Kategorier

Kaare R. Skous kynisme

Messerschmidt-sagen viser det værste, men også det bedste ved dansk politik. Det værste har man set ganske mange eksempler på. BTs kyniske forsøg på at bringe et DF-folketingsmedlem Morten Messerchmidt i vanry som hylder af Hitler ved hjælp af utroværdige kilder og en ganske strammet forsidehistorie. Ved den lejlighed stillede politikere sig op og kritiserede deres politiske modstander dømt ved BTs chefredaktør Arne Ullums selvbestaltede standret blandt dem SFs Anne Baastrup. Et par uger efter er de fleste '“ undtagen Torben Lund , hans mand Claus Lautrop og Arne Ullum – overbevist om, at 'intermezzoet i Grøften' ikke foregik som først beskrevet. Det har ført til selvransagelse hos politikere, hvor i hvert fald en enkelt var lidt for hurtig på aftrækkeren med at kritisere Messerschmidt i medierne, for Anne Baastrup beklagede sine udtalelser utvetydigt. Den radikale Simon Emil Ammitzbøll stillede op i TV2News torsdag og efterlyste efterrationalisering i pressen og blandt politikere på Christiansborg. Man kan indvende, at det var lidt sent, at de politiske modstandere kom på banen for at lægge afstand til pressehetzen, men omvendt var der ingen, der tvang den radikale politiker til at stille op i TV2News med sin opfordring. Ammitzbøll kritiserede i øvrigt oprindeligt ikke Messerschmidts påståede opførsel i Restaurant Grøften.

Måske var netop oppositionens klare meldinger én af grundene til, at DF-toppen i går – og meget rosværdigt – lukkede Messerschmidt ind i folden igen. De kunne ikke længere forvente angreb på eller kritik af Messerschmidt pgr.a. Tivoli-episoden fra hverken SF eller de radikale. Det sker jo ikke hver dag, at DF kan forvente borgfred fra den kant.

Med i studiet havde TV2 News den pibedunstende maosut, Kaare R Skou, der hånede Simon Emil Ammitzbølls synspunkter om selvransagelse. 'Jeg har aldrig hørt så megen klynk' lød det fra 'Gårdejer Skou'. Han mente, at der intet var i vejen med BTs historie. Problemet var snarere, at BTs kilder siden var løbet fra det, de oprindeligt havde fortalt BTs journalister. Intet andet, mener manden, som altså bijobber som dommer i den slags sager nede i Pressenævnet. Og så satte Skou trumf på:

De politikere, der kritiserede Messerschmidt, skulle faktisk have stået ved deres oprindelige holdninger i stedet for at løbe fra dem nu, lød det altså fra den politiske redaktør, som TV2 har ansat til at vejlede deres seere i Christiansborgs veje og vildveje. Med andre ord fik vi den kyniske journalists kolde vurdering af, hvordan en folkevalgt politiker bør opføre sig:

Hvis du én gang har lagt dig på en holdning, så hold fast uanset om den bygger på løgn og latin. Det er muligt, at kendsgerningerne ændrer sig, men afvig aldrig fra den én gang fastlagte kurs. Hellere at uskyldigt dømte bliver offentligt halshugget, end at du taber troværdighed.

Det er jo kynikerens analyse. Det er muligt, at Kaare R.Skou har stor politisk indsigt, men hans menneskelige karakter virker ikke specielt tiltalende. Så foretrækker jeg til hver en tid Anne Baastrups lidt sene omvendelse til anstændigheden. Den indrømmelse repræsenterer dog noget af det bedste ved dansk politik.

Det kan i øvrigt også undre, at en tilsyneladende velanskrevet politisk journalist ikke er interesseret i at stræbe efter en objektiv sandhed, som ellers skulle forestille at være journalistikkens kendemærke. Skou opfordrer direkte Ammitzbøll til at fortsætte med at basere sin holdninger på kendsgerninger, som alle ved er fordrejede. Men det er man formentlig ligeglad med på TV2. For i dag, fredag, handler det om Bjarne Riis, der undskylder for sit dopingmisbrug. Hvis Kaare R. Skou kommenterede Tour de France, så vil opfordringen nu lyde: Hold op med al det klynk, Bjarne! Fortsæt dog med at lyve om dit dopingmisbrug dengang i halvfemserne!

