Kategorier

Slut med syv års gavebod

Skal man sige noget positivt om finansloven, så må det være, at de seneste syv års gavebod for Dansk Folkeparti er lukket. I år var der kun rum for lidt midler til de nationale symboler som Jelling-stenen og Fregatten Jylland, og så er der kommet et loft over hvad de ældre skal betale for maden på plejehjem. Men i det store hele er det peanuts med indrømmelser til Pia Kjærsgaard og Co. DF har i sjælden grad vist sig ansvarlige, og alligevel har de formået at få symbolske sejre, som de nævnte, der er nemme at kommunikere til kernevælgerne.

Liberal Alliance har slået sig op på at være alternativ til VK. Hvad har det lille vælgermæssigt udryddelsestruede parti så fået ud af at gå med i finansloven? For at gå med i finansloven, må de vel i det mindste have fået en enkelt tilsvarende symbolsk indrømmelse? Altså et eller andet, der varsler, at samfundet bevæger sig i liberal retning. Men der er intet. INTET. Altså bortset fra en 'international ytringsfriheds-konference', der skal holdes i København til 220 millioner kr. (Midler som formentligt er fundet på kontoen for ulands-midler) Fint nok, men hvor i består det særligt liberale i denne konference? Det er tydeligt, at konferencen er en idé undfanget af Naser Khader og som til sin tid kan bringe ham i centrum for en dag eller to. Men er en sådan konference noget Liberal Alliances vælgere kan identificere sig med? Well, I dont think so…

Jeg gad vide om Anders Samuelsen og Naser Khader allerede har opgivet deres liberale projekt? Hvorfor tager de ansvar for en finanslov uden at få et par indrømmelser lidt i stil som DF? Alle forstår, at de ikke er i en position til at vælge frit valg på alle hylder, men LA må da få et eller andet, der ved næste folketingsvalg kan retfærdiggøre at vælgerne vælger frem for VK. Måske har finansminister Lars Løkke Rasmussen talt bukserne af LAs forhandler Anders Samuelsen i en grad, at han helt har glemt sin rolle i forhandlingerne. Flot af Løkke. Skuffende for alle os, der havde forventet mere af Samuelsen.

Skulle man alligevel være lidt flink ved LA, så må man håbe, at der er alligevel er aftalt en eller anden hemmelig klausul med Løkke, hvor det lille parti bliver tilgodeset på en eller anden måde, når skattereformen til sin tid bliver forhandlet i VKO-kredsen.

Denne finanslov bliver formentlig også erindret for, at det nu bliver muligt for kommunerne at renovere lidt flere uhumske toiletter rundt omkring i det ganske land. Men der er dog ikke tale om nye penge til kommunerne. Politikerne øremærker blot nogle af kommunernes egne penge til formålet. I København Kommune svarer tiltaget til, at hele tre skolers toiletter kan renoveres'¦ Det løser næppe problemet, så vi kan nok se frem til at skulle opleve flere uhumske lokummer på TV under næste valgkamp!

De konservative kan glæde sig over, at Lene Espersens pinlige problemer med politireformen nu er blevet lukket ned ved hjælp af flere folk og penge. Til gengæld blev der ikke penge til Brian Mikkelsens forslag om skattefrihed til medaljevinderne ved OL. Det er lidt pinligt, når man tænker på, hvor meget prestige, som han satte ind på det.

Og så skal VK-regeringen og deres forligspartnere nok også roses for at have taget sig sammen til at spare (lidt) på de offentlige udgifter, når blot man har for øje, at det snarere var nød og derfor næppe lyst, der drev dem til det.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “Slut med syv års gavebod”

Hej Jarl,

Fint indlæg du her har begået.

Det bedste ved denne finanslov er – i mine øjne – at der ikke blev penge til OL-deltagerne skulle skattefritages. For hvorfor skulle de dog det? Nej vel, så det var meget fint!

Lokumsaftalen er vel et passende navn, tænk at det kommer på finansloven…

Jeg tror ikke LA’s 3 mandater kunne gøre ret meget forskel, men de vil jo gerne vise sig som et ansvarligt borgerligt parti og det ville vække en masse minder om dronningerunder hvis de stillede sig i opposition.

Og så skal Brian M lære at undersøge sine muligheder før han kommer med løfter.

Derudover, ikke det vilde i denne finanslov.

Ifølge Politiken fik DF lige 20 millioner mere med inden lukketid til – gæt selv – dyrevelfærd! Hurra! (det var ironisk…)

http://politiken.dk/politik/article596198.ece

Her får Politiken også udlagt det som om, at DF faktisk havde glemt alt om deres (dyre) dyre-traditioner.

PS: Har ikke noget imod dyr, men får kvalme af den slags politik – mest fordi der er så mange andre ting, jeg synes er vigtigere. Fx børn uden for landets grænser, der dør af trivielle årsager.

@Jesper

Ja bizart at have et parti der synes dyr er vigtigere end udenlandske mennesker :-p

Er jeg den eneste der finder det bare en lille smuule uambitiøst, at det der særligt fremhæves ved denne års finanslov, er de par hundrede millioner ud af en finanslov på flere hundrede milliarder der afsættes til at renovere skoletoiletter? Er det det der skal bære Danmark og dansk økonomi fremad de kommende år?

