Kategorier

SF’ere nås mere med hjertet end hjernen

Der havde godt nok været uro i længere tid i dele af partiet med enkelte pressehistorier i slutningen af juni, hvor SF'ere på Fyn krævede formandens afgang. Det skete i kølvandet på regeringens overraskende og set med baglandets briller stærkt problematiske skatteaftale med Venstre.

Men henset til, at landsmødet i foråret var endt med en klar sejr og opbakning til formandens linje, regnede ingen (bortset fra de åbenbart mange – herunder også i pressen – indviede) med, at Villy Søvndal ville time sin afgang kun få måneder før, regeringen skal forhandle næste års finanslov.

Tilsyneladende har Søvndal været mere nedslidt, end mange var klar over. I bakspejlet har hans tilbagetræden vist sig at være en uklog beslutning for dem, der havde forestillet sig, at sundhedsminister Astrid Krag kunne vælges til formand uden større modstand. Tiden har vist, at man klart har forregnet sig.

Læs hele artiklen om SFs formandsvalg på Dansk Magisterforenings hjemmeside

 

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

30 kommentarer til “SF’ere nås mere med hjertet end hjernen”

Er det ikke mere end sandsynligt, at både S og ikke mindst de Radikale må give indrømmelser til SF, uanset hvem der bliver formand.?
Hvis ikke det sker, bliver SF`s næste landsmøde for de hårde drenge og piger. 🙂

Annette Vilhelmsen påstår, at hun “vil inddrage baglandet meget mere i det daglige politiske arbejde”. Hmm, gad vide havd Bjarne Corydon og Magrethe Vestager vil sige til, at de altså ikke bare forhandler finanslov med Folketingets partier, men også med SF’s noget brogede bagland?? Og hvis de skal lave Finanaslov med Enhedslisten, skal de også inddrage “revolutionens fortrop” i dette partis meget magtfulde hovedbestryrelse.

Det skal sikkert nok blive morsomt at overvære for en borgerlig sindet person som mig, men det er trods alt ikke den slags politiske kaos landet har brug for lige nu.

1. Hvorfor skulle S+R give indrømmelser til SF? SF er på alle måder et mandatmæssigt overflødigt parti:
1) Hvis S+R skal have enhedslisten med i en aftale, vil aftalen automatiske lande i nærheden af SF’s synspunkter.
2) S+R og Venstre har massivt flertal i folketinget, hvis S+R vil lave aftaler med de borgerlige, behøves SF stemmer ikke.

Det kombineret med at partitoppen i S+R anser SF som en dødvægt i regeringssamarbejdet, betyder at SF ikke skal forvente gaver fra regeringen.

3. SF mandatmæssigt overflødig: Ja p.t. Men der kommer en dag efter denne finanslov 🙂

ad 1) Er det ikke det samme som indrømmelser til SF?

ad 2) Klart. Men hvis S+R foretrækker Venstre, vil specielt S være langt fra magten mange år frem (igen).

Venstre har jo sagt, at S+R ikke skal regne med at kunne “krydse” sig gennem folketinget.

Og endelig. Hvis finansloven bliver (for) blå og Wilhelmsen bliver formand for SF, er jeg overbevist om, at SF må forlade regeringen.

Og så kan DK blive “uregerligt”.

2.
Det er ret gådefuldt for mig, hvad hun egentlig mener med at inddrage baglandet.
Hun har sagt, at hun vil give SFs landsledelse samme magt som Enhedslistens hovedbestyrelse.
Og det lyder da meget Enhedsliste-agtigt. Problemet er bare, at 3/4 af medlemmerne der støtter Astrid Krag.
Nogen gange virker hun altså lidt Sarah Palin-agtig.

@5

Du har ret. Wilhelmsen er ikke særlig konkret mht. hvad det egentlig er hun vil, og hvad der præcist adskiller hende politisk fra Astrid Krag.
Hun lader bare ‘hænge i luften’, at hun er imod den nuværende ledelses ‘centralistiske styreform’ af partiet, og deri skulle så lægge, at hun er mere venstreorienteret end den linje, som Krag-fløjen står for.

Hvad præcist Wilhelmsen vil gøre anderledes aner vi faktisk ikke.

Wilhelmsens holdning, tror jeg, er ganske enkel. Hun er vel ikke mere venstreorienteret end Krag.
Hun er mere SF.