Apropos TV2s jagt på “sandheden”. Så nyd lige denne perle fra Ekstra Bladets Michael Jeppesen.

Søren Pind MF(V) kalder ifølge Netavisen 180grader BT for “Pislingen”. Muntert!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Kaare R. Skous kynisme”

Fin sammenligning!

Jeg så også det omtalte indslag og blev på samme måde oprørt over Skou. Han var ikke objektiv analytiker, han var kommentator og meningsmenneske, og det er fint nok, men ikke hvis han udfolder sine meninger med den førstnævnte hat på hovedet.

Det kan godt være at BT’s kilder sagde det de gjorde. Men når det hele falder fra hinanden så snart historien er trykt, så har man ikke været kritisk nok overfor sine kilder. Ifølge Skous logik kan man trykke hvad som helst, bare man har nogle som vil stå inde for det. Hvis man her det, kan man ikke kritiseres for noget, man kunne jo ikke vide bedre.

Magen til vås! Journalister skal da være kritiske. Formidler Skou kritikløst Finansministerens syn på dansk økonomi? Nej, det gør han nok ikke. Han er nemlig journalist og således kritisk overfor sine kilder. Særligt kilder med slibrige motiver. Fx politikere.

Men når det går ud over DF, er det selvfølgelig noget andet. Så gør det ikke så meget om ens kilder er upålidelige, så skal slibrige historier sandelig i trykken. Koste hvad det vil.

Jeg syntes det tjener til både DF-ledelsens og Ammitzbøls ære at de nu endelig har valgt side til fordel for Messerschmidt. Det vi har været vidne til er en sjælden grad af personhetz på et sjældent tyndt, ja, ikke-eksisterende grundlag.

Hvis Ullum overlever det her opsiger jeg mit abonnement på Berlingeren (det gør jeg nok alligevel 😉 ). Mine penge skal ikke gå til sådan en kynisk koncern. Men hvad værre er: min tillid til journaliststanden har lidt endnu et knæk.

Kunne vi ikke få nogle journalister frem på barrikaderne i den her sag? Hvad med Nyhedsavisen? De plajer ikke at være sene til at kritisere deres egne hvis det kan give dem en overskrift på TEXT-TV.

Kom nu Simon Andersen! Vi ved du kan gøre det igen!

Nu er jeg ikke verdens største Jeppesen fan. Men den artikel Jarl linker til i bunden af posten er fabelagtig.

Dansk jornalistik er efterhånden en skandale!

/Limagolf

” 2 Ditto her, nej hvor der må/ forhåbentlig få en 39 tøs røde øre til at overophede, samt overveje et andet fag, fx. i enhedlisten eller SF.

Kimpo og Andreas,

I sidder ikke og prøver at gætte hvem “tøsen” i Jeppensens artikel er – vel? Nu vil jeg ikke ødelægge jeres intellektuelle udfordring, men i artiklen står der, at det er “trættøs39 aka Camilla Slyngborg”.

Jeg gætter ikke. Det vil jeg gerne pointere. Det er mig ligegyldigt hvem den omtalte journalist er. Men nu havde Helle Ibs navn stået uantastet et par dage, og så mente jeg det måtte dementeres. Godt nok er Helle Ib kvinde, men hun er ikke dén kvinde Jeppesen omtaler i artiklen.

Endnu et godt grin. Ikke mindst EB historien. Men er der slet ingen der er ved at være trætte af den pågældende journalist?
Det er efterhånden mange gange han har bragt overlagte usande historier i BT. Er det kun den ansvarshavende der skal stå for skud eller er der også grund til at se på skribenten?

Lukket for kommentarer.