Kategorier

Panikkede den fynske varmemester?

Dag 2 i helvede for Jeppe Kofod er ved at udvikle sig i en lidt mere gunstig retning for den unge S-politiker sammenlignet med i går. Poltikeren står lige nu – onsdag – efter min vurdering overfor to modsatrettede tendenser i mediernes dækning.

Den ene '“ negative – tendens er, at medierne er ved at gennemgå Kofods livsførsel med en tættekamp. De vil nok erfare, at 'eventyret' med DSU-ungmøen på 15 somre næppe er en enestående begivenhed. Heller ikke at unge Kofods optræden i denne henseende længe har været et irritationsmoment i DSU-kredse.

Men den anden tendens er mere positiv set fra hans stol. For i løbet af dagen har medierne i stigende grad været mere fokuseret på, hvem det mon var i Socialdemokratiets ledelse, der i går stod bag initiativet til at 'halshugge' Jeppe Kofod? For det er efter alt at dømme næppe ham selv, thi det har hans kredsformand jo ladet sive at det på ingen møde var Kofods vilje, at han frasagde sig sine tillidsposter. Så hvem er det? Nogle gætterier peger i retning af partiets politiske ordfører Henrik Sass Larsen. Det synes jeg er meget overraskende, hvis det er rigtigt. Jeg ser det ikke for mig, for Sass er mig bekendt ingen moralist. Helle Thorning har klogt holdt sig uden for balladen. Spekulationer går også på, om Sass eller andre har et motiv til at fjerne Kofod, som af nogle ses som en potentiel Mette Frederiksen-allieret, som måske en dag kunne overtage efter Sass/Morten Bødskov, hvis Thorning en dag var tvunget til at skifte dette – ikke alle steder – populære makkerpar ud. Det er i alle fald en spændende teori.

Det interessante i de kommende dage bliver om det lykkedes for pressen at få jaget en kile ind imellem socialdemokraterne, hvor én eller flere lægger skylden over på en fra partledelsen. Fristelsen i S-gruppen til at gøre det, må være stor, men indtil videre så peger flasken på gruppeformand Carsten Hansen, som den der har hovedansvaret for at affæren efterhånden ligner endnu en sag, der eksploderer mellem hænderne på S-ledelsen på Christiansborg. Det var efter alt at dømme Hansen '“ formentlig alene – der traf beslutningen om at sætte Kofod stolen for døren. Panikkede den fynske varmemester? Læste Carsten Hansen situationen forkert? Det er meget, der tyder på det. Måske Hansen blot skulle have nøjes med at give Kofod en skideballe, opfordre ham til at blive voksen kombineret med et forbud mod at rende til DSU-møder. Og måske Thorning, Sass og resten af partiledelsen skulle have stoppet Hansen, da de erfarede, hvad han havde gang i.

Det store moralske brøl fra masserne har indtil videre udeblevet, hvis man læser kommentarerne på de forskellige avisers hjemmesider. Langt de fleste indlæg mener at Kofod straffes urimeligt hårdt for at foretaget sig noget der er dumt og måske uetisk, men lovligt. De mest puritanske finder man skuffende nok blandt nogle af Netavisen 180graders 'liberale' læsere.

Ekstra Bladets læsere i 'Nationen' er tilsyneladende også uenige med chefredaktør Poul Madsen og hans avis, der i dag på lederplads har valgt at erklære Kofod for færdig. Tjah den gode Madsen har nok endnu til gode at ramme rigtigt i en politisk analyse. Han har lagt en linje hvor man går efter Kofod. Det er sikkert et led i den almindelige kvalmende feminisering af avisen, som han står for, hvor kvindelige skribenter fylder op i avisen og det er slut med side 9-pigen. Det næste bliver vel at 'Slyngelstuen' på side 2 nedlægges? Medarbejderne på EB har jo ret, når de i krogene skumler, at manden ikke kender avisens sjæl. Poul Madsen skulle da hellere lave TV på TV2, for han imponerer da ikke ret mange i dagspressen. Det er da godt, at de har en Hans Engell, som næsten altid får lagt det helt rigtige snit '“ også når det gælder at kommentere denne sag. Mest skuffende er dog at en avis som lever af massageannoncer stiller sig op i hylekoret af bornerte små-puritanere. Her kan man da tale om hykleri. Det var måske en sag for…..nåja Ekstra Bladet! 🙂

På Christiansborg er en del folkevalgte politikere vågnet op til dåd. Der er grund til at rose blandt andet Anne Grethe Holmsgaard (SF), Simon Emil Ammitzbøll (RV) og Søren Krarup (DF) for at kritisere Socialdemokraternes ledelse for dens ikke voldsomt imponerende håndtering af sagen:

– Jeg har da ondt af den unge mand, som selvfølgelig har dummet sig, men det sker jo, når unge mennesker drikker sig fulde, ikke? Og en 15-årig pige er jo ikke noget barn, og derfor er der heller ikke noget kriminelt i det. Han har dummet sig, men det er, hvad der sker for mennesker, og den forargelse, der rejser sig, den finder jeg en smule hyklerisk «, siger Søren Krarup til Politiken.

