Kategorier

Begyndelsen til enden på “Groft Sagt”

Mon ikke at Svend Auken sender Berlingske Tidendes chefredaktør og sin gamle partifælle Lisbeth Knudsen en venlig tanke i disse dage, hvor avisens såkaldte “fornyelse” har decimeret 'Groft Sagt'- spalten væsentligt?

Auken har tidligere harceleret imod de satiriske 'Groft Sagt'- skribenter, der længe har været alibiet for mange borgerlige avislæsere for alligevel at bruge tid på at læse “Den Berlingske Avis”. Den tidligere S-partiformands mange anklager mod 'de gamle sure mænd' såsom Claes Kastholm Hansen, professor Peter Kurrild-Klitgaard, “Vor mand i Singapore” Egon Balsby, jura-professoren m.m. Ditlev Tamm, journalist Lars Hedegaard m.fl.

Det borgerlige figenblad i form af 'Groft Sagt'-panelet har i hele sin levetid været en torn i øjet på den intellektuelle venstrefløj her i landet. Groft Sagt- brødrene har med deres kradse penne systematisk afsløret hykleriske danske politikere samt pinger og bosser i den danske medieverden. Nogle skud har ramt skævt, men langt de fleste har efter min mening ramt plet. 'Groft Sagt' er en moderne institution i landets borgerlige presse. Det er derfor fuldt forståeligt og vel ligefrem meningen at Svend Auken, Mogens Lykketoft og mange andre hader spalten af et godt hjerte. Men nu kan de trække årgangsrødvinen op, slå benene op på bordet, skåle for Lisbeth og tænke: Ah så var hun alligevel på vor side!

Således får alt godt en ende, nu hvor Lisbeth Knudsen har indledt processen med at nedlægge den borgerlige meningsdannelses polemiske flagskib. For efter omlægningen er Groft Sagt – indlæggene pludselig blevet kortere og færre i Berlingskes Magasin-sektion ved let gennemskuelig anvendelse af den velkendte “salami-metode”. Naturligvis er dette et forsøg fra chefredaktionens side på at udvande Groft Sagt lidt efter lidt, der på sigt utvivlsomt skal ende med, at spalten lider en stille død i glemsel formentlig allerede ved næste omkalfatring af avisen. Med andre ord: Lisbeth Knudsen har bøjet sig for kritikken fra ledende socialdemokrater og andre kulturradikale meningsdannere i København, der længe har rynket på næsen og følt ubehag ved så længe at være gået for nær af disse “gamle sure mænds” infame skriverier!

For alligevel at sætte et eller andet i stedet, så har Lisbeth Knudsen derfor introduceret nogle nye såkaldte “blogskribenter” '“ lutter kendte ansigter uden erfaring med at skrive egentlige blogs. Opgaven for dem er øjensynligt at skrive ganske ufarlige kedsommelige tekster totalt uden kant tilpasset Anders Fogh Rasmussen-tidens lidenskabsløse borgerlighed. For eksempel personificeret i den stærkt overvurderede Niels Krause-Kjær, der forleden lagde for ved på sin blog at slå et slag til afskaffelse af skattestoppet. Hvilket mod! Dette skulle altså være et udtryk for den nye borgerlighed på Berlingske? Krause er et typisk eksempel på en skribent fra det pæne medieestablishment i dette land. Her anlægger man kun opportune og stuerene synspunkter, der kan fremme egen karriere. Krauses tekster er således pæne og nydelige, der ikke støder nogle mennesker – hverken læsere eller radiolyttere – fra sig. Fint nok. Lisbeth Knudsen vælger at aflive Groft Sagts tekster der har saft, kraft og bid til fordel for ligegyldige såkaldte 'blogskribenter' som Krause-Kjær og Anders Foghs yndlingskommentator og cheerleader Thomas Larsen. Flittige og pæne Lisbeth spiller på det sikre og tør ikke satse noget. Une personne sans courage c’est dommage!

Strategien vil formentlig gå ud over Berlingske Tidendes profil, men who cares? Der vokser heldigvis mange andre medier op i disse år '“ så hvorfor i alverden dog i fremtiden spilde tiden på debatstoffet i Tanten i Pilestræde.

Læs også: Lisbeth Knudsen svarer Jarls Blog

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

28 kommentarer til “Begyndelsen til enden på “Groft Sagt””

Jeg er helt enig med dig og vil endda gå så vidt som at sige, Groft Sagt er den bedste klumme nogen dansk avis eller noget danske medie har. Specielt kan jeg godt lide Lars Hedegaard, selvom han – indrømmet – er temmelig barsk i sine kommentarer. I øvrigt har jeg en far, der arbejder i Iran, og han elsker også Groft Sagt, så han får klummen sendt hver dag via e-mail.
Hvad angår Lisbeth Knudsen, kan jeg stadig ikke komme mig over, at en borgerlig avis kan finde på at udnævne hende til chefredaktør. Med hendes baggrund in mente, kan det ikke undre nogen, at avisen efterhånden bliver mindre og mindre borgerlig.

