Kategorier

Gensyn med narrehattene i Venstres hovedbestyrelse

Jyllands-Postens forside kunne i dag onsdag fortælle om et angiveligt krav fra Venstres bagland til Anders Fogh Rasmussen, hvor læserne desuden blev forgyldt med 'kloge og begavede' betragtninger fra en række nulboner og narrehatte i Venstres ligegyldige hovedbestyrelse og et par borgmestre hist og pist om, hvor vigtigt det er for Venstre, at statsministeren nu melder klart ud, hvor han er på vej hen.

Selv det svagt trænede øje kan ved læsning af artiklen gennemskue, at hele historien slet og aldeles ikke har sin baggrund i et pludseligt opstået folkekrav i V-baglandet om klarhed om Foghs fremtid. Næh det er en historie eller snarere en idé, som kun kan være undfanget på Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion i anledningen af Venstres landsmøde i weekenden, der meget vel kan blive Foghs sidste som landsformand. Det er ikke nogen voldsom ny eller epokeskabende endsige kreativ idé JP-journalisterne har hittet på. Skabelonen er brugt mindst 1000 gange i politisk journalistisk: Ring til en håndfuld ikke specielt kendte (eller specielt kloge) skikkelser i Venstres organisation som efter lidt smooth-talk ikke evner at modstå fristelsen til fem minutters fame i JPs spalter og siden på TV2 News. Selvfølgelig opnås det bedste resultat, hvis man kontakter folk fra Jyllands mere fjerne og vindblæste egne, hvorfra medierne så sjældent gider opsøge kilder.

Hvis Anders Fogh skulle bøje sig for de nulliteter i baglandet, der kræver klarhed, så ville konsekvensen være at han blev nødt til at begå offentligt politisk selvmord. Bekræfter Fogh spekulationerne, er han færdig som toppolitiker. Siger han nej, så lyver han og spekulationerne fortsætter.

Det er immervæk meget at forlange af en statsminister gennem syv år og folketingsmedlem i mere end 30 år, at han skal tvinges til at træffe det valg. Og det er virkelig svært at forstå, hvorfor de interviewede mennesker i ædru tilstand forlanger det af deres formand og hvorfor de ikke indser, hvor tåbelig en idé, det er. (Hvis man altså vil Fogh det godt…)

Som “meiner alter Kammerad” Jens Rohde siger i en kommentar i artiklen: “Det ville da være idiotisk.” Og det har han da så evig ret i.

Update: Torsdag endte Fogh så op med at benytte sig af den egentlige reelle mulighed han havde og stikke os alle en løgn om, at han agter at genopstille til næste valg. Det gør Fogh jo ikke, og han render naturligvis fra sit løfte på et eller andet tidspunkt. Det er også i og for sig ligegyldigt, for vælgerne får jo aldrig en mulighed for at straffe ham for det. Til gengæld har narrehattene i Venstres bagland nu fået det, som de ville. Skuespillet (og spekulationerne) kan fortsætte!

Sidste: De seneste spekulationer på Christiansborg går på at Lars Løkke skulle gå af som finansminister m.v. her i weekenden. Jeg kender ikke rygtet i detaljer – og kan ikke helt følge logikken i det – men det er åbenbart noget, der kører i journalistkredse. Jeg må sige, at det SLET ikke giver mening, at Løkke der står ved tærskelen til statsministeriet, skulle forlade det hele. Men rygtet bliver i øvrigt også blankt afvist af folk nær Løkke. Så der skulle ikke være noget at komme efter! 😀

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

21 kommentarer til “Gensyn med narrehattene i Venstres hovedbestyrelse”

Den analyse holdt så knapt så længe:
http://borsen.dk/politik/nyhed/144854/

Kan det tænkes at Fogh ikke tør overlade tøjlerne til Løkke, når et styrket K pludselig også skal håndteres – eller er det bare en manøvre for at få fred i andedammen? Han kan vel i et vist omfang være ligeglad med diverse afgivne løfter, hvis han først smutter af sted til en toppost?

1. Nej. De kræfter, der betyder noget i Venstre (Det er IKKE ligegyldige perifære tillidspersoner i Venstres organisation eller enkelte borgmestre som medvirker i JPs artikel) står alle 100 pct. bag Løkke. Fogh har lovet Løkke magten. Arvefølgen er på plads.

2. Ja naturligvis. Det er et tomt løfte. Og det kan selv et barn regne ud.

Men nu er Venstres tillidsapparat ikke ligefrem befolket med de skarpeste knive i skuffen.

