægelsen, hvor deres arbejdsløse medlemmer presser på. Men man kan godt ud fra en saglig betragtning undre sig over den hårde retorik fra S-SF, når man allerede i foråret kunne opleve deres sponsorer i dele af fagbevægelsen mene, at der var kommet så meget gang i hjulene, at man begyndte at kræve en lønstigning af arbejdsgiverne. S-SFs politik er tilrettelagt for at imødekomme støtterne i fagbevægelsens krav om fuld beskæftigelse og højere realløn. Og det kan kun ske ved iværksættelse af offentlige investeringsprojekter (udover metro, jernbanebyggerier, supersygehusbyggeri, Femernbeltbro, motorvejsbyggeri osv.). Men uanset hvad så skaffer det ikke de tabte jobs i eksporterhvervene tilbage.

De fleste økonomer og politikere bredt anerkender '“ og mange anbefaler – at det er en mulighed, men ulemperne og/eller usikkerheden ved politikken har vist sig ganske store: Den er yderst svær at time rigtigt. For hvad nu hvis krisen er overstået og økonomien er vækst, når de offentlige investeringer kommer i gang om et års tid? Så vil det hele risikere at ende i overophedning af økonomien og fise ud i lønstigninger, inflation og ødelæggelse af virksomhedernes i forvejen ikke alt for imponerende konkurrenceevne. Derfor er de fleste økonomer (dem som ikke er forlovet med fagbevægelsen og/eller abonnerer på socialdemokratisk tankegods) yderst forsigtige med at anbefale modellen.

Dertil kommer, at statslig gældsætning ikke just er på mode nu på finansmarkederne, hvor boligejerne risikerer at skulle finansiere gildet med rentestigninger. Danmark har en solid økonomi, så hvorfor dog risikere det uden at vide om det bliver nødvendigt med yderligere offentlige investeringer? Også derfor er det klogt '“ som de fleste økonomer mener – at vente og se.

Og hvordan skulle man i øvrigt få gang i det private forbrug her og NU, som vel er hovedproblemet p.t., ved at sætte gang i offentlige byggerier OM ET Ã…R? Det mangler man at svare på hos oppositionens meget skråsikre topfolk. Man kan i øvrigt undervejs i debatten støde på besynderlige påstande hos nogle af dem. I går i radioprogrammet 'P1 debat' påstod S-finansordfører Morten Bødskov, at vedtager man offentlige investeringer om en måned, så vil det allerede i 2011 eller i begyndelsen af 2012 materialisere sig i arbejdspladser. Det synspunkt tror jeg ikke på, at der er nogen mainstream-økonomer der er enige med ham i. Jeg tror faktisk ikke engang, at AE-rådets økonomer tør ofre deres faglighed og skrive under på Bødskovs påstand om, at beskæftigelsesvirkningen virker i et så hurtigt tempo, at fremrykning af offentlige investeringer slår igennem arbejdsløshedsstatistikkerne allerede efter 4 måneder. Måske der var en journalist, der kunne spørge S-SF, hvornår de mener, at beskæftigelseseffekten kommer? Fx Helle Thorning-Schmidt, som ikke gerne deltager i de økonomiske debatter antageligt, fordi statsministerkandidaten vil undgå at falde i fælder, hvor hun kommer til at sige noget uoverlagt eller decideret forkert, som det skete på et vælgermøde før sommerferien, hvor Thorning ifølge en læserbrevskribent fik demonstreret, at hun ikke helt har styr på nationalregnskabsbegreberne. Det fortælles fx på Christiansborgs gange, at et stort seriøst dagblad igennem et par år har forsøgt at få et interview med Thorning om økonomi, men at hun hidtil har nægtet.

I går kom så to nye målinger, der gik i hver deres retning. Meget opmuntrende for de blå, så viste Gallups måling omtrent dødt løb mellem blokkene, mens Epinions måling bekræftede tidligere målinger og viste solidt rødt flertal. Gallup-målingen tænder håbet hos de blå, men ser man '“ som man bør – på et gennemsnit af målingerne, så er der meget lang vej hjem for regeringen, hvis de skal fortsætte på ministerbænkene.

Så hvornår kommer valget? Det er der ikke noget oplagt svar på. Mit gæt er, at regeringen overvejer muligheden nu, og især hvis der kommer en måling eller to, der kan bekræfte Gallups tendens. Måske behøver de ikke at være helt så flotte, bare så længe retningen er rigtig. Regeringen satser utvivlsomt alt på, at befolkningen trods alt ikke tør 'tage chancen med de røde', når de står i stemmeboksen. Og her er regeringen '“ måske – hjulpet af de sidste ugers uro på finansmarkederne, fordi den kan 'krisebevidstgøre' danskerne til at satse på det sikre. Men den effekt kan omvendt fuse ud ligeså snart, at der kommer ro på markederne igen og dommedagshistorierne forsvinder fra mediernes forsider. Det kunne faktisk tale for, at Løkke udskrev valget i forbindelse med fremlæggelsen af finansloven.

Og så kan regeringen glæde sig over, at det ikke kun er dem selv, der dummer sig. SF'erne er godt i gang med fx Ole Sohn, der i går i DR1 18.30'eren måtte forklare, hvorfor SFs valgløfte om at fyre 7000 kolde hænder i kommunerne ikke kan lade sig gøre, når der kun er ansat 1700'¦ Svaret var ifølge Ole 'Ã…l', at skylden lå hos KL, fordi de offentliggjorde forkerte tal'¦

Regeringens genvalgschancer 25 pct. (op med 5 pct)

Valg i september: 60 pct
Valg i oktober : 35 pct.
Valg i november 5 pct.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

72 kommentarer til “Det ligner et septembervalg”

Krisen er næppe overstået til november, så hvorfor ikke vente længst muligt og således ‘krisebevidstgøre’ vælgerne mest muligt?

