Kategorier

Tillykke Messerschmidt!

Hurrah! Morten Messerschmidt vandt over BT i injuriesag, skriver flere medier.

MF Morten Messerschmidt (DF) var stangbacardi i restaurant Grøften i Tivoli en forårsdag i 2007, da han ovenpå en 'våd frokost' sang det 'forbudte' 1. vers af Lied der Deutschen, der indledes med strofen 'Deutschland, Deutschland über alles'. Det fik BT til at påstå på forsiden af avisen, at Messerschmidt havde heilet eller “hyldet Hitler i Grøften” selvom at hverken tjenere eller Se og Hørs samlede redaktion, der sad lige ved siden af, havde bemærket det.

Messerschmidt måtte kortvarigt forlade DFs folketingsgruppe på grund af sagen, men blev siden taget til nåde igen efter at der var skabt berettiget tvivl om BTs påstande holdt vand. Det har retten i dag besluttet, at det gjorde de ikke. De brød loven.

Der blev forsøgt indgået forlig, men det ville BTs daværende chefredaktør Arne Ullum (også kendt som Orne Ajllum) ikke efter en bizar konfrontation med sit offer under en direkte debat i TV-Avisen. Retten endte derfor at måtte afgøre sagen, som var anlagt af politikeren '“ og afgørelsen faldt ud til Messerschmidts fordel. Det manglede da også bare!

I mellemtiden har Ullum i øvrigt opsagt sin stilling på BT og er i dag chefredaktør på Søndagsavisen.

Det er en fornøjelse af de store, at frokostpressen ikke bare kan anklage folk for det værste uden dokumentation. Men lur mig ikke om ikke BT, Ullum, journalistforbundet nu stiller sig op i et hylekor om hvor frygtelige vilkår, de nu i fremtiden har at arbejde under. Jeg antager derfor at intet mindre end selve 'demokratiet' og 'ytringsfriheden' nu er i fare '“ efter at BT og ikke mindst Ullum har fået et ordentligt rap over fingrene for at have forbrudt sig mod injurielovgivningen. Gid de også får en klækkelig bøde oveni.

Og naturligvis også et stort tillykke til Messerschmidt! Dejligt at se, retfærdigheden sejrer!

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

18 kommentarer til “Tillykke Messerschmidt!”

Ja, selv om jeg absolut ikke er fan af Messerschmidt, er det meget rart at pressen bliver tøjlet lidt i deres frie fantasi.

Det ville dog have været bedre, hvis det danske godtgørelsesniveau lå lidt tættere på det reelle imaterielle tab. Hvis det eks. har fyldt 3 forsider, kunne godtgørelsen være prisen på 3 forsideannoncer i samme størrelse som historien.

@2

Det kræver man kan finde dommen…pt. har jeg ikke set den på hverken domstol.dk eller på nogen avisers hjemmesider – men det kommer nok…

vh
Anders

Altid godt når retfærdigheden sker fyldest. Så må vi bare håbe på at Messerschmidt selv begynder at leve efter samme princip og ikke kaste om sig med tomme anklager…

@2 og 3: Det koster 175 kr. at få en dom. I kan henvende jer personligt i retten, eller sende dem en mail med navn og adresse. I dét tilfælde skal I først indbetale pengene på deres bankkonto.

Det værste ved hele denne misære er jo at man i går kunne se BTs nye chefredaktør fortsætte den personlige heksejagt på Messerschmidt, da han i TV2 udtalte at de bestemt ikke var enige i dommen, men at de dog havde vundet så meget at de havde rettens ord for at Messerschmidt havde heilet.

Samt at dette faktum måtte være yderst problematisk for DF, at deres spidskandidat til EU parlamentet er blevet dømt som værende “heiler” af det danske retsvæsen.

Kom nu, Peter Brüchman, læg din personlige vendetta på hylden og giv os noget real journalistik istedetfor dette sladder-blæver.

Jeg er bestemt ikke enig med Messerschmidts politiske ståsted, men han har min fulde (altså den ædru) støtte til hans kamp mod de dele af pressen som kalder deres journalistiske ofre for skyldige indtil bevist uskyldige. Altså omvendt af normal dansk retspraksis. Men denne dom kan være et vendepunkt for retspraksis på området.

