Kategorier

Thorning trak yderligere veksler på sin troværdighed

Weekendens S-kongres i Aalborg  er overstået. Og billedet af en regering i splid med sig selv, står stadigvæk tindrende klart. Baglandene i S og SF klager højlydt over regeringens økonomiske politik, som de radikale diktererer.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt forsøgte  klogt bl.a. at forklare sin regerings politik med henvisning til den simple kendsgerning, at der ikke er nogen penge i kassen til at forlænge dagpengeperioden. Der er i øvrigt heller ikke noget flertal til at gennemføre det.   Alligevel fik tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen gnidet ekstra salt i såret ved at foregøgle forsamlingen i Aalborg, at dagpengeperiodeforlængelse sagtens lod sig gøre formedelst en lille udskrivning på 70 millioner kr. Nyrup angreb den radikale leder, økonomi og indenrigsminister Margrete Vestager, men reelt var det et camoufleret angreb på hans egen statsminister, hvilket blev tydeligt for alle, da Thorning demonstrativt undlod at klappe af sin forgængers tale, mens hele salen stod op og applauderede.

Der er ikke noget som forhenværende formænd, der blander sig i og kritiserer efterfølgernes politiske beslutninger. Jeg gætter på, at Thorning indvendigt har kogt af raseri. For Nyrup kunne tydeligvis ikke modstå fristelsen for at bade sig i lidt i den popularitet, der aldrig rigtig blev ham til dels, da han selv var formand. Faktum er, at ingen var mere trætte af Nyrup end socialdemokraterne selv, og at Nyrup var den allersidste, der evnede at indse, at hans tid i toppolitik var forbi. Der gik et pinligt år, hvor Nyrup selv var i granatchok over at have mistet magten og turede rundt med en rød bog med gode ideer, som ingen gad skrive i,  indtil  mere realistiske kræfter til sidst kuppede ham væk fra formandsposten til fordel for Mogens Lykketoft.

Nu giver Nyrup '“ manden, der skar dagpengeperioden ned fra syv til fire år '“ gode råd til sin forgænger. Og det foregår  tilsyneladende i den samme belærende 'far fortæller' stil, som danskerne var blevet meget trætte af i 2001, da VKO kom til magten.  Men tak til Nyrup for at udstille overfor alle, at Socialdemokraterne ikke har anden politik end at fortsætte reformkursen, som Venstres  forhenværende statsminister  Lars Løkke Rasmussen udstak sidste år.

Iagttagere bemærker samstemmende, at Thorning leverede varen og fik opbakning på kongressen.  Hvis det modsatte havde været tilfældet,   så var  regeringens politik blevet underkendt af de organiserede socialdemokrater. Det scenarie er komplet urealistisk, men endnu har ingen rapporteret om den store begejstring i Aalborg. Sosserne har selvsagt svært ved at  få hænderne op  i jubel midt i en krisetid, hvor velfærdstaten står overfor at blive trimmet. Frustrerede tillidsfolk gik igen og igen på talerstolen og jamrede sig over dagpengereformen. Og det er fuldt forståeligt, for det er simpelthen partiets raison d’etre at udbygge velfærdsstaten '“ ikke at beskære den. Derfor må der også komme en dag inden næste folketingsvalg, hvor Socialdemokraterne igen begynder at dele velfærdsgaver ud. For hvordan skal man ellers kunne mobilisere tillidsfolk til at gå ud og overbevise vælgere?

Thorning brugte også sin taletid på at tordne løs mod de borgerlige. Det er selvsagt en god måde at skabe samling i partiet.   Og det gjorde hun ved i sin tale at afvige fra manuskriptets mere forsigtige vendinger til at stramme sin retorik til det yderste, ved at påstå at 'de borgerlige' (uspecificeret hvem) 'uden at blinke får lyst til at brække sig over de fattige'. Det er, der ingen borgerlige, der har sagt, og det er vist de færreste, der kunne drømme om at sige det. Der er heller ingen 'borgerlige', der har blandet sig i, hvor mange børn kontanthjælpsmodtagere må få. Det ville også være i lodret strid med de borgerlige frihedsrettigheder. Så det er også usandt. Thorning trækker således yderligere store veksler på sin troværdighed hos vælgerne, og det skal hun nok passe på med henset til at regeringen er langt bagud i meningsmålingerne. Det er i øvrigt også ret uværdigt, men hun lod sig vel '“ ligesom det senere på kongressen skete for Nyrup '“ rive med og hungrede efter endelig at få lidt anerkendelse fra salen.

De borgerliges strateger bør nok gemme billederne fra Thornings tale og udtænke en kreativ måde, hvor man med dem under den kommende valgkamp kan udstille Thornings troværdighed overfor vælgerne.