Så kom det ind bag min måske til tider lidt tykke hjerneskal: Jarl Cordua ER borgerlig. 5 stjerner for denne præcise beskrivelse af hvad der muligvis er en borgerlig tragedie.

På den anden side, som det også antydes, har Groft Sagt længe været et alibi for at købe denne avis, der ellers slægter Politiken på i politisk korrekthed, både når det gælder indvandring, ytringsfrihed, USA, og (ja, jeg er jo mig) kønsdebat, så måske er det kun godt. Arumentet for at købe lortet er nu snart væk.

JP er bedre, men bestemt ikke det rene guld. Lad os heppe på nye tiltag, bla. at 180grader lever længere end første år.

Groft sagt har i lang tid været den eneste grund til at jeg åbnede Berlingeren, og det er da derfor beklageligt at det nu bliver nedtonet '“ fremgår det af dagens hard copy eller er det insiderviden, kan ikke se noget på berlingske.dk om det? '“ men omvendt behøver jeg ikke længre ærgre mig over ikke at se dagens klumme!

Hvad angår Lisbeth Knudsen og konspirationsteorierne angående hendes venstredrejning af den gamle tante må det henhøre under klassisk motivforskning, en disciplin jeg (i hovedreglen) finder ynkelig og tendentiøs. Derudover er Berlingske jo en virksomhed som har nogle aktionærer, som det må antages ønsker at få et rimeligt afkast af deres investeringer, så mon ikke det er det der driver de nye tiltag '“ gode eller dårlige?

Jarl, burde du ikke stille skarpt på DFs og justitsministerens slet skjulte glæde ved mere videoovervågning af det offentlige rum?

Det var måske også lidt et forsøg på at sige, at jeg synes det var mærkeligt, at polemikken om Groft Sagt overskyggede en mulig politisk konsensus blandt to af de regeringsbærende partier om mere videoovervågning af det offentlige rum.

Jeg var i England i august, deriblandt London, hvor en undersøgelse, så vidt jeg husker, har vist at en person bliver fotograferet mindst 300 gange på en dag i London.

Jaja, det var ikke for at være ubehøvlet, men den slags afledning af debatten kan være temmelig provokerende. Jeg har sikkert selv begået den synd mange gange, men det er ikke desto mindre noget fis at forsøge at starte en anden debat. Få dig en blog 😉

Alle forudsagde det samme dag det blev kendt hvem den nye chef var. Det var kun et spørgsmål om tid.

Jeg holdt selv Berlingeren i årevis, mest pga. ‘Groft Sagt’. Man kan håbe at JP overtager denne spydspids i kulturkampen.

Jarl, du siger det så præcist. Jeg – en østjyde – holder berlingske af en eneste grund: Groft Sagt.

Jeg udholder alt københavnerævlet, blot jeg kan få de små skarpe kommentarer til morgenmaden. Tag det fra mig, og så kan jeg vist nøjes med Nyhedsavisen…

Groft sagt er højdepunktet, når morgenavisen slås op. Det eneste borgerlige indslag i en ellers politisk korrekt medieverden.

Mangfoldigheden og den overraskende præcision i de sylespidse udleveringer af politisk hykleri bliver næppe overgået foreløbig.

Må Groft sagt bliver til Ofte sagt…

Du har fuldstændig ret! Dette må lægge tanten helt i graven som borgerlig avis. Nu mangler Knudsen bare at klappe jorden til omkring den.

Nogen skal jo:

Jeg læser mest Berlingeren (hvis jeg overhovedet gider spilde tid på noget så oldnordisk som papiraviser). Det gør jeg, fordi jeg som centrumpolitisk aktiv gerne vil høre begge sider af historien og fordi Politiken simpelthen minder mig for meget om mig selv selvsmagende-kreativ-klasse-person. Men jeg kommer dæleme ikke til at savne at høre på unuancerede, uigennemtænkte idioter som dem i Groft Sagt. I højere grad vil jeg savne Claes “lægge-lort-på-gulvet-hvor-er-jeg-dog-moden ” Kastholm end Lars Hedegaard, som bare er et fjols med et barndomstraume.

Jeg synes nu ikke, Groft Sagt har en berettigelse i en moderne avis. Hverken indholdet eller formatet har fornyet sig – og selvom de fra tid til anden er ganske morsomme, og så er det for 80% vedkommende noget værre ævl, de herrer får spyet ud. Især de nyligste tilføjelse til panelet synes jeg ikke har været synderligt heldige.

Jeg tror ganske enkelt, at Knudsen enten har fået lavet læserundersøgelser eller selv har vurderet, at det nok var på tide at ændre billedet af Berlingerens debat-sektion. En moderne avis kan ikke holde til at fremstå som netop bare et talerør for sure gamle mænd.

Og at hun tør gør det på trods af, at netop en reaktion som din, Jarl, var helt, helt forudsigelig – det synes jeg faktisk er ret modigt.

