Kategorier

Under pressure

I sidste uge råbte mange kommentatorer af Socialdemokraterne '“ ja nærmest hånede dem '“ for ikke at indlede en kalkunjagt på Finansminister Lars Løkke Rasmussen og hans bilagscirkus. Nu har sosserne så taget fløjshandskerne af og er gået hårdt til Løkke, og så kan pressen næppe håne dem for ikke at være vakse ved havelågen, og udnytte at en minister er på glatis.

Overkalkunjægeren i sagen er MF Rasmus Prehn, og han gør bare sit arbejde. Det er hans opgave at få endevendt denne sag, og målt på, hvad man hidtil har hørt Prehn sige, så er hans kritik absolut “inden for skiven”. Kritikken kører alene på det substantielle i sagen '“ rodet i bilagene, så “håndværksmæssigt” er der tale om en udmærket præstation.

Selvfølgelig kan DF så omvendt beskylde socialdemokraterne for kun at udnytte Løkkes regnskabsvanskeligheder for derved, at få opmærksomheden væk fra partiets akutte og alvorlige problemer med Galluptal under krybekælderniveau.

Hvad gør Venstrefolkene? Jo de forsøger at køre på socialdemokraternes meritter i deres regeringstid. Angreb er som bekendt det bedste forsvar. Nu er de fleste af S-topfolkene fra dengang væk, så Venstre-lejren forsøger nu at inddrage S-formanden Helle Thorning-Schmidts person ved at henvise til en oldgammel sag fra hendes tid som medlem af Europa-Parlamentet. I en pressemeddelelse her til aften skriver Venstres politiske ordfører Inger 'Støjsender”:

– Især må det også give Socialdemokraterne en grim smag i munden, at der ikke var mere at komme efter. Især når man husker, at Socialdemokraternes nuværende leder fløj privat for optjente bonuspoint fra tjenesterejser under sin tid i Bruxelles.

Spørgsmålet er om den slags gengældelsesaktioner hjælper Løkke ud af den suppedas, som han SELV har bragt sig i.

Der er jo lidt “øv-bøv det kan I selv være” over sådan et modangreb. I forvejen er Europa-Parlamentet et stort rejsecirkus, hvor ingen partier vist har noget at lade andre høre. Det virker i øvrigt lidt sølle, at Venstre ikke har mere at komme op med: En fem år gammel latterlig sag, som er på et petitesse-stadie. Det er jo at spille vælgernes tid.

Det slider på Lars Løkke Rasmussen at være skydeskive. Finansministeren ved at disse '“ små '“ private regninger vil følge ham resten af hans politiske karriere, selv om at han rutineret klarede ærterne ved samrådet i formiddag. Pressen kan næppe komme ret meget længere. Alligevel trækkes han igennem sølet og der stilles spørgsmålstegn ved hans personlige karakter. Her og nu er han dog reelt magtesløs, og så er det jo velgørende for ens sjælefred at kunne slå lidt tilbage igen på sine politiske modstandere!

Løkke og hans rådgivere burde dog lade være med at trække niveauet i dansk politik længere ned end det er i forvejen, som de gør med dette angreb på Thorning. Men det er nemt at sige, når man ikke som Løkke lever under belejring.

Alligevel burde Løkke tage det mere roligt, for fortets porte skal såmænd nok holde (medmindre at de altså finder flere belastende bilag)

Men indtil videre kan man konstatere, at Politiken i deres vinkling af Støjbergs pressemeddelelse skriver at 'Venstre Sviner Thorning til'. Støjberg rammer reelt mere Venstres troværdighed end Thornings '“ og det var vel ikke formålet med den pressemeddelelse?

Og så er der vel også de vælgere, der føler, at Venstre nu spilder deres tid med sådan noget pjat.

Det kan jo være at de i Finansministeriet i disse dage har skruet op for Queen-klassikeren featuring David BowieUnder Pressure” for at komme i den helt rette stemning.

Update torsdag eftermiddag. Berlingskes Jonas Schrøder rapporterer fra den politiske slagmark, hvor han har interviewet nogle af hovedkombattanterne Rasmus Prehn og Inger Støjberg. Jeg vil mene, at Prehn står til forfremmelse i S-folketingsgruppen. Prøv at læs hvor elegant han får nævnt alle de gamle sager om Venstrepolitikere. Det er stor polemisk klasse.

Og så kan man jo også læse om Inger Støjbergs hastige tilbagetog fra sit angreb på Thorning. Støjsenderen fik da trukket flere veksler på sin egen troværdighed mere end hun egentlig fik nogle rene stød ind på socialdemokraterne, som i øvrigt klogeligt undlod at lade sig ned på V-ordførerens niveau.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

14 kommentarer til “Under pressure”