1. Ingen VED om vi står i en krise dvs. international recession. Noget kan tyde på det, mens andre indikatorer viser noget andet.

Det er kun i oppositionen og i Politikens Lederkollegium, der som bekendt består af to socialdemokratisk-sindede cand. scient.pol’er og en halvstuderet radikal, at krisen har været en realitet. Det har den faktisk været i flere år.

Helt enig i, at et septembervalg er det mest realistiske, måske endog med noget større odds end Jarls.

Min væsentligste grund til at tro på et snarligt valg, er det problem regeringen står med i forbindelse med finansloven. Normalt fremsættes den i slutningen af august, og så begynder forhandlingerne i september. For det første vil regeringen, som Jarl også nævner, måske skulle stjæle lidt fra S-SF i lyset af den standende globale krise og spinne det ind i en anden – for de fleste vælgere og journalister sikkert let gennemskuelig – indpakning. Dermed mister VK et nødvendigt angrebspunkt over for oppositionens økonomiske politik, der efterhånden synes ret samlet om ideen med fremrykkede offentlige investeringer. For det andet har Pia Kjærsgaard allerede meldt ud, at DF går efter at stemmeoptimere for sig selv. En kommende forhandlingsrunde omkring finansloven vil derfor utvivlsomt byde på dyre krav til DF kernevælgere – med erfaringerne fra de seneste ti års forhandlinger, hvor DF trods alt har fået pengegaver, vil billedet af en økonomisk ansvarlig akse yderligere krakelere. Det smarteste må derfor være at kortslutte hele FL-processen ved at udskrive valg og i stedet blot meddele regeringens intentioner med FL12, hvis magten genvindes. Intentioner behøver ikke at afsløre, at man tager nogle S-SF ideer med i tilfælde af valgsejr, ligesom man i en valgkamp kan tilbagevise DF-krav under henvisning til økonomisk ansvarlighed.

Når det er sagt, fatter jeg heller ikke Løkkes kovending mht til regionerne, der helt åbenbart giver intern kiv og absolut ingen umiddelbare vælgergevinster. Det højeste det kan bruges til er at signalere vilje til yderligere forbedringer af sundhedssystemet, men det opvejes aldeles af den helt åbne flanke, der nu kan angribes. Mystisk og signalerer ikke nogen sikker hånd på rattet.

DF har ihvertfald antydet ret kraftigt at de mener at regeringen skal komme S/SF i møde mht offentlige investeringer
http://borsen.dk/nyheder/politik/artikel/1/212653/df_vil_fremrykke_offentlige_investeringer_for_5-7_mia.html

Hvis man laver den manøvre omnkring finansloven du foreslår risikerer man blot at oppositionen kan sige at VK er nød til at udskrive valget for ikke at afsløre for vælgerne at der bliver stort set umuligt at få DF og LA til at enes.

VK skulle hellere lave et novembervalg og så få lavet et finanslovsforlig med DF og LA der kunne vise vælgerne hvad et sdåant flertal indebar.
Så kunne LA få æren for nogle væsktinitativer som “præmie” og DF vil også have en interesse i at vise vælgerne at kan samarbejde med LA i et folketing hvor VKO ikke har 90 mandater.

Apropos passagen: (…) “Helle Thorning-Schmidt, som ikke gerne deltager i de økonomiske debatter antageligt, fordi statsministerkandidaten vil undgå at falde i fælder, hvor hun kommer til at sige noget uoverlagt eller decideret forkert.”, så er her lidt indsigt i, hvordan det helt konkret foregår, når journalister forsøger at få et interview med den usynlige, formentlig kommende, statsminister om et vigtigt politisk emne:

“Helle vil ikke lege

Referat af telefonsamtale:

Dagens Medicins journalist:  »Jeg vil gerne interviewe Helle Thorning-Schmidt om hendes bud på fremtidens sundhedsvæsen. Kan det lade sig gøre? «

Noa Redington (Helle Thorning-Schmidts spindoktor, red.):  »Det kan simpelthen ikke lade sig gøre på denne side af sommerferien. «

Journalisten:  »O.k., men det er jo ikke noget, der tager… «

Noa:  »Jeg ved godt, det er et utilfredsstillende svar, men jeg vil hellere melde klart ud end holde dig hen. Og hendes kalender er simpelthen fuldstændig fuld. Hvis ikke der bliver udskrevet valg før sommerferien, kan der være en mulighed efter sommerferien. Men før ferien er udelukket. «

Journalisten:  »Men det vil jo være en god mulighed for Helle Thorning til at tale lidt dybere om udviklingen af sundhedsvæsenet. «

Noa:  »Ja, det ved jeg. Men hun har ikke tid. Send mig en mail, så vender jeg tilbage « …dut-dut-dut.

Ak ja, det er svært at få gang i sundhedsdebatten.”

http://www.dagensmedicin.dk/blog/2011/05/31/helle-vil-ikke-lege/index.xml

Bortset fra det, er det sørgelige for regeringsfløjen, at det slet ikke drejer sig om at vinde den økonomiske debat. De fleste danskere har ikke- eller gider ikke at gøre sig umage for at få indsigt i emnet. Det, valget i virkeligheden drejer sig om, er, hvem der er bedst til at sikre en fortsat stor og svulmende offentlig sektor og høje sociale ydelser. At regningen så ender i børneværelset, er danskerne bedøvende ligeglade med. De festlige tilstande i de sydeuropæiske lande kan heller ikke skræmme nogen her til lands. Som med så meget andet, er det først, når man helt konkret mærker noget på egen krop, at man tager det alvorligt.