Thor Möger m.v. har øjensynligt fuldstændigt sat sig på beslutningerne i partiet. Det er ikke “SF-måden”. Baglandet skal med på råd. Måske uformelt. E-mail, sms, telefon osv. Der er mange måder. Man vil såmænd bare have lov til at give sin mening til kende.

Føle at man har indflydelse.

@7

“Føle at man har indflydelse”.

Er det nok bare at ‘føle’ ma har indflydelse?? Nej vel, og du havde vel ikke forstillet dig, at der skulle startes SMS-kæder midt under finanslovs-forhandlingerne for at nu være sikker på, at SF’s bagland kan acceptere det man forhandler om???

8.

Det med at “føle” man har indflydelse, er et gammelt kendt begreb i ledelse.

Hvis man selv føler man har indflydelse, er man godt tilfreds.

Til det med SMS kæderne HAHA. Tror du selv det var det jeg mente?

9.
Men hvad mener du så? Du er lige så vag og tåget som Vilhelmsen!
Jens (7) har jo fuldstændig ret, når han skriver, at man da ikke kan delagtiggøre et helt parti i fx finanslovsforhandlinger!
Hvorfor kan SF ikke bare gøre som alle andre partier? Deres forhandlere får et mandag fra folketingsgruppen, og så går de i sving.
Og hvis de så kludrer for meget i det, sender gruppen nogle bedre forhandlere næste gang.

10. Lad mig lige allerførst sige, at jeg bestemt ikke er SF-er.

At du definerer det andre kalder “baglandet”, som “et helt parti” er nok spin fra din side, ikke?

Masser af forhandlinger er jo temmelig langstrakte. Der foregår sonderinger. Underhåndsaftaler. Uformelle kontakter partierne imellem osv. En finanslov bliver jo ikke til overnight. Den afsluttes måske overnight.

I sådan et forløb er der masser af muligheder for at kontakte sit bagland. Hvad der også i stor udstrækning sker i alle partier.

Jeg mener det er her toppen i SF har dummet sig. Den (toppen) har været for egenrådig, magtfuldkommen og bedrevidende. Og det er det Vilhelmsen siger hun vil gøre op med.

11.
Aha – og du som erklæret ikke-SF’er ved med sikkerhed, at SF’erne i dag ikke bruger deres kontakter i baglandet og andre steder?
Det lyder ærlig talt lidt for fantasifuldt for mig.

Men fred være med det. Jeg kan bare konstatere, at Vilhelmsen ikke har været i stand til at producere et eneste konkret forslag til at øge medlemsdemokratiet – en mulighed som stort set alle partier pånær DF formentlig vil gribe med kyshånd.

Faktisk har hun ikke præsteret et eneste konkret forslag, udover at hun tilsyneladende har tænkt sig at invitere Hizb ut-Tahrir på kaffe og småkage.
Det skal nok blive hyggeligt.

12. Jeg skrev ikke, at SF-ERNE ikke bruger baglandet tilstrækkeligt meget. Jeg skrev SF-toppen.

Fantasifuldt? Tja, det kan du jo mene. Men efter hvad jeg mener både at kunne høre og se, er vi vist mange med den fantasi.

Jeg har fattet, at du ikke er Vilhelmsen tilhænger. Der er jo fair nok. Men det gør vel ikke alle anderledes menende til halv idioter.

PS. Jeg er egentlig bedøvende ligeglad med om det bliver Krag eller Vilhelmsen der vinder.

Så fred være med dig også.

@14

Nu har jeg fulgt så intenst med i SF’s formandskamp, men de eksempler på Vilhelmsen’s udtalelser, som Kristian Madsen der hiver frem er jo nærmest skræmmende. Specielt taget i betragtning af, at såfremt Vilhelmsen vinder formandsvalget, så vil hun efterfølgende være en central minister i den siddende regering. Man må i så fald virkelig håbe, at “kommentariets” forudsigelser om, at hun vil blive ‘kørt over’ af sine regeringspartnere holder stik.

17. Mjah. Det er svært at sige. Jeg tror først og fremmest at man har været optaget af at være fair over for Vilhelmsen. Jeg synes ikke at man kan sige at Krag har fået en urimelig kritisk behandling.

Underdoggen får altid lov at føre et par meter. Nu kommer de sidste kritiske dage, men mon ikke de fleste SF’ere har stemt. Astrid Krag lignede ikke en vinder i går hos Clement og aviserne, SF’erne og vel også regeringen har allerede vendt bedetæpperne i retningen af Annette V.

Næste fortælling om AV bliver: Er SFs nye formand en stjerne i svøb eller er hun i virkeligheden Klods-Hans?

