Kategorier

Messerschmidt'en skudt ned

'žEs geht alles vorüber. Es geht alles vorbei.'œ Det er såmænd en strofe fra en meget populær tysk soldaterschlager fra starten af 1940'erne. Jeg er selv interesseret i tysk sprog og kultur, og jeg nynner gerne denne dybt sentimentale sang om frontsoldaten, der på sin vagt, ser de flyvende skyer passere foroven og derved funderer på, at de nok snart når hjem til 'liebe Hanne' som blev tilbage. Men hvad? Det går nok alt sammen. Es geht alles vorüber. Es geht alles vorbei. Det ender jo nok en dag. Krigen. Denne stemningsmættede schlager er dog ligeså lidt nazistisk som den endnu mere berømte sang om 'Lilli Marleen'. Ja faktisk er begge sange vel del af selve lydsporet til 2. verdenskrig.

Der findes da andre tyske sange, som man kender fra historiske film om 30ernes dramatiske politiske udvikling. Det er de nazistiske af slagsen som 'Horst Wessel'-sagen også kendt som ' Die Fahne hoch' og ' Unsere Fahne flättert uns voran'. Det er kække sange fra den af bl.a. Holocaust kompromitterede tyske nazistiske politiske bevægelse, der består af friske marschmelodier og svulstig retorik præcis som i sangene hos de øvrige rivaliserende politiske bevægelser fra 1930'erne, hvor politik blev mere radikaliseret, end godt var.

Da jeg var ung VU'er sad jeg gerne på “Toga Vinstue” i Københavns Indre by eller det hedengange værtshus nedenunder- “Christian Firtal” – og skrålede med på KU'ernes slagssang fra 1930'erne om “S.T”. dvs. “Stormtropperne”, der havde spændt skråremmen, sværtet de sorte støvler og sat stålhjelmen fast. I lokalet ved siden af forsøgte DSUere og SFUere ofte med held at overdøve os, og de var ofte akkompagneret af tidligere MF for SF Pelle Voigt på guitar, med de rigtigt røde sange fra 30'erne. Deres budskab om de politiske modstanderes skæbne var ikke meget mildere end KU’ernes: Det handlede om at 'bourgeoisiet' snart skulle regne med at blive klynget op i den nærmeste lygtepæl. Og tit stemte mange af os borgerlige såmænd i, for folk fra VU og de ungradikale udsprang jo ikke ligefrem selv fra radikale politiske bevægelser, men vi syntes ikke desto mindre, at det faktisk var langt sjovere at synge med på kommunisternes røde sange og KU's slagssang om 'Eriks politi', der snart kom, ryddede op og hentede “de røde” efter det vundne næveslagsmål. “Erik” var naturligvis den daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen. Ak ja.

Fælles for alle disse svulstige sange var, at de indeholdt politiske budskaber og metoder, som ikke en levende sjæl tog eller tager alvorligt. Præcis som i flere af de demokratiske landes nationalsanges tekster. Den politiske kamp på Toga gik i realiteten kun ud på at skråle højest, alt mens man indtog litervis af øl! Det var herlige timer med kammerater fra alle de politiske ungdomsforeninger!

Operaelskeren og den lejlighedsvise skabsliberalist Morten Messerschmidt (ikke at forveksle med det berømte jagerfly fra 2.verdenskrig Messerschmitt 109) har ifølge Berlingske Online søndag meldt sig ud af Dansk Folkeparti for at blive løsgænger. Det er ifølge samme avis sket på opfordring fra Dansk Folkepartis øverste ledelse, hvad Pia Kjærsgaard dog benægter.

Udmeldelsen af DF er sket efter en mærkværdig historie, som BT bragte lørdag, hvor den meget sangglade operafan Messerschmidt i restaurant “Grøften” i Tivoli forleden angiveligt skulle have 'heilet' og 'afsunget nazisange'. Messerschmidt har indrømmet, at have været beruset, opstemt og at have opført sig tåbeligt, men afviser i øvrigt BTs oplysninger. Han har krævet et dementi af avisen, der dog fastholder historien. Blandt vidnerne til optrinnet er Torben Lund – den tidligere socialdemokratiske sundhedsminister. Et andet – og mere troværdigt vidne – Bakkesangersken Dot Wessman afviser dog blankt Lunds udlægning. Alt i alt har Messerschmidt dog åbenbart ikke helt kunnet overbevise Pia Kjærsgaard om, at han hverken har heilet eller sunget nazistiske sange i Tivoli. Det bliver derfor spændende at se, hvad retten siger til den sag, Messerschmidt som bebudet, nu vil anlægge.

