Kategorier

Venstre sidder i baghånd

Når landets største oppositionsparti holder landsmøde i uldjydernes hovedstad er det med meningsmålingerne i ryggen. Men andre målinger viser, at Venstre brillerer på en billig baggrund. Det er utilfredsheden med især socialdemokraterne, der gør, at Lars Løkkes tropper i målingerne bliver belønnet af vælgerne.

Men nu er tiden åbenbart kommet til, at lidt af lurepasseriet skal lægges på hylden. Partiets leder vil iflg. de forlydender, som V-spindoktorerne har ladet sive til pressen, her kl. 14 lørdag levere en tale, som pudser profilen en del op. Spørgsmålet er så, hvor konkrete svarene, som Løkke vil diske op med, bliver. Formentlig vil det kunne tage brodden af kritikken af Løkkes 'usynlighed', som bl.a. Berlingske de seneste dage har eksileret i. Andre målinger tyder klart på, at vælgerbefolkningen er enig i blandt andet Socialdemokraternes  fortælling om, at Løkke er for meget en fedtspiller, og at Venstre driver den af i hængekøjen.

Det sidste argument er dog noget gennemhullet al den stund, at Enhedslisten '“ som ingen vel kan beskylde for at være under indflydelse af Venstres spindoktorer – bl.a. mener, at den eneste grund til at man hos Ø indgik en finanslovsaftale jo var, at Venstre var parat til at lave en aftale med regeringen.

Men hvad vil Løkke så sige? Det bliver efter, hvad der bliver sagt i krogene og sådan som kommentatorer ret enstemmigt udlægger sagen, noget der ligger i forlængelse af Claus Hjort Frederiksen (“tanker'- og endelig  IKKE PLAN!!!) fra forrige lørdag, hvor skattetrykket skal sænkes, den offentlige sektors vækst bremses og lønninger fastholdes, sådan at man på sigt får lavere skat og lavere lønninger. Alt sammen for at skabe flere jobs (Læs: forhindre udflytningen af danske arbejdspladser) som følge af en bedre konkurrenceevne.

Det er i øvrigt en analyse, som deles af stort set alle politikere på Christiansborg (blandt dem Ole Sohn) bortset fra Enhedslisten og dele af DF, SF, S og fagbevægelsen. Produktivitetskommissionen som regeringen har nedsat vil til sin tid nå frem til de samme konklusioner, og til den tid vil regeringen også nå frem til nogenlunde samme resultat selv om, at Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke og LO-boss Harald Børsting anklager Hjort for at føre krig mod danskerne.

Heunicke, som ikke selv kommer med nogle klare svar, vil nok komme til at æde sine ord på et senere tidspunkt, mens Børsting ikke rigtig har andre muligheder end at mene, det han gør. For hvorfor skulle hans medlemmer, som i øvrigt i forvejen siver fra LO-fagbevægelsen, dog fortsat være medlem af en fagforening, der ikke kan eller vil forhandle højere løn? Det giver ingen mening.

Hvis Venstre siger det, som alle om et par år mener, bliver officiel politik, så vil partiet kunne bryste sig af at have sagt 'sandheden' frem for at foregøgle vælgerne (som Enhedslisten og dele af regeringspartierne gør), at der findes en anden smertefri vej ud af krisen. (Det samme kan Liberal Alliance og til dels også de konservative). På den måde kan Venstre holde liv i den opfattelse, som mange midtervælgerne har af Helle Thorning-Schmidt, som 'løftebryderen' man ikke kan have tillid til.

Med andre ord: Det er muligt at midtervælgernes begejstring for Løkke er til at overse, men hans troværdighed er betydeligt større end Thornings. Der er råd til at sige ting, der ikke populært at høre, men som på den lange bane er mere troværdigt. Altså lidt den samme strategi, som Løkke forfulgte med held, da han i en nytårtale for snart to år siden blæste til kamp for afskaffelsen af efterlønnen. Den endte som bekendt  med en efterlønsreform  '“  som en rød regering stemte for  '“ selvom at statsministerpartiet ellers før valget var lodret imod.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

2 kommentarer til “Venstre sidder i baghånd”

Bombe. tjah-bom-bom. 😉 Det er i hvert fald en nyhed, som man lægger mærke til. Venstre gør en del af ud af tale nyheden ned. Den blev sådan afleveret i partisekretærens beretning, som sådan en nyhed “til efterretning”. Schur går selv. Og så skal pengeindsamlingen i øvrigt decentraliseres til de fem regionale partiforeninger.

Har Venstre bedt Schur om at gå? Det kan ikke udelukkes. Men måske har Schur selv indset, at han efter 14 år gør sig selv en tjeneste ved at sige farvel til jobbet. Der er ikke rigtig mere i det for ham. Han risikererer under alle omstændigheder at blive hældt ud som formand for de tre statslige bestyrelser han sidder i. Den nye biografi har formentlig kun marginalt bidraget til at sætte yderligere fut i tempoet mht. at få truffet den beslutning, som regeringen, så snart den kan, vil træffe om at få Schur fjernet fra disse poster. Nedtællingen er i gang. Det er kun et spørgsmål om tid.

Mit eget bud er, at Schur selv er nået frem til at forlade V-pengeindsamlingsposten – måske også henset til, at han selv kan se, at han er ved at være en belastning for Venstre, og at hans tid i de statslige bestyrelser under alle omstændigheder er ved at rinde ud.

Lukket for kommentarer.