Krisen i SF tager åbenbart til i styrke dag for dag. I dag kan Politiken præsentere en måling, der viser, at SFs vælgere med 43 pct. bakker massivt op om udfordreren Annette Vilhelmsens kandidatur, mens SF-toppens kandidat sundhedsminister Astrid Krag må nøjes med 21 pct.
Det er så syngende en lussing til SF-toppen med Villy Søvndal og Thor Möger Pedersen i spidsen, at deres kinder må stå og vibrere endnu. Ydmygelsen er total. For hvordan er det lige, at Astrid Krag får overbevist de sikkert mange løse stemmer blandt SFs 16.000 medlemmer, der afgør formandsvalget ved en urafstemning, at det er hende, der kan føre partiet til fornyet vælgerfremgang? Vilhelmsens folk kan hive målingen frem på alle vælgermøder og mand og mand imellem og bruge den som det ultimative argument for at støtte hende.
Det eneste rigtige kort, som Krags folk kan spille er at vedblive med at så tvivl om, hvorvidt en stemme på Vilhelmsen er en stemme på SFs udtræden af regeringen. Indtil videre er Vilhelmsen og hendes støtter ikke gået i den fælde ved at antyde et eller andet, der går i den retning, og de gør det formentlig ikke inden urafstemningen.
Samlet set giver det Vilhelmsen en hel del momentum, men der er nok ingen, der rigtig ved, hvordan stemningen præcist er blandt SFs medlemmer. Men hvis et pænt flertal blandt både tillidsfolk og vælgere i meningsmålinger synes, at Vilhelmsen er deres nye formand og hun i øvrigt bakkes op af halvdelen af folketingsgruppen, så angiver det vel et meget godt retningen for, hvordan medlemmerne ser på sagen? Med andre ord: Hvis ikke Astrid Krag sætter ind med en kampagne, der langt mere overbevisende end hidtil sætter Vilhelmsen til vægs, så ender sundhedsministeren med stor sikkerhed at tabe kampvalget.
Indtil videre er det nok at konstatere, at en indholdsløs kronik fuld af floskler og i medierne drypvis annonceret opbakning fra allerede for længst identificerede støtter næppe rykker det store.
Det vi ikke kan se, det er, hvordan SF-apparatet i det skjulte må formodes at massere SF-baglandet til at støtte Krag. Men også det har sine begrænsninger. Enkelte af Krags støtter har allerede i interne debatter på Facebook været alt for brutale i deres agitation, og det er SF'ernes gemyt slet ikke til.
Så hvad har Krag i ærmet? Noget helt nyt og banebrydende politik som vil få masserne til at springe op og juble? Og findes der virkelig en politisk bane, som Krag kan spille på, som hun har helt for sig selv? Formodentlig ikke. Vilhelmsen kan altid både omfavne og trumfe Krag, hvis hun begiver sig ud på den tvivlsomme vej at udstede vage løfter, som hun i øvrigt også får svært ved at indfri. Ikke mindst hvis det er noget, der måtte koste penge.
Krag sidder i saksen, og det er svært at se, hvordan hun kommer fri. Mon ikke Villy Søvndal snart må på banen og hjælpe hendes kampagne i gang igen med fare for, at partiet så eksploderer på grund af toppen (nu igen) blander sig i “den hellige demokratiske proces”?
Peter Mogensen har ret: Det har været en fantastisk uge i SF, og den gode nyhed er, at de næste uger bliver langt – langt – bedre!
God weekend!
18 kommentarer til “Endnu en kindhest til SF-toppen”
Astrid Krag er ikke kendt for just at give de nye SF-medlemmer en stemning af “Fired up and ready to go”…
http://www.information.dk/311587
Du gør det vist selv indirekte men man kan ikke sætte lighedstegn mellem vælgere og medlemmer.
Mange SF vælgere er utvivlsomt sure over det de opfatter som højredrejningen medens medlemmerne måske mere tænker på det kaos det vil betyde for partiet hvis Wilhelmsen bliver formand.
Hvilken ministerpost skal hun feks have osv osv.
2. Det gør jeg heller ikke, men vi kender stemningen i lagene over og under SF-medlemmerne: Og de er begge for Vilhelmsen. Det må vel indikere et eller andet i samme retning?