Men hvad er det for sange, som Morten Messerschmidt egentlig har sunget?

Ifølge Jarls Blogs oplysninger har han sunget den stærkt nationalistiske fædrelandsang 'Rule Britannia'. Den er britisk og dejlig svulstig. Var den tysk, så var den næppe blevet sunget mere.

Messerschmidt har imidlertid også sunget på tysk! Ja, han havde såmænd afsunget Tysklands nationalsang fra perioden 1919-1945. Den svulstige nationalromantiske 'žDeutschland Deutschland über Alles'œ. Sangen er dog stadig den dag i dag Forbundsrepublikkens Tysklands nationalsang.

Oprindeligt er det en sang på fire vers, men bl.a. især på grund af første vers ofte let misforståede og kompromitterede tekst, så synges dette vers om 'Tyskland over alt' ikke længere. Siden 1949 synger man kun det 3. vers om 'Enighed, ret og frihed for det tyske fædreland'.

Den nationalistiske sang 'žDeutschland, Deutschland über alles' er altså ikke en nazistisk sang. Den blev skrevet så tidligt som i 1841 – altså 100 før 2. verdenskring – og handler i virkeligheden om et håb om samling af de dengang mange små tyske småstater til ét stort fædreland, Tyskland. Også mange tyske liberale bl.a. i de dengang danske hertugdømmer Slesvig og Holsten delte den drøm, der siden blev realiseret af Prøjsen i 1871, da Wilhelm I blev tysk kejser i Versailles.

'Deutschlandslied', eller “Lied der Deutschen” som sangen i øvrigt også kaldes, var nationalsang også under den demokratiske Weimarrepublik i årene 1919-1933.

Avisen BTs redaktion har – uvist af hvilke grunde – valgt ikke at undersøge om, hvorvidt den sang, som Messerschmidt sang, var nazistisk eller ej.

Sangen var tysk OG nationalistisk. Ergo var den nazistisk. Alt tysk romantisk kultur af wagnersk snit bliver åbenbart opfattet som nazistisk af BTs åndsfattige redaktion. I kommunikation taler man om, at Messerschmidt er blevet offer for loven om al tings sammenblanding:

Vi har en DF’er med et tysk navn – som mange forbinder med jagerflyet – der ind imellem ytrer rabiate synspunkter og synger nationalistiske sange på tysk. Han er fuld og opfører sig – efter eget udsagn – tåbeligt og så “heiler” han, skriver BT. Så er der ikke langt til at fastslå, at Messerschmidt rent faktisk sang nazi-sange, hvad han selv siger, at han ikke gjorde.

Uanset hvad, så fik BT med Messerschmidts afgang fra DF – ødelagt hans politiske karriere, men det er vel nok en billig baggrund, at det er sket på: Egen uvidenhed og andres fordomme. Journalistisk vil andre kalde det for uvederhæftigt.

I denne sag forsvarer jeg Morten Messerschmidt. For naturligvis skal man i et frit og åbent samfund have lov at synge svulstige fædrelandssange offentligt. Også på tysk og uden at blive anklaget for at være nazist.

Men skulle jeg give andre politikere et godt råd, så lad dog for fremtiden helt være med at synge offentligt på tysk overhovedet. For risikoen for, at man kunne blive misforstået af uvidende mennesker med kun ondt i sinde, er simpelthen for stor.

Hvis jeg var abonnent på avisen BT, så ville jeg ikke skilte med det, for dermed at blive taget for at være ligeså uvidende som BTs redaktion.