Man har jo lov at håbe på at pressen kigger indad som resultat og dermed lægger et strengere kodeks for hvorledes man skal understøtte sine artikler.

Jeg synes ikke at i fanger pointen – han er ikke et uskyldigt offer for vaemmelige journalister der lyver. Han er et offer for en ekstra stramning af rubrikken. Retten har (efter det oplyste) fundet at han heilede og sang Deutschland, Deutschland über alles. Den finder saa at dette IKKE beretiger til overskriften “hyldede Hitler”. Men det er da en nuance – det aendrer ikke en toeddel ved at manden er hammervissen, synger “fordbudte vers” og heiler. Hvis Se og Hor havde brugt rubrikken “Heiler i Tivoli” saa havde den antageligvis vaeret top fin. Helt aerligt, han er da ikke vaerdig til et borgerligt ombud.

Jan: Uuuh, skal man nu være “værdig” for at være politiker? Det er da det sjoveste jeg nogensinde har hørt. Nævn 5 politikere på Christiansborg, der er “værdige” mennesker!

So what, han drikker sig stiv og vælter lidt rundt. Who cares? Det ændrer ikke noget. Jeg er da ligeglad med hvordan politikerne opfører sig i deres fritid, sålænge de overholder gældende lov.

@ 7+8

Hej Jan,

Mener du helt ærligt – at man er diskvalificeret til et offentlig embede fordi man i en branderet har sunget politisk ukorrekte sange og måske/måske ikke “heilet”??

Jeg har tidligere været aktiv i ungdomspolitik (er borgerlig), og har i den forbindelse sunget både røde, blå og sorte sange, der – hvis de tages for pålydende kunne give samme tur på forsiden (hvis jeg var politiker). Disse sange og den opførsel man iøvrigt udviser i festligt lag siger jo intet om ens politiske sympatier/anti-partier… og det bør enhver tænkende journalist/redaktør da kunne indse. Alligevel kører B.T. videre og fremstiller MM, som om han har stærke nazi-sympatier, hvilket iøvrigt kun er en god historie fordi han er fra DF. Historien var aldrig blevet bragt, hvis han kom fra et andet parti.

Uanset om MM har heilet eller hvad han har sunget, så er det da et dybt usmageligt karaktermord B.T. her har udført – og at de nu forsætter med at insinuere, at MM har nazi-sympatier viser bare hvor lavt journaliststanden generelt og B.T. i særdeleshed efterhånden er sunket…

vh
Anders

@ 9 + 10

Jeg er Anders @10 – vi er vist bare to personer med samme flotte navn, der har postet samtidig :o)

vh
Anders

Anders, bare fordi du har lave krav til politikere behoever vi andre jo ikke ogsaa have det.

Selvfoelgelig skal politkere have lov til at have sjov i gaden, men opfoersel i fritiden fortaeller (desvaerre) en del om personen. Og det er nu engang personer der vaelges til folketinget paa et ubundet mandat.

Saa kan du nok saa meget mene at heilen er almindelig “vaelten rundt”.

@ 10 Anders,
Nej, selvfoeligeligt skal man have lov til at opfoere sig fjollet. Men man kan ikke blive ved med at sige at privatlivet ikke taeller. Selvfoeligt goer det det, men konteksten skal selvfoelgeligt tages med i betragtning.

Hvis man synger politisk ukorrekte sange til et KU moede (eller smider en gris ind til Frank Jensen), saa fred vaere med det.

Men hvis en folktetingsmand drikker sig fra sans og samling i Tivoli og sidder og heiler, saa siger det da noget om mandens disposition og doemmekraft. Saa kan han ikke bagefter kommme og tude over det bliver rapporteret.

Denne her antagelse om at journalister skal vaere bonkammerater med mere eller mindre loedige typer hoerer simpelthen fortiden til. En fortid, vel at maerke, hvor en statsminister var maniodepressiv og forsvandt paa fest-ture i dagevis og embedsmaendene skulle ud og lede i byen UDEN at pressen rapporterede det. Bare for at traekke skismaet med “fritid” vs. “arbejde” helt op.

