Kategorier

SFs ledelse vil bestå af studerende i 20’erne

Det har været en forrygende weekend i dansk politik efter, at udenrigsminister Villy Søvndal fredag meddelte, at han agter at trække sig som SF-formand efter kun 10 måneder i regering. Det er nedslidning, der vil noget. Det står nu tindrende klart for alle, at det ikke i moderne politik kan lade sig gøre at være udenrigsminister og partileder på én og samme tid.

Tidligt i forløbet stod det klart, at ledelsens kandidat 29-årige Astrid Krag er storfavorit til at overtage posten. Kun hvis miljøminister Ida Auken ville tage kampen op,  kunne sundhedsministeren trues i det kampvalg, som alle i SF åbenbart råber og håber på. Det forlyder dog, at den grønnes fløjs grand old man Steen Gade allerede fredag meddelte Ida Auken, at han bakker op om Krag. Spørgsmålet er dog om Gade på det tidspunkt vidste, at Auken ikke stillede op eller at det var netop hans støtte til Krag, der trak tæppet væk under hende. Flere kommentatorer mener at hævde, at Aukens bevæggrunde handler om personlige forhold med familie mv. Man kan også læse alle mulige taktiske grunde ind i beslutningen. Står hun sig ikke bedst ved at vente til den dag, hvor Krag er løbet sur i gerningen fx efter to-tre katastrofevalg til SF, som meningsmålingerne spår til folketingvalg, kommunalvalg mv. Der er også dem, der simpelthen peger på, at Auken mangler 'viljen til magt'. Det kan også bruges som forklaringsmodel sammen med, at Krags netværk i partiet tilsyneladende er suverænt bedst.

Der spekuleres nu i en række andre kandidater som Mette Touborg osv. Der kommer sikkert også andre eksotiske navne, der melder sig, så SFs samvittighed som et parti, der tager medlemsdemokratiet meget alvorligt, kan nurses. I dag kan man i Politiken læse om rasende SF'ere, som skælder ud på alle dem, der i løbet af weekenden har brugt deres ytringsfrihed og sagt, hvad de mente om kandidaterne og om de selv var kandidater, når journalisterne spurgte. Det er meget grinagtigt at overveje, at nogle SF'ere også på dette punkt lever i en anden medieverden anno 1970.  Der kan dårligt være nogen tvivl  om, at  det hele er koordineret på en måde, hvor hele mediefladen weekenden over har været orkestreret sådan, at der drypvis er kommet meldinger, der kun er i gået i en retning: At Astrid Krag bliver valgt. I så fald er der jo tale om et vældigt godt pressehåndværk af de (ledelsestro) kredse, som støtter Krag.

Spændingen er formentlig ovre. Det blev ikke til ballade og ramasjang med popcorn og cola de næste 5-6 uger. Tværtimod så kan finansminster Bjarne Corydon og økonomiminister Margrethe Vestager fortsætte forhandlingerne med skatteminiser Thor Möger Pedersen om regeringens økonomiske politik, finanslov mv. Han fortsætter selvfølgelig under Astrid Krags ledelse. Selvfølgelig vil man skæve lidt til, hvor meget ballade der kommer, og om der sker en afskalning fra partiet, men det ændrer ikke ved, at magtforholdene er nogenlunde intakte. Spørgsmålet er om, der ikke bliver behov for en regeringsrokade inden så længe, der giver Astrid Krag en mere fremtrædende placering i regeringshierakiet, men det kan godt vente til fx efter nytår. Indtil videre overtager Krag bare Søvndals plads i regeringens K-udvalg og Ø-udvalg, når hun bliver valgt.

Vil vælgerne så strømme tilbage til SF fra Enhedslisten? Det er mere end tvivlsomt,  i det  SF aldrig kan  overtrumfe Johanne Schmidt-Nielsen og Co., og SF skal  fortsat konstant  forsvare regeringens beslutninger – navnlig dem, der kommer til at gøre ondt på vigtige vælgergrupper. Fx kontanthjælpsreformen, der er udskudt til efter finanslovsforhandlingerne, og som alt tyder på bliver vedtaget sammen med de borgerlige.

Problemerne står i kø hos den nye SF-formand, som skal forsøge sig at sætte sig respekt hos danskerne selvom hun hverken har færdiggjort sin uddannelse eller har en imponerende karriere på arbejdsmarkedet. SF skal  fremover  ledes af to studerende i tyverne: Astrid Krag og Thor Möger Pedersen.