Men hvor er resten af pressen henne i sagen? Hvorfor har 'lemmingerne' ikke spurgt Messerschmidt og 'vidnerne' om hvad det var, som DF-politikeren rent faktisk sang? Er journalisterne ligeså uvidende om tysk kultur eller køber de bare blankt, hvad kollegerne på Baby Times har bragt til torvs?

Nu har jeg ikke selv gået på den fine højskole oppe i Ã…rhus, men jeg ved fra venner, der har gået der, at man skam lærer kildekritik deroppe. Måske det snart var tiden, at nogle journalister demonstrerede, at de rent faktisk ind imellem også anvender denne kildekritik?

Hjælpelink til BTs journalister om “Deutschlandslied”

Update: Messerschmidt holder også til på Toga ind imellem. Nu fortæller en SFU’ er til Berlingske, at han angiveligt også skulle have “heilet” på ungdomspolitikernes gamle vandingssted. Det har Garby skrevet en fin lille kommentar om.

P.s. “Nikolaj” gør opmærksom på, at melodien til “Deutschlandslied” faktisk er skrevet af et af wienerklassikkens største navne, nemlig selveste Joseph Haydn i det Herrens år 1797 og faktisk til en tekst, der hylder den østrigske kejser Franz. Eller med lidt andre ord: Den var engang kejserdømmet Østrig-Ungarns nationalmelodi, hvor man sang “Gott erhalte Franz den Kaizer” i første strofe. Senere er melodien endog tilføjet som variationssats til Haydns strygerkvartet, der er kendt under navnet “Kejserkvartetten”. Det var lidt for de forhåbentlig mange musikinteresserede blandt vore læsere! Men samtidig understreges pointen med, at Morten Messerschmidts efter alt at dømme og på flere måder berusende sang i Tivoli absolut ikke hverken i tekst eller melodi, var “nazistisk”.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

30 kommentarer til “Messerschmidt'en skudt ned”

Glimrende artikel, tak.

Undrede mig faktisk da jeg hørte om de Nazistiske sange. “Hvorfor nævner de ikke sangen” tænke jeg. Selv kender jeg nemlig ingen. Så jeg fandt det lidt mærkeligt at Messerschmidt og folk omkring ham åbentbart gjorde.

Jeg er dog ikke enig i at folk bør begynde at passe på. Vi skal tværtimod nægte at underlægge os denne nye form for “kritisk tankegang”.

Kritisk tankegang er i dag ikke andet end et kodeord for politisk korrekthed.

Spændende indlæg, som dog for mig at se fører til en endnu mere spændende konklusion end at majoriteten af den danske journaliststand gladeligt render med rygter og sladder snarere end at udførere ægte journalistik (som manifesteret tydeligst hos Peter Mogensen) – nemlig den at DF er så bange for at komme til at ligne det gamle Fremskridtsparti, at der ikke skal mere end et rygte til for at der bliver luget ud i landsbytosserne.
Selvom Pia K er hurtigt ude i både JP, Politiken, DR Nyhederne og TV2 Nyhederne for at fastslå at ‘Morten gik selv’, så står der noget totalt modsat på Berlingskes hjemmeside; nemlig at Messerschmidts afgang var begæret at partiets ledelse. Hvem har så ret? Lige nu står den 4-1.
Men noget slog mig: i gårsdagens Jersild og Spin siger Henrik Qvortrup at han har fra pålidelige kilder, at hvis ikke Messerschmidt fører en injurie-sag mod BT, så ryger han ud. Og hvis han taber injurie-sagen, så ryger han også ud. I dag ‘trækker’ han sig så. Læg mærke til at det her kommer i fjernsynet dagen før, Morten Messerschmidt selv meddeler det.
Det er klart at der kommer spekulationer om processen i kølvandet på beslutningen, men når de allerede har været der dagen før, så er der et eller andet galt. For mig peger det altså mest på at Messerschmidt blev bedt om at trække sig – hvilket han så i øvrigt gør meget anstændigt og uden at smække med døren.