Til min store glæde bakkede også Venstremanden Søren Pind op om Kofod og gik til angreb på nypuritanismen i TV-avisen kl 18.30 onsdag. Mon han bliver den sidste?

Det blev han ikke. Gitte Seeberg (UP) og Sophie Løhde (V) melder sig også under fanerne.

På Bornholm støtter 67 procent af vælgerne deres lokale folketingsmand Kofod. Også de lokale medier ja selv venstreavisen Bornholms Tidende.

Mon ikke denne sag – trods alt – nu vender for Kofod? Ikke at han kommer renskuret ud af affæren, for den vil naturligvis klæbe til politikeren længe. Mon ikke det er slut for hans vedkommende med at rende med purunge piger? I think so… Til gengæld er det første søm efter alt at dømme ved at blive slået i Carsten Hansens politiske ligkiste for hans tilsyneladende elendige håndtering af hele sagen.

Læs også David Garbys øjenvidneberetning fra Esbjerg Højskole (efter kommentaren om Henrik Qvortrups klapjagt på den unge pige)

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

21 kommentarer til “Panikkede den fynske varmemester?”

En interessant vinkel er at LO Ungdom sidste år himlede op over at Anders Fogh Rasmussen skænkede alkohol til en pige under 18 år.

Hvordan er forholdene til DSU’s arrangementer?

“…Foghs udskænkning af alkohol til unge under 18 år er stærk kritisabel. Det mener LO Ungdom.

– Jeg synes, det er et meget meget uheldigt signal at sende og jeg er overrasket over, at statsministeren ikke gør mere for at overholde landets love. Det er stærkt kritisabelt, siger LO's ungdomskonsulent Matias Bredde.

– Vi har store problemer rundt omkring i nattelivet med at barer og diskoteker ser stort på beværtningsloven. Det gælder både i forhold til udskænkning af alkohol og ansættelse af personer under 18 år, fortsætter Matias Bredde….

http://avisen.dk/lo-ungdom-raser-foghs-sprutbommert-121107.aspx

Hvorfor forsvarede alle de politikere du nævner ikke Morten Messerschmidt i sin tid? Hans “forseelse” var da væsentligt mindre.

1. DSUs kurser er lukkede arrangementer og der gælder andre regler for udskænkning end ude i nattelivet. Din vinkel er derfor højst uinteressant og har i bund og grund intet med sagen at gøre…

Eftersom nyheden så ud til at komme alligevel, så har varmemesteren ikke haft andet andet valg end at sende Kofoed hjem et par uger og lade ham backbensche et stykke tid.

I Socialdemokratiet er vi ikke velsignet med præcise sanktionsmuligheder for den slags som de ældre lovskrifter er, så afhænger det af partisekretærens og gruppeformandens fornemmelser (og det ville næppe lægge en dæmper på sagerne, hvis Kofoed giftede sig med pigen, afleverede 200 solidi eller par okser til forældrene, eller blev stenet – sammen med pigen)

Det er da i øvrigt ironisk, at de mange, der har haft travlt med at belære os om hvor modne, 15-årige skolebørn er, og hvor naturligt det er for dem at blive dusket af 34-årige udenrigsordførere, selv går i moralsk selvsving over Q-Ball’s “klapjagt” med den begrundelse, at “hun er jo kun et barn”.

5. Hvor fra ved du, at historien var på vej alligevel?

Mig bekendt ville pressen ikke have skrevet en linje om sagen, hvis Jacob Bjerregaard og Carsten Hansen i stedet havde evnet at holde hovedet koldt.

Denne sag ender formentlig med en flot dumpekarakter til begge d ´herrer! Godt at Helle har holdt sig uden for!

6. Hvad er der ironisk ved det? Det er jo ulovligt at hænge folk ud i pressen. Jeppes “dusken” er LOVLIGT. Det andet er ULOVLIGT. Er det meget svært at forstå?

Du skulle vel ikke være en af disse nypuritanske DSU’ere? 😉

Siden hvornår er det blevet ulovligt at hænge folk ud i pressen? Denne Kofod-sag minder mig om Rudi Frederiksen :-).

Jarl,

Hvorfor er det uliberalt at mene, at Jeppe Kofod har handlet etisk forkert ved at knalde en 15 aarig DSU-kusist?

9. Jeg forstår ikke spørgsmålet. Det må man da godt, og nu er jeg ikke nogen selvbestaltet overdommer for det 😉

8. Good point. Det er (formentlig) ULOVLIGT at hænge “pigen” ud på den måde som Se og Hør antages at ville gøre med billede osv.