Er meget enig med Hans Engell i hans analyse af situationen:
http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article1830924.ece
Ballade vil fortsætte i årevis – ikke mindst hvis Vilhelmsen vinder. For det vil medføre at Möger må trække sig som forhandler og så sidder Vilhelmsen tilbage og skal forsøge på det. Men Möger var jo også amatør for kun ét år siden, da han for første gang skulle prøve at forhandle regeringsgrundlag.
Vælgerne Ville Vælge Vilhelmsen:
http://www.b.dk/politiko/gallup-vaelgerne-foretraekker-vilhelmsen
(Frit efter Whiskas…)
Bare en enkelt kommentar. Hvor ser du på Facebook, at det er Krag-støtterne der er de aggressive? Det er ikke mit indtryk. Som tidligere aktiv har jeg et ret bredt netværk i partiet, og min oplevelse er, at hver gang en Krag-støtte melder ud, enten på egen side eller i SF-grupperne , så sidder der ti Vilhelmsen-støtter i kommentarsporet og kalder vedkommende for Møger-marionet, centralist, borgerlig og hvad man ellers kan finde på, hvorimod der er masser af likes og smileyer til Vilhelmsens støttetilkendegivelser.
Krag-støtterne er mindre frie til at melde ud, fordi de pr. definition bliver set som ledelsens forlængede arm og kan beskyldes for at prøve at tryne det lokale demokrati. Vilhelmsen-fløjen spiller derimod dygtigt underdog-kortet, og det kan blive trumfen, der vinder spillet for hende.
Det bliver spændende. Og beskidt. Ingen tvivl om det.
6. Jeg kan ikke set det, da det er skjult. Jeg har dog fået oplysningen fra en enkelt kilde, som i øvrigt hævder neutralitet.
Men tak for din kommentar, som nuancerer billedet.
Kom gerne med flere eksempler eller andre iagtagelser fra “Slaget på Facebook”.
Men dine iagtagelser understreger blot, at Krag-kampagnen er ganske meget i defensiven siden de på Facebook også må retirere! Det er da sindsygt interessant!
Heldigvis for Krag så har de 3-4000 mest kritiske medlemmer allerede meldt sig ud af partiet.
1. Ud fra beskrivelsen lyder det næsten som det, Henrik Dahl har kaldt en “blank” person.
8. Men hvilke holdninger har så dem, der i disse dage, der melder sig ind?
Er det “Vilhelmsenister” eller “Kragister”? 😉
Undskyld, men Engel, med flere, groft oversælger Møgers og det nuværende SF’s ministerholds evner. Hvis de virkelig var så dygtige så vil SF butikken jo ikke sejle.
Møger/Krag er sikkert store politisk talenter og et par arbejdsheste, men faktum er jo at de 2 har fejlet eklatant set fra et SF synspunkt. Det virker som om de 2 ville gøre det langt bedre i socialdemokratiet end i SF. Alene det at Krag beskriver sig selv som “reform socialist”, er jo latterligt alt den stund at “reform socialist” historiske har været synonym med socialdemokrat.
Hvad angår de andre SF ministrene, så har de da været ok-driftsikre, men de er jo blevet administratorer mere end politikere. Hvad er forskellen på en VK minister og en SF minister? Pt er det meget svært at se/høre forskellen.
Desuden:
1) Radikale og liste A’s ministerhold fortsætter og mon ikke at Vilhelmsens i det første stykke tid vil holde lav profil for at få ro på de indre linjer.
2) Mon ikke at Vilhelmsens beholder langt de fleste ministre.
3) Vilhelmsens ville kunne trække på gode/garvede MF politikere: Holger K, Steen Gade og Anne Baastrup.
Som tidligere medlem følger jeg en del SF’ere på Facebook. Og jeg må sige, at AV-støtterne fører en overordentlig aggressiv kampagne mod dem, der drister sig til at udtrykke støtte til Krag. Og de gør det dygtigt – og meget usympatisk.
12. Hvorfor meldte du dig ud af SF?
Hvordan usympatisk? Er du selv en Krag-støtte, hvis ikke du havde meldt dig ud?
Jeg tror at du dramatisk overvurdere den støtte Vilhelmsen pt får i diverse målinger, jeg er ret overbevist om at støtten til Vilhelmsen i diverse målinger alene er et udtryk for utilfredshed med Søvndal/Möger/Krag – den enkelte vælger ønsker at vise ledelsen i SF at ledelsen ikke har ubegrænset frirum til at rykke til højre. Men derfra og til at et flertal af SF-medlemmerne skulle stemme på Vilhelmsen, der er IMO meget langt. Med andre ord, giver det enkelte medlem måske nok udtryk for at ville stemme på Vilhelmsen, men når krydset endelig skal sættes, så tror jeg at langt de fleste stemmeberettigede vil stemme på Krag – VKO er stadig frisk i erindringen, og selv om det er gået skidt for SF i regeringen, er er flertal af deres medlemmer endnu ikke villig til at risikere regeringsmagten.