M.h.t. Lars Løkkes person, er det selvfølgelig også et kæmpe problem, at danskerne aldrig rigtig har taget ham til sig. Han er blevet mere populær, men slet ikke nok. Lars Barfoed er for sit vedkommende alt for anonym, og han synes i øvrigt næsten åbenlyst at have opgivet at genvinde regeringsmagten og er nu kun optaget af at stemmemaksimere på De Konservatives vegne ved bl.a. gentagne gange at udvise sin foragt for Dansk Folkeparti på trods af, at DF flere gange er gået ud over sin smertegrænse, senest ved at støtte Tilbagetrækningsreformen.

Skulle jeg komme med et godt råd til regeringsfløjen, ville jeg stille med trekløveret Morten Messerschmidt, Søren Pind og Rasmus Jarlov til så mange debatter under den forestående valgkamp som overhovedet muligt. De er alle tre helt fantastiske og meget begavede debattører og efter min mening langt bedre og bredere appellerende end Lars Løkke, Lars Barfoed og Pia Kjærsgaard. De er selvfølgelig nødt til at arbejde sig frem i geledderne i deres respektive partier, men sandheden er, at VKO ville have en bedre chance for at blive genvalgt med dem i spidsen.

Omend tallene for Q2 (forhåbentligt) viser et lille plus, så er der ingen tvivl om at dansk økonomi er i lavkonjunktur og IKKE (som regeringen ynder at sige) “i et ujævnt opsving”. Arbejdsløsheden ligger faldt og væksten i år ser pt. ud til at blive omkring sølle 1 %.

Det er altså ganske givet at outputgabet (forskellen mellem faktisk og potentiel BNP) er negativt. Dette taler per se for for en ekspansiv finanspolitik i 2012 fremfor den stramning som er i kortene pga. genopretningsplanen.

ALLIGEVEL er jeg fortsat skeptisk overfor det fornuftige i mere ekspansiv finanspolitik i 2012.

Hvad man ikke må glemme er at dansk løn konkurrenceevne fik et voldsomt skud for boven mellem 2000 og 2008 (minus ca. 30% iflg. beregninger fra NB og FM) pga. en kraftig lønvækst der langt oversteg hvad der var dækning for i form af produktivitetsstigninger. Den kraftige lønvækst var blandt andet pga. regeringens uforholdsmæssig ekspansive finanspolitik og det katastrofale skattestop på boliger.

Den resulterende dårlig konkurrenceevne vi idag slås med er så at sige “gælden” fra overophedningen. Dette er en sandsynlig årsag til at dansk eksport blev så hårdt ramt i krisen, og at eksportvæksten har været så relativ svag i 2010 og 2011 hvor vores største handelspartnere (Sverige og Tyskland) voksede meget kraftigt.

Den dårlige konkurrenceevne er endvidere grunden til at man idag bør være meget forsigtig med at dosere endnu en dosis stimulus i 2012. For at genvinde den tabte konkurrenceevne er der (givet fastkurspolitikken) kort sagt brug for en periode med svage danske lønstigninger. Og det får vi kun hvis arbejdsløsheden i en period ligger over det naturlige niveau.

En ny dosis stimulus med offentlige investeringer vil givetvist skabe jobs i byggeriet, men prisen vil blive tab af eksportsarbejdspladser og en udskydelse af tidspunktet for den nødvendige genopretningen af dansk konkurrenceevne.

@ Niels

Jeg deler som sådan ikke din analyse, men selv hvis jeg skulle bevæge mig indenfor dens præmis, ville jeg af flere forskellige årsager være betænkelig ved “instrumentet” en højere naturlig arbejdsløshed for at modvirke store lønstigninger.

Udover en fortsat manglende udvikling i privatforbruget, mener jeg man skal tage højde for de voldsomme ændringer VKO netop har gennemført på arbejdsmarkedet. Først og fremmest kan den markant forkortede dagpengeperiode vise sig dybt problematisk, såfremt man ønsker at fastholde nuværende arbejdsløshedsniveau. Ikke bare de menneskelige konsekvenser for dem som mister dagpengeretten efter 2 år og ikke kan modtage kontanthjælp pga besiddelse af andre værdier, kan blive dybt problematiske (og dyrt for samfundet)i en tid hvor det eks.vis er svært at sælge huse osv. En endnu større problematik i denne sammenhæng, kan dog blive faren for en mere strukturel arbejdsløshed. Eller værst af alt et skred i den ellers rimeligt kontroleret – sammenlignet med andre lande – ungdomsarbejdsløshed, da man således ikke kan forvente den tiltrængte forøgelse af praktikpladser m.v.

Derudover vil jeg påpege, at mens den såkaldte krisebevidsthed hos danskerne som sådan, ikke menes at være indfundet for alvor. Ja så har de organiserede lønmodtagere og deres organisationer trods alt ved flere lejligheder udvist stor ansvarlighed, hvilket endvidere blev bekræftet ved de seneste overenskomstforhandlinger og afstemningsresultatet samt undersøgelser om medlemmernes forventninger omkring disse.

Derfor kunne en farbar vej jo sagtens være, at lande resultater ved de kommende forhandlinger som sigter mod moderate lønstigninger og evt bytte større fleksibilitet, højere arbejdstid m.v. til et fokus der også tager højde for, at tilbagetrækningsreformen uanset regeringsfarve står til troende efter et valg. Dette ville så indebærer, at man forhøjede pensions-satsterne for de store LO-grupper og indførte regulære og forbedrede senior-rettigheder i overenskomsterne.

@ Nicolai

Tak for dit svar.