Det ser ikke fedt ud for vælgerne at give medlemmer af Folketingsgruppen mundkurv på. Men det ser endnu mindre fedt ud at man prøver at dække over det – nu er jeg spændt på, hvad der videre kommer frem. Ellers må man jo forsøge at lokke det ud af Messerschmidt selv næste gang man støder ind i ham på Toga en torsdag aften… (og Jarl, du skal da være velkommen til at slutte dig til selskabet og være lidt nostalgisk 🙂 )

I en sidebemærkning kunne man spørge sig selv, hvor Karen Jespersen har været i hele tørklæde-debatten? Jeg forstår ikke at hun ville kunne finde på at holde sig tilbage; måske der sidder en Ulvemann i bygningen på Prins Jørgens Gård og deler mundkurv(e) ud i ly for pressen…?

Mvh Jacob Packert

Jeg har lige set et indslag i TV2-Nyhederne, hvori bakkesangerinden Dot Wessman, der sad ved siden af Messerschmidt hele aftenen i Grøften, bekræfter, at han ikke på noget tidspunkt heilede eller sang nazisange. B.T. har til gengæld et vidne, der siger det modsatte. Jeg spørger mig selv, hvordan denne person og DK4-chefen, den tidligere sundhedsminister og EU-parlamentariker, Torben Lund, kan høre, at der er tale om nazisange? Hører de tit den slags musik, og er de så gode til tysk, at de forstår alt det, en fuld dansker synger på et fremmedsprog? Man bør måske også bide mærke i, at Torben Lund afskyr DF og nok ikke har været direkte ked af at kunne bidrage lidt til partiets deroute.
Som det bliver nævnt, er det absurd at kalde “Deutschland Deutschland über alles” (“Einigkeit und Recht und Freiheit”) for en nazisang. Den skråler alle tyskere med på af hjertens lyst, hver gang, der er håndbold- eller fodboldlandskamp, og jeg kan garantere for, at ingen tænker på “Das dritte Reich” i den forbindelse.
Det tyder enten på en monumental uvidenhed på B.T.’s redaktion eller ond vilje over for Dansk Folkeparti, måske endda begge dele.
Endelig vil jeg sige, at Pia Kjærsgaards optræden på TV2-Nyhederne her til aften lod meget tilbage at ønske. Man stod tilbage med det indtryk, at hun stolede mere på medierne end Messerschmidt, og at hun var temmelig ligeglad med, at hans politiske karriere nu lå i ruiner. I hvert fald lød det ikke som om, Messerschmidt en dag kunne vende tilbage.

@ Jarl

Som tysk- og Tysklands-kender vil jeg bare komplimentere dig for din meget korrekte og detaljerede analyse. Flot!

Som konservativ deler jeg af naturlige og velkendte årsager ikke Messerschmidts politiske synspunkter, og har heller ikke noget forhold ham.

Men dette karaktermord på Morten Messerschmidt fra BT’s side er helt utilstedeligt og ildevarslende.

Mon champagne-propperne nu springer på BT’s redaktion, ligesom de gjorde på DR’s redaktion, da deres hetz ramte Lars Barfod?

Der er pt. åbenbart en vis konkurrence på redaktionerne, om at bringe alle mulige konstruerede anklager og smuds frem på borgerlige politikere. Senest med de latterlige korruptions-anklager mod Jesper Schou-Hansen – som også viste sig at være en prut.

Hvem bliver mon den næste, der skal en tur i vridemaskinen?

Der er tydeligvis ædegilde hos hajerne i mediehavet for tiden, og det virker som om alt bliver vendt, drejet og spidsvinklet ud af kontekst. Som Jarl rigtigt påpeger, så har forstemmende får interesseret sig for hvad Morten M. egentlig sang den dag i Grøften, og hvad omstændighederne iøvrigt var. Blot for at illustrere de absurde tilstande i dansk presse, kan en af BTs raske journalister anklage John Cleese for nazihyldest, hvis man river den berømte strækmarch i Fawlty Towers (Tyske turister og “Don’t mention the war”) ud af sammenhæng. Han fingerer jo overskæg og heiler!

