Kategorier

Planer om ny regeringsrokade

Berlingske skriver onsdag aften om den kommende regeringsrokade, som de fleste har regnet med ville komme. Detaljer i historien tyder på, at statsministeriet eller en kilde i V-toppen har ladet historien sive til avisen.

Artiklen lader forstå, at V og K-ministrene skal bytte ministerier, og en ny såkaldt 'vi stemning' skal skabes.

Eneste undtagelse er et centralt og nyt klimaministerium, som Connie Hedegaard formentlig står til at overtage som udover miljøministeriet også skal indeholde energiområdet, som i dag ligger i transportministeriet.

Lene Espersen skulle ifølge Berlingske have en 'drøm' om at overtage udenrigsministeriet fra Per Stig Møller, som '“ Jarls Blog tidligere har beskrevet '“ han gør klar til at forlade. Berlingske spekulerer på om han skal være kulturminister, men hvad skal Brian Mikkelsen så lave?

Den konstant ulmende magtkamp mellem Hedegaard og Espersen om, hvem der skal overtage efter Bendt Bendtsen, kan gøre ministerkabalen til en besværlig affære. Ifølge Jarls Blog oplysninger, så har de konservative kronprinsesser gjort knuder under processen og har nægtet at skifte deres ministerier ud, hvilket komplicerer rokaden. Spillet handler om, at hvis Hedegaard får lidt, så skal Espersen have noget andet osv.

Berlingske spår Lars Løkke som ny finansminister. Det er også mit bud.

Inger Støjberg og Troels Lund Poulsen nævnes som mulige nye ministre. Det er bestemt gode bud.

Jov, der vil ske ting og sager i dansk politik i de kommende dage.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

27 kommentarer til “Planer om ny regeringsrokade”

Interessant analyse på Berlingske, og som en der har arbejdet for Lars Løkke i hans nuværende stilling kan jeg kun applaudere, hvis han får Finansministeriet.

Som fast læser af Jarls Blog ved jeg at du ikke er upartisk i dette særlige spørgsmål, men hvad er din kommentar til de rygter, der siger at Claus Hjort skulle træde tilbage som minister for en mere tilbagetrukket rolle, efter sigende efter eget ønske? Og har det i givet fald noget at gøre med den sag, der i dag kostede Jens Rohde hans job og/eller at Venstre nu skal til at føre en politik, hvor værdifællesskabet med DF nedtones?

Vh. Peter

1. Jeg er lidt i syv sind om hvorvidt Claus Hjort ikke skal være minister. Fogh vil formentlig skabe fornyelsen ved at rokerer rundt på de samme mennesker. Men Lars Løkke skal køres i stilling som nr. 2, og derfor tilsiger logikken at så må Hjort få en lidt mere tilbagetrukket rolle, men bestemt ikke uden indflydelse.

Fogh var så rasende på Hjort over hans indblanding i Rohde-sagen at han havde råbt og skreget. Der var – ifølge mine oplysninger – først kontakt mellem de to på valgaftenen. Men mon ikke han bliver tilgivet?

Hjort så meget lettet ud på TV2 News over sit genvalg, men talte helt sort da han skulle forklare, hvorfor han havde medvirket i Ekstra Bladets artikel.

@ Jakob

😀

Mon ikke Thor P. som erfaren spiller under alle omstændigheder tager den kommende finanslovsforhandling med, hvorefter han i ro og mag kan lade sig udskifte.

6. Jo, det er jeg enig i. Problemet er, at der skal findes en formand for folketinget inden, og det åbner hele kabalen. Det duer heller ikke at det er en “lame duck”, der sidder på finansministerposten. Alle er bedst tjent med rene linjer. Men det er faktisk også et argument for at Thor P. fortsætter.

Der var vist flere der lagde mærke til at Lykke Friis var til stede til Venstres fest på valgaftenen. David Trads spekulerer i Nyhedsavisen over om hun skal være ny videnskabsminister – resten af hans analyse virker dog ikke præget af indsigt…
Rygter vil vide at hun skal være spidskandidat til EP – men det lyder dog som noget af et long shot. Hvorfor skulle hun dog spilde sine evner på det?

8. Jeg er enig. Lykke Friis er faktisk ikke et dårligt bud. Hun er 1. kvinde. 2. kompetent 3. politisk begavet. Venstre vil sikkert gerne have hende som EP-spidskandidat, men hun har utvivlsomt større ambitioner end det, og det har hun grund til at have.

Venstre EP-kandidater. Charlotte Anthonsen og Jens Hald Madsen røg ud af tinget. De er da begge en mulighed. Især Charlotte Antonsen som jo kender stoffet til UG.

Det lyder spændende med en rokade, og evt. nyt ministerium. Men det er vel ikke kun hos de konservative at der er “magtkampe”…
Flere venstre ministre f.eks. Søren Gade og Kristian Jensen, har jo haft rigtigt gode valg, og har gjort det godt som ministre.

Men for at rokaden rigtigt skal skabe nye energi og alt det der, så skal der vel også nye ansigter ind, og derved altså også nogen ud.

Jarl, hvem er dine “favouritter” til at miste ministerposter?
Hjort, Helge Sander, Per Stig, Thor P. ….

Og tror du at Fogh henter helt nye folk ind udefra f.eks. Anne E., Louise Gade eller bliver det bare fra Folketingsgruppen ?

Jeg vil godt vente lidt med at komme med mit bud.
Men jeg tror at følgende er helt ude:

Bertel H, Helge S,. Ulla T.

Muligvis Claus Hj og Thor P., Rikke Hv., Eva K,

Sikre: Lars L., Kristian J., Søren G., Karen J.