Der er en fundamental misforståelse i dit indlæg. Jeg skrev IKKE at der var behov for en
“en højere naturlig arbejdsløshed for at modvirke store lønstigninger.”
Jeg skrev derimod at for at få en periode med afdæmpede lønstigninger er der brug for en periode med arbejdsløshed over det naturlige niveau (dvs. det niveau som er forligeligt med stabil inflation).

Vi er helt enige om at det vile være at foretrække hvis man kunne stimulere økonomien, og så aftale lønstigninger der ville være lige så lave som uden stimulus. Jeg er dog desværre tvivlende overfor hvorvidt det er muligt, og har desværre empirien på min side. Lignende forsøg blev gjort i 1970erne med meget dårlige resultater. Fagforeningerne ville simpelthen gøre et dårligt job overfor deres medlemmer hvis de ikke brugte en højere efterspørgsel efter arbejdskraft til at presse lønningerne op.

En anden model ville være at stimulere økonomien og samtidig presse lønningerne ned ved at lave tiltag som svække fagforeningernes forhandlingsmagt. Men en sådan løsning tror jeg er lige så usandsynlig.

Jarl med fare for at blive anklaget for rød lejesvend: SFforeslaget talte om fyring af 4000 kolde hænder, de 7000 var varme hænder der skulle ansættes

Jeg tror at procentsatsen for et septembervalg er på 80.

Hvis valget først udskrives under åbningsdebatten er Løkke for presset med tiden.

Men på den anden side:

Teksten på hypokonderens gravsten var vel:

“Hvad sagde jeg ! “

Hihi, “Mr. Rasmussen goes negative campaigning” fra på mandag. Det plejer at virke i USA, og mon ikke det også flytter en smule her i DK? Glemt vil være de 10 år af regeringens “bedrifter” mens de desperat ønsker at fokusere på hullerne i oppositionens drømmerier og laden stå til. Og helt berettiget. Men regeringen har ingen andre knapper at skrue på, http://politiken.dk/politik/ECE1360802/loekke-og-co-vil-skraemme-vaelgerne-med-ny-kampagne/

Der er lidt stille om regeringens fremste sag. Værdipolitikken – den politik som, hvis man skulle dømme efter den energi regeringen har lagt i sagen i 10 år, skulle redde og fremtidssikre Danmark. Gennemført med stemmer fra et demokratisk indvalgt parti, som simpelthen ikke aner hvad demokrati er, ganske på linje med alle andre totalitære bevægelser.

Jeg vil grine min derriere i laser, hvis SSF vinder, og derpå går i seng med DF. Det er noget af et usikkerhedsmoment, fordi Søvndal og HTS er lige så store opportunister som den anden side, og kun DFs hidtil rabiate indstilling til de fejlfarvede (DFs eneste sag og eksistensberettigelse) adskiller dem en lille smule, mens trangen til formynderi og forbud huserer lige så lystigt hos SSF som hos DF. (Nå ja, også som hos VK – for V’s tilnavn som “Danmarks liberale parti” har jo længe været en joke).

Uanset udfaldet, så ender vi vist igen op med en bande inkompetente levebrødspolitikere. Four more years 🙁

Det er forståeligt nok at de starter en decideret skræmmekampagne. At skabe massiv usikkerhed om økonomien under S/SF er vel reelt VKOI’s eneste chance for at vinde. Men kønt bliver det nok ikke.

14
Jeg er ikke så sikker på, at “negative campaigning” har den af VK ønskede effekt. Efter det oplyste vil kampagnen gå på nøjagtig samme temaer, som man har kørt på – helt gratis i både den skrevne og elektroniske presse – siden fremkomsten af Fair Forandring og derefter Fair Løsning (2020). Argumenterne er lanceret, skræmmebillederne hængt op – og meningsmålingerne har ikke rykket sig en tomme, bortset fra en enkelt svale hos Gallup. Hvorfor skulle et reklamebureaus grafiske indpakning af “more of the same” ændre på det? Og det kan være en ret farlig strategi, når kommentariatet allerede har døbt det skræmmekampagne, for netop det bryder danske vælgere sig traditionelt ikke om, ligeså lidt som man bryder sig om en statsminister i panik. Bare spørg Nyrup!

Skræmmekampagne eller ej, så kæmper VK(O) mest af alt med deres egen track record. Spørgsmålet er, om svingvælgernes trang til forandring er større end frygten for noget nyt. Meningsmålingerne tyder på det.

Jeg tror også, at din derriere kommer helskindet igennem næste valgperiode. Med mindre den bliver udfordret ved, at DF springer fra efterlønsløftet til VK – og i så fald kommer tilnærmelsen til S-SF fra DFs side og ikke omvendt. Men den model tror jeg ikke rigtig på. Den såkaldte værdipolitik er vist også temmelig yesterday, så i de næste år vil det som altid under smalhals være økonomien, der er i centrum – og her vil der næppe være den store forskel på bevægelsesfriheden for en S-SF-R-regering og en VKO-regering.

Men du har ganske ret i, at uanset valgets udfald må vi leve med politikere uden større visioner, uden politisk mod, men med stor trang til fast hyre og sikker pension.

Det er iøvrigt interessant at samtlige medier tilsyneladende omtaler strategien som “skræmmekampagne”. Det er næppe befordrende for skræmmekampagnens virkning. 😉

Det er noget svineri, at Ritzau skriver- og alle de store aviser bringer artikler med overskriften “Venstre i skræmmekampagne”. Hvis det ikke er partisk journalistik, ved jeg ikke, hvad det er. Alle er jo i forvejen klar over, at Ritzaus Bureau er ræverødt, men at det nu så aktivt er trådt ind i valgkampen på S og SF’s side kommer alligevel som en overraskelse.