Hvis jeg var politiker i disse dage – og navnligt borgerlig politiker – så ville jeg tænke mig rigtigt godt om inden jeg åbnede munden eller tog i byen til en glad aften. Hajerne cirkler…

Glimrende gennemgang, og atter et eksempel på B.T.s manipulerende spidsvinklinger (hvem husker ikke, da Søren Pinds assistent Jacob Bræstrup pludselig skulle en tur gennem vridemaskinen, for et løsrevet citat fra liberator.dk?).

Jeg har i øvrigt hørt fra pålidelig kilde, at MM skulle være en del mere liberal end DFs gennemsnit og måske finder vi ham snart i et lidt mere fornuftigt parti (hvis der er nogen tilbage).

“Jeg har i øvrigt hørt fra pålidelig kilde, at MM skulle være en del mere liberal end DFs gennemsnit og måske finder vi ham snart i et lidt mere fornuftigt parti …”

Hans synspunkter især på udlændingeområdet er nok lidt for rabiate til, at han kan passe ind andre steder end i DF.

Men det er nok mere DFs ledelse og især Pia Kjærsgaards skræk for “landsbytosser”, der har gjort sig gældende her – jeg kan sagtens se Messerschmidt navigere sig igennem denne sag uden for mange skår i æren, hvis blot han havde fået lov til det. Men man må formode, at han ikke har lyst til at gennemføre en injuriesag, og hermed kan han ikke leve op til det ultimatum, partiet har stillet ham.

Carsten Agger vil i hvert fald helst se verden sådan at alle modstandere af Vestens islamisering hører hjemme i et parti som kan stemples med underlødige Goebbels-metoder ala dem, hans bonkammerat Rune Engelbreth har gjort karriere med.

Jeg vil i øvrigt uddele 5 stjerner til Jarlen for et indlæg, som både er en kamp for friheden og den sunde fornuft.

Det er rigtig ærgeligt. Morten er lynende intelligent og et stort talent. Jeg kender ham let, og enhver form for oprigtig nazi-sympati ligger ham fjernt.

Det er ganske personligt, det her. Lad mig citere fra JP i går, søndag 29. april, side 6 i Indblik.

“Min argumentation omkring fraværet af en magtblok bag islamismen har flere niveauer. For det første er det gået ad helvede til i de samfund, hvor den er kommet til magten.”

Det er en anden måde at sige det samme, Messerschmidt blev citeret for. Om man kalder dem ‘tabersamfund’ eller siger “det er gået ad helvede til” er stort set lige slemt. Om noget er det værre at bruge udtrykket ‘ad helvede til’.

“I modsætning til kommunisterne, der trods alt holdt i 75 år, har islamisterne ingen bud på de sociale, økonomiske og udfordringer, samfundet står over for.”

Ja, korrekturlæseren har sovet. Men udsagnet er klart. Islamisme er en elendig ideologi, markant værre en kommunismen. Om den er værre eller bedre end nazismen er underordnet. Den er stemplet som noget ragelse på linje med vores store, totalitære fjender fra sidste århundrede. Krarups udsagn udbygget en tand.

Og manden bag dette? Thøger Seidenfaden, i sit 50 års interview til JP. Og han er jo helt på linje med både stats- og udenrigsministeren, der har sagt på tv, at totalitær islam er vor tids største fjende og skal modarbejdes af alle demokratiske kræfter. Samt Berlingske og JP, der har sagt det samme på lederplads.

Kritik af islam som ideologi kan på ingen måde være racisme, og den kommer som nævnt fra både regeringen og toppen af den danske presse, med de samme kritikpunkter: Det er en totalitær ideologi, der ikke skaber gode samfund.

Og ser vi på rapporterne fra Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, WHO, OECD, Journalister uden Grænser og alle andre, der ser på sagen, må vi give Seidenfaden og Messerschmidt ret. Det går ikke godt i de lande, og uden frihed til at kritisere magthaverne og eksperimentere med bedre løsninger vil det aldrig gå fremad.