Selvfølgelig skal politikere og journalister ikke være bonkammerater. Og jeg synes i høj grad, at privatlivet tæller med og siger noget om politikerne som mennesker – men sagen handler ikke om MM’s privatliv, men om den fremstilling B.T. giver af ham.

Min pointe er at journalisten – medmindre han/hun er dissideret dum – udemærket ved, at MM ikke ville hylde Hitler, men bare var beruset og så synger en “ukorrekt” sang, heiler eller hvad han nu gør.

Derfor, hvis B.T. havde skrevet, at MM var skidefuld og på rulleskøjter, så fred være med det. Men at skrive, at han hylder Hitler – så er det udelukkende for at begå et karaktermord på ham.

Var der i øvrigt ikke noget med at der var en grund til at Morten M. heilede? Altså et eller andet der provokerede ham til det? Som jeg husker det – men jeg kan tage fejl – var der et optrin det førte frem til hans – mulige – heil’en. Anyone?

Jan, jeg har ikke lave krav til politikere, jeg er bare ligeglad med, hvad de laver i deres fritid. Jeg stemmer på politikeren, ikke på personen.

Og Jan, du var ikke tilstede i Tivoli. Du ANER ikke hvad der skete og hvad sammenhængen var. Men alligevel er du klar til at dømme Messerscmhidt. Du har ingen jordisk chance for at vide, om Messerschmidt er et mere “værdigt” menneske end enhver anden politiker.

“Men det er da en nuance – det aendrer ikke en toeddel ved at manden er hammervissen, synger 'œfordbudte vers' og heiler. Hvis Se og Hor havde brugt rubrikken 'œHeiler i Tivoli' saa havde den antageligvis vaeret top fin. Helt aerligt, han er da ikke vaerdig til et borgerligt ombud.”

Det er en vittighed, ik ?

Han har undskyldt at han var fuld. Det har masser af politikere været.
FOrbudte vers – øhh næh, det er de nu ikke. De er da også ofte blevet brugt her i landet, og jo gerne med et glimt i øjet – hvori består problemet.
Og heiler – ja, han laver en parodi på nazisterne.
Det må man åbenbart ikke.
I Messerschmidt sagen er der ikke en tødel der tyder på den mindste form for sympati med nazister/hitler – tværtimod.

Det er et grotesk karaktermord, og at den nye chefredaktør ikke blot ligger sig fladt på maven og undskylder, mens han lader ansvaret falde på den forhenværende er mig en stor gåde. Det er jo ganske pinligt for BT.

@12: Hvorvidt en politiker er egnet til sit embede må da være en sag mellem den pågældende politiker og hans egne vælgere. Det tilkommer da ikke andre vælgere/politikere – der har helt andre politiske sympatier og dermed motiver – at bedømme, hvorvidt den pågældende er egnet eller værdig til sit embede.

I øvrigt har jeg svært ved at tage problemstillingen alvorligt. Det er almindeligt kendt, at man skal gå til islamistiske kredse for at finde sympatier for nazismen i dag. Her befinder Dansk Folkeparti sig i den modsatte politiske side med utvetydige sympatier for Israel og jøderne – og antipati mod samme islamisme/nazisme.

Jeg kan i øvrigt slet ikke tage alle de politisk korrekte kollektivister – inklusive BTs chefredaktion – alvorligt, der ser nazismen som den (eneste) store trussel mod frihed og demokrati. Det er kollektivismen i bred forstand, inklusive nazisme, kommunisme, socialisme, islamisme osv. – der historisk set har stået bag forbrydelserne mod menneskeheden, og truet friheden og demokratiet. I dag er nazismen død og borte – men jeg savner, at de samme mennesker kaster det samme engagement ind i en klar afstandtagen til de andre reelt set mere truende ideologier. Hvor er den samme dybe forargelse mod folk, der – ikke bare i sjov og fuldskab med i ramme alvor – går rundt i t-shirts med røde stjerner, Che Guevara osv. Eller forargelse mod folk, der seriøst ønsker sharia-loven indført i Danmark? Eller bare kig i SF’s partiprogram. Her er der tale om holdninger, der burde møde klar afstandtagen, hvis man mener friheden alvorligt.

Lukket for kommentarer.