Kategorier

Wammens aarhusianske hird marcherer frem overalt

For den tidligere Ã…rhus-borgmester Nicolai Wammen bliver det kommende folketingsvalg en win-win-situation. Kommer S i regering bliver han med meget stor sandsynlighed minister. Skulle det alligevel glippe, så er Wammen storfavorit til at blive ny S-formand. Men Wammen står ikke alene, i det han har en ganske stor og loyal opbakning fra en flok yngre tidligere Frit-Forum-folk fra Aarhus, som stort set alle har læst statskundskab i byen. I de seneste år er dette “Frit Forum netværk” blevet valgt ind på en række centrale politiske poster i samfundet og i partiet, og tendensen fortsætter ved dette Folketingsvalg.

Læs mere om de fremadstormende yngre aarhusianerne i denne analyse, som jeg skriver for avisen “Kommunen”.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

20 kommentarer til “Wammens aarhusianske hird marcherer frem overalt”

@Jarl Cordua:
“Med tiden vil det formentlig ske under alle omstændigheder, medmindre at partiets højrefløj samler sig om en lige så stærk modkandidat, der kan forpurre den 40-årige Wammens march mod magtens allerhøjeste tinder.”

Vil du dermed sige, at Wammen er at regne som tilhørende venstre side af Socialdemokratiet? Allerede tidligt i sin politiske løbebane omfavnede han Thorkild Simonsen (han var bl.a. primus motor i at gøre Thorkild Simonsen til Frit Forum Ã…rhus’ 2. æresmedlem), så jeg tror du forregner dig, hvis du bevidstløst trækker en politisk streg fra Svend Auken og til Nicolai Wammen.

1. Der er forskel på om, W vitterligt er politisk set venstreorienteret og på, om at han INTERNT blandt partifællerne bliver OPFATTET som at tilhøre den venstreorienterede del af partiet. Det sidste, mener jeg, er en kendsgerning.

Men jeg tror Wammen vil mene, hvad som helst blot så længe, at det giver ham en smuk politisk karriere. Indtil videre er han jo blevet båret frem på skjolde uden at møde nogen synderlig modstand, og han har mig bekendt aldrig deltaget i en landspolitisk debat, hvor han har indtaget et principielt standpunkt, der kunne dele vandene. Det kommer vel næppe nogensinde til at ske heller.

Så ja han er svær at rubricere. Men at venstrefløjen regner ham for deres mand, det tror jeg ikke man kommer udenom

Jeg er i øvrigt af mere kyndige mennesker udi socialdemokratiet blevet gjort bekendt med at også Bjarne Corydon tilhører dette netværk.

Så nu sidder den gamle Auken-fløj af partiet på borgmesterposterne i København og Ã…rhus, EU, partiapparatet og analyseapparatet plus man får en helt stribe nye S-MF’ere ind.

Spændende analyse, af en gruppe der bestemt når en markant position i dansk politik. Jeg kender dem alle særdeles godt, som en del af statskundskabsmiljøet i Ã…rhus. Og fra de politiske kampe i lokalpolitikken.
En vigtig pointe er at det ikke er det politiske spor der definer gruppen men snarer deres fælles stræben efter magten. De spiller spillet og spiller det godt. Wammen og Co navigerer politisk der hvor strømmen er, omfavner de rigtige.
Jeg er sikker på at de når langt på grund deres flair for det politiske spil. Men jeg tror ikke der skal være nogen tvivl om at de er klar til at gå på kompromis med meget i politikformuleringen for at vinde og fastholde magten.

Interessant med Christian Rabjergs folketingskandidatur. Mit klare indtryk efter valget til bestyrelsen på Aarhus Universitet sidste November, hvor jeg var valgkampskoordinator for Studenterrådet, der slog Frit Forum eftertrykkeligt, er at han er en dygtig koordinator og planlægger, men en overraskende ringe debattør og mand-til-mand politiker.
På trods af solid partipolitisk skoling fremstod Rabjerg kun som en mere kompetent kandidat på plakaterne og ikke i virkeligheden. Det undrer mig at han har kunnet imponere en så god kreds, men tillykke til ham med det.