Dr. Madsen – som har et godt blik for tingene – ja han er ikke i tvivl…

Det bliver yderligere et par fantastiske måneder! Festen fortsætter! 🙂

14. Jeg er da heller ikke imponeret af Vilhelmsen. Bliver hun valgt som formand er det ikke fordi hun foretrækkes, men fordi Krag vælges fra.

“Hun mener ingenting om noget som helst”, ser dog ud til at være et plus i disse tider. Hvad med vores statsminister:

“Der kommer en god løsning i morgen”.?

17.
Enig – Krag har fået en OK behandling. Vinklen har været, at hun er Villys og ledelsens kandidat og dermed medansvarlig for SFs problemer. Det er jo fair nok.
Men jeg synes ikke, Vilhelmsen overhovedet har fået modstand.
Selv har jeg oplevet hende tåkrummende Palin-agtig,fx i debatten på TV2 News, men Kristian Madsens sammenligning er nok mere præcis: Vilhelmsen har fået lov at sælge sig selv som “den gode SF’er”, og man har ignoreret hendes nærmest fuldkomne uvidenhed om realiteterne.

Mærkeligt – der har jo været indsigtsfulde folk: Hans Engell, Elisabet Svane og…nåh ja.. Jarl Cordua. Man kunne jo have forholdt sig til deres analyser?

Det skal blive spændende at se, hvad der sker, hvis hun vinder.
Bliver det et kollaps á la Khader eller en nedrivning á la Lene Espersen?

Mon ikke Aage Frandsen og Holger K. vil forsøge at “embedde” hende? Altså sørge for at holde hende så langt væk fra medierne og de hårde politiske forhandlinger som muligt?
Og hvordan f….. gør man det med en partiformand??

Måske er der noget jeg ikke har fået med.

Men hvem har egentlig “opfundet” Vilhelmsen? Med støtter som Frandsen og Holger K. er hun jo lige pludseligt ikke hvem som helst?

Og er det ikke at undervurdere de to herrers dømmekraft, når “alle” nu taler hende så langt “ned”.?

21.
Kristian Madsen siger, at det er Holger K., Anne Baastrup. Jeg tilføjer for egen regning deres mentor, Aage Frandsen.

Du skal huske, at Astrid Krag oprindelig var storfavorit. Formentlig ville de bare opstille en modkandidat for at holde mandtal over den interne SF-opposition.

Og hvem vil gøre sig til grin ved at stille op til et sikkert nederlag?

Så min teori er, at de med rigelige mængder billig portvin og slesk tale lokkede Vilhelmsen til at stille op uden at ane, at de (måske) var kongemagere.

22. Ja det var nøjagtig det samme, der skete i 2005, da Nyrup-fløjen opstillede HTS bare fordi de skulle stille med en modkandidat mod Frank Jensen.

Så hvad kan man lære af det? Hvis man har magten i et politisk parti, og gerne vil aflevere den i god ro og orden til en kronprins så er urafstemninger, hvor medlemmerne spørges, IKKE vejen frem 😀

Gad vide hvordan Aage Frandsen vil reagere, hvis Vilhelmensen bliver valgt, og regeringen alligevel indgår finanslovs-forlig med Venstre, med dertil hørende reform af bistandsloven. Indtilnu har den ‘principfaste’ Frandsen udsendt sine band-buller mod Søvndal-ledelsen via kronikker i Politiken. Hvis nu det er hans ‘egen’ formand, der grundet ‘de faktiske forhold i jern-industrien’, må føre nøjagtig den samme politik som Søvndal og Möger har måttet, hvordan vil Aage Frandsen så give sin mishag til kende??

23.
Hahaha! Ja, det kan der være noget om, se bare på DF. Dér er ikke noget overflødigt tidsspilde med demokrati og den slags barnagtigheder!
Var HTS virkelig en panik-kandidat mod Frank Jensen? Jeg troede egentlig, hun blev båret frem af Lykketoft & omegn?

24.
Hans Engell siger følgende om Vilhelmsens og Frandsens exit-strategi:
“Hun har en strategi, at frem til næste valgkamp holder SF sig i skindet, men under næste valgkamp kommer hun med store markeringer og ændringer. Her placerer de sig formentligt, så det er svært at forblive i regeringen. Det er hendes taktik.”
http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article1840833.ece

Men hvem siger, at Vilhelmsen forbliver pæn pige og Frandsens nikkedukke? Det er før set, at lærlingen stikker en kniv i ryggen på mester. Men det forudsætter selvfølgelig, at hun har et politisk talent i formands-klassen. Det tror jeg ikke rigtig på, hendes udmeldinger de sidste uger tyder i hvert fald ikke på det.