Pravda over det hele. Men mon hun får lov til det? Tidligere har man reduceret GS, for så at øge den til det ‘nuværende niveau’. GS har længe været det eneste jeg gad bruge tiden på i Berlingske, foruden erhverssektionen. Journalistikken er næsten lige så højrød og inkompetent som i de venstreorienterede medier (Politiken, DdR osv), så debatsektionen var og er sammen med “Magasin” det eneste der skiller Berlingske fra de andre medier. Men det er desværre mere end en tendens. Senest har man set hvordan den sippede og smådumme Helle Ib har sat sig på lederplads i BT, hvor hun kan udgyde sine forsmåede småsocialistiske vrangstillinger.

Endnu holder vi Berlingske Tidende. Men det lover jo ikke så godt. I hvert fald har vi måttet supplere med Weekendavisen. Der er der ingen Groft Sagt, men mange andre gode og undertiden også morsomme ting at læse.

De Radigale (med den stadigt mere skingre Vestager som førerhund) og den øvrige ekstreme venstrefløjs gentagende overfald på den frie debat er naturligvis stærkt bekymrende i forhold til bevarelsen af det danske folkestyre. Det kan alle anstændige borgere være enige om. Et lille lyspunkt fandt jeg dog her -tjek det ud:

http://www.uriasposten.net/?p=4919#comments

– Et eksempel på Hjørnesparkets humor, der slår hovedet på sømmet:

“…og programdirektør Lars Vesterløkke har fået at vide, at han vælger at gå efter gensidig overenskomst…”

SB

Det er virkelig grotesk, at Berlingske har ansat Lisbeth Knudsen. Nu er det jo bevidst, at det var det helt forkerte beslutning for en borgerlig avis.

Groft Sagt er (var?) det bedste ved Berlingske. Der er andre stofomraader som traenger til et kvalitetsloeft. Specielt daekningen af USA stoffet, der er en ren katastrofe.

Jeg deler vreden. Vi har vel alle hver vore favoriter i groft sagt – hvis det fortsætter må jeg vende tilbage til min gode gamle Jyllands-Post. Men jeg vil nu ikke være med til, at min gamle helt (og din, troede jeg, Jarl) Uffe reduceres til at være en eller anden der ingen erfaring har med at blogge etc. Jeg har nu tænkt mig at få RSS-feed på ham. Indlægget i går i berlingske om skat var en tsnunami i ørkenen. Jeg håber, der kommer flere…

Jeg ved ikke, hvad du har gang i her på bloggen, Jarl Cordua, men lad mig så fra “hestens egen mund” bekræfte, at “Groft sagt” ikke er på vej ud af Berlingske Tidende og ikke er nedprioriteret. Tværtimod fortalte jeg faktisk “Groft sagts” ærede skribenthold på et glimrende møde her i sommer, at de udgør et vigtigt element i avisens mangfoldighed af skarpe hjerner og skarpe meninger, og at deres bidrag er værdsat også af mig som ny chefredaktør – endog gerne med en efterlysning af en endnu større grad af skarphed og satirisk blik på stort og småt.

I øvrigt bevar mig vel for meget forvrøvlet sludder om min person her på bloggen. Det skal jeg undlade at kommentere.

@Lisbeth Knudsen

“Jeg ved ikke, hvad du har gang i her på bloggen, Jarl Cordua, men lad mig så fra 'œhestens egen mund' bekræfte, at 'œGroft sagt' ikke er på vej ud af Berlingske Tidende og ikke er nedprioriteret.”

Beæret over at du svarer på kritikken, så lad mig gerne præcisere, at jeg såmænd kun har et ærinde og det er at “groft Sagt” bevares i sin helhed. Enhver kan jo slå op i Berlingske og se, at rubrikken er blevet beskåret. Det er vist det eneste, som du ikke forholder dig til i dit svar.

Og så synes jeg i øvrigt en ting bør tilføjes (Beinov er m in gamle kollega i VUs Landsstyrelse, så tag det i betragtning, når min kommentar læses)i retfærdighedens navn: For mig er Magasinet faktisk et dagligt lyspunkt, og det jeg bruger mest tid på og oftest også læser først. Jalvings, Blüdnikows, Beinovs og Kastholms kommentarer har faktisk ikke sin lige i andre aviser. Så for mig står og falder det altså ikke med groft sagt. DEt er et godt krydderi. Men retten er nu vigtigere.

Lisbeth Knudsen kan sige, hvad hun vil, men faktum er, at Groft Sagt-klummen er blevet væsentlig reduceret de seneste dage. Bl.a. er Lars Hedegaard helt forsvundet, men han er måske på ferie her midt i september?
Hvad angår de personlige kommentarer om Berlingskes nye chefredaktør, mener jeg bestemt godt, man kan forsvare at kritisere en person, der har lavet så mange karrieremæssige pirouetter, som det er tilfældet med Lisbeth Knudsen. Hvad det angår, adskiller hun sig i virkeligheden ikke så meget fra Karen Jespersen, og hun bliver jo heller ikke ligefrem taget på med fløjlshandsker.

Lukket for kommentarer.