“Nu har jeg ikke selv gået på den fine højskole oppe i Ã…rhus, men jeg ved fra venner, der har gået der, at man skam lærer kildekritik deroppe”, skriver du.
Jamen, jeg har skam gået på “den fine højskole oppe i Ã…rhus”, selv om det er mange år siden, og jeg kan betro dig, at kildekritik hovedsageligt er en trosbekendelse, der hales frem ved festlige lejligheder, men som i øvrigt for Guds skyld ikke må spænde ben for en potentiel god historie.
Da det massive flertal af journalister hører til på venstrefløjen (det gjorde de i 70’erne, og det gør de stadig), skal man ikke bruge megen fantasi for at regne ud, HVOR kildekritikken kommer i anvendelse, og hvor den suspenderes.
DF er ikke lige mit parti, men jeg er ærligt talt godt gammeldags forarget over, at her oplever man ofte, at ikke bare kildekritik men også almindelig journalistisk anstændighed sjofles. Messerschmidt-sagen er ét eksempel, et andet aktuelt præsentationen af Krarups sammenligning af det muslimske tørklæde med nazi-symboler, illustreret i J-P (den BORGERLIGE avis!) med et swastika, skønt Krarup intet sted specifikt nævner hagekorset.
Messerschmidt-sagen er et grufuldt eksempel på, hvordan dårligt underbygget, tendentiøs kampagnejournalistik kan bruges til at ødelægge en politisk karriere. Det bliver ikke bedre af, at BT’s “seriøse” skyggetanke, Berlingeren (hvordan skal det dog ikke blive, når Lisbeth Knudsen overtager roret!)med to SF’ere som kilde kan “afsløre”, at Messerschmidt angiveligt skulle have korrekset en af SF’erne og fortalt, hvilken arm man giver Hitler-hilsen med (hvorfor egentlig, havde SF’eren armen oppe først?), og at han skulle have kaldt en Venstremand “neger” (var han “neger” i racemæssig forstand eller bare “bladneger” som Berlingskes journalist, eksempelvis?).
No matter, vi kører videre med ikke-underbyggede enkildehistorie i jagten på det liflige karaktermord på det blonde bestie med det nazi-klingende efternavn.
Mein Gott!
“Måske det snart var tiden, at nogle journalister demonstrerede, at de rent faktisk ind imellem også anvender denne kildekritik”, spørger du, Jarl!
Helt ærligt! Tror du også på tandfeen og julemanden?!?
Mange år i denne branche har efterladt mig totalt illusionsløs på branchens vegne, og det bliver bare værre og værre. Journalistik har forvandlet sig til tendentiøs følelses- og effektjageri, farvet af standens vage, slatne, venstreorientering og slappe “progressivitet”. Der er s’gu kun nettet tilbage, venner!
Læste lige i dag, at ifølge Mandag Morgen er stort set alle politiske blogs på nettet “højreorienterende” eller “liberalistiske”. Ja, det tror da fa’n, hvor skal godt og vel halvdelen af befolkningen ellers få oplysninger om rigets reelle tilstand?!?

Polinos skriver: “med to SF'ere som kilde kan 'œafsløre', at Messerschmidt angiveligt skulle have korrekset en af SF'erne og fortalt, hvilken arm man giver Hitler-hilsen med (hvorfor egentlig, havde SF'eren armen oppe først?”

Det er ikke SF’eren der har armen oppe, det er en af dem Morten M. er sammen med. De to folkesocialister sidder lidt derfra og lytter med.

Rigtig godt indlæg. Ironisk nok har Morten meget stor sympati for Israel og på billedet i BT (fredag) har han i jakken en nål, som er det israelske flag sammen med det danske…

Fin redegørelse vedr. de tyske fædrelandssange. Så har jeg også lært noget i dag.

Men helt ærligt: at afvise en sammenkobling mellem “Deutschland über og Alles” og nazismen – selvom det måske teknisk set er korrekt – svarer vel til at karakterisere et hagekors som et gammelt soltegn.

Min pointe er, at man udover det objektive historiske begivenhedsforløb må forholde sig til, hvordan politiske symboler bliver opfattet i brede kredse. Det burde Messerschmidt også have vidst (hvis det altså var det han sang i tivoli).

Dot Wessmann overværede episoden.