Det var komisk at høre Inger Støjberg fortælle på TV2 News: http://news.tv2.dk/video/index.php/group-11004096.html hvor fundamental vigtigt det var, at Fogh rejste så meget, når Danmark er vært ved FNs Klimakonference næste år. Ja, godaw do, det er også derfor, selvsamme Fogh specifikt udpegede en Klimaminister, nemlig Connie Hedegaard, ved sidste regeringsrokade. I det hele taget er det enerverende at høre på Støjberg, men som god- og tro partisoldat bliver hun vel snart belønnet med en ministerpost.

Er der ikke en reel mulighed for, at Fogh faktisk har besluttet sig til at blive ét folketingsvalg mere?

1. En toppost i EU er ikke i spil nu, men kunne måske igen blive det om nogle år, hvis irerne ombestemmer sig, vi kommer med i euroen osv. Ingen grund til hastværk, eller?

2. Strategisk er det rigtig dårlig timing at give stafetten til Løkke nu, hvor K går frem og V tilbage osv. Ingen grund til hastværk…

3. Folketingsvalget kommer, når Fogh vælger det, så løftet er ikke så forpligtende igen. Engang til næste år, når Gallup er i godt humør, og der er dukket en fornuftig sag op at gå til valg på… Løftet er “gratis” så at sige…

6. Jeg tror det er meget svært at opdrive en person på Christiansborg eller i det politiske miljø som – til trods for statsministerens garantier her i dag – tror på at han står i spidsen for Venstre ved næste valg.

Den sidste var Politikens Peter Mogensen, men han er vist også blevet omvendt!

Men lad mig nu tage dine spørgsmål alvorligt:

1. Ja og? Der er jo ingen, der forestiller sig at Fogh går af i morgen. Det er som du nævner de europæiske topposter, som er de interessante for Fogh. Men glipper alle muligheder – så kan han så udnævne sig selv til dansk kommissær.

2. Hvorfor det? Der er tre år til næste valg, så jo tidligere Løkke kan køre sig selv i stilling som statsminister, jo bedre. Der er jo ingen seriøse politikere, der lægger en strategi efter hvad meningsmålingerne siger her og nu. Jeg tror heller ikke, at Venstrefolkene er så bekymret for Lene Espersen, som de har været tidligere.

3. Ja løftet er gratis. Men Fogh har udskrevet valg to gange efter at der var gået ca. tre år plus minus et par måneder af en valgperiode. Så vi skal nok hen i 2010 før at vi får et valg. Der er Fogh væk og over alle bjerge.

En fornuftig sag? Hvilken sag udskrev han valg på i 2005 og 2007? Jeg kan ikke huske det! Den slags undskyldninger behøver statsministre ikke i vore dage, for vælgerne kan ikke huske sagen og i stemmeboksen svarer de i øvrigt tit på alle mulige andre spørgsmål end netop dem, som de bliver spurgt om.

Jeg er enig med Jarl i, at det først bliver i 2010 at der kommer folketingsvalg igen. I 2009 er der kommunalvalg til november, og de fleste er vist enige om, at eksperimentet med at holde både folketings- og kommunalvalg samme dag i 2001 ikke faldt heldigt ud.

Det er usandsynligt, at man vil holde valget lige efter, i december, da partiorganisationen da lige har været igennem en opslidende kommunal valgkamp.

En mulighed er selvfølgelig september, inden folketinget åbner første tirsdag i oktober, men umiddelbart er dét det eneste tidspunkt jeg kan se er muligt i 2009. Hele foråret skal der forhandles skattereform. Her tyder en del på, at man, uanset forhandlingerne med oppositionspartierne, har en plan B-mulighed med DF (og måske LA), så det virker ikke sandsynligt at udskrive valg på baggrund af et “sammenbrud” i forhandlingerne.

@Jan Christensen
“I det hele taget er det enerverende at høre på Støjberg, men som god- og tro partisoldat bliver hun vel snart belønnet med en ministerpost.”

Der er desværre en forhistorie med Ulla Tørnæs som politisk ordfører. Men måske netop samme Tørnæs kan være skræk og advarsel nok til, at man ikke udnævner endnu en apparatnik som Støjberg til minister?