De konservative har ingen udskiftninger af personer bortset fra måske Carina C. og Per Stig M.

Lykke Friis har været stort set nagelfast inventar ved mængder af ikke blot åbne men også lukkede V-arrangementer de senere år. Hvis David Trads først har opdaget det nu, og hvis hendes deltagelse dér på valgaftenen, er nok til at sætte den slags spekulationer igang, så siger det vist mere om Trads’ mangel på tæft og indsigt end om Lykke Friis’ muligheder.

Iøvrigt var Lykke Friis også deltager i De Konservatives valgfest tidligere på aftenen, men det opdagede Trads åbenbart ikke.

@ Jarl nr. 13: men Khader har vist udtalt, at han vil pege på Marianne Jelved, så det bal er vel relativt åbent?

15. Nej det er det bestemt ikke. Traditionen byder, at flertallet sætter sig på formandsposten.

Naser Khader har blot startet sin valgkamp tidligt med det nye forslag…der er INGEN realiteter i det.

@15: VKO kan vel pege på Bertel Haarder selvom K lige nu snakker om Helge Adam Møller. Bertel som folketingsformand frigiver jo 1-2 ministerier (undervisning og kirke) til håbefulde konservative…

17. Det er ren spekulation, men måske Helge Adams udmelding er et forsøg på at bringe sig i spil som minister som en slags “kompensation” for ikke at blive Folketingets formand. Der er jo virkelig mange interesser der skal plejes. Jeg kan bare ikke se, at K skal have mere end V. Faktisk har K jo fået relativt flere ministerposter end de egentlig har mandater til. Og sådan skal det også være for at VK-regeringen får et nogenlunde harmonisk og langt liv.

For mig at se er det ikke klart, hvorfor noget a la 1998 skal kunne gentage sig, dvs. hvor folketingets flertal ikke lykkes med at vælge tingets formand.

19/20:

OK! Du tænker på at Edmund Joensen skulle lave en Johannes Eidesgaard?

Ja det kan der godt spekuleres i. Eidesgaard var dengang sur på Nyrup og hævnede sig ved at undlade at stemme på Birthe Weiss. Ivar Hansen stak lappen ned i krukken, trak lod og vandt dermed formandsposten.

Jeg tror ikke på, at Fogh vil tillade at det kommer så vidt dennegang. Om han så skal købe Joensen! Derfor tror jeg ikke et sekund på, at VKO-flertallets kandidat ikke bliver valgt.

Ser lige på JP, at Fogh ønsker bred aftale om Folketingets formand.

Er det helt hen i vejret at forestille sig, at Fogh giver formandsposten til oppositionen for derefter at afvise kritik af blokpolitik? Det er en billig pris for at kunne afvise den kritik.

23. Det er en del af det man kan kalde “den politiske proces” eller hvis man vil frækkere: Rent teater.

Fogh får ingen tak – og slet ikke af sine egne – for at forære oppositionen formandsposten. Omvendt så forventer oppositionen heller ikke at han forærer dem posten. Man kan derfor glemme ALT om at se Auken, Jelved eller Helveg Petersen som folketingets formand. Det bliver iøvrigt også i så fald over Pia Kjærsgaards lig.

Men naturligvis skal Fogh signalere til befolkningen, at nu “taler vi os til rette om tingene” for ikke at fremstå som om at alt er klappet af på forhånd. (Hvad det formentlig heller ikke er) Sandsynligvis fokuserer regeringschefen lige nu på at få skrevet et nyt regeringsgrundlag dvs. det politiske.

Personspørgsmålene har han i baghovedet, men de er ikke det vigtigste lige nu.

Hvorfor al den palaver om Folketingets formand? Det er en aftægtspost. Sidde og rasle med en klokke. Det gider man da ikke hvis man har reelle politiske ambitioner. Jeg har svært ved at forestille mig mange som har lyst til at skifte et interessant ministerium ud med posten som Folketingets formand – hvis altså vedkommende har noget valg. Og særligt en solid minister som Bertel Haarder. Hmm… Nåja. Vi bliver sikkert snart klogere.

@ Andreas

Man må ikke glemme, at posten som formand for Folketinget indebærer en lang række privilegier, så som stor gratis lejlighed på Christiansborg, værtskab ved udenlandske statsbesøg, deltagelse i kongehusets fester, kors, bånd og stjerner m.v.
Der er således stor presige indeholdt i stillingen.
Det er også den endegyldtige krone på værket, og sikrer i plads i historiebøgerne.

Så vidt jeg husker aflønnes posten også på linie med en minister, med deraf følgende pension.

Men jeg vil da give dig ret i, at der er mange gode og reelle politiske år tilbage i Bertel Haarder.

Til gengæld taler Bertel et glimrende engelsk – i modsætning til Mejdahl. Han talte kun jysk!

Per Stig Møller er på direkte e-mail og telefon, og er fortrolig med både Condoleeza og Hillary, og har et rigtig godt personligt forhold til begge.

Det er efter min opfattelse helt urealistisk, at regeringen vil skabe støj på linien med amerikanerne ved at udpege en ny udenrigsminister.

Alle véd, at Bush-regeringens udløbsdato hedder 4. november 2008.

PSM fortsætter som udenrigsminister frem til efter klimatopmødet, ligesom Connie Hedegaard forbliver miljøminister.
Connie har nu personligt mødt og haft samtaler med særdeles mange amerikanske senatorer og kongresmedlemmer.
Det bliver ikke skyldet ud med badevandet!

Lukket for kommentarer.