Nu er Thorning tilbage til hverdagen. Og den består stadigvæk af strammere dagpengeregler, formandsvalgkamp i SF, nulvækst, manglende jobskabelse og elendige meningsmålinger og ikke mindst hendes egen stadigt dybere troværdighedskrise  i befolkningen. Om lidt holder Thorning endnu en åbningstale, og den vil ikke ændre noget afgørende ved ovenstående kendsgerninger.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

20 kommentarer til “Thorning trak yderligere veksler på sin troværdighed”

@Jarl

“Nu giver Nyrup '“ manden, der beskar efterlønsperioden ned fra syv til fire år”

Det er sandt, at Nyrup-regeringen lavede en reform af efterlønnen i efteråret 1998, d.v.s. et 0,5 år efter Nyrup i en valgkamp havde garanteret at man ikke ville røre ved efterlønnen.

Men var det ikke DAGPENGE-perioden man beskar fra syv til fire år???

Tror Nyrup virkelig at 70 mio er det rigtige tal eller var det bare noget han sagde for at genere Thorning?

4. Det er socialdemokratisk filosofi, at udgifter til velfærd er næsten gratis. De afviger kun herfra, når de sidder med regeringsansvaret.

Situationen er parallel med hvad der sker hos de borgerlige, når kommer til magten efter at have krævet skattelettelser da de sad i opposition. Så kan de heller ikke finde pengene selvom alverden hævder at skattelettelserne er selvfinansierende 😉

Deler i høj grad din oplevelse af Nyrups dybt illoyale optræden.

Hans iver for at sikre sit eftermæle er patetisk.

Thorning-Schmidt løj i kongrestalen også rutinemæssigt om, at hendes mor var eneforsøger, og at de i øvrigt levede under meget beskedne kår: http://kortlink.dk/bfru

Derudover har hun i dag skiftet holdning i Sass-sagen, og nu var det udelukkende hende, der traf beslutningen om, at han ikke kunne blive minister. I september 2011 var det ellers Sass selv, der trak sig. Dengang sagde hun også, at han ikke kunne blive “sikkerhedsgodkendt”: http://kortlink.dk/bfrv (nederst på siden). I dag har hun så præciseret over for dem, der skulle være i tvivl, at der kun er tale om et “sikkerhedstjek”. Ja, det må sgu være svært at holde styr på alle de forklaringer.

4. + 5.

Hvis jeg læser genopretningsaftalen rigtigt (tabel 1. s. 7 i link), er besparelsen ved at øget genoptjeningskravet sat til 35 mio. kr. i år og 75 mio. kr. i 2013. Så Nyrup er vel kun 5 mio. kr. galt på den.

http://www.fm.dk/publikationer/2010/aftale-om-genopretning-af-dansk-oekonomi/~/media/Publikationer/Imported/2010/2090-Aftale%20mellem%20regeringen%20og%20Dansk%20Folkeparti%20om%20genopretning%20af%20dansk%20oekonomi/978-87-92480-65-1.pdf.ashx

Men hvis besparelsen er så lille, mon så ikke der kan findes penge til at rulle den tilbage i en evt. finanslovsaftale med Enhedslisten?

@8: Eskil Thuesen

Nu er jeg ikke helt sikker på det kun er et spørgsmål om hvad denne dagpenge-reform giver i direkte besparelser her og nu. Ihvertfald ikke for Det Radikale Venstre, (og måske også Bjarne Corydon). For dem er det også et spørgsmål om “arbejdsmarkerds-adfærd”, hvor man ønsker at fremme “viljen” til at tage et arbejde, som måske ikke lige er ‘drømme-jobbet’, (forkortelsen af perioden), og om nødvendigt beholde dette “crap-job” gennem en længere tid, (optjeningskravet).

Jeg hørte de fleste af topfolkenes taler under kongressen og en ting der slog mig var den dobbelttydighed(åbenlyse hykleri) der var:
1) På den ene side slog talerne fast at socialdemokratiet var imod forringelserne af dagpenge, nedskæringer/nul vækst i det off, reformerne.
2) På den anden side gjorde samtlige top-socialdemokratere en dyd ud af nødvendigheden af reformer og hvordan socialdemokratier ALTID har været garant for de svære reformer, ja altså lige udover når de har sidder i opposition.

Det var nærmest lattervækkende at høre Mette Frederiksen i et interview på tv2 news det ene øjeblik tale om at deres politik ikke fik 90 mandatter og at de var imod dagpengeforringelser, mens hun 2 min senere tale om hvordan man som socialdemokrat altid tager ansvar og gennemføre de svære reformer med henvisning til før omtalte dagpengereform.

Lige en afsluttende bemærkning om Nyrup:
Hans “pressen er mandschauvinistiske og kritisere altid socialdemokraterne” var lige så ynkelig som da Løkketoft i 2 lange kronikker efter 2005 valget klynkede over pressens dækning. Alle politikere klynker over pressen fra tid til anden, men socialdemokratere har nu altid været ekstra gode til det.

10

Tjah. S-SF-EL stemte faktisk imod dagpengeforringelserne, da de blev vedtaget i maj 2010 med stemmer fra VKOBI. Ved dannelsen af regeringen med R måtte S-SF konstatere, at de ikke efter valget havde flertal for at tilbagerulle de forringelser og accepterede derfor at medregne besparelserne fra dem i grundlaget for deres økonomiske reformer. Det er vel realpolitik snarere end hykleri.