Men Venstre fattes jo kvinder. Kigger man på deres MF’ere (http://www.folketinget.dk/default.asp?ptag=medlemsListe&type=parti&tval=EA3DE386-411E-48B4-A867-4FE44054AAF6), så har man 16 kvinder ud af de 47 MF’ere. 4 af de 16 er allerede ministre. Det betyder at der er 12 menige MF’ere tilbage, hvis muligheder for at blive ministre man som udenforstående kunne vurdere; vurderinger som Jarl dernæst passende kunne udtale sig om:

EN MULIGHED:
Inger Støjberg

EN MULIGHED; MEN IKKE VIDERE SANDSYNLIG:
Ellen Trane Nørby

USANDSYNLIG:
Anne-Mette Winther Christiansen
Karen Ellemann
Birgitte Josefsen
Sophie Løhde
Malou Aamund

NOGET USANDSYNLIG:
Louise Schack Elholm
Tina Nedergaard
Gitte Lillelund-Bech

HØJST USANDSYNLIG:
Marion Pedersen

HELT OG ALDELES USANDSYNLIG:
Britta Schall Holberg

Gitte Lillelund Bech –
indfødsret og udenrigspolitisk nævns-ordfører; har før det haft transport og uddannelse som ordførerskab, så hun er vel reelt set blevet degraderet?
NOGET USANDSYNLIG

Anne-Mette Winther Christiansen –
uddannelsesordfører, men det er ikke noget man kan bruge til så meget, når ens eget parti har ministerposten på ressortområdet. Hun har under fire års erfaring som MF’er.
USANDSYNLIG

Louise Schack Elholm –
Nyvalgt i 2007 og boligordfører. Hun har alderen (30) for sig, men kan nogen huske at have hørt eller set om hende?
NOGET USANDSYNLIG

Karen Ellemann –
Nyvalgt, familieordfører og integrationsordfører. Har nogle gange gjort sig bemærket ved at gå imod partilinjen på udlændinge- og integrationsområdet, noget der vel ikke just giver plusser i karakterbogen? Har jo en højt profileret far (som dog ikke p.t. umiddelbart gør karrierens politiske karriere i Venstre nogen tjenester). 39 år.
USANDSYNLIG

Britta Schall Holberg –
Ex-minister der selv har meddelt hun ikke stiller op næste gang.
HELT OG ALDELES USANDSYNLIG

Birgitte Josefsen –
Sundhedsordfører (og handicapordfører) og med sundhedsområdet hos de Konservative, kunne hun potentielt set profilere sig på området. Jeg går ud fra hun kun lige har fået området overdraget fra Rudiengaard, så hun var vel en af de kvinder, som Rudiengaard langede ud efter for at være “for grønne”? Hun har ikke rigtig bevist noget endnu.
USANDSYNLIG

Sophie Løhde –
Meget ung (25) nyvalgt, psykiatriordfører. Men hvornår har man set noget til hende andet end når hun har været i TV med hendes (nuværende?) kæreste Troels Lund Poulsen? Er umiddelbart meget ung og uprøvet.
USANDSYNLIG

Tina Nedergaard –
Forbrugerordfører, umiddelbart et godt område at profilere sig på? Har syv års erfaring som MF’er, men hun skulle vel næsten allerede have været prøvet af på et tungt område som ordfører, hvis hun var blevet kørt i stilling til en ministerpost?
NOGET USANDSYNLIG

Ellen Trane Nørby –
Ligestillings-, medie- og socialordfører. Profilerer sig en del i medierne, førhen meget på kulturområdet, men jeg har før set hende klandret for, at hun ikke er liberal nok (bl.a. efter at hun gik sammen med Mogens Jensen om et forslag om ændring af TV-licenssystemet)? Ved de sidste par ministerrokader har hun i aviserne været nævnt blandt de mulige nye ministre, men er som 28-årig med blot 3 ½ års erfaring som MF måske stadig ikke testet nok? Det kan være, at hun først skal prøves af på et tungt ordførerskab, førend hun kommer i betragtning til en ministerpost.
EN MULIGHED, MEN IKKE VIDERE SANDSYNLIG

Marion Pedersen –
Har ingen ordførerskaber, fylder 60 næste år og har under fire års erfaring som MF’er.
HØJST USANDSYNLIG

Inger Støjberg –
Som politisk ordfører er hun vel den, der i flokken af kvinder står mest på spring. Personligt er jeg langt fra imponeret af hendes indsats på den post, men man kan i hvert fald ikke klanre hende for at være illoyal overfor partilinjen. Har været MF’er lige så længe som Lene Espersen og er 35 år.
EN MULIGHED