Det står naturligvis for egen regning, og er alene spekulationer, men jeg ville blive endog meget overrasket hvis ikke Krag får minimum 60% af stemmerne.
I øvrigt er det måske værd at bemærke, at her på Fyn – som jo burde være Vilhelmsen-strong-hold – er der ikke absolut opbakning til hende, på ingen måde.
14. Det er muligt, men kan du omvendt konkludere som du gør? At vælgerne slører deres præferencer i målingerne?
Den teori har man efterprøvet tidligere, og konklusionen blev ret entydigt, at vælgerne mener det de siger, når de siger det. De slører ikke deres inderste præferencer.
Men de kan da nå at skifte mening. Det kommer de jo nok til hvis Krag vinder kampvalget 😉
Alle SF’s 6 ministre har peget på Astrid Krag, og såfremt denne Annette Vilhelmsen vinder formansvalget, så er hun vel nødt til at skille sig af med et par stykker af de nuværende ministre, og indsætte et par af sine egne folk.
Den nuværende RAF-regering tiltrådte den 03.10.2011, og SF’s formandsvalg er vist den 13.10.2012, så skulle Thor Möger Pedersen ryge after d. 13. oktober, så har han da i det mindste optjent sin minister-pension, som man får efter minimun 12 måneder på posten.
Men hvad med Astrid Krag?? Hun havde vist barsels-orlov et par måneder lige efter hun var blevet udnævnt til minister, og hvis hun ryger nogle dage efter formandsvalget d. 13.10.2012, så kan hun da vel næppe være berettiget til minister-pension, eller hur?? Er der nogen herinde der kender reglerne angående optjening af minister-pension og barselsorlov??
Uden at jeg er ekspert i reglerne, er det, så vidt jeg kan se, ikke så dramatisk med hensyn til eventuelt at skulle tilbage på SU.
Alle ministre har uanset funktionstid ret til eftervedelag i mindst 18 måneder. Det er kun pernsionen (ved efterlønsalderen), som er afhængig af funktionstid.
Så både Thor Möger og Astrid Krag kan formentligt betale deres regninger også efter formandsvalget.
Med en del bekendte der er aktive i SF må jeg også klart tilslutte mig at hvis vi snakker aggressiv stil så er det Vilhelmsen fløjen der kører hårdt frem.
Jeg synes endvidere det er interessant at se stiller stiller listerne Vilhelmsen har rigtig mange af dem der blev forbigået da Søvndahl i sin tid sprang en generation over i sin fornyelse af partiet og derudover er den fyldt med folk der var højt profileret da SF var i hængekøjen.
Stiller listen hos Krag derimod tæller alle fornyerne, rigtig mange af de meget pro europæiske og ikke mindst de fleste Grønne.
Jeg oplever det i høj grad som det endelige opgør om SF ´s sjæl og kultur hvor der er rigtig mange der længes tilbage til dengang man havde alen lange landsmøder og alt blev diskuteret af alle og så det SF der går benhårdt efter magten.
Hvis Krag kan finde ud af at forklare at man ikke både kan gå ind for regerings projektet og så samtidigt kræve at alt skal diskuteres i plenum ja så vinder hun, hvad der ydermere kan styrke hende vil være hvis man kan få gjort klart at en stemme på Vilhelmsen er en stemme mod Villys projekt.
Endelig så er det slet ikke uden betydning at Holger K. ikke har givet sin mening til kende. Alle havde ventet han ville støtte Vilhelmsen men dette er endnu ikke sket.
Hvad angår meningsmålingen så har den ingen betydning efter min mening.
Jeg havde ventet at Özlem Cekic havde støttet Vilhelmsen men hun lurepasser indtil videre og hvis Pernille Frahm offentliggøre sin støtte til Vilhelmsen vil dette sandsynligvis skade hende lige så meget som Mögers støtte skader Krag.
Men jeg tror det er vigtigt at være opmærksom på at en magtkamp i SF udspiller sig væsentligt anderledes end i andre partier.