Kategorier

Konservativt skisma

Bendt Bendtsen har op til Det konservative Folkepartis landsråd her i weekenden lanceret en ny strategi. Der skal mere fokus på partilederens synspunkter, når det gælder kræftbehandling, sygehuse og 'værdier'.

– Det er helt klart, at der kommer længere lys på skattespørgsmålet nu. Vi har ikke forladt visionen om, at skatten på den sidst tjente krone skal ned på 50 procent. Men det hovedtema, jeg går til landsråd med er, at kræftbehandling får førsteprioritet for De Konservative i det kommende år. Vi skal have et stærkt offentligt sundhedsvæsen, og så skal forebyggelse fylde meget, siger Bendtsen til Ritzau i dag, torsdag.

Den konservative ledelse nedtoner nu skattespørgsmålet, og i forbindelse med landsrådet forsøgte toppen at få de 'unge brushoveder' med på ikke stille forslag om skattelettelser. Det fik K-toppen dog intet ud af, bortset fra at få sagen eksponeret i Ekstra Bladet. Heller ikke de konservative græsrødder har tænkt sig at rette ind. På landsrådet har flere lokale kredse stillet flere forslag om lavere skatter, så K's skatteprofil får ingenlunde lov at blegne, hvis det står til de menige konservative. Den konservative vælgerforening i Gladsaxe mener eksempelvis, at 'topskat er en misundelsesskat'. Den slags utidig indblanding i signalgivningen kunne ikke ske på et landsmøde i Venstre. Det havde Claus Hjort sørget for.

Den nye skatteordfører Lars Barfoed har formentlig fået lidt forskellige signaler fra chefen om, hvor hårdt han skal køre frem med skattelettelser, der virker som en rød klud i hovedet både på Venstre og DF. Politiken har i ugens løb forsøgt at få en klar udmelding fra Barfoed om, hvornår K igen stiller krav om skattelettelser. Efter lidt træden vande en lille uges tid blæser ordføreren nu klart i trompeten i Politiken i dag, at der – igen – skal skattelettelser på programmet for regeringen i næste valgperiode.

Det kan udmærket være, at Bendtsens strategi er tosidet, og man kan ikke forklejne vicestatsministeren i at sætte spot på andre varer i butikken, når fokus så længe har været på skattelettelser. Det sender dog et lidt forvirret signal til vælgerne. Har K nu meldt sig i den lange række af velfærdspartier som kræver bedre offentlig velfærd, flere penge til kræftbehandling og mere barselsorlov til mænd? Eller er K et liberalt parti til højre for Venstre på det økonomiske område? Måske kan Bendtsen blæse og have mel i munden ved at kræve både skattelettelser og flere offentlige udgifter til dette og hint.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718