– Jeg ved ikke hvad der pludselig stak ham. Det kom fra en blå himmel. Jeg kiggede på ham og sagde: ‘Så tager vi en slapper, Morten,’ siger Dot Wessmann til B.T..

http://www.bt.dk/article/20070427/NYHEDER/70427059

Nu er det jo ikke til at sige om BT citerer Wessmann oprigtigt eller om Jarl har andre oplysninger men det lyder da ikke umiddelbart som en afvisning af Torben Lunds udsagn.

Ikke at det i øvrigt ændrer væsentligt på sagen. Det er en lille fjollet sag, som ikke burde få så omfattende konsekvenser for Messerschmidt – men de siger jo en del om DF’s mærkelige skizofrene forhold til sine egne medlemmer.

@Holm.

Wessmann afviste i 19.00 Tv2 nyhederne at Messerschmidt havde sunget Nazi-sange, hvilket er en afvisning af Lunds udsagn.

Indtil nu har jeg ikke hørt, HVILKE nazi-sange, Messerschmidt skulle have sunget.
Hverken “Rule Brittania” eller “Das Lied der Deutschen” tæller i den sammenhæng, og endnu er det da vist kun i Sverige, at der automatisk sættes et lighedstegn mellem betegnelser som “national”, “patriotisk” og “nazisme”, selv om dele af den “progressive” fløj herhjemme gerne så det.
Så, altså, har han afsunget nazi-sange eller ej? Har han heilet eller ej? Det må s’gu da være til at finde ud af!
At han så har opført sig som en idiot, er en anden sag. Hvis han endelig vil drikke sig pæglestiv og føre sig uhæmmet frem, så bør han – og alle andre politikere – holde sig til privatsfæren. Og, som du siger, Jarl, lade være med at synge på tysk. Som stemningen er i dette land lige nu, er du jo nærmest under mistanke for nazistiske sympatier, hvis du lytter til en party-plade med James Last eller holder af Wagner.

Som Henning Holm siger, er dette i grunden en dum lille sag, som ikke burde have fået konsekvenser for Messerschmidt – som han mao. burde have kunnet “undskylde” og “det skal ikke gentage” sig ud af.

Når han ikke kunne, siger det mere om DFs pressede situation efter Krarups og Camres uheldige udtalelser og om ledelsens hårde linje overfor ethvert optræk til “landsbyidioteri”, end det gør om Messerschmidts “træden-ved-siden-af” (og ja, som Polinos skrev: Han er folketingsmedlem og har som sådan grund til at holde visse ting mere strengt til privatsfæren).

@Uffe
For mig at se er sammenhængen mellem nazisternes forbrydelser og “Deutschland über alles” præcis lige så klar som sammenhængen mellem Stalins forbrydelser og Internationale. Med andre ord eksisterende for de som vil se den, men i langt de fleste tilfælde helt ved siden af.
Nu er der lidt uklarhed om hvorvidt det var Düb eller Horst Wessel der blev afsunget, skulle det være sidstnævnte er bevisbyrden lidt tungere, omend jeg har hørt ungsocialister synge ting der var mindst lige så belastende uden at det har kostet dem andet end beundrende blikke.

@Jarl
Når nu nationalhymnen er afsunget af en kender af klassiske musik kunne man tilføje at den fantastiske melodi er skrevet af Joseph Haydn i 1797 til en tekst der hylder kejser Franz, og senere tilføjet som variationssats til den strygerkvartet, der er kendt under navnet Kejserkvartetten.

/Nicolai

Jeg vil slutte mig til koret af folk, der roser artiklen.

Jarl skriver: “Uanset hvad, så fik BT med Messerschmidts afgang fra DF – ødelagt hans politiske karriere, men det er vel nok en billig baggrund, at det er sket på: Egen uvidenhed og andres fordomme. Journalistisk vil andre kalde det for uvederhæftigt.”

Ja, men politikerne er nu ikke uden skyld selv. De lader de sig styre rundt i manegen af MSM af frygt for, hvad, de tror, er folkestemningen.

Havde Pia K. haft lidt nosser, havde hun ladet tvivlen komme den anklagede til gode, eller hun havde fået en spindoktor til at skrive et indlæg med de argumenter, Jarl fremfører. Så kunne en underlødig presse rende og hoppe.

