Kategorier

Cordua & Steno i Luxembourg Skærtorsdag

Cordua & Stenos rullende redaktion er taget til EU’s næstmindste land storhertugdømmet Luxembourg, der suverænt er EU’s rigeste land.

Det sker i en særudgave af Cordua & Steno, der sendes Skærtorsdag kl 10.05 på Radio 24syv.

Den danske skatteadvokat Helene Müller Schwiering er bosiddende i Luxembourg, og vi taler med hende om landets bankhemmelighed, og hvorfor finansielle virksomheder har valgt at flytte dertil. Vi skal også høre hendes bud på, hvad den såkaldte Lux-Leaks-affære egentlig bunder i, og hvad den betyder for landet.

Jhon Mortensen (fornavnet staves altså Jh) var i 25 år bankmand i Luxembourg. Han beretter i en samtale med os om landets udvikling fra tidligere fattig stålproducent til et særdeles velhavende center for finansielle virksomheder i EU. Et land, der har været præget af de to verdenskrige og hvis flersidige identitet afspejles bl.a. i brugen af hele tre hverdagssprog.

Kirschberg er en nyere bydel lige uden for selve Luxembourg by, hvor bl.a. EU-institutionerne hører til. Her ligger EU-domstolen, hvor vi har sat den af Danmark udpegede dommer Lars Bay Larsen stævne for at høre om selve domstolenes funktion og hans arbejde som dommer.

I Remisch ved Mosel-floden – den luxembourgske Riviera – taler vi med den danske forretningsmand Thomas Voss om nogle af de ikke så kendte udfordringer, der også kan være i et land som Luxembourg, Mange lokale er så rige, at de unge ikke gider tage en uddannelse, og de vil helst arbejde i den offentlige sektor. Og så er de oprindelige indbyggere kommet i mindretal.

Til sidst er vi på besøg på den EU-støttede 'Europa-skolen' i Luxembourg for at tale med en af skolens danske lærere, Brian Pedersen om hans arbejde og om skolen, der er søgt bl.a. af børn fra de mange danskere, der bor i landet.

Undervejs skal vi desuden en tur til grænsebyen Schengen, der i år fejrer 30 året for den første aftale om fri bevægelighed for personer fra aftalens medlemslande. Vi skal også på pianobar i Luxembourg by og naturligvis også vise General Patton respekt på den amerikanske kirkegård i Hamm, hvor han ligger begravet sammen med 5000 af sine soldater.

Hør hele 1. time her

Hør hele 2. time her  

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718