Kategorier

Kvoter på universitetsuddannelser, Anna Libak og reportagetur fra Estland (2) i Cordua & Steno torsdag

Stik imod hensigten, så er det børn fra hjem med klaver og akademiske traditioner, der slipper ind på de højere læreanstalter via kvote 2 ordningen, hvor andet end de rå karakterer tæller med. Pæne karakterer er omvendt nok for mønsterbryderne fra de ikke boglige hjem typisk, der får adgang som studerende via kvote 1. Det viser en ny undersøgelse. Hvordan kan det være? Er mønsterbrydere flittige stræbere, mens akademikerbørnene samler point?   Vi spørger seniorforsker ved SFI, Jens Peter Thomsen, der står bag undersøgelsen.

Kvote 2 systemet favoriserer tilsyneladende de forkerte. Måske var det noget for rød blok at ændre, og hvad mener Alternativet? Skal vi fortsætte med at favorisere det kulturelle borgerskabs børns adgang til uddannelsessystemet? Vi spørger partiets uddannelsesordfører Carolina Magdalene Maier,   der er gæst sidst i 1. time.

Medvært Jarl Cordua er i Colorado, USA, og derfor er Berlingskes udlandsredaktør og blogger, Anna Libak gæstevært og hjælper med at udpege ugens fidusbamsemodtager.

Hør med i Cordua & Steno fra   kl.10.05 på Radio24syv.

I anden del af   Cordua & Stenos reportagetur tager vi i programmets 2. time lytterne med til Estland, der fik sin frihed for 25 år siden. Landet er stadig begejstret for både EU og Nato og på enkelte områder er landet også langt foran Danmark. Estlands led også hårdt under 2. verdenskrig, hvor man har meget svært ved at se Sovjet som befriere for Nazityskland. Mange estere kæmpede i tysk uniform '“ i øvrigt med en hel del danskere. Vi taler med Danmarks ambassadør i Tallinn, Søren Kelstrup om det moderne Estland og de sikkerhedspolitiske udfordringer Putins politik giver landet og partnerlandene i Nato. Vi spørger også den estiske forfatter Silvi Teesalu, der som barn blev deporteret til Sibirien, og voksede op som som estisk sovjetborger om, hvordan man tackler det store russisktalende mindretal i det baltiske. Både ambassadøren og Teesalu er faktisk begge optimister på landets vegne mht. at integrere de yngre russisktalende.

Har du spørgsmål og kommentarer eller til vores gæster eller forslag til emner vi kan tage op eller forslag til en modtager af Ugens Fidusbamse. Så skriv til os Cordua & Stenos Facebookside.

Hør hele 1. time med bl.a. Anna Libak her  

Hør hele 2. time med 2. del af vores reportagetur til Finland og Estland her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718