Kategorier

Regeringens job-quickfix

Regeringen har været under et massivt pres længe fra baglandet både i S-SF, Enhedslisten, fagbevægelsen, socialdemokratiske lederskribenter på Politiken og endda også enkelte kommentatorer.

Nu er  regeringen så kommet med en akutpakke, som er baseret på en aftale, den har indgået  med KL, Danske Regioner og arbejdsgiverne i DA.

De dagpengemodtagere som står til at falde ud af systemet pr. 1. januar skal nu øverst i bunken, når der arbejdsformidlingen skal formidle jobs og de private arbejdsgivere får en engangspræmie på 25.000 kr. for at tage en af disse dagpengemodtagere ind i et job.

For regeringen er det måske en '“ i hvert fald kommunikationsmæssig set – ret smart træk. De får  lettet noget  af presset  for at ændre dagpengereformen, som statsministeren i går på sit pressemøde fastslog med syvtommersøm ikke vil blive ændret.

Nu må man forvente, at fagbevægelsen, der er ude og omfavne forliget, og store dele af S-SF baglandet er passiviseret. Indtil videre. Vi må også imødese hyldestledere i morgendagens Politiken, der  kanoniserer initiativet.

For dem der håber på, at VK går med i en finanslovaftale må det være en god nyhed. For de kan næppe holde til at gå imod initiativet. Og nu er den største hurdle for at regeringen kan indgå en finanslovsaftale ryddet af vejen.

Politisk er det alt i alt tale om ret godt håndværk. Og prisen for alt dette er overskuelig: 115 millioner kr.

Til gengæld kan man diskutere effekten. Kommer disse mennesker i 'helt almindelige jobs', som statsministeren kalder dem? Det vil vise sig.

For hvorfor skulle arbejdsgivere ansætte medarbejdere 7.500 flere i jobs, som de ikke har brug for? Ellers havde de vel gjort det? 25.000 kr. forslår jo ikke langt, og så er der tale om en engangsindtægt. Det er det store beløb, hvis man skal vælge en medarbejder, der skal bruge længere tid på at blive trænet op til et job end en, som er gået ledig i kortere tid. Arbejdsgiverne kan jo ikke tvinge medlemmerne til at ansætte særlige medarbejdere. Virksomhederne har ikke mindst i en krisetid hele tiden fokus på at optimere deres produktion og minimere overflødige omkostninger, og til trods for alle de flotte ord fra politikerne, så kan man godt tvivle på effekten.

Kommunerne skal åbenbart også ansætte flere end de har brug for. Det er heller ikke godt for produktiviteten, som er historisk lav i det offentlige. De skal finde 5000 ekstraordinære jobs.

Og hvad gør man så med alle dem, der ikke får 25.000 kr. i ryggen? Ja de vil enten blive ansat alligevel fordi arbejdsgiverne blæser på præmien og gør som de plejer, eller også vil dem der søger job i det offentlige komme længere tilbage i køen. Man kan så glæde sig over at dette akutjobs-cirkus er forbigående, og at der kun er tale om en engangsforanstaltning.

Men måske er det en billig pris at betale for, at der ikke bliver rørt ved den dagpengereform, som også regeringen forventer, vil vise sig effektiv med at få ledige i jobs. Nu får nogle bare en ekstra tilskyndelse til at ansætte dem, når disse ledige er ude at søge jobs. Det kan da i hvert fald ikke skade.

Og regeringen kan så få lidt ro på bagsmækken. I hvert fald for en tid.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

21 kommentarer til “Regeringens job-quickfix”

Noget af det mest positive er, at dette initiativ kun koster statskassen penge, hvis det rent faktisk har en effekt – ellers får arbejdsgiverne ikke udbetalt en krone.

I øvrigt er regeringen også aftalepart – kunne godt være klarere i 2. afsnit 🙂

God beskrivelse Jarl.
1. Hvis du med “effekt” mener, at de private arbejdsgivere måske ansætter en ledig frem for en anden ledig (hvis de ellers er lige kvalificerede), ja så har du da ret. Og hvad med de 5000 ekstraordinære job i kommuner og regioner, Hvornår er det blevet gratis?