21

Det var Kirstine Bille Borgmester Syddjurs der opfandt AW som formandskandidat i en samtale med en journalist.

23

Nej HTS blev ikke fundet frem som en proforma kandidat til Frank Jensen. Den korte forklaring er at ingen i Socialdemokratiet mente at Frank Jensen kunne sælge billetter og mange troede at det kunne HTS og nej hun blev heller ikke båret frem af Lykketoft, tværtimod.

Jeg synes det er ganske sjovt at Hans Engell er i stand til at forudsige hvordan AW vil agere 3 år frem i tiden, især når man tager i betragtning at han ikke kendte hende for 3 uger siden og hun intet har sagt der røber hvad hun tænker.

Hun er blevet valgt på at give indflydelse til landsledelsen og medlemmerne samt samle partiert og i SF er det god tone ikke at udøve magt.

Mit gæt er at hun er nødt til at gøre noget markant for at komme Astrid/Thor/Villy fløjen i møde og at det ikke er nok med at lade Krag og Villy beholde deres ministerposter.

27.
Hvor i alverden skulle Vilhelmsen markante indrømmelser til arbejderisterne?

Arbejderisterne har lige lidt et knusende nederlag til tradionalisterne. De ledende arbejderisterne ligger blødende i rendestenen:
– Villy er færdig, som Peter Mogensen sagde igår på TV2: langt de fleste SF’ere tænker “tak Villy, og lad os så komme videre i en fart”.
– Møger har ingen magtbasis: uden et ministerium har han ingen platform og hans 684 personlige stemmer skræmmer ingen i SF. Hvad tror du chancen for at Møger kommer ind i folketinget ved næste valg, hvis han ikke er minister? 20%, 10%?
– Krag: Skal nok bruge et par måneder på at slikke sine sår. Er karrierepolitiker, så hvorfor skulle hun ødelægge sin fremtid ved at rokke båden?

Så er der arbejderisterne i landsledelsen, der sidder på et flertal. Ja de kan skabe problemer, men glem ikke at der ved næste SF landsmøde ikke er nogen der holder hånden over arbejderisterne i ledelsen. Hvis SF baglandet vil kan de højest sandsynligt skifte stor dele af landsledelsen ud, der er mange der ikke har glemt hvad der skete med Meta Fuglsang. Så jeg tror at lang de fleste arbejderister ville sidde på hænderne og gøre deres hoser grønne.

28

Fordi det er SF og hos SF bruger man en særlig SF logik der til siger at magt er fy.

Hvis det ikke var SF ville du have ret men det er SF og det betyder at hun også sandsynligvis vil lade den politiske ordfører blive siddende.

Hvis Möger ryger er det alene fordi han i den grad er isoleret i partiet at ingen vil føle sig trådt over tæerne og han internt i partiet er et næsten er udlagt som ham der lokkede Villy på afveje.

Men jeg er stadig ikke sikker på at Möger ryger, det fornuftige ville vel også være at nøjes med at fjerne ham fra økonomiudvalget. Hvad enten man kan lide ham eller ej så er han blevet en central spiller med den viden det indebærer.

Det er jo rods alt ikke det letteste tidspunkt at skifte hold på.

Alle kommentatorene sagde at Astrid Krag ville vinde og de siger alle at Möger vil blive skiftet ud med Holger lad os se om de i det mindste kan få ret i 50 % af deres forudsigelser 🙂

Hvis det sker giver SF helt ny betydning til ordet generationsskifte…….

“Det var Kirstine Bille Borgmester Syddjurs der opfandt AW som formandskandidat i en samtale med en journalist.”

Nej, det var det selvfølgelig ikke! Det er en løgnehistorie, som AV fortalte til Olav Hergel Politiken Søndag, og så tilføjede hun, at hun da også havde snakket med “nogen i folketingsgruppen”!
AV blev opstillet af Holger “Kål” Nielsen, Anne Baastrup og Aage Frandsen på et tidspunkt, hvor de regnede med, at Astrid Karg ville blive ny formand. De havde brug for en modkandidat for at kunne markere deres styrkeposition.
Miraklet vil så, at AV rent faktisk bliver valgt, og nu har de så limet Holger Kål fast til hende, så hun ikke laver ulykker.
Det skal nok blive festligt!

Lukket for kommentarer.