P.s.
I en helt anden boldgade. Skatteministeriets departementschef Peter Loft fortæller til Berlingske i dag, at det notat, som han i sin redegørelse skrev måske kom fra Venstres pressetjeneste, alligevel ikke kom derfra. Det stammer fra BT, konstaterer han efter at have sammenlignet de to notater. Loft kan dog stadigvæk ikke huske, om han fik notatet fra daværende skatteminister Troels Lund Poulsen eller den efterhånden sagnomspundne spindoktor Peter Arnfeldt.

Hvad kan man udlede af det? Det bliver åbenbart ikke Lofts udsagn i undersøgelseskommissionen, der sender aben videre til Troels Lund Poulsen, Peter Arnfeldt eller Lars Løkke Rasmussen. Så dem, der håbede (eller troede) på det, skal sætte sin lid på andre vidneudsagn. Kan man forvente, at fx statsministeriets daværende departementchefs Karsten Dybvads udsagn svækker Lofts forklaring og på en eller anden måde  belaster Venstre-folkene? Så skal Dybvad sige, at Loft er fuld af løgn i dag i Berlingske, når han påstår, at han kun overfladisk har drøftet sagen, men aldrig dens indhold nærmere med Dybvad.

Mange venter på, hvad det helt centrale vidne, produktionsdirektør i SKAT Steffen Normann Hansen, til sin tid  fortæller kommissionen. For det er ham, der skal bekræfte skattedirektør Erling Andersens påstand om, at Skatteministeriet forsøgte at påvirke sagens udfald. Hvis ikke Normann forklarer omtrent det samme, som der står i Andersens notat, ja så smuldrer sagen helt.

Lofts udsagn frikender ikke Venstre, men en del af mistanken falder bort. Flere kommentatorer  som bl.a. Hans Engell i et interview på  Radio 24Syv morgen mener dog, at Loft  med sine skiftende forklaringer er utroværdig.  Rigtigt eller forkert, så ændrer det dog ikke på – at det spor som Loft udlagde i sin forklaring – efter alt at dømme – ikke længere kan bruges til at fælde Venstre-toppen.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

22 kommentarer til “SFs ledelse vil bestå af studerende i 20’erne”

Kunne man forestille sig, at der er indgået en handel, der udløser en plads til Ida Auken i K- eller Ø-udvalget?

Det tror jeg ikke.

For hvem skulle vige pladsen? At Villy ryger ud af K-udvalget til fordel for Astrid Krag må være udgangspunktet.

http://www.stm.dk/_p_8011.html

Thor M flytter sig ikke de to steder, hvor han sidder med.

Skulle man smide erhvervs og vækstminister Ole Sohn ud af Ø-udvalget og erstatte ham med en miljøminister? Det ville se mærkeligt ud nu hvor regeringens målsætning er at skabe jobs. Ida Auken siger jo hun er glad for at være miljøminister. Det tror jeg på.

Men så kunne man jo gøre Astrid Krag til Ervervs og vækstminister og lade hende overtage Sohns post i Ø-udvalget. Men er det en post, som SF-vælgere går så meget op i?

Og hvis hun bliver, så sidder Sundhedsministeren med i Ø-udvalget på bekostning af Erhvervs og vækstministeren?

uanset hvad man gør, så er det ingen let kabale at få til at gå op.

Man kan ikke sige andet end at Løkke og Co må gnide sig i hænder ved udsigten til en valgkamp/partileder runde(r) med økonomiske sværvægter som Johanne, Krag og Thorning samt en vrangvillig Vestager.

“Spørgsmålet er om det hele er koordineret, sådan så at hele mediefladen weekenden over har været orkestreret sådan, at der drypvis er kommet meldinger, der kun er i gået i en retning: At Astrid Krag bliver valgt.”

Jeg tror det er temmeligt koordineret fra det øjeblik Villy melder ud, at han går af. Det ser meget textbook-agtigt ud med disse løbende endorsements af Krag (hvorfor skulle tre SF-rådmænd spontant finde på at udsende en fælles PM med støtte til Krag?). Og mon ikke Ida Auken seriøst overvejede sine muligheder – da hun blev spurgt i fredags, skulle SF ihvertfald have den brede demokratiske debat og medlemmerne skulle høres. Sådan plejer det at lyde, når nogen overvejer om isen kan bære. Måske er der indtruffet en magtdeling mellem Krag og Aukenfløjene i erkendelse af at en strid vil være ødelæggende i den situation SF står i nu?