Malou Aamund –
Forskningsordfører og partispringer. Var længe i tvivl om politik var noget for hende, og ifølge far Asger var det hans – og ikke hendes – fortjeneste at hun skiftede til Venstre. Hun har ikke ytret sig meget som politiker, men hvis hun ønsker at forfølge en politisk løbebane er en ministerpost ikke en umulighed. Men hun har hverken opmærksomhed eller erfaring til en ministerpost for øjeblikket – og selvom man i Karen Jespersen udnævnte en partispringer som minister, vil det vel gøre vreden i folketingsgruppen større, hvis endnu en kan “komme ind fra venstre (højre)” og springe køen over?
USANDSYNLIG

Sjov leg, Peter

Til trods for at Anne-Mette Winther Christensen fik kuppet sig til en næstformandspost i folketingsgruppen er hun komplet uduelig som politiker og en sortsnakker af den anden verden. Venstre er gået under som parti før at hun bliver politisk ordfører eller minister. Hun bør indplaceres i HØJST USANDSYNLIG. Jeg regner i øvrigt med, at hun ryger som gruppe-næstformand i samme sekund Lars Løkke tager over som formand efter Fogh.

Malou Aamund er faktisk et godt bud på en ny forskningsminister. Der tales allerede om det på gangene. Vi kan jo ikke have at “Gramse-Helge” render rundt i en evighed på Christiansborg og tager kvinderne på ballerne, og der er jo endnu ingen, der har truffet eller studeret manden, som har ladet sig imponerere af “Lidenskabsministerens” kunnen. Når Fogh går – ryger Gramse-ministeren naturligvis også ud. Jeg vil mene, at Aamund skal i SANDSYNLIG-gruppen.

Mht minister-potentiale kan ud over Aamund kun disse tre kvinder komme i betragtning: Ellen Trane Nørby, Tina Nedergaard og Gitte Lillelund Bech. De er alle tre rimeligt erfarne og sandsynligheden for, at de ikke kvajer sig alt for meget, er stor. Løkke har dog tidligere ikke været så vild med Tina Nedergaard, men det kan jo være, at han har ændret mening på det sidste.

Resten er enten for unge eller for udygtige til, at det giver mening at gøre dem til ministre. Holberg genopstiller ikke, så hun er helt uden for kategori.

Har vi fået det forkerte ben ud af sengen i dag Jarl, synes du virker så aggressiv ? 🙂
Der mangler ikke spydigheder og hånlige kommentarer i dagens tekst.
Et lille udpluk;

“læserne desuden blev forgyldt med 'kloge og begavede' betragtninger fra en række nulboner og narrehatte ”

“Det er ikke nogen voldsom ny eller epokeskabende endsige kreativ idé JP-journalisterne har hittet på. Skabelonen er brugt mindst 1000 gange”

“Ring til en håndfuld ikke specielt kendte (eller specielt kloge) skikkelser i Venstres organisation som efter lidt smooth-talk ikke evner at modstå fristelsen”

“Og det kan selv et barn regne ud.
Men nu er Venstres tillidsapparat ikke ligefrem befolket med de skarpeste knive i skuffen.”

“hun komplet uduelig som politiker og en sortsnakker af den anden verden. Venstre er gået under som parti før at hun bliver politisk ordfører eller minister.”

Angående ministerposter; så foreligger vel den mulighed at hente udefra, men ellers enig i at Ellen Trane og Malou Aamund er to af dem med det umiddelbart mest oplagte potentiale til at blive ministre (veltalende, semi-kendte, osv.).

11. Lad mig således berolige dig. Jeg har det faktisk fortrinligt! 🙂 Min lille søn er ved at få sin første tand!

Jeg har bare ikke særlig megen respekt for den slags historier, hvor åbenlyst dumme mennesker lader sig misbruge på den måde af medierne.

Hey! Du plejer da ikke at være sart! 😉

@12

Bare rolig, jeg er ikke blevet sart, og har intet problem med at en spade bliver kaldt en spade. Jeg bed bare tilfældigvis mærke i at der blev delt godt ud af spydighederne – hvilket iøvrigt var ganske morsomt 🙂

Det sidste rygte om Løkke lyder ret vanvittigt, medmindre han er blevet tilbudt en formue for et job i det private erhvervsliv og han bare er blevet for træt af diskussioner om en flaske vin.
Hvis der er bare lidt hold i det, så ender det jo med at Mogensen får ret i at dansk politik bare bliver mere interessant uge for uge….