Så længe politikerne spiller med, så vil journalisterne blive ved.

Der må man da give Enhedslisten, at de ikke lader sig rive med. Selv om Asma Abdol-Hamid har været udsat for massiv (og langt hen ad vejen rimelig kritik) så danser de ikke efter MSM pibe.

@ Nicolai
Jeg forstår godt din argumentation. Jeg tror bare man må sige, at hvis 9 ud af 10 danskere opfatter “Deutschland über Alles” som en del af den nazistiske pakke (hvilket vel ikke er urealistisk), ja så er det sgu ikke fremmende for karrieren at gå og synge den slags.

Uffe, uanset hvad et flertal af uvidende borgere måtte mene om en sang, på et fejlagtigt grundlag, er det et ufravigeligt krav fra min side, at journaliststanden kan holde rede på hvad der er fup og fakta. Især når man er i færd med at korsfæste en uskyldig mand.

Denne her sag stinker langt væk af kampagnejournalistik. Akkurat ligesom Henrik Gade Jensen, Jacob Bræstrup, Jesper Schou Hansen og mange andre borgerlige personer, der stikker næsen frem, har været udsat for.

Det hele begynder med et ubekræftet rygte, og lynhurtigt hurtigt kaster den øvrige venstreorienteret journaliststand sig over ofret som gribbe på den afrikanske savanne. Det er nu der skal smedes, så kan vi bagefter komme med et mindre dementi eller endnu bedre, blot forklare os ud af det med beskeden. Det var en vigtig nyhedshistorie.

Messerchmidt-gate er ikke noget særsyn. Det er et velkendt gammelt trick, som benyttes fælt af venstreorienteret journalister, dæmonisering. Hvis ikke vi kan nakke manden på hans holdninger eller handlinger kan vi jo blot dæmonisere manden til han er helt spedalsk, og kun hans mor gider tale med ham. Det er svinsk, uhæderligt – men desværre en flittigt benyttet disciplin blandt andenrangsjournalister. Denne gang med det Berlingske hus som afsender. Hvem sagde at vi havde en borgerlig presse?

Under alle omstændigheder skal det blive interessant at følge udfaldet af retssagen, så vi kan få på det rene hvad manden rent faktisk foretaget sig den dag i tivoli og hvad der er opspind.

Umiddelbart vurderer jeg sagen bliver op ad bakke for Messerschmidt, men nu får vi se.

Ja det bliver op af bakke, ikke nødvendigvis fordi MM ikke har ret, men snarere fordi tvivlen har det med at komme pressen til gode. Så hvis bare Torben Lund vil stille sig op og komme med sin historie, så har BT reddet røven fordi de havde en kilde og dermed er skyldfri. Så nemt er journalistik nogen gange!

/Nicolai

Ikke for noget, men det berømte jagerfly “Messerschmitt 109” har aldrig eksisteret!

Der fandtes et BF 109 (produceret af Bayerisches Flugverzeuge) som gik hen og blev kaldt Messerschmitt i folkemunde. BF 109’eren kom til verden før flykonstruktøren Messerschmitt overhovedet fik sine egne fabrikker, men det er rigtigt han deltog i designet af den.

Ligesom der ikke findes en AK-47… men den gemmer vi til en anden gang. 😉

/Limagolf

#21 -> Det kunne de lære noget af på Nyhedsavisen (Trads & Co.) 🙂

Hvad var det Reagan sagde en gang, da nogle individer begyndte at råbe politiske slagord da han holdt tale: “Shut up!” 🙂

[…] MF Morten Messerschmidt (DF) var stangbacardi i restaurant Grøften i Tivoli en forårsdag i 2007, da han ovenpå en 'våd frokost' sang det 'forbudte' 1. vers af Lied der Deutschen, der indledes med strofen 'Deutschland, Deutschland über alles'. Det fik BT til at påstå på forsiden af avisen, at Messerschmidt havde heilet eller “hyldet Hitler i Grøften” selvom at hverken tjenere eller Se og Hørs samlede redaktion, der sad lige ved siden af, havde bemærket det. […]

Lukket for kommentarer.