P.S: Selvfølgelig er der tale om en form for skræmmekampagne fra Venstre – selvom jeg egentlig tror, tallene vil stemme meget godt overens med virkeligheden – ligesom vi har kendt det fra bl.a. Socialdemokraternes side ved adskillige valg, men Ritzaus opgave er kun at forklare det konkrete indhold af den og ikke påklistre den subjektive mærkater.

@17
Det er kun fordi medierne – og vi – er bagud med newspeak.

Men Venstres svar på Henriette Kjær træder heldigvis til og forklarer: “Kampagnen er ikke en skræmmekampagne, men et forsøg på at få S og SF til at forklare, hvad det er de vil «, siger Ellen Trane Nørby.”

Og hvis man skulle være i tvivl:  »… Vi fører ikke valgkamp endnu. Men vælgerne fortjener at vide, hvad parterne står for. Og vi har lagt meget af vores politik frem «

Med andre ord – V er begyndt på ren og uegennyttig folkeplysning 🙂

@18

“Se den store bussemand som kommer og tager dine penge” er i min ordbog en skræmmekampagne.

Men til min undskyldning må jeg nævne, at min ordbog ikke er opdateret med det nyeste newspeak, og det er Ritzaus tydeligvis heller ikke 😉

19
Du mener åbenbart selv, at der lægges op til en skræmmekampagne, jvf dit PS. Hvordan kan det så ligefrem blive til “svineri” og “partisk journalistik”, at Ritzau kalder en spade for en spade? Er det kun ordentlig journalistik, hvis nyhedbureauerne og de medløbende medier falder for partiernes spin og efterplaprer det?

22, er “skræmmekampagne” et neutralt ord? Kunne man ikke bare skrive “Venstre-kampagne”? Ritzau politiserer, det kan der vist ikke være megen tvivl om.

De fleste borgerlige (og fagøkonomer) er også enige om, at Fair Løsning er varm luft, så jeg går ud fra, at du heller ikke ville have noget imod, hvis Ritzaus Bureau fremover bare benævner den som “Varm luft-løsning” fra S og SF, der skal sikre den danske velfærd. Derved har Ritzau jo på ingen måde taget stilling til indholdet i udspillet, men blot fremlagt fakta…

@22

Her kan min nydanske ordbog 2011 hjælpe:

Kritik: fx. “muslimerne voldtager deres børn”

Tilsvining: fx. “I bliver aldrig stuerene” (foranlediget af ønsket om at udvise hele familien for en forbrydelse begået af et familiemedlem.)

Kan du se forskellen? 🙂

24

Jeg kan nu ikke helt forstå, at Ritzau ikke greb efter et andet ord i den nudanske ordbog om denne kampagne: “opportunisme”.

For en uges tid siden kunne formiddagsbladene meddele, at vælgerne vil se Helle Thorning nøgen, i hvert fald hvis man skal tro deres Google søgemøsnter. Og her lefler V for det vælgersegment ved at ville klæde hende af – og så får de endda en Villy i Adamskostume med i købet 🙂

@25

“Show os what you’ve got” kan på den led måske lede til en nøgen skønhedskonkurrence? Hvorfor ikke. En sådan konkurrence ville være lige så relevant, som alt det andet, begge sider hidtil har rystet op med. Og hvem siger at vælgerne vælger rationelt?

26

Ja, det kunne da være en fornyelse. Formodentlig ville den også føre til en væsentlig ændring af især de mandlige vælgeres mønster, for mon ikke Johanne, Helle og Margrethe en flagrante tiltrækker mere end to gange Lars og Anders, der næppe heller får mange kvinders østrogen i kog. Villy og Pia kommer vist ud på et i denne sammenhæng.

Den der historie om, at danskerne vil se Thorning-Schmidt nøgen, er 18 måneder gammel. Det er utroligt, man kan varme den op igen så mange gange. I øvrigt tror jeg, de fleste ville tage til takke med udgaven uden Botox og makeup, og det samme kan med lidt andre ord siges om hendes politik.

28

Jeg så den først forleden, men det er sikkert rigtigt. at det er en genopvarmet ret. Du er jo ekspert i netop genopvarmninger, så du må jo vide det.

@28 “…hendes politik”. Øh hvilken politik?

Venstrefløjen har udmærket sig ved ikke at have nogen entydig politik i 10 år (måske på nær højt råben om “Nu har VKO massakreret ditten eller datten”). VKO har ikke gjort det særligt godt heller, men VKO har siddet i regeringen. Det er et ret sigende vidnesbyrd om oppositionen, at de på trods af regeringens mangfoldige fadæser ikke har været i stand til at bide sig fast i noget som helst.

Jeg er bange for at du (og VKO) vil få ret i at afsløre kejseren (HTS) uden klæder. Men, regeringen har jo fortsat den fantastiske evne til at levere “sager” og rent statistisk er der stadig plads til en eller to store stinkbomber inden valget. Og stanken kunne måske overdøve SSF’s stilhed.

Selvom vi kun har det skæg, vi selv sidder på, tilbage til bloggens emne.

Når V netop nu iværksætter en så omfattende og dyr kampagne, øger det vel chancerne for valg i september. Det vil være vanskeligt ikke bare at holde krudtet tørt i to måneder, men også en overordentlig bekostelig affære. Så mon ikke valget udskrives, således at det kan afholdes på den dato, der generer den planlagte S-kongres mest muligt. Jo hurtigere det udskrives, jo vanskeligere gør man det også for S at fremrykke deres kongres og benytte den til mobilisering. Tirsdag den 21.9. kunne være et bud (evt endda ugen tidligere).