Er der slet ikke nogen “blå” socialdemokrater på vej frem ?

Hvad med et come back til Trøjborg og andre mindre ødsle socialdemokrater, af den type som ønsker at man skal have en fornuftig økonomisk politik, som Nyrup og Løkketoft jo førte i 1990’erne – Har de ingen aftagere ? for deres indflydelse ser ud til at være helt væk på den udmeldte politik.

De blå socialdemokrater findes skam stadig, men de mangler en oplagt kandidat med lederpotentiale at samles om og af.

9. Lige nu ja, men der kommer jo også en tid efter hende, når hun engang skal være et eller andet fint og flot i FN eller EU.

Lige nu er det bud Nick Hækkerup og det er måske ikke manden der får folk som undertegnede til at gå på barrikaderne.

@Benjamin

Frit Forum Ã…rhus fik sit bedste resultat nogensinde med Christian Madsen i spidsen, så helt ringe var han vist ikke.

@13
Nej, som sagt var valgkampen fremragende planlagt og blev også rullet godt ud. Det var mere som spidskandidat at Christian Rabjerg Madsen skuffede mig. Han klarede sig ikke bedre end modkandidaterne fra Studenterrådet, og det bør man gøre, når man har den massive partipolitiske baggrund, som han havde.

@Benjamin.

Så vidt jeg husker slog han begge “spids-kandidater” fra SR med rundtregnet 100 stemmer. Det er ca. 25% af SR’s kandidaters stemmer. Så han klarede sig da lidt bedre?

Hvorvidt du mener han var dårlig til at få budskabet ud til folk, er vel en smags sag. I min optik virkede Christian meget mere kompetent til at hamle op med universitetledelsen og tale de studerendes sag – valgresultatet taler for det.

Udover det er der jo den klare problematik der eksisterer omkring studenterdemokratiet på AU, men det er en helt anden snak. Måske man også burde inddrage det i sine overvejelser, før man udtaler sig.

@Benjamin

Jeg forstår slet ikke, hvor den påstand kommer fra. Jeg tvivler på, at du kan finde en eneste objektiv studerende på AU, der ikke mener, at Christian var langt bedre end SR's kandidater i duellerne. Desuden taler valgresultatet vist for sig selv. Men jeg forstår da din frustration – Christians fremragende indsats gjorde, at SR for første gang var ved at miste en plads i bestyrelsen.

@Katrine og Casper er i ikke begge aktive i Frit Forum? 🙂
Christian Madsen havde et historisk høj valgbudget og offentlig støtte fra både Wammen og Thorning. Alligevel fik han og Frit Forum et stort valgnederlag.
Det er rigtigt at Frit Forum fik flere stemmer nomerisk end tidligere – men stemmeprocenten steg jo markant. Skuffelsen var da i hvert fald markant efterfølgende.
Og jeg var i hvert fald overrasket over at et valgforbund bestående af borgerlige og socialdemokrater ikke engang kom tæt på at snuppe en plads i bestyrelsen.

Hej Jarl,

Enig i din analyse. Du var lidt efter mig da jeg kommenterede dit skyggekabinet i januar 2010 Hvor du havde glemt Wammen – han må i den grad have kredit for at have spillet hans kort godt siden da – ærgerligt du ikke tog imod mit væddemål 😉

4. Meget enig det er magten der driver dem og ikke politikken – men det er vel retfærdigvis gældende for de fleste politikere.

@16
Priceless at se en socialdemokrat udtale sig om hvad en objektiv studerende måtte mene.

“Jeg forstår slet ikke, hvor den påstand kommer fra. Jeg tvivler på, at du kan finde en eneste objektiv studerende på AU, der ikke mener, at Christian var langt bedre end SR's kandidater i duellerne.”

Jarl, vær rar ikke at skrive Ã…rhus med dobbelt-a. Man får gigt i øjnene, og det får din artikel til at fremstå som om den er skrevet i 1932.

Lukket for kommentarer.