Hvad der derimod er rendyrket hykleri – for ikke at bruge skarpere udtryk – er Thulesens Dahls kritik af regeringen for ikke at forlænge dagpengeperioden midlertidigt eller optjeningsperioden permanent. Det var ingen andre end Thulesen Dahl himself, der var ophavsmand til at gennemføre forringelserne i genopretningspakken fra 2010, dengang angiveligt for at undgå forringelser af andre overførselsindkomster. Men nu hvor resultatet af hans egen politik slår igennem løber han fra sit ansvar og prøver at tørre problemet af på regeringen. I den sammenhæng optræder V og K i det mindste mere hæderligt og holder kæft. VKs uhæderlighed kommer så til gengæld til udtryk i deres råben om konsekvenser af afgiftsstigninger – de stigninger, de selv indførte som den langsigtede finansiering af 2009-skattelettelserne – eller helt nye skatter (fedtafgift f.eks), som der endnu ikke har været økonomi for den nye regering til at afskaffe (som de gjorde med VKO-opfindelsen iværksætterskatten).

11.
Ja socialdemokraterne stemte nej til dagpengereformen, og nu peger ledende socialdemokratere på bla. dagpengereformen som et eksempel på hvordan socialdemokraterne tager ansvar. Eller hvad med Corydons tale hvor han snakker om hvordan socialdemokraterne altid tager ansvar samtidig med hans barndomshistorier fra 1980erne, samme årti hvor liste A gjorde alt for at undgå og modarbejde reformer.

Det er vel selve definitionen på politisk hykleri.

Enten siger man:
1) Ja vi var og er uenig i disse reformer og vælger derfor ikke at påtage os statsmagten og ansvaret.
2) Ja vi var uenig i de her reformer, men på grund af ministerbiler og pensioner, har vi taktisk valgt at støtte dem nu.
3) Vi sagde nej til reformerne før valget fordi ellers ville vi aldrig kunne vundet valgt, nu har vi så vundet valg og gør det som alle ved er rigtigt.

Du spurgte på et tidspunkt til SF-valg og Facebook.

Jeg har gennem flere uger fulgt det hos mine ca. 30-40 SF-venner (primært Krag-støtter). Det giver især mening at kigge nærmere på Krags egen profil, der i mange uger har været en stor tilsvining af hende. Men nu er hendes venner igang med en større oprustning, bl.a. på baggrund af Jyllands-møderne. Positive, men uhyre papaegøjeagtige, reposts af forskellige former for lokale læserindlæg, hvor Krag udråbes som vinder eller lignende.

Jeg har altid været forundret over Nyrups facon. Ikke fordi jeg er politisk uenig med ham–der er mange, der er værre …–men jeg fatter simpelthen ikke, at han ikke selv kan høre, hvor utroligt falsk og forloren, kombineret med belærende, han selv altid lyder. I 1990erne var det i det mindste lidt morsomt, fordi han hele tiden lød som en komiker, der parodierede ham, men nu …?

8.

Dertil kommer et skatteprovenu som følge af en varig forøgelse af beskæftigelsen i størrelsesorden
1.500 personer. Den samlede forbedring af de offentlige finanser skønnes herefter at udgøre 345
mio.kr. årligt fra 2013 og frem.

Helle Thorning er notorisk fuld af løgn. At sandheden havde ekstra trange kår på S-kongressen kan vel ikke overraske nogen. Det er langt mere foruroligende, at damen konsekvent har et anstrengt forhold til virkelighedens fakta, når hun ikke holder sig stramt til et ‘tale-papir’. Helle Thorning er ulidelig uærlig, og hun er totalt uværdig til at beklæde posten som statsminister.

Mon ikke Helle Thornings replikker om at brække sig over de fattige og antal børn kontanthjælpsmodtagere må få henviser til hhv. Joachim B. Olesen og Simon Ammitzbøll? Helt løgnagtig er Helle Thornings udtalelser ikke.

17.
1) Joachim B. Olesen brækkede sig over venstrefløjens misbrug af begrebet “fattig”
2) Ammitzbøll bifaldt en kvinde at hun havde valgt at blive steriliseret fordi hun havde problemer med abort/prævention.
3) Thorning lyver.

Men det kan jo ikke undre, jeg tror ikke der er mange der mener at Helle Thornings styrke er hendes forhold til fakta eller sandheden.

17. I dagens nyheder kan man læse, at den ledige i programmet “Velkommen til virkeligheden” ovenikøbet har takket nej til diverse job.

Jeg er ikke liberal, men meget borgerlig og det er vel sund fornuft ikke at få flere børn end man kan brødføde. Så jeg er helt med på Simons tankegang.

16. “…uværdig til at beklæde posten som statsminister.

Der findes en talemåde, der hedder, at ethvert land fortjener sin regering. Man kan blot undre sig over, hvordan vi danskere har gjort os fortjent til dette, når langt størstedelen faktisk ikke vil Helle!

Lukket for kommentarer.