Det er naturligvis ikke ulovligt som udgangspunkt, at “hænge folk ud i pressen”. (Jeg vrøvlede i 7.)

Du må undskylde min presseblindhed jeg mener at have læst et sted at faren var blevet galt sur og ville i pressen med det, hvordan det kommet ham for øre aner jeg sgu ikke, for normalt plejer den slags ikke at komme udenfor murerne.

Personligt har jeg ikke været vild med Bjerregårds oppustet stil under dette intermezzo, men Hansen har klaret det her bedre end jeg har tiltroet ham.

11.
Alt forladt! Du har nok læst det på min blog tirsdag. Imidlertid så har historien ikke kunnet bekræftes. Jeg beklager vildfarelsen.

Derfor må vi gå ud fra, at det er Bjerregaard og DSU’erne – som de selv siger – der har bragt sagen til S-ledelsen. Hvorefter at Jeppe Kofod i et pludseligt anfald af klarsyn indså sin brøde, gik tilbekendelse og angrede – HELT uden hjælp fra Carsten Hansen 😉

Det er det, som Sosserne nu vil have os alle til at tro på. Goddaw do! 😀

Henrik Sass – var det ikke ham, der i sin tid lavede en body-tequila i vandrehallen?

13. Nejda! Det var MF(S) PETER Sass. Det må vel snart være 10 år siden. Flot stunt i øvrigt.
Det var i de gode gamle dage – længe før, at DSU blev nypuritanske! 😉

7. Jarl “Du skulle vel ikke være en af disse nypuritanske DSU'ere?”

Ifølge fremmedordbogen er nypuritanismen en “betegnelse for modvilje imod det seksuelle. Efter Puritanismen, der er en protestantisk retning.” og DSU’er kan man kun være til indtil det år, hvor man fylder 30. Så svaret er absolut nej. Gudskelov!

Nu er det et kongresår og så stoler jeg kun på DSUer så som langt som jeg kan kaster dem, det har nok gjort folk pirrelige og fået dem til at ringe gruppeformanden hvis opgave er være sur, ond og skræmmende, han kan jo ikke blive sidende på den slags oplysninger.

Men mon ikke der været mere elegant vej at vælge for Bjerregård

Med risiko for at blive rubriceret som nypuritansk, så finder jeg Kofods handling forkastelig – og det tror jeg de fleste med teenagedøtre vil synes. Måske engang også Søren Pind, hvis han har døtre.

Nu blev Rudy Frederiksen nævnt tidligere, og de fleste var dengang enige om at han var en rigtig klam fætter. Uden at sætte Jeppe Kofod i samme bås, så rammes han berettiget af en lignende hovedrystende fordømmelse – dog næppe fra blog-skrivende pundits, men jeg har ikke mødt nogen endnu, der syntes at Kofod “dusken” var ok eller forsvarligt.

Men Kofod overlever nok…

M.h.t., hvem det var i den socialdemokratiske ledelse, der ville have Kofod fyret fra alle sine udvalgsposter og sendt på orlov på ubestemt tid, så skrev Jyllands-Posten, at Helle Thorning-Schmidt, sammen med Carsten Hansen, var den drivende kraft: http://nyhederne.tv2.dk/politik/article.php/id-10966317.html
Hvis det er rigtigt, kan Kofod få støtte fra nok så mange partikollegaer og MF’ere fra andre partier, hans chancher for at komme til tips hos Socialdemokraterne vil alligevel tendere mod nul – i hvert fald så længe Thorning-Schmidt er formand.
I øvrigt vil jeg mene, formodningen om Thorning-Schmidt holdning i denne sag ligger meget godt i forlængelse af hendes forslag om, at der skal være en andel på mindst 40% af kvinder i alle bestyrelser. Jeg tror ikke, de feminister, hun måtte have lokket til Socialdemokraterne med det forslag, ville blive alt for begejstrede, hvis hun nu bagatelliserede Kofods opførsel.

“A week is a long time in politics”. Harold Wilson har så evig ret.

Hvis politiske kommentatorer (og gruppeformænd) havde dette in mente, kunne vi måske slippe for en masse forvrøvlede analyser på day one om ødelagte udenrigsministerdrømme osv.

Vores nuværende udenrigsminister har en 40 år gammel dom for spritkørsel. Der er altså håb for Kofod, hvis bare Socialdemokraternes dårlige meningsmålinger fortsætter længe nok. 😉

Jarl, jeg må indrømme at jeg synes at du skamrider nypuritanisme-begrebet. At Jeppe Kofod har misbrugt sin autoritetsposition har ikke noget med det rent seksuelle at gøre.

Lukket for kommentarer.