@31 Seeing is believing. LLR har hidtil ikke just vist sig som handlingens mand. Jeg satser derfor på, at der kommer valg i år! 🙄

180 Grader/Ole Birk Olesen har samme vinkel som undertegnede om Ritzaus Baureaus “Skræmmekampagne”artikler”: http://www.180grader.dk/Leder/skraemmekampagne

Lad mig i den forbindelse også tilføje, at Politiken, B.T., DR, Berlingske, Weekendavisen, ja stort set samtlige danske mediers tætte samarbejde med/videreformidling af Redoxs’ “efterretningsarbejde” taler for sig selv. Det er meget, meget svært at opretholde illusionen om, at de danske journalister, der dokumenterbart er venstreorienterede i stort omfang, i virkeligheden er neutrale eller sågar borgerlige, som det for et par måneder siden blev postuleret bredt i den danske medieverden.

@33 Trækker du nu offer-kortet? Ak ja – det kan man spinne meget vrøvl om, især hvis VKO taber. 🙂

@35 Nå ok. Så regeringen har tænkt sig at tage sin ærlige hat på, og slutte med at lyve så det driver? Som i grænsesagen, hvor de vendte 180 grader og så skulle argumentere for det modsatte? Som i hjemmerøveri-stramningerne, som ikke hjælper en dyt, men medfører, at man skal slippe andre forbrydere ud før tid? Som i de overbefolkede fængsler, hvor Barfoed omdefinerede målestokken for “overbefolket” og løste problemet på den måde?

Jamen jeg kan kun bifalde ærlighed.

Og som sidebemærkning: blot fordi man ikke falder for VKO’s vrøvl, så betyder det ikke per automatik, at man falder for SSF’s vrøvl. Ikke alle er så smalsporede.

Peter G, nu er der jo forskel på en liberal blogger og kommentator og så et nyhedsbureau, der lever af at levere uafhængig journalistik til sine kunder. Uanset, hvordan man vender og drejer det, kommer man ikke udenom, at “skræmmekampagne”-etiketten er et udtryk for en politiserende form for journalistik. Det tror jeg da også, Ritzau selv vil indrømme ved nærmere eftertanke.

M.h.t. at vende 180- eller sågar 360 grader, så er der ingen bedre end Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal. Det er en disciplin, de mestrer på formidabel vis. M.h.t. grænse-/toldkontrol, var der så ikke noget med, at førstnævnte ville have den gamle grænsekontrol tilbage før EU-parlamentsvalget i 2009? Hvad angår efterlønnen, ja der ved man virkelig, hvor man har Socialdemokraterne. De vil kæmpe til døden – bogstavelig talt, ifølge Henrik Sass Larsen – for at bevare den i sin nuværende form, men hvis De Radikale insisterer, vil de måske alligevel gå med til at forringe den, ligesom VKOR har planlagt, omend det sandelig ikke vil være med deres gode vilje. Det med døden skulle altså ikke forståes helt bogstaveligt, men kun så langt det ikke bragte muligheden for at overtage regeringsmagten i fare.

@39

Meget snedigt men ikke helt relevant, når vi debatterer regeringens nypåtagne (godt nok af mig postulerede) “ærlighed”. Så hjælper det altså ikke at påpege, at oppositionen også er løgnere og vendekåber. 🙂

99 % af alle politikere er opportunister og vendekåber – også dem på regeringsfløjen. Jeg mener så, at Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal er de værste af de værste på det område – jeg mener sågar, det kunne dokumenteres, hvis der var nogle journalister, der gad at lave det hårde arbejde, men det gider de jo ikke, så det bliver ikke til noget.

Bortset fra det, er der i borgerlige kredse blevet talt meget om, hvad der i virkeligheden blev sagt mellem Helle Thorning-Schmidt og en borger ved navn Per Mysling fra Assens ved et debatmøde på Fyn d. 1. juni. Fyens Stiftstidende har i dag bragt en udskrift af ordduellen, som jeg har gengivet på 180 Grader: http://kortlink.dk/9asb

41
…nu vi taler om genopvarmede “nyheder”…
Skal vi ikke også have den med de 9 sider fra SKAT og strafbarheden i udtalelser til Justitsministeriet med Cafe Vanilla til dessert?

Hvis Venstres kampagne skal have etiketten “skræmmekampagne”, så skulle fagbevægelsens kampagner også have haft det. Men her valgte Ritzau i stedet at gå ud og levere “journalistik”, der støttede kampagnerne, som vi så det med den “nedslidte” skraldemand der i virkeligheden kun arbejdede 2 dage om ugen og var alt andet end nedslidt.

Det er problematisk at Ritzaus Bureau har samtlige store nyhedsmedier som kunder, og derfor aldrig selv skal stå til ansvar for nogen.

Puha, skal love for at man får en solid overdosis Jan Christensen klynken når man besøger siden. Er det stadig Jarls blog?

😉

Ham Henrik Juul og et par andre har vist skrevet mere end Jan Christensen på det seneste. Er der ellers nogen, du ønsker udelukket fra bloggen? Det er også noget sjusk, at de venstreorienterede ikke har en borgerlig blog for sig selv. Jeg kan godt forstå harmen.

@ Jan

Hold nu op. Der er INGEN grund til at klynke over Røde Lejesvende. Der findes jo også blå/borgerligere medie. Hvis du mener der er for mange røde, kan jeg kun bifalde, at du læser modpartens medier, da det er med til at højne den demokratiske samtale.

Men der er ingen skævridning i mediebilledet, drop nu offerkortet og lad os komme til substansen. Jeg er sikker på, at du kan meget mere end det her.