Præmien er akkurat stor nok til at man fravælger nyuddannede… Det er ikke en Akutpakke, men en Eksklusionspakke

Det er ærligt talt noget spøjst at Fagbevægelsen spiller ud med deres egne forslag til jobplan, samme dag som regeringen kommer med sin jobakutplan? LO blev først i går orienteret om regeringens plan.

Det er da mystisk. Det er tilsyneladende ikke meget de taler sammen. LO og regeringen.

Regeringen mener åbenbart, at den første kvalifikation til et job er, at man er ved at falde ud af dagpengesystemet. Det er da diskrimination så det klodser. Tænk sig, at en nyuddannet må se sig forbigået af en person, der ikke har villet/kunnet finde arbejde på “normal” vis.
Det har da ikke noget med jobskabelse at gøre. Der er jo ikke et eneste nyt job i den “aftale”.

Der er lidt problemer med kommuner og regioner.

De bruger begge lønsumsstyring.
Man ved fra oktober nøjagtigt hvormange ansatte man råder over fra Første januar.

Og man har disse ansatte.
Hvis der skal skaffes plads, så kræver det fyringer af dygtige og erfarne folk, som så skal erstattes af personer, som først skal oplæres.

Det lyder ikke ligefrem fremmende på kvalitet og effektivitet.

Dagpenge-debatten er en af den slags sager der får mig til at føle som borderline autist. Der er i Danmark omkring 168000 arbejdsløse og derudover et endnu større antal mennesket uden for arbejdsmarkedet. Hvorfor er det lige præcis dagpengemodtagere, den mest ressourcestærke gruppe af alle uden arbejde, der skal have hjælp? Der virker vanvittigt at dem tættest på arbejdsmarkedet, hvoraf de fleste ville komme i arbejde på ege hånd, nu er dem der får ekstra penge.

Jeg forstår bare ikke helt denne del af analysen:
..”når der arbejdsformidlingen skal formidle jobs og de private arbejdsgivere får en engangspræmie på 25.000 kr. for at tage en af disse dagpengemodtagere ind i et job.”
“For regeringen er det måske en '“ i hvert fald kommunikationsmæssig set '“ ret smart træk. De får taget luften ud af presset”
Hvad betyder det at få taget luften ud af presset?

Politiken skriver, som forudset, at det var genialt af Corydon at få arbejdsgiverne til at sige ja til pakken. Hvorfor i alverden skulle de sige nej, når nu de ikke bidrager med noget som helst? Wow. Denne pakke er jp helt indholdsløst, og det finder medierne da også ud af om et par måneder, lige som med den første kaputpakke.

Kristian Madsen kammer da helt over – næsten mere end regeringen selv. Og hvordan det kan blive et “mesterstykke”, at få DA med i en for arbejdsgiverne helt omkostningsfri aftale, ja det skal man vist være tidligere formand for DSU og 3F-ansat for at forstå.
Dette er, hvad der står i aftalen. “Aftalen udmøntes i praksis ved, at DA og medlemsorganisationerne iværksætter en kampagne målrettet deres medlemsvirksomheder.”

Som Bill Clinton engang skrev (efter hukommelse) “for an administration to succeed, it needs good policy, and good politics”.

Jobpakken er uomtvisteligt det sidste (selv JC indrømmer det i et svagt øjeblik), om det er det første… tjaa bum-bum, afhænger vist af øjet der ser, det kan først siges med sikkerhed efter noget tid.
Men som deprimeret rød, er det dejligt at notere sig et win for regeringen – det må siges at være på tide

“Man kan så glæde sig over at dette akutjobs-cirkus er forbigående, og at der kun er tale om en engangsforanstaltning.”

Well, there’s nothing as permanent as a temporary government program. Forestil dig tudehistorierne næste år når denne helt særlige engangspakke udløber. Hvis de kan finde bare én offentligt ansat der kan stå frem og sige at vedkommende blev ansat pga. Akutpakken, vil det gå som med ældrecheck, efterløn og alle andre midlertidige nødløsninger: forhøj beløbet og gør ordningen permanent.

Lukket for kommentarer.