Det mest sigende ved denne sag er vel, at V ikke har formået at få en journalist gjort interesseret i “deres vinkel”. Pressetjenesten har uden tvivl desperat forsøgt at få solgt historien, men når selv ikke Jan Kjærgaard bider på, så har de vel i deres desperation bare udsendt en pressemedd. Det er velsagtens også det, der fører til Pol.s knap så fede overskrift – set fra Støjbergs side.
Danske journalister kan heldigvis godt gennemskue spin – og Støjbergs historie her er et eklatant eksempel på elendigt spinarbejde.
Men jeg savner din analyse på, hvad Fogh tænker og gør i denne sag. Hans afvisninger af overhovedet at kende til sagens indhold kan han vel ikke holde fast i meget længere. Hvis han en dag lægger vejen forbi Prins Jørgens Gård på vej til Lufthavnen, så bliver han vel nødt til at forholde sig til sagens substans. Hvordan vil han forklare, at der ikke er behov for en tilsvarende undersøgelse i samtlige ministerier, når nu selv landets finansminister ikke har haft styr på tingene?
Og hvorfor er det i øvrigt, at det er en god idé, at man offentliggør forbruget hos borgmestre, men ikke hos ministre? Det er da en noget stor inkonsistens i regeringens politik, som Mr. Moral himself har svært ved at forklare.
Kom med din analyse, Jarl 🙂

@Kasper

Kontrol-freaken i Prins Jørgens Gaard er uden tvivl “pissed” over hele sagen.

Han har utvivlsomt også bedt om at blive holdt helt uden for sagen. Jeg tvivler på at han kender til den i detaljer…det ville jo blive opdaget.
Løkke har fået en lodret ordre på at bringe orden i sagerne straks – og lige nu bakker alle i Venstre-systemet op.

DF skriver sig bag øret, at de i denne sag bør være loyale. Mon ikke at de kommer i tanke om deres loyalitet overfor Løkke, når der skal forhandles finanslov for 2009? I think so….

Mange glemmer, men ikke Dansk Folkeparti.

Du stiller nogle gode spørgsmål. Det er jo pressen, der skal stille dem til Fogh. Men vi har jo alle set, hvor let statsministeren spiller dem ud mod hinanden på tirsdags-pressemøderne. Papa Fogh træder vande på to spørgsmål – og så er der en eller anden der vil spørge til noget teknisk eller EU, hvorefter Fogh ryger af krogen. Det var jo det eksempel som Mogensen og Kristiansen kom med i udsendelsen i sidste weekend.

Apropos Mogensen og Kristiansen i weekenden, så kom det bedste næsten under rulleteksterne hvor MK fortæller at når de hadve en eller anden sag i ministeriet som lugtede lidt så ventede de en dags tid eller to og håbede bare på at en eller socialdemokrat dummede sig i stedet og stjal overskrifterne. Så er det sgu nemt at bevare regeringsmagten…

Er det i heletaget særlig smart at henvise til tideligere EU-parlamentarikere når man vil tage presset af venstreministrer

Hvorfor overhovedet gå til modangreb, når DF har lukket sagen, medmindre der dukker mere op? Det giver da kun mere støj.

[…] selvom Rasmus Prehn fra Socialdemokraterne har ført en saglig kampagne mod finansministeren, som Jarl Cordua påpeger på sin blog, så lader det til, at Prehn skal genoverveje nogle af sine […]

Inger Støjberg har efterhånden håndteret langt flere sager dårligt som politisk ordfører end modsat. Får hun virkelig lov til at blive længe? Jeg synes det er ærgerligt, hvis det er hende der kommer til at stå som eksponent for den nye generation af kvinder i Venstre. Og for Venstre endnu mere ærgerligt, hvis det virkeligt er den bedst blandt ligekvinder for øjeblikket.

I øvrigt, Jarl, så glemmer du at nævne, at Løkkes spredehagl ikke blot går efter at ramme Helle Thorning, men også folketingsmedlemmerne (som fx Rasmus Prehn). Han udtalte efter samrådet, at selvfølgelig skulle man have regler på området, “men de skulle være de samme for alle folketingsmedlemmer”. Her er problemet blot, at Løkke (bevidst?) overser, at der er himmel til forskel på at være minister og menig MFer. Som MFer står man alene til ansvar overfor sin samvittighed og sine vælgere. Men en minister står altså til ansvar overfor Folketinget og sin forvaltning.

@Jarl
Siger dine kilder i Venstre noget om, hvordan Støjbergs indsats som politisk ordfører vurderes?

10 Jeg har i hvert fald endnu til gode at høre i miljøet af politikere, journalister og spinatfulgle som jeg taler med, nogle der har rost hende. Nej, der er sgu ikke nogen, der er imponeret.

Men Inger Støjberg skal jo håbe på hård kritik. For jo mere vinden blæser jo sikrere sidder hun i sadlen som politisk ordfører. Det er jo den der omvendte logik, som Fogh arbejder efter 😉

Og så skal vi vist lige give hende et par måneder mere som politisk ordfører før at vi fælder den endelige dom.

12. Ja-tjah-bom-bom

Der er vist ikke nogen entydig definition, men jeg opfatter en spinatfugl, som en slags halvstuderet og lidt uoriginal kloge-åge – ofte en journaliststuderende eller anden skribent, som kloger sig på alt og alle og har en masse meninger – nogle af dem ukvalificerede.

I vore dage ville man vel kalde sådan en for en …nåja en blogger…… 😉

Lukket for kommentarer.