Underholdende post og meget enig i den følgende vurdering af talenterne i folketingsgruppen. Men jeg ser heller ikke mange lysende stjerner i andre partier. Faktisk virker Next Generation en anelse blodfattig. Ja det er selvfølgeligt dybt subjektivt…

Om narrehattene: Tja, jeg tror faktisk, at de troede udtalte sig relativt uskyldigt og at de nærmest hjalp til ved at sætte debatten på agendaen. Det er de færreste provins-borgmestre og HB-medlemmer, der har oplevet bidske mediehajer up-close, så et par naive sjæle er vist blevet lidt overraskede over, hvad den venlige journalist kunne finde på… 🙂

@Jarl, 10
Som Michael Gram også nævner, så viser det jo, at de talentfulde kvinder ikke ligefrem står i kø hos Venstre (eller i nogen nævneværdig grad hos andre partier).

Hos de Konservative er der kun fire kvindelige MF’ere, der ikke har en ministerpost: Hestestrigleren Charlotte Dyremose, ukendte Vivi Kier, eks-minister Henriette Kjær og Helle Sjelle.

Både Dyremose og Sjelle blev indvalgt samtidig med Lene Espersen, men har ikke rykket videre karrieremæssigt, og blev forbigået til fordel for Carina Christensen sidst en konservativ kvinde blev udnævnt.

Henriette Kjær er vel lidt i “straffeboksen” i øjeblikket, og kunne måske godt udnæves til udviklingsminister eller noget lignende perifært på et tidspunkt.

Regeringen har 19 ministre, heraf 7 kvinder. Med ovennævnte vurderinger kan man vel koge de mulige ministeremner i V og K’s folketingsgrupper ned til fem personer. Det er ikke videre prangende.

16. Blot til korrektion: Dyremose og Sjelle blev indvalgt i 2001. Espersen i 1994.

Kjær er vel egentlig ikke i “straffeboksen”. Hun fik faktisk buddet ved sidste regeringsomdannelse, men betakkede sig. Det var nok klogt, når alle efterfølgende kunne konstatere, at avis-skriverierne om hendes mands ret så omdiskuterede erhvervskarriere og dispositioner fik ny næring med finanskrisen.

Bendtsen har altid været ret begejstret for Carine Christensen. Han ser/så åbenbart et talent hos hende, som de fleste andre har svært ved at få øje på. Jeg gætter på, at hun ryger ud ved næste regeringsomdannelse.

Dyremose er faktisk en af de meget få i VK-slænget som fra tid til anden forfægter liberale synspunkter. At hun så hænger fast i imaget som Dyremoses datter med egen ridehest og så videre. Det er anden snak. Det var Dyremose-efternavnet, der fik hende valgt. Og det er der så nogle omkostninger ved, som hun må tage med. That’s the name of the game!

Helle Sjelle? Tjah. Jeg tror hun har mere politisk fingerspidsfornemmelse end både Dyremose og Christensen. Men jeg tror ikke at hun er nogen folkeforfører, og jeg ser heller ikke noget uopdaget politisk stortalent i hende. Hun virker som en af de solide slidere, som der også skal være plads til i dansk politik.

Jeg glemte at skrive det i går, men tak for din interessante gennemgang af de kvindelige medlemmer af Venstres Folketingsgruppe og deres ministerchancer, Peter Løhmann. Også tak til Jarl for de supplerende kommentarer.

14. Øv, Jeg kan ikke se programmet. Men det er da hyggeligt at TV2News har nævnt bloggen. Det har sikkert ikke behaget Fru Knudsen – hun er jo en af mine “erklærede fans” 😀

Jarl, jeg troede heller ikke, jeg havde filen længere, men jeg havde åbenbart downloadet den, da jeg var på besøg hjemme hos mine forældre. Her er linket: http://kortlink.dk/5yrv
Den ligger i øvrigt på min egen FTP-server og er ikke til offentlig fremvisning, det vil jeg pointere over for TV2, der tidligere har været meget nøjeregnende på det område. Jeg sletter den ligeså snart, Jarl har downloadet den, det lover jeg højt og helligt.

Løkke graver åbenbart dybt for at finde talenter til Venstres fremtid:
http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2009/02/11/164902.htm

Karen Ellemann, Ellen Trane Nørby, Sophie Løhde, Jacob Jensen og Malou Aamund.

I den forbindelse falder følgende kommentar i artiklen:
“- Det er interessant med den positionering, der foregår. Og den ligegyldighed, der er, overfor den brede gruppe, siger et medlem af Venstres folketingsgruppe.”

Lukket for kommentarer.