Jarl, så kom “skræmmekampagnen” – hvad er dit take på den? Er det klogt at give den fuld gas på et scenarium, som en økonom, fra Aarhus Uni vel at mærke :), betegner som “urealistisk” og som vel er sådan i kategorien “über worst case scenario”?

Et interessant spørgsmål er, hvordan kan oppositionen tilsyneladende stadig samle flertal, selv om SSF’s SF-plan (hvor SF står for Science Fiction) ganske indlysende hviler på en masse varm luft.

Måske bedømmes VKO på deres hidtidge resultater, som ikke skaber nogen større tiltro til deres pludselige omvendelse til “ansvarlighed”? Måske spiller økonomien ikke så stor en rolle, hvis man har fået spat af VKO? Måske ønsker flertallet ikke længere at blive styret af de brune, der bliver brunere for hver dag der går?

47. Jeg mener, at det skal prøves.

Tallene ogt deres lødighed er underordnet, for det er ikke det, som er budskabet. Talkrig interesserer kun uflytbare nørder og teknokrater.

Helt grundlæggende forventer jeg, at Venstres kampagne forinden er testet i en fokusgruppe, hvor den har vist sin virkning.

Spørgsmålet er, hvor stor effekten er.

Valgkampen er nu skudt i gang, og den bliver dermed historisk lang. VK har flere penge end de røde at gøre godt med, og jeg forventer at det lykkes at overbevise/skræmme en del midtervælgere “til at søge i sikker havn”.

Men næppe nok til at det ændrer udfaldet.

En anden faktor er naturligvis de rødes modreaktion. Hvad har de i posen?

De røde har valgt den “overbærende attitude”, hvor de vil komme med et humoristisk modsvar. Måske virker det?

Vi er lidt på nytrådt jord, for der er vist ikke før lavet den slags massive kampagner så tidligt i valgkampen. Mest effektive “skræmmekampagne” er formentlig “Uffes hus”-kampagnen, der blev udtænkt, lanceret og finansieret af Nyrups venner i de almennyttige boligselskaber i sidste uge af valgkampen 1998. ( Den gæld betaler disse selskaber så stadigvæk af på til de borgerlige den dag i dag i form af mistet politisk indfydelse…)

Ellers kan jeg ikke huske en kampagne, som nogle mener har flyttet vælgerne.

Jeg tror dog selv på, at kampagnen med, at det vil koste folk i Københavnsområdet 18.000 kr. at passe deres arbejde, hvis de kører bil til centrum, kan flytte vælgere.

49

V risikerer jo at løbe sig denne slags stavere i livet
http://www.b.dk/nationalt/oekonom-saar-tvivl-om-venstres-tal

Hvis man gerne vil lave en “oplysningskampagne” var det så ikke smartere at lade nogle af de mange skøn som finansministeriet selvfølgelig laver komme S/SF til gode så markatet skræmmekampagne ikke var så let at sætte i nakken på V ?
Vælgerne kan godt se at tilbagetrækningsreformen kommer til at blive vedtaget efter valget, hvorfor så ikke lade disse penge komme S/SF til gode.
Nu er det en kampagne der er for nem at skyde ned.

Mon ikke de der er tossede på en betalingsring primært er blå vælgere som under alle omstændigheder vil stemme blåt ?
Jeg tvivler på effekten , også fordi nogle børnefamilier vil se en fordel i at kunne hurtigere frem og tilbage og så spiller en ekstra udgift nogle gange om ugen måske en mindre rolle.

“Jeg tvivler på effekten , også fordi nogle børnefamilier vil se en fordel i at kunne hurtigere frem og tilbage og så spiller en ekstra udgift nogle gange om ugen måske en mindre rolle.”

Den skal du vist længere ud på landet med….

Hvis der bare er tale om en “pinlig” borgerlig “skræmmekampagne” om S-SF’s politik, står man stadig tilbage med spørgsmålet: Hvorfor vil oppositionens statsministerkandidat så ikke stå på mål for sin egen økonomiske politik. Det vil hun nemlig de facto ikke, som Børsens chefredaktør, Anders Krab Johansen, forklarede i gårsdagens udgave af “Søndagsfrokosten” på P1: http://kortlink.dk/9au9

Det er forståeligt, at betalingsringens placering er en dyb hemmelighed til efter valget.
Hvis man går på banen med den nøjagtige placering, vil titusindvis af borgere opdage, at de bor på den forkerte side af gaden, så de skal betale og genboen slipper.

52

Det kan jo skyldes det meget simple at når V overshooter er det for nemt at komme med prædikatet “skræmmekampagne”

V havde måske stået sig bedre hvis man havde “givet” S/SF de penge fra tilbagetrækningsreformen som vælgerne godt kan se
efter al sandsynlighed bliver vedtaget af VKOR efter valget.

51

Der skal nok være forældre der er tossede over betalingsringen men den sparede tid kan måske være det plaster som gør at de ikke går til blå blok.
Tid er vigtigere end penge for mange familier.

“Der skal nok være forældre der er tossede over betalingsringen men den sparede tid kan måske være det plaster som gør at de ikke går til blå blok.
Tid er vigtigere end penge for mange familier.”

JA. Sådan er det sikkert for mange kystbanesocialister i Nordsjælland. Ingen tvivl om det…

55

Ikke for at tærske langhalm på dette men kystbanesocialister (hvem de så end er) er vel netop en gruppe som alligevel ikke kunne drømme om at stemme på blå blok selvom det kunne gavne privatøkonomien.

Og den gruppe ( som bortset fra ikke at bo ved kystbanen også kan findes i rigt mål på måske navnlig vester og østerbro men også på bryggen ) stemmer ikke lige pludselig på blå blok fordi der kommer en betalingsring.
Det vil jo ikke være politisk korrekt.

