Kategorier

Tyskland efter terroren i Berlin, debat om uddannelsesloft, polsk efterår og omskæring af drenge i Cordua & Steno torsdag

Så skete det desværre igen. Terroren høstede igen menneskeliv og sårede andre ved et julemarked i Berlin. Hvad er de politiske konsekvenser? Vi får en vurdering fra Berlingskes korrespondent i byen, Troels Heeger.

Regeringen har sammen med DF og S mandag i denne uge indført et såkaldt uddannelsesloft, der fremover med visse undtagelser, fratager folk at tage endnu en offentligt finansieret uddannelse på samme niveau ud over den, som de har taget i forvejen. Forslaget møder kraftigt modstand fra hele oppositionen blandt andet de radikale. Vi tager debatten om uddannelsesloftet med uddannelsesordførerne Jakob Engel-Schmidt fra Venstre og de radikales Sofie Carsten Nielsen.

Virker kontanthjælpsloftet? Får det folk i job, at forskellen mellem at arbejde og leve på offentlig forsørgelse for endnu flere mennesker er blevet tydeligere med kontanthjælpsloftet? Det hævder tilhængerne. Vrøvl, siger modstanderne. Hvem har ret? Vi spørger Torben Tranæs, der foruden at være økonom også er forskningsdirektør og professor ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Den demokratiske udvikling i nabolandet Polen er gået i bakgear, lyder kritikken. Det nationalistiske regeringsparti Lov og Retfærdighedpariet, som vandt både parlaments- og præsidentvalget, har de seneste år vedtaget en række kontroversielle love, som har fået kritik bl.a. fra EU. Senest har regeringen strammet reglerne for pressens adgang til parlamentet. Hvorfor er det et problem? Vi spørger Michael Hardenfelt, som er bosiddende i Gdansk.

Debatten om retten til omskæring af drengebørn raser i Danmark. Et massivt flertal i befolkningen støtter et forbud alligevel er politikerne indtil videre veget tilbage for et forbud, der vil ramme religiøse samfund, der praktiserer skikken. Lektor ved institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen har fulgt debatten om religiøs omskæring af drengebørn tæt. Til Kristeligt Dagblad siger han, at debatten dybest set handler om det principielle spørgsmål om, hvad der rangerer højest: Individets ret til selvbestemmelse eller retten til at praktisere religiøsitet.   Og over tid har det åbenbart flyttet sig, så det i dag for et flertal handler om førstnævnte. Brian Arly Jacobsen er gæst sidst i programmet.

Hvis I lyttere har spørgsmål, forslag eller kommentarer til programmet, de emner vi tager op eller vores gæster så skriv til os via Cordua & Stenos Facebookside. Også gerne med forslag til Ugens Fidusbamse.

Hør hele 1. time med Troels Heeger fra Berlin og debat om uddannelsesloftet her

Hør hele 2. time om kontanthjælpsloft, Hardenfelt om Polen og Brian Arly Jacobsen om debatten om omskæring her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718