Men meget specielt med en så ung og uprøvet partiformand, og så for et så kriseramt regeringsparti. Som Niels Krause med rette påpeger, så er en partileder “som det erfarne familiemedlem, man vender sig mod, når ligningerne er svære at få til at passe.” Det plejer at være personer med årelang erfaring i toppen af politik, men spændende, spændende…

5. Enig. Der er ingen tvivl om, at det er koordineret.(Jeg har nu strammet mine formuleringer om) God iagtagelse med den fælles pressemmeddelelse fra de tre kommunalfolk.

SF ligner nu alle andre partier på den front selvom de gerne påstår noget andet.

Det forklarer også hvorfor Holger K., Trine Pertou Mach, Aage Frandsen mfl. er gået helt bananas i dag i Politiken.

Journalist Erik Holsten fra Altinget hævder at have haft besked i 16 dage, så Søvndals afgang har naturligvis været planlagt og forløbet afstemt med de centrale figurer i SF.

Johanne, Krag, Thorning – arbejderklassens fortalere har alle akademisk baggrund, og alligevel sidder man tilbage med en fornemmelse af, at aldrig før har den fløj haft partiledere der er så blanke.

Jarl, kan du se andre alternativer end erhvervs- og vækst-ministerposten til Kragh og så exit Sohn?

@4: joh, nogen troede måske også at de kunne køre Johanne Schmidt over – eller få hende til at hente en kop kaffe. Det gik lidt anderledes. Dermed ikke sagt at Astrid Krag kan gøre det samme, blot en advarsel mod borgerligt overmod.

@7: Hvis Holstein har kendt til Villys afgang i 16 dage, hvorfor skrev han så ikke om det??

9.
Jeg har endnu til gode at se eller høre Johanne, Krag og Thorning sætte en borgerlig sværvægter til vægs i en diskussion om økonomi eller privat jobskabelse.

Er Johanne en dygtig politiker? Helt bestemt, hun er fantastisk til det hun gør: at være naboens kønne røde datter med de rigtige holdninger, men i en diskussion om økonomiske nøgletal og privat jobskabelse er hun et sort hul.

Angående Thorning og Krag: jeg har endnu til gode at se de 2 sætte en dagsorden og vinde den, endsige vinde en diskussion om økonomi.

8. Ja en mere omfattende rokade. Men hvorfor skulle de radikale dog gå med til det?

Skulle de være interesserede, så skulle det UM komme i spil. Skatteministeriet er jo mindere interessant resten af denne valgperiode, nu hvor der er lavet skattereform.

Jeg tror ikke SF kan håbe på mere end det de har.

Tænk at Altinget.dks Erik Holstein kendte den historie i 16 dage. Det er lang tid, at man skal holde mund som journalist.

Tillykke til Erik med scoopet, men det er godt nok utroligt, at det ikke er sluppet ud før.

http://www.journalisten.dk/erik-holstein-vidste-i-16-dage-villy-s-vndal-ville-g-af

På den anden side er det et opmuntrende perspektiv, at netmedier – store som små – åbenbart kan bruges til at breake store nyheder.

I ringer/mailer bare!! 😀

13. Enig, men måske et yderligere problem for SF, først kunne de ikke finde ud af hvad deres politik er, så fik de besvær med at diskutere hvordan de skulle diskutere det problem, og nu har de så besvær med at finde ud af hvad en debat er ? Gad vide hvad det næste bliver.

En omvendt stoleleg. Nu er der snart flere stole end potentielle kandidater. Hvis det fortsætter sådan, skal Thorning og Vestager gense klippet med Clint Eastwood på republikanernes kongres for at opfriske, hvordan man forhandler med SF.

Nå, Jonas Dahl skal heller ikke være formand – suprise. Men måske han så skal være sundhedsminister?

19. Det er lidt spekulativt, synes jeg.

Men Hans Engell er vist enig. Og Ekstra Bladet.

Omvendt så er der nogle retslærde, som ikke kan se problemet i, at Loft sørger for at inddrage alle tænkelige aspekter.

Vi bliver først klogere, når SKAT Københavns folk kommer i vidneskranken. Så langt er Engell og jeg da enige…

21. Ja hvis det bakkes op af vidneudsagn fra embedsmændene. Men indtil videre er der for meget tvivl til at han kan dømmes i en Rigsretsag. Men vi mangler bevis på at han er gået over grænsen. Dette er dog et indicium på at han kan have gjort det.

Lukket for kommentarer.