Dem får blå blok ikke fat på fordi der kommer en betalingsring så effekten bliver lille tror jeg.

En såkaldt marketing-ekspert kalder dagens annoncer for noget helt nyt og aldrig set før. Host host fagbevægelsen har da vist kørt samme type annoncer i meget meget lang tid. Ydermere prøver indehaveren af Helle/Villy billederne at anklage V for at have stjålet hans billeder. Igen må man henvise til fagbevægelsens diverse kampagner med “lånte” billeder af Pia osv med maske på. Og ja, fagbevægelsen er det samme som oppositionen.

Er der for alvor nogen, der tror på, at der vil komme færre biler i København som følge af en betalingsring?

Hvad siger erfaringerne fra Bergen etc.?

Jeg kender ingen, der frivilligt kører i bil til København. Det er altid et onde.

Pengene kommer blot ind i kassen.

@59

Jeg kender eksempler på familier fra forstæderne, der tager bilen når de skal i Tivoli etc.

Historien om de “lånte” billeder kører helt vildt på medierne i øjeblikket. Jeg tror egentligt ikke V er så utilfreds med det. Budskabet når jo ud til endnu flere nu.

Øj hvad går det godt for regeringens nye kampagne.

Vi har allerede en ny tilføjelse til newspeak: “låne”. Det som før var kendt som “stjæle”)

@61 S&SF er vel også ret tilfredse 🙂

Jeg er for så vidt ligeglad med “stjålne” vs. “lånte”. Men at den slags ikke er taget hånd om i forvejen er vist ironisk, og illustrativt for regeringens “professionelle” tilgang.

Hvad var det Løkke sagde om grænsesagen? “Man skal ikke være bagklog” 🙄

Jarl Cordua, tager jeg fejl, eller har Dansk Industri & Dansk Erhverv ikke netop udtrykt et ønske om via afgifter at tage trykket af biltrafikken ind til København? – eftersom danske virksomheder i dag taber milliarder på ventetiden i køerne…?

Heheh og V graver sig blot dybere ned i et hul. En simpel fejltagelse, begået af en eller anden ansat i et PR-bureau, går nu hen og bliver udstillingsvindue for V’s … hvad er det nu det hedder… nå ja “moralske habitus”.

Et simpelt – “sorry, en medarbejder i et hyret PR-firma var ikke opmærksom…” kunne have afmonteret dette her.

Men det kræver “moralsk habitus” samt “cojones” – mangelvarer bland alle politikere, og tydeligvis altså også hos V 🙂

64. Jeg kan umuligt forestille mig at de er for en bompengeordning, der forøger deres medlemmers transportomkostninger.

Men måske er de vilde med det i Novozymes…(som vist ligger uden for voldene…)

66. Det er ikke en fejl. Det troede jeg også. Næh. De kalkulerede med det, fordi de vidste at fagbevægelsen har lavet det samme nummer.

Men selvfølgelig stiller Lars Midtiby sig op i 18.30’ern og spiller hellig. Det forekommer mig mere og mere klart, hvorfor han ikke just ses som det store hit hos partifællerne.

68

Den undskyldning er altså for tynd. Det er en krænkelse af fotografens ophavsret, punktum. At andre også har krænket ophavsretten, berettiger sgu da ikke Venstre at gøre det samme – endda fuldt bevidst, påstår du. Hvorfor reagerede man så ikke, da fagbevægelsens krænkelser fandt sted??

Denne overtrædelse giver ganske vist medietid, men af den negative slags, og det betyder, at hele kampagnen bliver et selvmål – som så mange andre af regeringens tiltag i den senere tid. Det er vist kun trofaste Vesntre-folk, der vil forsvare dette selvmål.

69. Det er vist ønsketænkning L. Rasmussen.

Jeg kan kun grine af hykleriet i S-SF-lejren. Som om man ikke har kendt til 3Fs kampagne, hvor man brugte Skats og Venstres logo osv og brugte Venstres egne billeder af Claus Hjort og Lars Løkke. Alt det har S-SF NATURLIGVIS været inde over. Og nu står man på TV og skaber sig og spiller helligere end paven. Vorherrebevares!

Det er næppe en sag, der får tvivlere til at fravælge de blå og flytte over i rød blok. Sådan nøgternt set.

70
Det er da helt underordnet, om S-SF på forhånd har været orienteret om detaljerne i FOA/3Fs kampagner eller ej – ingen af de to partier kan gøres ansvarlige for evt brud på ophavsretten i fagforbundenes annoncer. Ligeså lidt som du kan gøres ansvarlig for Venstres brud, selv hvis du har kendt til det på forhånd.

For the sake of argument: hvorfor reagerede ophavsrethaverne ikke i forbindelse med fagforbundenes kampagner? Kunne det tænkes, at deres reklamebureauer faktisk havde indhentet tilladelse og evt betalt for brugen af de billeder? Rent bortset fra det barnlige “det du siger, er du selv” i hele denne argumentation fra Venstres side, har jeg ikke set noget, der bekræfter, at ophavsretten faktisk blev krænket tidligere.

Hvis man bevidst krænker en selvstændig erhvervsdrivende som denne fotograf, er det ikke bare kriminelt, men i allerhøjeste grad moralsk anløbent. især i lyset af balladen omkring de konservatives uheldige sceneoptræden og deraf følgende ballade omkring ophavsret for ikke så længe siden. Det er muligt, at man meget bevidst spiller på at få den meta-reklame, der ligger i presseomtalen, men kønt er det absolut ikke. Og jeg synes ærlig talt ikke, at det er klædeligt med et “tu quoque”-forsvar for det.

Lukket for kommentarer.