Samtidig skal der afsættes yderligere 800 millioner kroner til politiet, grundet den kuldsejlede politireform, som ellers skulle have givet effektiviseringer og besparelser.
Det må da siges, at være en fuldkommen falliterklæring fra regeringen.

P.S. Jeg vil nu være så optimitisk at tro, at problemerne med politireformen nu skulle være løst med de yderligere 800 millioner. Der tilføres f.eks. ikke flere penge til domstolene, som stadig kæmper med gamle sagspukler og helt sikkert ikke får mindre at lave når først politiet er oppe at køre. Og hvad med fængselskapaciteten? Der er ikke nok pladser i dag, og hvordan vil det se ud med flere betjente og dermed anholdelser?
Tingene hænger sammen. Man kan ikke bare afsætte flere penge til politiet uden at se på domstolene og fængselsvæsenet.

Denne aften bragte TV2 Lorry en fantastisk historie om, at DF har fået et punkt på finansloven om “gadebelysning på Christianshavn”. Det drejer sig om nogle naboer til Christiania, som angiveligt er trætte af at gadebelysningen rundt om fristaden jævnligt bliver saboteret – især i forbindelse med optøjer og politiaktioner. DF har som nævnt grebet fat i sagen og fået afsat penge i finanslovsaftalen.
I Lorry kunne Peter Skaarup så fortælle, at miseren skyldtes en kombination af narko- og hashhandlerne, kriminelle og autonome demonstranter, som generede bydelen. Men frygt ikke! DF tager problemerne på Christianshavn alvorligt og nu skal der “gøres noget”.

Selv Skaarup havde svært ved at bevare alvoren.

… men som studieværten også lige fik rundet af, så lider andre bydele i København altså af de samme problemer med saboteret gadebelysning som Christianshavn. Det er bare ikke med på finansloven.

Hold da op, hvor er jeg træt af signalpolitikere! Lav noget fornuftigt eller lav ingenting. Dansk politik er et rent cirkus.

Det virker som om DF’s strategi er langsomt at afskaffe det lokale demokrati i Danmark, og det handler vel i virkeligheden om, at de ikke kan få nogen valgt lokalt, men p.t. står stærkt på Christiansborg.

At man så på 117 måder kan pege på problemer med et demokrati, hvor skolelokummer og lygtepæle er finanslovsbeslutninger, synes ikke at være en bekymring DF har.

Jarl,
(med hensyn til fingeraftryk fra LA)

Jeg ved ikke om man kan lægge særlig meget i det, men bemærk, at finanslovsaftalen mellem VK, DF og LA medfører, at de penge, som kommunerne har opkrævet for meget til næste år, ikke bare pr. automatik kommer tilbage i form af lavere bundskat (som de plejer), men at parterne er blevet enige om, at smide dem ind i den kommende skattereform. Det er latterligt få penge (89 mio. kr.), men det er klart at udmøntningen er afhængig af alle parters accept, og på den måde er DF og LA begge principielt blevet hængt op på skattereformen.

Det er klart, at det i dette tilfælde ikke betyder særlig meget, hvis forhandlingerne bryder sammen og parterne i stedet skal blive enige om, hvordan de 89 mio. skal bruges på lavere bundskat. Men jeg vil da gætte på at LA som udgangspunkt er glad for den aftale.

regeringen indgik en lignende aftale tidligere på året sammen med S (uden om DF) vedræ7ørende ændring af kantinemoms, hvor der på tilsvarende vis blev afsat 2-300 mio. til skattereformen.

– bræstrup

@ Løhmann (8): God pointe. Måske man skulle overveje at stemme DF til næste kommunalvalg for at grundlægge en DF-kommunal-fløj, som på sigt kunne undergrave DFs småpsykotiske ønske om detailstyring af alt mellem Holmens Kanal og landbyens gadekær.

Og så en lille provokation over vor denne blogs ejermand:
Vores allesammens Kamal Qureshi har ifølge Politiken været nede i folketingsreferaterne, og har der fundet nogle guddommelige ordfører-citater fra Søren Krarup, der i 2006 angiveligt pralede med sin indflydelse på integrationsaftalen. Den betød blandt andet, at man som ny dansker skulle erklære sig indforstået med, at det her til lands er forbudt at tæve sine børn.

Men skal man tro de sidste par ugers meldinger fra mørkemanden (altså Krarup)skulle det åbenbart ikke forstås helt bogstaveligt. Der er tilsyneladende forskel på kærlige kristne øretæver, og terrorfremkaldende islamistiske kindheste.

Og for en god ordens skyld: Provokationen over for Jarl består i påpegningen af, at det højtærede medlem herr Qureshi har sagt noget fornuftigt. Sevl blind høne finder korn!
🙂

[…] Jarl spekulerer i, om finansminister har gjort et fantastisk arbejde med at tale bukserne af LAs forhandler Anders Samuelsen. Det tror jeg, han har ret i, og det bekræfter blot min tese om, at Anders Samuelsen er overvurderet. Al den snak om at Anders Samuelsen skal være leder, minder meget om omtalen af Nyrup, i tiden før han blev formand, hvor han også blev overvurderet. […]

Lukket for kommentarer.